Na bolnicarkata ako ne i odnesis nesto za baciraka ne te opulva ne pak nagore. Ko lesinari se nekoj, plemeto da im go ebam korumpirano. Za lekoj da si gi dat parite i toa za najmiloto, krvta rasipana da im ja ebam.
Не е мрчење, туку е неправда...како може еден чистач на пример(не потценувам никој, само го земам за пример), кој работи сабота, недела, оди во смени, со сите додатоци на 18ооо ден.плата да достигне над 20000 ден!?
Ти не си вработен или имаш своја фирма штом постави ваков заклучок или мислење..што и да е, се знае според кој нормативи се добива личен доход.
За возење автобус си треба посебна категорија, така...а тоа колку ќе бидеш добар шофер, се гледа на терендруга тема.
Taka samo vo drzavno, vo privatno treba da si ja izvadis platata. Djabe ti se i 5 fakulteti , ke odis pod biro za vrabotuvanje duri da trepnis. Mu nosis pari na firmata, tesko zamenliv si , ke zemas ubava para bez ogled na toa kolku diplomi imas. Ne mu nosi pari na firmata, sto saka neka ima zavrseno, ne bitno e toa. Ke letas. Zatoa eden kup kelneri i taksisti ima so diplomi. Oti za kur ne gi biva osven za muabet.
Не е точно, баш напротив...ќе бидам несреќна, оти ни ова покачување од 18000 ден.пак не е доволно за да имаме добар стандард во државава.
Ова покачување на минимална плата го поздравувам и те како е добре дојдено и би сакала уште да расте.
Хигиеничари го земав како за пример бидејќи личен доход се добива спрема образование и уредувањето на колективниот договор.
Срамота и греота е некој да живее со толку мали финансии, затоа и треба да се бориме за зголемување на личниот доход.
Незнам што сте се фатиле за болничарката, сестрата, видете ги пример негувателките кои чуваат 20 и повеќе деца за 15000ден....колкава е нивната одговорност, колкава е на хигиеничарката..е затоа треба скалесто покачување на платите.
Taka samo vo drzavno, vo privatno treba da si ja izvadis platata. Djabe ti se i 5 fakulteti , ke odis pod biro za vrabotuvanje duri da trepnis. Mu nosis pari na firmata, tesko zamenliv si , ke zemas ubava para bez ogled na toa kolku diplomi imas. Ne mu nosi pari na firmata, sto saka neka ima zavrseno, ne bitno e toa. Ke letas. Zatoa eden kup kelneri i taksisti ima so diplomi. Oti za kur ne gi biva osven za muabet.
За во кои приватни сектори мислиш бе Владе, за во шивалните каде работникот е третиран како роб, зема 11000ден.и има само пола саат време за пауза, дали да јаде, моча, да испие кафе..што побргу да направи а работат и повеќе од осум часа!?
Сега барем со 18000ден.колку толку ќе бидат позадоволни.
Не е точно, баш напротив...ќе бидам несреќна, оти ни ова покачување од 18000 ден.пак не е доволно за да имаме добар стандард во државава.
Ова покачување на минимална плата го поздравувам и те како е добре дојдено и би сакала уште да расте.
Хигиеничари го земав како за пример бидејќи личен доход се добива спрема образование и уредувањето на колективниот договор.
Срамота и греота е некој да живее со толку мали финансии, затоа и треба да се бориме за зголемување на личниот доход.
Незнам што сте се фатиле за болничарката, сестрата, видете ги пример негувателките кои чуваат 20 и повеќе деца за 15000ден....колкава е нивната одговорност, колкава е на хигиеничарката..е затоа треба скалесто покачување на платите.
Автоматски споено мислење:
За во кои приватни сектори мислиш бе Владе, за во шивалните каде работникот е третиран како роб, зема 11000ден.и има само пола саат време за пауза, дали да јаде, моча, да испие кафе..што побргу да направи а работат и повеќе од осум часа!?
Па шо тоа сега реагираш,зошто предходно не се бунеше дека ви биле ниски платите?Ќе добијте покачувања кога државната администрација ќе се ослободи од партиските паразити шо се закачени на државна цицка ко пијајци.Тој шо зема минималец во приватен сектор со ништо не те загрозува тебе.Која е причината за твојава реакција?
во кои приватни сектори мислиш бе Владе, за во шивалните каде работникот е третиран како роб, зема 11000ден.и има само пола саат време за пауза, дали да јаде, моча, да испие кафе..што побргу да направи а работат и повеќе од осум часа!?
Realno i ti i site treba da imate 7.30 casa produktivno vreme na rabota i pola cas pauza vo koja sakas jadi, seri, mocaj, pusi ili sto i da pravis za vreme na pauzata. Ali ucena si ti na poinaku, aktivna rabota pola sat na den, drugoto e kuropecanje. Zatoa drzavno si e drzavno, zatoa tamu plakjaat prema diploma a ne prema ucinok. Zatoa ljugeto se tepaat za vo drzavno, ne deka platite se neznam kakvi tuku ne mora da gi srabotat, onaka da se vrtkaat na rabota kolku da se reci. Zatoa i uslugata i produktivnosta vi e takva kakva sto e, toest nikakva. Jas ti se kladam deka najgolem del od denot pravite muabet za slobodni denovi, koj raboti za praznik, kolku denovi imate neiskoristeni od odmorot i takvi drugi produktivni temi.
Pa ziv primer vi e pandemijata. Nekoj kivnal, cel oddel vo izolacija, pa pak izolacija oti brat mu na maz ti mu tecel nosot a vcera vi bil na gosti, kao mnogu sovesni da ne go sirite virusot. Medicinskiot personal pocna da placi oti im se vide malce opeto, a toa opeto spored niv e sosem normalen raboten den vo privaten sektor, i toa labav den. Ali nemate videno sto e rabota i kako se vadi lebot pa zatoa tuka lelekanja se iznacitavme ovie nekolku godini.
A da minimalna plata e cist populizam i teska glupost. Na nea samo nesposobnite se raduvaat, a ne sfakjaat deka djabe im e i 500 evra ako trosocite im se zgolemile troduplo od sto im se zgolemila platata, bitno 500 evra zemale. I na javnata administracija koja se krsti na skalesto zgolemuvanje na platata vo soodnos od minimalnata posto ne deka ja srabotile tuku diploma imale.
Па шо тоа сега реагираш,зошто предходно не се бунеше дека ви биле ниски платите?Ќе добијте покачувања кога државната администрација ќе се ослободи од партиските паразити шо се закачени на државна цицка ко пијајци.Тој шо зема минималец во приватен сектор со ништо не те загрозува тебе.Која е причината за твојава реакција?
Незнам како да те сфатам, дали си ти против зголемувањето на минималната плата или што!?
Јас пишав дека е за поздрав оваа одлука на влада, иако на оваа скапотија и не е многу, но има луѓе на кои многу ќе им значат плус тие вишок неколку илјади денари
Никаде не пишав дека мене некој ме загрозува..ова е покачување на државно ниво, важи за сите работодавачи, значи дека не смеат да исплаќаат пониска плата од законски утврдената.
Незнам што те буни?
Искрено, за ова си во право, признавам...да искористиме прилика, да видиме и ние некој бенефит од ова зголемување на минималната плата за да се офајдиме малку, оти само два пати по 5% ни ја зголемија платата за овие пет години, додека кај некои фирми, министерства имаа и до 60% зголемување на личниот доход.
Мајндсетот е, не е толку важно колку заработувам јас, туку поважно е другите да заработуваат помалку од мене. Не знам што е со луѓето, си имаат проблем со главата.
Незнам како да те сфатам, дали си ти против зголемувањето на минималната плата или што!?
Јас пишав дека е за поздрав оваа одлука на влада, иако на оваа скапотија и не е многу, но има луѓе на кои многу ќе им значат плус тие вишок неколку илјади денари
Никаде не пишав дека мене некој ме загрозува..ова е покачување на државно ниво, важи за сите работодавачи, значи дека не смеат да исплаќаат пониска плата од законски утврдената.
Незнам што те буни?
Автоматски споено мислење:
Искрено, за ова си во право, признавам...да искористиме прилика, да видиме и ние некој бенефит од ова зголемување на минималната плата за да се офајдиме малку, оти само два пати по 5% ни ја зголемија платата за овие пет години, додека кај некои фирми, министерства имаа и до 60% зголемување на личниот доход.
Pod pogresno ministerstvo si togas .
A pred tie 5 godini koga ste zemale nesrazmerno golemi plati vo sporedba so privatniot sektor, za togas se kaes ili sto, oti jas gi pamtam vreminjata koga osnovna plata bese 9060 denari, gazot da ti pukni od rabota. Kolku ti bese togas platata so ogled deka i togas kako i sega vo osnova ne rabotite nisto.
Ako ne mi vervas deka ne rabotite nisto, slobodno odi vo privatno. Ke te vidam dali ke imas tolku energija i vreme za vaka slobodni aktivnosti.
А што тоа направи добро вчера Владата?
Го гледаш ли ти порастот на цените на услугите и производите на пазарот кои се од витално значење за нормалниот живот?
Pod pogresno ministerstvo si togas .
A pred tie 5 godini koga ste zemale nesrazmerno golemi plati vo sporedba so privatniot sektor, za togas se kaes ili sto, oti jas gi pamtam vreminjata koga osnovna plata bese 9060 denari, gazot da ti pukni od rabota. Kolku ti bese togas platata so ogled deka i togas kako i sega vo osnova ne rabotite nisto.
Ako ne mi vervas deka ne rabotite nisto, slobodno odi vo privatno. Ke te vidam dali ke imas tolku energija i vreme za vaka slobodni aktivnosti.
Дап, јас сум против зголемувањето на минималната плата на ваков начин. Овие разговори треба да се водат на ниво на ЕСС, а не владата да има главна и крајна функција при одлучување.
Јасно ми е дека живееме во инфлација, иако се замрзнати цените на ос овните продукти, инфлацијата на останатите, процентуално, е двоцифрена, а тука е цената на бензинот и на електричната енергија. Но од друга страна и многу претпријатија работат со мали профити или со загуби последниве 2 години. 95% од претпријатијата се микро, мали и средни така тешко дека ќе го издржат овој притисок. Се јавуваат и други проблеми, како скалестото покачување на сите останати плати и зголемување на цената на услугата или крајниот производ затоа што платата е трошок и мора од некаде да се надомести таа загуба. Што значи нова серија поскапувања.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.