- Член од
 - 5 декември 2021

- Мислења
 - 89

- Поени од реакции
 - 67

Германците не ја негираат улогата што ја имале за време на војната. Ни на ниво на поединец, ни на ниво на институции, ниту на државно ниво. Искрени се за тоа шо правеле. Башка шо целата државна доктрина после војната им е насочена кон тоа да не се отпочне нова војна и да ги исправат неделата шо се направени за време на истата.
Си ја прифатиле сами одговорноста. Зошто да им се суди?
Самиот факт што мислиш дека Бугарија го негира сојузништвото со Хитлер (иако беа прикажани слики од бугарски учебник каде јасно се наведува дека Бугарија е дел од силите на Оската) упатува дека си отруен со пропаганда и покажува всушност каде е проблемот во сето ова.
Проблемот не е во наводната бугарска негација на улогата на Бугарија во ВСВ, а во тоа дека Македонија води тенденциозна и непријателска политика спрема Бугарија, оптоварувајќи ги и труејќи своите деца со едностран историски расказ, производ на комуњарска пропаганда и ширејќи на тој начин антибугарски разположенија.
	Автоматски споено мислење: 
Тоа ми е мене поентата. Борба против фашизмот од 1941-1944. Бугарија е окупатор , НОБ е ослободител.
Кажи ми една голема битка помеѓу партизани комунисти и бугарската власт во Македонија 1941 - 1944?

Бре големи јунаци ке излезете. Каде беа тиа јунаци во 2001 кога 200 учкари ви презедоха државицата