- Член од
- 30 март 2018
- Мислења
- 1.459
- Поени од реакции
- 1.885
Па не е луд да ги продава сега за 2.000 евра кога по година дена ходлање ќе може да ги продаде по 3.000... Веројатно човекот сѐ уште има моќ и кредитше од УНИ да им заврши за становите
Da u Kisela Voda. Negova e, on ja pravese.. Toa e i prikaskata. Bogatite kupuvaat po 10 stana i neprirodno ja krevaat cenata nedavajki realna slika na pobaruvackata a 20k slobodni stana ima sea u momentot na pazarotЕве на твитер пишуваат дека оваа зграда била на Коста:
„Година дена е направена зградава, дуќаноте ни еден не работи, не свети ни еден стан... а становите продадени.“
Прегледај го приврзокот 318896
Прегледај го приврзокот 318897
Не се слободни ако никој не ги продава. "clever black guy meme"Da u Kisela Voda. Negova e, on ja pravese.. Toa e i prikaskata. Bogatite kupuvaat po 10 stana i neprirodno ja krevaat cenata nedavajki realna slika na pobaruvackata a 20k slobodni stana ima sea u momentot na pazarot
Мене ми личи на нормална флуктуацијаДенес ролеркостер на МСЕ . МБИ од +0.30 до - 0.27 .Изгледа некои луѓе се сретнаа со реалноста.
Можеле добра пара да направат со шортањеsigurno vi e mnogu interesno da gledate swing od +0,3 na -0,2....kakov rolerkoster, strasno MSE, smanji dozivljaj, infarkt ke ne strefi!
kakva moznost za daytrading, ova ne smee da se propusti! MSE, im back!Можеле добра пара да направат со шортање
За разлика од USA каде има капиталистички систем и пазарот ги вреднува компаниите, кај нас се уште имаме социјалистичка/комунистичка економија каде држвата убедливо е најголем играч и од неа зависат голем дел и од економските показатели на другите. Едни тотални анонимуси како Ковачевски и Мицковски без никакво исуство се гледани како пастири кои треба да го насочат стадото.Американциве користат т.н. ,,Buffet Indicator Model'' при правење генерална валуација на севкупниот пазар на капитал се со цел да се создаде биг пикчр и да се насетат корекции или баб'ли. Моделот е тривијален но суштински и покажува колку е преценетоста на пазарот во секој момент виз а виз секоја услуга или производ шо ќе се произведе се заедно на куп во БДП.
Рејшиото е просто односно се зема вкупна пазарна капитализација и се дели со вкупен GDP помножено со 100. Моментално во УСА бројките се: 50.7T $ (US Market Value) / 24T $ (US GDP) = 211% (Strongly overvalued).
Кога би го примениле истиот модел кај нас би извегло вака: 2.9B $ (mse market cap) / 13.8B $(GDP) = 21% (UNDERVALUED).
Компаративно глеате колку сме маленки да размислувате за дипови, пикови и ролеркостер флуктации? Нашава берза освен како ,,emerging'' неможе поинаку да оди.
Write that down