Колку примања се потребни во Македонија за да една фамилија има пристоен живот

• Креатор на темата Креатор на темата jamajka
  • Време на започнување Време на започнување
Ај што кажувате смешни суми за "пристоен" живот, најсмешно е што очекувате дека ако вие заработувате 1000 евра, истото треба да го прави и сопругата, минимум 2 такви мислења прочитав. Жената нема да биде достојна за "пристоен" живот ако не заработува толку?! Не ме цитирајте како погрешно сум ве сфатила, едноставно таков впечаток добив, прашањето е хипотетичко.

Мене лично не ми треба 1000 евра плата, живеам пристојно со помалку. И тоа со семејство, дете, кредит, сето тоа. Јас и да бев професорка, немаше да ги работам тие проекти на страна, освен ако не морам ради пари, или ептен ме интересираат во моментот. Не ни е на сите професијата и парите врвот во животот. Колку и да ја сакаме професијата. Нема потреба да правите идоли од парите. Изгледа заборавате дека се` си има своја цена. Може ќе најдете сопруга што ќе заработува многу, но нема да се вртка ич дома итн.

Ебате среќа, ебате. Ај потсетиме кога ќе дојдат нашите, да те шифтнеме бар на родени. Идеално пасоши, ама да не ти ветувам тоа.

Кои црни пасоши, пасош секој може да извади. Кај дозволите за оружје сакам, таму се парите.

Кои црни пасоши, пасош секој може да извади. Кај дозволите за оружје сакам, таму се парите.
Сепак не недостасувала визија. :D

Ама ќе мора да продолжиш од Кам да пазариш, да не почнат да зборат низ град, го ставија за оружје, одма во Веро влезе.

Gleaj samo da ne go pogodite koga e na losing streak vo kladilnica, ke vi dade i majki i shajki trkala glupi

Која кладилница бе дечко, ти кажав дека појма немам од спорт. Нешто тенис гледам, ко ќе игра Џокович. Од жените за Сјкавоне навивав, многу секси ми беше, ама се повлече, па престанав да гледам женски тенис.

Јас пак дека провинцијалка, не знаев дека Веро бил најскап маркет, се таму одам. :(

Вака сеа...
Скопје не е Македонија, мада на темава иам впечаток дека Скопјани коментираат. 2000 евра некои коментираат. Прво како прво, Скопје е таква прчвара и без никакви природни убавини и толку фрустриран град, да и 10 000 не те спасуваат. Подобро да живееш со 1000 во Охрид него со 10 000 во Скопје на пример. Попристојно е.
Никаде не видов во тие 2000 евра да е вклучено штедење за пензија, за приватно здравствено и добро образование за децата, штедење за капитал за идни генерации. Ако веќе ставаме дефиниција на пристојност и живот од некоја си средна до висока средна класа по некои си западни стандардни тие трошоци треба да се први на листата.
Ако кошницата од 2000 евра ја наполнавме со сметки, кирија, 2 одмори и јадење тури му таквото... Кај се овие горните трошоци што ги напоменав...Тие се исто нешто доста основно, автоматски стигнуваме до апсурдни суми од 5000 евра за пристоен живот. Ама дали тоа е реално... Не е. Мислам и оние кои викаат 2000 евра нека ја модификуваат кошницата, а не да ми викаат дека за зелка и виршли ти требаат 2000 евра. Очигледно не знаат да си направат есап и трошат на глупости кои не спаѓаат под пристоен живот.
Настрана што дефиницијата на пристоен живот е многу субјективна категорија...И со 1000 се може сосема пристојно кој знае како...

Во ред е, некогаш ќе се договориме колку пари се доволни за пристоен живот.

Еве да речиме дека се договоривме за 2000е.
За едно семејство.

Може да поразговараме како ќе дојде обичен човек до тие пари?
Државата создава точно 0 услови за старт ап, нула за преквалификација на кадар, нула за потикнување иновации.

Погоре од последното не се важат тие што беа за тренирање магариња.

И не ги лажете луѓето дека ако имаат визија и храброст ќе успеат сами, пошо во Македонија нема.

Ако немаат подршка од блиски и тоа финансиска тоа соништа, моништа е млатење слама.

Корупција владее кај нас и крај, кој имал среќа се снашол, кој немал и со факултетска диплома работи во фабрика на линија и по маркети сече салами.
Не си во тек, 2000 евра не стасувале за четиричлено семејство. Ова за Скопјани, занас не важи.
Автоматски споено мислење:

Кај мене на факултет професорите правеа уште по неколку илјади евра месечно од проекти на страна, исто и асистентите.
Што значи настрана, мито?

Не си во тек, 2000 евра не стасувале за четиричлено семејство. Ова за Скопјани, занас не важи.

Јас колку да ја свртам дискусијата на друга страна.
Што не прочитав овде.

До толку да било срамота човек да работи на каса во маркет.

Да ги прашам кој ги растел вакви глупички ќе се навредат.

Не зборувам за мито, туку за проекти каде работат како консултанти (студии, ревизија, вештачења и сл.), легално.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom