Колку примања се потребни во Македонија за да една фамилија има пристоен живот

• Креатор на темата Креатор на темата jamajka
  • Време на започнување Време на започнување
според мене се се сведува на една проста логика ако живееш (било каде во светот) и работиш за или заработуваш минималец господ да ти е напомош, ако си со просечни примања некако ќе плеткаш од плата до плата, додека ако ти се посреќи со надпросечни примања ќе си го проживееш животот,

гледам повеќето се изјаснивте за 1-2К€ но ако сите ги заработуваме тие суми ќе пораснат драстично цените на услугите и пак се се сведува на она напишаното на почетокот.

Sekogas kje ima klasna podelba, i vo afrika i svajcarija ima bogati i siromasni. Rabotata e so moze da si dozvoli prosocniot zitel tamu i tamu.
Ako bevme navreme nasoceni i pogolem broj od naselenieto bese It obrazovano, so moznostite sto gi nudi internetot kje se ziveese daleku poubav zivot nego sega vo Makedonija.

Искрено, како тргна будалава 2022 година и оправданото и неоправданото зголемување на цените на се, ама буквално на се, веќе и не делува така нерално муабетот на @jamajka за 2500 евра од фамилија за квалитетен живот, без да заглавиш со кредити.

Една ебана смрдена ролована погачка со месо во пекарата пред некој месец беше 80 денари, сега е 125, тоа е само еден мал банален пример, а вакви ги има за сите производи, од кифла до стан или автомобил, се е покачено за 15-30%. Платите се обезвреднуваат веќе.

Pred 15 godini, topka sladoled vo lisice 5 denari i 8mina burek 25 denari.. Do lani rabotata stigna do topka sladoled 25 i burek 25.

Pred nekoj den idam da zeam burek, 8mina 35. The empire stikes back.

Ех, мојот најдобар другар е таков, и цел живот мака мачам да го убедам да се потруди повеќе за да заработи повеќе. Работиме во истата компанија, јас земам х3, х4 плата од него. Не е дека е глуп, туку едноставно, не сака да се посвети на работата барем 30% повеќе. 100% е свесен дека ке му качат плата ако се потруди, не е дека ке работи повеќе, и дека нема да му е платено.

Ко што вели изреката, ти можеш некој да го однесеш до изворот, ама не можеш да го натераш да пие вода.

Така ги перцепцирам луѓево со интелигенција, но минус амбиција. Дојде нов лик од Србија, и за 2 години го помина по заработка.

Човекот може си има други приоритети и не му се дреме на работа по 10 саати. Не секој живее во Wolf of Wall Street филмот. Некои сакаат да си сработат и после да си тераат со други работи во животот.

Човекот може си има други приоритети и не му се дреме на работа по 10 саати. Не секој живее во Wolf of Wall Street филмот. Некои сакаат да си сработат и после да си тераат со други работи во животот.

Работи 20-24 часа неделно, Понеделник до Петок. Ја не викам да е роб на работата, туку да се потруди малку повеќе.

Луѓето мислам дека одмор некаде ќе им го промени животот. Само 10-15 дена ќе им биде најмногу ок а ќе потрошат 2 плати. Одмор не вреди. Ако работиш за да трошиш и да си го добиеш следниот шот на уживање мислам дека си се заебал гадно. Се е до состојбата на умот и погледот кон светот тоа е поголемо богатсво и од швајцарска плата. Џабе кафани, џабе коли, џабе Франција итн кога пак си несреќен и се нервираш и се плашиш за многу работи.

Луѓето мислам дека одмор некаде ќе им го промени животот. Само 10-15 дена ќе им биде најмногу ок а ќе потрошат 2 плати. Одмор не вреди. Ако работиш за да трошиш и да си го добиеш следниот шот на уживање мислам дека си се заебал гадно. Се е до состојбата на умот и погледот кон светот тоа е поголемо богатсво и од швајцарска плата. Џабе кафани, џабе коли, џабе Франција итн кога пак си несреќен и се нервираш и се плашиш за многу работи.
УБава работа е одмор онака лабаво да прошеташ, да не работиш некој ден. Не смета одмор.
Мада разбирам што е поентата, да живее и се стега и зема кредити за одмор човек е глупо. Ама ако може да си приушти зашто да не, убо е.

znaci treba deneska da vrtam pedali 10 km od doma
Можда ке ти е чудно и за не верување ама татко ми вози за до работно место 8.3 км во ЕДЕН правец секој ден. Тоа е 16+км дневно во два правци. Зборвувам за човек кој е 64 годишен и по струка машински инжинер.
Значи кога се сака се се може :)

УБава работа е одмор онака лабаво да прошеташ, да не работиш некој ден. Не смета одмор.
Мада разбирам што е поентата, да живее и се стега и зема кредити за одмор човек е глупо. Ама ако може да си приушти зашто да не, убо е.
Убаво е да не ти е стрсен секој ден во останатите 350 дена. Да не се нервираш што ќе ти каже шефот или дали си ја завршил задачата. И да се мислиш од кај пари за следната зависност. Како џанкери се многу луѓе.
Ретко кој има стварно проблеми и нема доволно пари за јадење.

Последно уредено:
Вијј секој си знае што и колку му значи.
Некому 2000 евра, на друг одмор.
Мене лично далеку повеќе него пари и одмор би ми значело името да е Македонија, нешто што го имавме пред 5 или пред 25 години, а сега го немаме. Мада мене никој не ме прашува.

Можда ке ти е чудно и за не верување ама татко ми вози за до работно место 8.3 км во ЕДЕН правец секој ден. Тоа е 16+км дневно во два правци. Зборвувам за човек кој е 64 годишен и по струка машински инжинер.
Значи кога се сака се се може :)
100km sekoj den vo 2 pravci idam na rabota...

Тешка година иди дечки.... Многу фамилии нема да можат да се преранат.. во моментов и 700-800 еур се малце за 5 члено семејство (сметки, храна)

Source: имам контакт со земјоделци/сточари

Сите проценки, со разговории со луѓе што се разбираат од економија нас уште не не стигнала кризата и дека сега доаѓа. Овој месец ги запишувам трошоците буквално сите чисто од истражувачки карактер да видам парите кај ми одат. Можам само да пишам сметки + кредит отидоа веќе 500 евра. Мислев дека е глупости 2 000 евра за пристоен живот, но доколку сум оженет и да имам 2 деца веќе почнувам да се замислувам за трошоците дека 2 000 евра и те како е реално.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom