Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    729

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.992
Поени од реакции
5.607
Прво, треба да ми одговориш на претходното прашање. Второ, дали на секое спомнување на американска глупост треба да спомнеме и еквивалентна руска глупост, иначе не се важи? Зошто само нивни? Ајде и Франко или Французите да ги спомнуваме исто? Сега пошто го спомнав Хармс треба и Алан Туринг по автоматизам да го наведам?

Овде не гледам никој да релативизира или брани тоа што правеле Американците, за разлика еве од чичо Боро тенкистот што би харал низ Средна Европа. Премногу сте возрасни за се уште да го имате „ако не си со нас, тогаш си против нас“ менталитетот.
Нив им е чудно ако некој ги критикува и едните и другите, и истокот и западот. Јас не велам да не си фаќаат страна, нивно убедување и нивно право. Сведоци сме дека некои почнуваат веќе и толку да си ставаат до значење да ги ословуваат нивните тотеми со господине. Нивно право на мислење. Но кога некој нема заземено страна, нив ги боли, и почнуваат да го оквалификуваат како прозападен, а тие се декларираат како неутралци.

Но ако мислат дека се љубители на комунизам, и дека сите ќе им ќутат и дека ќе си држат монолози како Сталин пред ЦК, тогаш се зафркнале. Ќе навредуваат, и кога ќе им возвратиш, ги едитираат мислењата и пријавуваат за да добијаш бан на тема за да си продолжат со монолозите.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.498
Поени од реакции
27.316
Апсолутно не. Еве да преформулирам: Дали репресирањето на овие тројца од страна на комунистичката власт било во ред или не?
Ако веќе збориме за 68, зошто не видиш дали било во ред тоа што се случило на пример во Грција една година порано? И зошто на пример не ги споредиш тие случки... кои BTW временски соодејствуваат и по време и по бруталност. И дали на пример ако збориш за бруталноста што се одвивала во периодот е во ред да ја запоставиш другата страна ?

Член од
1 јули 2020
Мислења
1.790
Поени од реакции
8.499
Нив им е чудно ако некој ги критикува и едните и другите, и истокот и западот. Јас не велам да не си фаќаат страна, нивно убедување и нивно право. Сведоци сме дека некои почнуваат веќе и толку да си ставаат до значење да ги ословуваат нивните тотеми со господине. Нивно право на мислење. Но кога некој нема заземено страна, нив ги боли, и почнуваат да го оквалификуваат како прозападен, а тие се декларираат како неутралци.

Но ако мислат дека се љубители на комунизам, и дека сите ќе им ќутат и дека ќе си држат монолози како Сталин пред ЦК, тогаш се зафркнале. Ќе навредуваат, и кога ќе им возвратиш, ги едитираат мислењата и пријавуваат за да добијаш бан на тема за да си продолжат со монолозите.

Може да ми наведеш некој од тие комунисти кои ете држеле монолози. Зошто од тоа што јас го гледам вкупниот број на комунисти овдека е некаде помеѓу 2 и 4.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.498
Поени од реакции
27.316
Најинтересна работа во цела оваа криза е како никој не се побуни што Русија малтене ја присвои Белорусија. Можеби и не беше играта околу Украина.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.721
Поени од реакции
33.967
Пар интересни ресурси:

The Ukraine Metacrisis
Short- and long-term market implications

Maçães adds another line I have been stressing since 2017: “We no longer live in the old liberal order where rules must be enforced, and violators punished. We live in a new order where power must be balanced with power.” And the EU has no such power! If only its preparations had been made as far back as 2017 when ‘The Great Game of Global Trade’ came out.

As such, Maçães argues “The US must reflect on whether it can afford to reduce its presence in Europe before a proper counterweight to Russia has been created in Brussels. The pivot to Asia may need to wait for a solution to the European crisis. As for Europeans, they need to quickly prepare themselves for a new world, where their sovereignty and security may well be at stake.” Except the dynamic in the US is not moving in that direction. Asia is the priority, regardless.
He continues: “The existing order is starting to buckle, and Washington needs to decide how best to replace it with new arrangements. Does it prefer to reach a grand bargain with Moscow whereby the two powers divide Europe among themselves? Or does it prefer to encourage and support the development of a new European pole capable of balancing Russian power?”
There is also pressure building in the Balkans: Bosnia, Kosovo, Albania, Serbia, Montenegro, and North Macedonia --maybe even EU member Bulgaria-- are all in a pot Russia is helping to stir. Its Foreign Minister just stated he does not accept that Montenegro and North Macedonia should be NATO members when they already are.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.498
Поени од реакции
27.316
Може да ми наведеш некој од тие комунисти кои ете држеле монолози. Зошто од тоа што јас го гледам вкупниот број на комунисти овдека е некаде помеѓу 2 и 4.
И се претежно прозападно ориентирани...

Последно уредено:
Член од
15 јуни 2013
Мислења
1.776
Поени од реакции
2.754
Нашиве 150 војничиња петок одат за Џермани до 1ви март. Веројатно по некоја вежба ќе направат и назад. :icon_lol:

Последно уредено:

SkimSkam

Full Stack Говнар
Член од
26 август 2021
Мислења
2.119
Поени од реакции
5.671
Не бе дека погача извадила домаќинката за S-400 нееее хахахах. Најјакото е што има на форумов пар фаци што го гледаат видеово у став мирно, и солзи сами капат од гордост.

(ВО ЖИВО) Прес-конференција на Ковачевски и Столтенберг

Во очекување на потврдата дека македонската армија ќе се користи за детектирање на нагазни мини долж границата Украина-Русија.

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.992
Поени од реакции
5.607
И се претежно прозападно ориентирани...
Прозападно ориентирани?! Ајде не зафркавај и ти сега :). Овде да ги рамниш Истокот и Западот веднаш си оквалификуван како: шарен, платеник, иштотијазнамштоуште.... Камоли да бидиш ин флагранти прозапад....

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.498
Поени од реакции
27.316
.
Прозападно ориентирани?! Ајде не зафркавај и ти сега :). Овде да ги рамниш Истокот и Западот веднаш си оквалификуван како: шарен, платеник, иштотијазнамштоуште.... Камоли да бидиш ин флагранти прозапад....
Зборам за комунистите на темава, сите без исклучок се прозападно ориентирани.

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.992
Поени од реакции
5.607
Лол, важи бе. Истото го правиш со онаа Си бил еднаш еден млад старец, во блиската далечина, на дрвен камен седеше и тивко на глас се дереше.

Ердоган денеска замина за Украина како посредник.

Изјави дека сака мирно да се реши состојбата.

На прашањето зад кој би застанале во евентуален конфликт.

Ердоган одговори: Ние сме членка на НАТО, и ќе се однесуваме како таква.

Член од
1 јули 2020
Мислења
1.790
Поени од реакции
8.499
Јас сум комуниста еве и не сум про-западно настроен, баш спротивното. За воља на вистината немам и некоја многу голема љубов кон Русија и Кина али ако треба да бирам помеѓу група што ми извршила геноцид пред помалку од 100 години и група што не ми извршила геноцид. Изборот е доста лесен.

Контректно за Украина имам пишано дека сметам дека смеам дека би било катастрофална грешка на Русија ако ја нападне Украина. Иако е жално за населението што живее во Украина, треба да бидат оставени за да видат како гази Американска чизма и што ќе им остане од општеството и државата за неколку години. А дека од нашиот пример многу малку ја научија лекцијата еве можеби поголемата сцена на Украина ќе покаже подобро.

Последно уредено:

Сладоледџија

Ванила & Чоколадо
Член од
8 декември 2009
Мислења
14.458
Поени од реакции
11.916
Најинтересна работа во цела оваа криза е како никој не се побуни што Русија малтене ја присвои Белорусија. Можеби и не беше играта околу Украина.
I vo Kazahstan neli vlegoa so vojska za da go zadusat buntot

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.992
Поени од реакции
5.607
Јас сум комуниста еве и не сум про-западно настроен, баш спротивното. За воља на вистината немам и некоја многу голема љубов кон Русија и Кина али ако треба да бирам помеѓу група што ми извршила геноцид пред помалку од 100 години и група што не ми извршила геноцид. Изборот е доста лесен.
Ја ценам твојата искреност. Никој не те тера да бираш страна, сепак ова е јавен форум, и секој може слободно да си го искажи своето мислење и став кон некоја работа. Е сега, кога почнуваат одредени со пецкање, а јас ќе им вратам без ракавици, после плачат.

Зло ни имаат нанесено нас Македонците и од Исток и од Запад, независно кога.

За мене и Санстефанска Бугарија е геноцид, а знаеме кој беше мајка и татко на таа Бугарија. Или, не? Исто така, Русија не гукна кога се делеше Македонија 1912 година, туку даде амин на тоа.

Зошто Русија не им помогна на Македонците да се ослободат од Османлиското ропство, како што директно им помагаше на Бугарија и Грција?

Зошто Димитар Каратасе, водач на Македонското Негушко востание кој се има и борено за руската армија, секојдневно одел кај Рускиот конзул во Солун, а овај не сакал ни да слуша за Македонското прашање а камоли да преземи некој чекор.

И тоа ова се само мал дел што ми текнува во моментов од нашата заедничка историја со Русија, која многумина од вас ја сметаат за братска, а јас сметам дека е се освен братска.

Kajgana Shop

На врв Bottom