- Член од
- 24 март 2010
- Мислења
- 15.506
- Поени од реакции
- 26.899
И ти очекуваш од тие луѓе за кои се недостижни да направиме херои?Овие твои мизерни 18к за некого се недостижни.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
И ти очекуваш од тие луѓе за кои се недостижни да направиме херои?Овие твои мизерни 18к за некого се недостижни.
И ти најде некого да нарекуваш глупички?Овие твои мизерни 18к за некого се недостижни.
Не.И ти очекуваш од тие луѓе за кои се недостижни да направиме херои?
Епа или тебе те растеле господа кој се збогатиле на бог знае каков начин во транзицијата или во бившата ни република или имаш нула почит ако твоите те растеле со плата која ја земале 90% од народот.И ти најде некого да нарекуваш глупички?
Ајде по што си почнал да читаш, ама не си дочитал, прочитај до крај, може ќе разбереш.
И според тебе 18,000 денари плата е доволна за нормален живот? Можеш да гледаш фамилија со деца со 18,000 денари?
А ако за тебе 18,000 денари не се мизерни, извини, ама за мене се мизерни. Затоа што не би ми овозможувале нормален и пристоен живот.
Па мислам дека баш за тоа се збори на темава. Само што покрај основните, и се прошируваат потребите.Не.
Само се заборава на тој факт, исто и на тој дека секој трет во Македонија неможе да си го покрие основните потреби во животот.
Тоа е животна инфлација.Па мислам дека баш за тоа се збори на темава. Само што покрај основните, и се прошируваат потребите.
И мислам дека тоа Јамајка што пробува да го дефинира е невозможно. Премногу зависи од лична перцепција. Денес да ми речеш дека ќе се вратам на 1000 евра плата, би размислувал какво јаже да си купам. Кога земав 500 ми изгледаше како сума што значително ќе ми го подобри животот.
Едноставно дефиницијата за пристојно се менува во зависност од перспективата во која се наоѓаш.
Има смисла ова. Не можи 2000 али блиску. Обично има многу по фабрикиве шо земаат до кај 30.000 по чоек со саботи, 2 по фамилија ете ги 60. Децата или се Германија или Скопје со над 25к. Ова ти го кажувам барем од мое опкружување.
Нагласив дека е тешко ако не и скоро невозможно да се дефинира. Затоа ја земав една Полска како рол модел. Не е Швајцарија, не е Молдавија. Таму фамилиите имаат горе доле 2.5К плата, а државата не е прескапа, така да може да се каже дека е тоа мерило за пристоен живот. Иначе тие што зимаат повеќе пари се порелевантни да кажат што е пристоен живот, поготово ако порано имале помалку примања. Многу е лошо што луѓето како што гледам тоа го сваќаат како ароганција.Па мислам дека баш за тоа се збори на темава. Само што покрај основните, и се прошируваат потребите.
И мислам дека тоа Јамајка што пробува да го дефинира е невозможно. Премногу зависи од лична перцепција. Денес да ми речеш дека ќе се вратам на 1000 евра плата, би размислувал какво јаже да си купам. Кога земав 500 ми изгледаше како сума што значително ќе ми го подобри животот.
Едноставно дефиницијата за пристојно се менува во зависност од перспективата во која се наоѓаш.
Koj I kako mene me rastel, voopsto ne e tvoj problem. Posle mojata 18 godina sum prepustena samata na sebe I kompletno nezavisna finansiski od moite roditeli. Taka da, se sto sum postignala vo zivotot sum postignala SAMA.Епа или тебе те растеле господа кој се збогатиле на бог знае каков начин во транзицијата или во бившата ни република или имаш нула почит ако твоите те растеле со плата која ја земале 90% од народот.
Не збориме за прекувремена работа за да се постигне нештото, збориме за нормален живот 8 часа работа, не вадење душа, туку човечки. И фамилија да може да има примања 2К, за да може да имаат пристоен живот. Другото е крпење, отстапување, откажување од премногу работи. Не е тука темата воркохолизам.30% од фамилии имаат деца во Германија? Како е тоа фамилијарен приход (ако е точно)?
Настрана бројки, ако некој е приморан да работи саботи и недели и празници за да одржи некаков стандард тој веќе изгубил во животот. Но све е до перцепција во зависност на кој начин е изградена низ времето.
Koj I kako mene me rastel, voopsto ne e tvoj problem. Posle mojata 18 godina sum prepustena samata na sebe I kompletno nezavisna finansiski od moite roditeli. Taka da, se sto sum postignala vo zivotot sum postignala SAMA.
Ne e sramota da rabotis bilo sto. Sramota e samo da kukas I plukas, deka se nema, a da ne prevzemas nisto.
Не збориме за прекувремена работа за да се постигне нештото, збориме за нормален живот 8 часа работа, не вадење душа, туку човечки. И фамилија да може да има примања 2К, за да може да имаат пристоен живот. Другото е крпење, отстапување, откажување од премногу работи. Не е тука темата воркохолизам.
Сè тече, сè се менува ... само плата од +2к тешко се постигнува![]()
Не ме смеј.Koj I kako mene me rastel, voopsto ne e tvoj problem. Posle mojata 18 godina sum prepustena samata na sebe I kompletno nezavisna finansiski od moite roditeli. Taka da, se sto sum postignala vo zivotot sum postignala SAMA.
Ne e sramota da rabotis bilo sto. Sramota e samo da kukas I plukas, deka se nema, a da ne prevzemas nisto.