Тргување со странски хартии од вредност и недвижности

Член од
7 септември 2018
Мислења
297
Поени од реакции
402
Еве ги моите позиции:

Отворени позиции во моментов:
AAPL - очекувам на краток период да оди до 200, на подолг многу повеќе
KO - долготрајна инвестиција
LOW - очекувам на краток период да оди до 280, на подолг многу повеќе

JPM и PFE ги имав но ги продадов со добивка 20 и 25 долари по акција.

Планирам да влезам и во:
NVDA - очекувам до крајот на годинава да достигне до 700, а следната година до 900
WMT - очекувам да стигне оваа година до 175

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
Ne ni pisav za druga sto veke i ja realizirav, nemam ni vreme mnogu da sum na forumov, si kupiv BITF ( edna od akcii koi se BTC majneri, ovaa mi naj ok ) koga BTC bese padnat, znaev deka koga togas ke ima bounce, a ne mi se trguva na online exchange jer mnogu gi kradat, pa vaka si kupiv akcii od BITF za provizija 1$ a 5000$ nalog ( da kupis BTC za 5000$ provizijata ke otide i nad 100$ ako pustas pari preku viza karticka, pa provizii na exchange i sl. ) i vcera gi prodadov, za 6 dena ~14% zarabotka.

Koga ke padne BTC pak ke kupam BITF. Mozete i da pobarate ima i drugi vakvi akcii sto se zanimavaat so ova, i site se gore dole OK HUT HIVE BTBT BTCM
Автоматски споено мислење:

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
Планирам да влезам и во:
NVDA - очекувам до крајот на годинава да достигне до 700, а следната година до 900
На кој основ ти се овие очекувања? По твојава математика, маркет капитализацијата грубо треба да отиде на 1.7T, што е чудовиште речиси колку гугл во моментов.
Ако им ги гледаш приходите ќе видиш дека имаат драстично зголемување само од 2020 према 2021ва, што немам време да чепкам во детали ама ми личи дека им е од аквизиција (мислам го зедоа ARM)/мајнингот кај криптото. Претходно се движи од 8-12B, а 2021ва имаш 24+B.
Нето прходите им се од 2-4B во претходни години, до 8B во последната година (пак истите причини).
Фри кеш им расте споредено со претходни години (драстично последната), ама ако го споредиш со тековната капитализација ќе видиш дека се overpriced и тоа дебело.
Од конкуренти ги имаат AMD и Intel, не сум во гејмерски води одамна, ама мислам дека Intel спремаше некоја поефтина графичка што ќе биде доволна за просечни гејмери. Што правиме ако има рестрикции кај крипто мајнинг?
За долгорочна инвестиција овие би ги чекал на пола од тоа што се продаваат во моментов, па дури и пониско од тоа. Се надевам дека грешам, ама ми изгледаат дебело преценети.

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
На кој основ ти се овие очекувања? По твојава математика, маркет капитализацијата грубо треба да отиде на 1.7T, што е чудовиште речиси колку гугл во моментов.
Ако им ги гледаш приходите ќе видиш дека имаат драстично зголемување само од 2020 према 2021ва, што немам време да чепкам во детали ама ми личи дека им е од аквизиција (мислам го зедоа ARM)/мајнингот кај криптото. Претходно се движи од 8-12B, а 2021ва имаш 24+B.
Нето прходите им се од 2-4B во претходни години, до 8B во последната година (пак истите причини).
Фри кеш им расте споредено со претходни години (драстично последната), ама ако го споредиш со тековната капитализација ќе видиш дека се overpriced и тоа дебело.
Од конкуренти ги имаат AMD и Intel, не сум во гејмерски води одамна, ама мислам дека Intel спремаше некоја поефтина графичка што ќе биде доволна за просечни гејмери. Што правиме ако има рестрикции кај крипто мајнинг?
За долгорочна инвестиција овие би ги чекал на пола од тоа што се продаваат во моментов, па дури и пониско од тоа. Се надевам дека грешам, ама ми изгледаат дебело преценети.
i mene mi izgleda preceneta, no toa ne znaci deka nema prostor za uste nagore. Sepak, toj prostor e se pomal i pomal, a rizikot za pad e pogolem. Ne bi vleguval tuka ni jas na ovie ceni.

Член од
28 септември 2014
Мислења
1.101
Поени од реакции
1.690
не ни мора да има рестрикции во 2022 прашање на време е финалната транзиција од pow на pos од етх и со тоа сериозно ке се намали побарувачката на gpus која што е темел на растот на nvda минатите години

Член од
7 септември 2018
Мислења
297
Поени од реакции
402
Се извинувам, погрешна информација. Тоа е за друга компанија што ја истражував. За NVDA таргетот за оваа година ми е 350, а за 2023 таргетот е 500.

JP Morgan, Reuters i Motley Fool ги даваат овие прогнози.
Мојата анализа е врз база на краткорочни и долгорочни опции што се тргуваат за неа.

Дополнително ако гледаш раст на акцијата во изминативе 10 години. Во изминативе 6 месеци има раст од 36.5%. За период од 1 година има раст од 107.63%. За 3 години има раст од 652.51%. За 5 години има раст од 982.71%. За 10 години има раст од 7842.98%.
Иднината на акцијата не ја гледам само од гејмерски аспект туку и како компанија за семикондуктери.

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
Се извинувам, погрешна информација. Тоа е за друга компанија што ја истражував. За NVDA таргетот за оваа година ми е 350, а за 2023 таргетот е 500.

JP Morgan, Reuters i Motley Fool ги даваат овие прогнози.
Мојата анализа е врз база на краткорочни и долгорочни опции што се тргуваат за неа.

Дополнително ако гледаш раст на акцијата во изминативе 10 години. Во изминативе 6 месеци има раст од 36.5%. За период од 1 година има раст од 107.63%. За 3 години има раст од 652.51%. За 5 години има раст од 982.71%. За 10 години има раст од 7842.98%.
Иднината на акцијата не ја гледам само од гејмерски аспект туку и како компанија за семикондуктери.
Никој не го негира фактот дека таа компанија ќе расте, пред се нивните чипови се потребни за во autonomous driving, дронови и тн.
Јас дискутирам дека финансиски вредноста треба да е помала, т.е го преплаќаш моментот „раст“ и тоа дебело.
Ми се допаѓа Нвидиа, ама јас како што пишав, чекам да купам ефтино, и не планирам да продавам со години.
За свинг трејд е интересна, ама немам време да се занимавам со тоа.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.296
Поени од реакции
18.298
Ја пре би идел за Амд, мада и таа рипна доста пред некое време

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
Ја пре би идел за Амд, мада и таа рипна доста пред некое време
Јас за таа би платил од 80 до 100че макс, ја анализирав пред некое време, и не би давал ни денар повеќе (и ова е поради што се брзо растечка, инаку 60-80 :D)

Единствена од овој тип би ја купил е Интел, ми избега на 51 додека ги чекав НЛБ да ми ги префрлат средствата, имам ставено посебно кеш за оваа и ќе ја чекам на 50-53.
Долгорочно мислам дека се исплатат, имаат и некоја ситна дивиденда, а како компанија имаат бааги кеш.
Технолошки мислам дека ќе се вратат во игра.

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
Дајте некоја компанија во козметика :) Тоа е убав бизнис, нема криза кога станува збор за шминкање :D

EL и PG се скапички :)

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
Дајте некоја компанија во козметика :) Тоа е убав бизнис, нема криза кога станува збор за шминкање :D

EL и PG се скапички :)
i aparati za razubavuvanje :D Ja vozev ovaa nekoe vreme....INMD. Mislam deka uste malku da padne, ako padne, pak ke ja vozam.

Член од
7 септември 2018
Мислења
297
Поени од реакции
402
Акциите што ги купувам, не ги купувам само како акции, туку ги комбинирам со опции. За NVDA планирам преку продавање на кол опции да заработувам од акцијата додека таа ја зголемува цената.

Член од
30 април 2018
Мислења
258
Поени од реакции
510
Акциите што ги купувам, не ги купувам само како акции, туку ги комбинирам со опции. За NVDA планирам преку продавање на кол опции да заработувам од акцијата додека таа ја зголемува цената.
Pretpostavuvam zboris za covered calls. Si prodaval do sega covered calls ili planiras??

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
Нема да дробам многу за 1490, секако лош влез имам таму, признавам, ке сум бегхолдер тоа сигурно, но на оваа цена ми е привлечна за докуп и упросечување. Сеуште верувам дека ке оди многу нагоре, над 1.2-1.3, само временскиот период кога тоа ке се случи се продолжи од 1-2 месеци на 3-6 месеци. Има простор и за уште надоле, секако, гледам дека до 0,40-0,45 може да оди. Тоа е, без ризик нема профит. Многу волатилна акција која плаче за тејдрејд.
И познатот "додека не продадеш не си во загуба" :pos:

Kajgana Shop

На врв Bottom