Дрога ( Наркотични дроги )

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Sekoja droga dokolku e od visok kvalitet i se konsumira na pravilen nacin i vo soodvetni kolicini deluva blagodetno vrz covekoviot organizam (bez apsolutno nikakvi nus efekti).

-Posto sekoja droga moze da se konsumira t.e. vnese vo organizmot na minimum 3 nacini, korisno bi bilo na iskusnite i informirani makedonski kajgana-forumdzii da im se dozvoli da im objasnat na neiskusnite koi se blagodetnite a koi stetni nacini na konsumiranje na odreden vid droga.

P.S. Toa sto odredena droga e nelegalna vo MK, ne znaci deka istata ke e nelegalna vo ostatokot od svetot. Baska dobar % kajgandzii ''doagjaat'' nadvor od MK, od zemji kadesto razni vidovi na droga se legalni.

PPS. Sepak se raboti za naseto zdravje, koe moze da bide podobreno ili naruseno zavisno od: nacinot na upotreba, kolicinata i kvalitetot na drogata...
Објаснувањето на благодетите и штетните информации овде е добредојдено. Меѓутоа начини на консумирање нема да се толерираат. За македоницте надовр од Македонија, колкав и да е нивниот % на форумов, 1% од нив само се во земји каде дрогата е легализирана, така да - пак ќе речам, начини на консумација - не.
Крај на дискусија и назад на тема.

Член од
3 јануари 2011
Мислења
36
Поени од реакции
0
am deckoto mi pusi dzoint na 2 meseci ..sto mislite zavisen li e?dali moze da se otkaze seuste od dzointot?

Mark Renton

I live by the tune, I die by the book
Член од
12 ноември 2009
Мислења
5.374
Поени од реакции
4.918
am deckoto mi pusi dzoint na 2 meseci ..sto mislite zavisen li e?dali moze da se otkaze seuste od dzointot?
не е зависен и може да се откаже. Многу е тешко од марихуаната да станеш зависен..

:smir:

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.828
Поени од реакции
11.465
Во Македонија дрогата е нелегална, па токму затоа и нема зошто да се знае како да се консумира, од причина што нели е НЕЛЕГАЛНО да се прави истото.
А секој што сака, ќе си се распраша по другарчиња.
Во Македонија да, ама и на форумов ? Ако е , молим лепо предлог закон со подзаконски акти во врска со користење и злоупотреба на психотропно нелегални супстанци како и нивно пуштање во промет.
И секако кривични пријави од мвр на Кајгана за сите членови кои ја користат темава :icon_lol: :-*

И немој да ме сватиш лично и погрешно, но нели е малце глупаво на дадена тематика да ги занемариме негативностите (под ова ги ставам размената на искуства, начините на употреба и сл.) кога веќе позитивностите се длабоко закоравени и се табу тема на јавен размишљај? Епа ондак кључот и чао пријатно...позз другарче и секое добро...

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
Срце раскинувај ич не се мисли нема да се покаеш

--- надополнето ---

Значи генџот е само за пушење? :)
Нешто шо е природно, а не наштетува на еден куп органи? Фала.:)
И отровите се природни

--- надополнето ---

не е зависен и може да се откаже. Многу е тешко од марихуаната да станеш зависен..

Можеш, марихуаната предизвикува психичка зависност, што е многу потешка од физичката

Manga

Golem alat
Член од
21 април 2006
Мислења
7.759
Поени од реакции
5.035
Можеш, марихуаната предизвикува психичка зависност, што е многу потешка од физичката
Ама пак , никотинот предизвикува неспоредливо повеќе психичка зависност за разлика од тхц и е многу лесно да исчезне таа зависност и плус е докажано дека марихуаната не предизвикува некои заболувања како цигарите туку се повеќе се користи како лек итн ..,што е доказ за моќта на ова растение. :icon_mrgr

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
Да ја скратиме приказнава...
Цитирам:
"Иако за марихуаната не е докажано дека може да предизвика телесна зависност па и ако се прекине нејзиното користење, не се јавуваат никакви симптоми на телесна посвета, таа може да предизвика психолошка зависност со постојано и долго користење."

izvor
http://mk.wikipedia.org/wiki/Марихуана

--- надополнето ---

Луѓето кои пушат марихуана се со поголем ризик од развој на психотична болест како шизофренија - многу порано од отколку оние кои не пушат. Истражувањето анализирало 83 студии кои опфаќале 8,167 луѓе со психотична болест кои користеле марихуана или други психоактивни супстанци, како и 14,352 учесници кои не користеле било какви дроги.

Оние кои користеле марихуана ја развиле болеста три години порано за разлика од оние кои не користеле психоактивни супстанци.

Алкохолот немал никаква улога во развојот на овие болести.

Несомнено е јасно дека марихуаната е една од главните причини за развој на шизофренијата, а воедно и таа е одговорна за раниот почеток на болеста. Колку е помлада личноста што пуши марихуана, толку поголем е ризикот од предвремен развој на шизофренијата.

Точниот механизам на делување на марихуаната во развојот на болеста не е сосема познат, но со самото пушење, марихуаната продуцира стотици хемикалии од кои преку 50 се психоактивни.

Само во САД има 16 милиони уживатели на оваа дрога, а многу од нив почнале да ја пушат уште во тинејџерските денови.

Пораката е јасна, не користете марихуана зошто е штетна, а и не знаете дали имате генетска предиспозиција за развој на шизофренија.
извор

Manga

Golem alat
Член од
21 април 2006
Мислења
7.759
Поени од реакции
5.035

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Да ја скратиме приказнава...
Цитирам:
"Иако за марихуаната не е докажано дека може да предизвика телесна зависност па и ако се прекине нејзиното користење, не се јавуваат никакви симптоми на телесна посвета, таа може да предизвика психолошка зависност со постојано и долго користење."

izvor
http://mk.wikipedia.org/wiki/Марихуана

--- надополнето ---

Луѓето кои пушат марихуана се со поголем ризик од развој на психотична болест како шизофренија - многу порано од отколку оние кои не пушат. Истражувањето анализирало 83 студии кои опфаќале 8,167 луѓе со психотична болест кои користеле марихуана или други психоактивни супстанци, како и 14,352 учесници кои не користеле било какви дроги.

Оние кои користеле марихуана ја развиле болеста три години порано за разлика од оние кои не користеле психоактивни супстанци.

Алкохолот немал никаква улога во развојот на овие болести.

Несомнено е јасно дека марихуаната е една од главните причини за развој на шизофренијата, а воедно и таа е одговорна за раниот почеток на болеста. Колку е помлада личноста што пуши марихуана, толку поголем е ризикот од предвремен развој на шизофренијата.

Точниот механизам на делување на марихуаната во развојот на болеста не е сосема познат, но со самото пушење, марихуаната продуцира стотици хемикалии од кои преку 50 се психоактивни.

Само во САД има 16 милиони уживатели на оваа дрога, а многу од нив почнале да ја пушат уште во тинејџерските денови.

Пораката е јасна, не користете марихуана зошто е штетна, а и не знаете дали имате генетска предиспозиција за развој на шизофренија.
извор
Знаеш шо е психолошка зависнот?
Да сакаш нешо пошо ти е убаво.
Ја сакам секс.
Дали сум психолошки зависен - можеби.
Можам да се контролирам, hell yeah.
Исто така се контролирам и да не грицкам нокти.

Да си знаеш дека физичката (телесна) зависност е појака од психолошката.

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
Знаеш шо е психолошка зависнот?
Да сакаш нешо пошо ти е убаво.
Ја сакам секс.
Дали сум психолошки зависен - можеби.
Можам да се контролирам, hell yeah.
Исто така се контролирам и да не грицкам нокти.

Да си знаеш дека физичката (телесна) зависност е појака од психолошката.
Можеш да издржиш цел живот без секс? иако споредбава не е баш соодветна, може да се упореди со потреба за сексуално општење но само 10 пати појака и уште толку поштетна, и сеа да се навратиме на прашањето,можеш цел живот без секс? умм не неможеш.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Можеш да издржиш цел живот без секс? иако споредбава не е баш соодветна, може да се упореди со потреба за сексуално општење но само 10 пати појака и уште толку поштетна, и сеа да се навратиме на прашањето,можеш цел живот без секс? умм не неможеш.
10 пати појака?
њтФ?
не моеш да каеш колку е јака, на некој повеќе/на некој помалку...и тоа е е ЖЕЛБА
и да, можам да живеам без секс, али не сакам

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.158
Поени од реакции
5.933
Филозофка ај не ги лажи луѓето и не вади статии од wikipedia (и тоа македонската верзија :nesvest:). Ко ќе најдеш доказ дека некој умрел од марихуана, тогаш врати се на темава и кажувај колку е штетна and shit.
Во меѓувреме, болните пациенти ќе продолжат да си ја користат марихуаната за лекување, ентузијастите ќе продолжат да уживаат во нејзините благодети, наркоманите ќе продолжат да ја злоупотребуваат, дилерите ќе продолжат да ја мешаат со што-све-не, а владата и понатаму ќе остане слепа и нема да ја легализира, иако од неа би се правел најголем профит на државно ниво. :salut:

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
И јас не сакам и неможам да си замислам да живеам без секс, во секој случај споредбата не беше на место

Surveys of people using marijuana who are not in treatment consistently show that a majority
report impairment of memory, concentration, motivation, self-esteem, interpersonal relationships,
health, employment, or finances related to their heavy marijuana use (Haas and Hendin 1987;5
Section I. Introduction
Rainone et al. 1987; Roffman and Barnhart 1987; Solowij 1998). Similar marijuana-related
consequences are seen among those seeking treatment for their marijuana use (Budney et al.
1998; Stephens et al. 1994b, 2000). People using marijuana who participated in previous
treatment studies averaged more than 10 years of near-daily use and more than six serious
attempts to quit (Stephens et al. 1994b, 2000). These individuals had persisted in their use
despite multiple forms of impairment (i.e., social, psychological, physical), and most perceived
themselves as unable to stop.
Еве еден корисен прирачник за одвикнување од марихуана депенданц

Mark Renton

I live by the tune, I die by the book
Член од
12 ноември 2009
Мислења
5.374
Поени од реакции
4.918
Дај бе не ја дупете работата.. Ако си пафнуваш 2 пати месечно да не ти се деси нешто ??
Јас со факти гарантирам дека нема никаква зависност се додека не почниш да дуваш 24/7.. а што и да правиш нон стоп стануваш зависен од тоа..
Ако нон стоп истражувате по интернетов за штетноста на гането, тогаш ај истражете малце за сокот (го земам за пр.) Ќе видите дека сокот има повеќе штетно влијание одколку тревата. Сакам да кажам дека се има негативни страни, но доколку знаеш како да го употребуваш ќе немаш гајле (ова неважи за коката,хероинот,таблите и срањата наречени синтетика..)
Јас немам гајле од два пати месечно, па може и по еднаш неделно (или викендашки..) Немам никакви проблеми ни во семејството,ни на школо и никаде..
Еве го мојот факт.. Сеа вие верувајте на интернет пропагандите од некој што не ни пробал, а се осудува да суди за марихуаната..
Се има негативни последици, но при разумно користење нема никави сајд ефекти !

Kajgana Shop

На врв Bottom