Колку примања се потребни во Македонија за да една фамилија има пристоен живот

• Креатор на темата Креатор на темата jamajka
  • Време на започнување Време на започнување
И јас пазарам во КАМ, најблиску ми е :icon_mrgr:

Ти и @jamajka пазарите таму затоа што сте скромни по природа и не сакате да се расфрлате со парите, јас пазарам затоа што морам. Има голема разлика. Јас да имав пари како вас ќе пазарев строго во Веро и потоа со кесите на кои пишува Веро ќе им поминував пред Кам за да ги правам љубоморни оние гревовите кои пазарат таму.

Чесен збор.

Ова веќе е реалност во многу маркети во Австралија. Во Coles (нивно Vero) најоголемиот објект во центар што им е, има само 4 регуларни каси и 52 self-serving каде сам си ги куцаш производите. Наместо да плаќаат 20-30 персонал имаат само 8, по 4 на реугуларните каси и 4 ги покриваат мониторингот на останатите 52. Дури и Aldi почна со воведување на вакви каси пошто на големо ги крати трошоците за плати.
Работа како продавач(ка) нема никаква иднина, прашање на време кога и во Мк ќе дојде трендот.
Па големиот херој Илон истото им го спрема и на шоферите. Ако стигнат до фул автономија, и во тој сектор милиони ќе бидат вишок.
Фактички најголем дел од menial jobs немаат иднина.

Ти и @jamajka пазарите таму затоа што сте скромни по природа и не сакате да се расфрлате со парите, јас пазарам затоа што морам. Има голема разлика. Јас да имав пари како вас ќе пазарев строго во Веро и потоа со кесите на кои пишува Веро ќе им поминував пред Кам за да ги правам љубоморни оние гревовите кои пазарат таму.

Чесен збор.
Требаше да знам дека тролаш.

Јас немам некоја бројка како праг за пристојни/непристојни примања, ама еве низ пример нешто.

Додека студирав, беше познато дека месечната плата на еден универзитетски професор во државава се движи меѓу 700-800 евра. Според стандардите на темава за пристоен живот на едно семејство, месечните примања треба да се движат во опсегот од 2000 до 2500 евра. Испаѓа дека брачен пар во оваа држава каде и двајцата работат како универзитетски професори, и заработуваат да речеме вкупно 1500 евра, живеат на праг на сиромаштија.

Што знам што да кажам, мислам дека ниту најснобовите меѓу нас не ги доживуваат така...
Кај мене на факултет професорите правеа уште по неколку илјади евра месечно од проекти на страна, исто и асистентите.

Јас немам некоја бројка како праг за пристојни/непристојни примања, ама еве низ пример нешто.

Додека студирав, беше познато дека месечната плата на еден универзитетски професор во државава се движи меѓу 700-800 евра. Според стандардите на темава за пристоен живот на едно семејство, месечните примања треба да се движат во опсегот од 2000 до 2500 евра. Испаѓа дека брачен пар во оваа држава каде и двајцата работат како универзитетски професори, и заработуваат да речеме вкупно 1500 евра, живеат на праг на сиромаштија.

Што знам што да кажам, мислам дека ниту најснобовите меѓу нас не ги доживуваат така...

Не е ова тема овде, но ме истригерира.

Пред 10-15 години може земале 700-800 евра.
Остај тие приказни, огромен процент од нив не се појавуваат на предавања и ги боли цеф за образованието на младината и својот предмет. Огромен дел од нив лапкаат кеш за "експертизи", "мислења", членуваат во бордови, лапкаат хонорари за тоа што ќе фигурираат во некакви си "студии" на невладини организации, се пикаат во политика и во државна власт и параллно земаат пари од 2 места, сето тоа убаво покриено од политичката партија што ја застапуваат како властодршци. А и секогаш тука е митото, ако не стекаат лова преку горенаведените методи. Плус, бонусче/процент од магистерска/менторство да не заборавиме.
На техничкиве науки професорството им е одмор уствари. Голем дел од нив си тераат сопствен и личен бизнис во приемни термини, кои патем се 3-4 саати неделно.
Саатнината што ја имаат при таа работа, па да не ја зборам искрено. Плус имаат по 3 месеци практично одмор (лето/зима кога нема предавања и меѓу семестри и секако во сесија) Дали 20 саати работат неделно, тестови, консултации, прегледувања, испити све тоа го врши асистент/демонстратор...
Плус, последен пат кога имале некое релевантно и признато истражување или research paper било пред 20 години, кај најголем дел од нив.

Додај на тоа што постојат огромен дел на манијаци и по ново "сексуални предатори" меѓу истите, што е своевиден бонус на сево ова горенаведено...

Не сакам да ја деградирам таа фела, ама воопшто не се за жалење тие ликови и професорувањето им е отскочна даска во животот.

Би рекол дека тие што "кубурат" (како што имплицираш) само со професорската плата се добро малцинство меѓу тие кругови.

Еве јас можам да ти кажам за професори во средно образование од прва рака... Имаа практично одмор истиве од 1.5 година. 2 саати на ден лабаво вклучување на компјутер, млатење празна слама.

Спомнав погоре, времето како битна варијабла во целава приказна практично не се спомнува.

Последно уредено:
Зошто би тролал, мртов сериозен сум. Се нема, не се фаќа, нема визија, нема ИТ, марш у Кам кај лузерите.
Не те разбирам зошто мора цинизам да употребуваш. Буквално ничим изазван.

Кај мене на факултет професорите правеа уште по неколку илјади евра месечно од проекти на страна, исто и асистентите.
Во ред, и кај мене на факултет заработуваа од пишување рецензии, иако не правеа по неколку илјади евра месечно од тоа (по кажувања, максимум до 50-тина евра, и ова не е стандардно секој месец)... Меѓутоа и кога би останале на тие основни месечни примања, чисто се сомневам дека некој би ги гледал како сиромашни луѓе...

Па познавам пар луѓе што од кладилници живеат. Не им е лошо.

Од каде сега кладилница во муабетов, не разбирам. Јас фудбал од карате не разликувам, уште кладење ми фали.

Од каде сега кладилница во муабетов, не разбирам. Јас фудбал од карате не разликувам, уште кладење ми фали.
Ништо тогаш, купи си две кеси од Веро, и курчи им се на тие во Кам. :D

Не те разбирам зошто мора цинизам да употребуваш. Буквално ничим изазван.

Навистина не сум циничен, реален сум.
Автоматски споено мислење:

Ништо тогаш, купи си две кеси од Веро, и курчи им се на тие во Кам. :D

Велиш камуфлажа да им направам? Нема тоа да ми ја рани душата, сакам курчот вистински да ми биде. Вака скроз фејк, уште помизерно ќе се чувствувам. Кај сиромашен, уште фејк. Вака сум барем автентично сиромашен.

Во ред, и кај мене на факултет заработуваа од пишување рецензии, иако не правеа по неколку илјади евра месечно од тоа (по кажувања, максимум до 50-тина евра, и ова не е стандардно секој месец)... Меѓутоа и кога би останале на тие основни месечни примања, чисто се сомневам дека некој би ги гледал како сиромашни луѓе...
Инаку професор освен што е работа која носи некаков престиж, е далеку од работа која носи капитал.
Исто и секоја можна работа каде што работиш за плата, и немаш шанса за процент од заработка.
И да, ако и двајцата заработуваат под 1500 евра во мкд, на моменталните цени, и ако немаат кров над глава, ќе крпат месец за месец.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom