Тргување со странски хартии од вредност и недвижности

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Купив TQQQ ме мрзи да пребарувам акции и онака макро трејдам.

Член од
22 август 2013
Мислења
19
Поени од реакции
18
Доволно е некогаш да се обидеш да купиш нешто со крипто, па ќе видиш колку целата работа е практична од аспект на фалењата што ги раскажуваат.
Работа од $20 во биткоин/етер на крај ќе те чини трипати поскапо како крајна платена сума во долари, и трансакцијата ќе трае со денови (или ќе кошта многу повеќе ако треба трансакцијата да е побрза).
Буквално вчера купив игри со нинтендо ваучери купени со BTC преку Lightning и транскација кошташе цели 0.1 долар.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.686
Поени од реакции
35.578
Мене ми требаше нешто да купам, трансакцијата за прво да купам БТЦ во вредност од ~20 долари ќе ме чинеше нешто под 20 долари, и потоа уште толку за трансакција на тие БТЦ од мене до продавачот.

Ако сега цената на трансакција навистина е 10 центи, а лани летото скоро 20 долари, и така се менува горе долу... Што ти кажува тоа?

Дали утре кога ќе ти затреба нешто да купиш трансакцијата ќе биде 10 центи, или 10 долари. Или 30 долари?
Од друга страна кога купувам нешто онлајн со картичка, банката ми зема некој ситен дел од еден процент од сумата. Објасни им на луѓево и што се траба да направат за да отворат новчаник и сметки на менувачниците.
Муабетот е далеку е крипто од спремност за секојдневна употреба... Освен ако не купуваш нешто нелегално. Не гледам никаква предност за обични луѓе.

Член од
22 август 2013
Мислења
19
Поени од реакции
18
Мене ми требаше нешто да купам, трансакцијата за прво да купам БТЦ во вредност од ~20 долари ќе ме чинеше нешто под 20 долари, и потоа уште толку за трансакција на тие БТЦ од мене до продавачот.

Ако сега цената на трансакција навистина е 10 центи, а лани летото скоро 20 долари, и така се менува горе долу... Што ти кажува тоа?

Дали утре кога ќе ти затреба нешто да купиш трансакцијата ќе биде 10 центи, или 10 долари. Или 30 долари?
Од друга страна кога купувам нешто онлајн со картичка, банката ми зема некој ситен дел од еден процент од сумата. Објасни им на луѓево и што се траба да направат за да отворат новчаник и сметки на менувачниците.
Муабетот е далеку е крипто од спремност за секојдневна употреба... Освен ако не купуваш нешто нелегално. Не гледам никаква предност за обични луѓе.
Ми кажува дека не ги разбираш работите. На Lightning буквално никад нема да бидат трансакциите поголеми од 0.1 долар. Тоа е повеќе до тебе и твоет не познавање на работите. Земи инсталирај Breeze или Moon wallet и купувај на OKcoin каде имаш опција да повлекуваш на LN со ич fee.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.686
Поени од реакции
35.578
Фала за советите. Би сакал да си во право, те букмаркирав за следната потреба (ситуација со продавач што продава само во крипто).
Јас го кажав своето искуство, со што се соочив како обичен човек што не тргува со крипто. Мислам дека поголемиот дел од луѓето ќе се соочат со истото, а голем дел нема ни новчаници да можат да отворат сами.
Автоматски споено мислење:

Од аспект на инвестирање, мислам дека попаметно прават овие што тргуваат со акции на мајнери.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.516
Ми кажува дека не ги разбираш работите. На Lightning буквално никад нема да бидат трансакциите поголеми од 0.1 долар. Тоа е повеќе до тебе и твоет не познавање на работите. Земи инсталирај Breeze или Moon wallet и купувај на OKcoin каде имаш опција да повлекуваш на LN со ич fee.
Валута/метод на плаќање, за кои треба да докторираш за да можеш да ги користиш, немаат иднина.
Криптото во оваа форма нема практична примена за пошироките народни маси, можеби за перење пари и големи трансфери за мала провизија.

Член од
30 април 2018
Мислења
258
Поени од реакции
510
DryBulk shiipingot bi trebalo da ima soliden rast posle prviot kvartal. Momenalno BDI indeksot e na prilicno nisko nivo i cenite bi trebalo da rastat posle olimpijadata i vracanjeto na kineskata industrija vo normala.
U drybulk sektorot prvi pikovi mi se $EGLE i $GNK kako i $NMM koj e mix play (container/dry bulk/ tanker)

Последно уредено:
Член од
22 август 2013
Мислења
19
Поени од реакции
18
Валута/метод на плаќање, за кои треба да докторираш за да можеш да ги користиш, немаат иднина.
Криптото во оваа форма нема практична примена за пошироките народни маси, можеби за перење пари и големи трансфери за мала провизија.
Какво докторирање, едноставно не е доволно мејнстрим моментално за да се научат луѓето. Инаку многу брзо иде адаптацијата, доказ за тоа ти е интернтов и све што носи со него. Буквално од немање појма за што е интернет експлорер па до моментално милиони различни сервиси за било кој проблем во животот.

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.516
Какво докторирање, едноставно не е доволно мејнстрим моментално за да се научат луѓето. Инаку многу брзо иде адаптацијата, доказ за тоа ти е интернтов и све што носи со него. Буквално од немање појма за што е интернет експлорер па до моментално милиони различни сервиси за било кој проблем во животот.
Абе човек, мин. 30% од популацијата во нашава држава сеуште не знае да работи со картица на банкомат, а не пак ќе ти разбирале крипто волети, адреси и сл.
За ова да биде функционално, ќе мора да стави рака институција и да го направи максимално просто. Со моменталнaта ситуција од 6000+ различни валути, и еден куп различни волети нема да знаат да ракуваат ни 30% од луѓето.

Член од
22 август 2013
Мислења
19
Поени од реакции
18
Абе човек, мин. 30% од популацијата во нашава држава сеуште не знае да работи со картица на банкомат, а не пак ќе ти разбирале крипто волети, адреси и сл.
За ова да биде функционално, ќе мора да стави рака институција и да го направи максимално просто. Со моменталнaта ситуција од 6000+ различни валути, и еден куп различни волети нема да знаат да ракуваат ни 30% од луѓето.
Ако ти е некаков репер народов во оваа држава тешко тебе вака општо земено. Инаку слободно може да не користиш ништо од ова и да викаш дека не чини, никој не ти наплаќа за тоа.
Инаку еве како изгледа графички приказ на раст.
1644259712200.png

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.516
Ако ти е некаков репер народов во оваа држава тешко тебе вака општо земено. Инаку слободно може да не користиш ништо од ова и да викаш дека не чини, никој не ти наплаќа за тоа.
Инаку еве како изгледа графички приказ на раст.
Прегледај го приврзокот 321515
35 милиони не е ни 7мина од полнолетното население на САД, и тоа што таму зборуваат англиски, да не правиме муабет за земји како нашата каде не го разбираат ни интерфејсот.

Последно уредено:
Член од
22 август 2013
Мислења
19
Поени од реакции
18
35 милиони не е ни 7мина од полнолетното население на САД, и тоа што таму зборуваат англиски, да не правиме муабет за земји како нашата каде не го разбираат ни интерфејсот.
И замисли пак вреди 43.000 со денешен курс. А тек кога ќе биде на близу 50%.

Член од
24 декември 2020
Мислења
26
Поени од реакции
32
Прашање за свифт трансакциите во нашите банки. Дали може директно да се испратат долари на интерактив преку свифт, или мора да се конвертираат во денари, па банката да ги конвертира назад во долари при трансакцијата?

Имам собрано долари кои сакам да ги инвестирам, но не сакам да изгубам дел од нив на провизии од менувачниците претварајќи ги во денари и после назад во долари. На пример брокерите од НЛБ работат стриктно со денари, и морам сите средства да ги претварам во денари за потоа тие да ги сменат назад во долари кога ќе купуваат американски акции.

Kajgana Shop

На врв Bottom