Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .
Mene kola me udri na pesacki pred 10tina godina, poleka odese covekot vo riverc na ednosmerna ulica, toj bese vinoven, ama ne mi bese nisto, a i covekot taksist edvaj semejstvoto prehranuva i shto sega jas kolku trebalo da baram 150000 e, nemam zborovi.
Респект ако не си го тужел и сте се разбрале човечки и надвор од системот. Јас да сум на местото на пчеларот многу лесно би го решил ова.

Респект ако не си го тужел и сте се разбрале човечки и надвор од системот. Јас да сум на местото на пчеларот многу лесно би го решил ова.
Ni denar ne sum zemal bate, vo ovoj jaden zivot gledam se pravilno kolku moze da postapuvam, pa sto dade bog toa.

Ni denar ne sum zemal bate, vo ovoj jaden zivot gledam se pravilno kolku moze da postapuvam, pa sto dade bog toa.
Така и требало да направиш брат, што ќе ми се тие пари ако заглавам некој чесен човек. Убаво е што уште има луѓе од овој тип.

Приказната секогаш има и две страни, немам појма кој е човекот и првпат прочитав за случајот вчера, но ако судот утврдил таква фактичка состојба како што е опишана во текстот, многунима од вас исто би тужеле и би барале слични суми.

Ме потсеќа ова пред некоја година мечката у затвор кога ја пратија, а всушност требаше да биде исплатена оштета од државата за некој оштетен приватен имот од мечка, ама сите се смееја на насловот за мечката што ќе оди во затвор.

Па и типот со ќебапите што стално го ставаат како пример тука за лоша правда. Човекот колку што се сеќавам беше повеќекратен извршител на кражби претходно и на самата кражба со ќебапите не беа само тие украдени.
Dajte link od toj tekstot, bas da procitam so e fintata.
Inaku si ima propisi na kolku rastojanie treba da bidi pcelarnikot vo naseleno mesto. Za nadvor od naseleno mesto ne znam dali ima propis posto e i glupo da ima od prosta pricina sto pcelite pokraj vo pcelarnik znaat da napravat uliste kade niv im odgovara. Istoto vazi i za naseleno mesto, ednostavno pcelite ne znaat da citaat najnovi zakonski propisi.
Bas me interesira kako zaklucija deka bas pcelite se od negoviot pcelarnik ili random pceli od kojznae kade. Si znaat tie i po nekolku km vozdusna linija da odat po hrana. Imav kosten vo dvorot, pitom. Koga cvetase vriese od pceli, a pcelarnik oficijalen ili ne nemam zabelezano vo radius od nekolku km.
P.s za napad od mecka si ima procedura kade se izvrsuva uvid i se zaklucuva deka toa e od mecka i kako zastiteno zivotno drzavata te obestetuva. Samo treba da imas dokument deka i ti si legalen, vo slucaj za pcelarnik. Znaci brojce, brojna sostojba itn itn. Najverojatno e isto i za stoka. Ne na nekoj bas taka mu tekna na zimi majka.
P.s sega pcelarskite drustva da se organiziraat i da im slepnat zaednicka tuzba na ovostarite, na telekomunikacionite kompanii, na uvoznicite na pesticidi, na javni patista, na EVN, bukvalno na site koi se vinovni za smrtnosta na pcelnite drustva pa da gledame cirkuzi.

Dajte link od toj tekstot, bas da procitam so e fintata.

Воопшто не се работи за пчеларник во населено место. Туку човекот само вршел транспорт на пчелите со возило.
Пресудата е таква каква што е, затоа што „оштетениот“ беше секретар на СДСМ Охрид, + награден за својот партиски ангажман како нотар. Судот во Охрид после 8 години судење, ја донел пресудата од 15,000 евра, а Апелација во Битола, само ја потврдила првостепената одлука.
Е сега, доколку на местово на „оштетениов“ беше некој си Трајче, Петко или Стојан, во тој случај, ќе беше никому ништо. Ама со оглед на тоа дека се работи за „докажан, партиски поттрчко“, пресудата е 15,000 за дело „предизвикување општа опасност и претврпен страв и душевна болка.

Воопшто не се работи за пчеларник во населено место. Туку човекот само вршел транспорт на пчелите со возило.
Пресудата е таква каква што е, затоа што „оштетениот“ беше секретар на СДСМ Охрид, + награден за својот партиски ангажман како нотар. Судот во Охрид после 8 години судење, ја донел пресудата од 15,000 евра, а Апелација во Битола, само ја потврдила првостепената одлука.
Е сега, доколку на местово на „оштетениов“ беше некој си Трајче, Петко или Стојан, во тој случај, ќе беше никому ништо. Ама со оглед на тоа дека се работи за „докажан, партиски поттрчко“, пресудата е 15,000 за дело „предизвикување општа опасност и претврпен страв и душевна болка.
Замисли да беше албанец оштетениот, ќе лежеше за убиството на Кенеди.

Да беше Шипо „оштетениот“ пресудата ќе беше “терористичко здружување на пчелите против оштетениот“, „меѓуетничка нетрпеливост на пчелите према оштетениот“, „обид за убиство со умисла“.
Пчелите ќе беа осудени на доживотен затвор, пчеларот ќе требаше да плати 50,000 евра. А вие угнетените браќа незадоволни од пресудата ќе се деревте и урлавте со албанско-американски знамиња.

Go procitav tekstot i kako ete poranesen pcelar ke recam deka pcelarot e kriv. Za visinata na ostetata ne pravam muabet dali e visoka ili niska. Spored mene e nesrazmerno visoka zatoa sto niti eden pcelar ne saka namerno da im izbega roj, posebno pri preselba, sto znaci deka ne bilo so namera da osteti nekogo. Kriv e zatoa sto ne gi spremil adekvatno sanducite za preselba, selel najverojatno vo nesoodvetno vreme, nesoodvetno vozilo itn itn. Od druga strana ako osteteniot ili napadnatite se alergicni na pcelin otrov i so toa ni krivi ni dolzni se nasle vo zivotno zagrozuvacka sostojba sekako imaat pravo na osteta. Kolkava e vekje drugo. Dali se alergicni se proveruva mnogu lesno.
Bilo kako bilo pcelarot e nesomneno kriv, bili namerno ili ne radi nesoodveten transport vo najverojatno nesoodvetno vreme( denski a ne na vecer). Pri transport pcelite se poprilicno agresivni od da recam normalni uslovi i napagjaat se sto im e vo blizina i toa prilicno zestoko. Mene licno mi se ima sluceni pri preselba da ni padni sanduk so pceli. Iako bevme opremeni so pcelarska oprema, ednostavno gi ostavivme da se smirat do izutrina, ne se gibaja. Kako bi mu bilo na covek koj ne e zastiten i nema iskustvo, baska skraja da e e alergicen na pcelin otrov. Zatoa transport na pceli se vrsi prvenstveno vo nokjni casovi koga pcelite se vo sanducite i koi ubavo se zatvoraat i pricvrstuvaat za da ne dojdi do nesakano izleguvanje na pceli koi kako sto rekov radi voznemiruvsnjeto, tresenjeto, cukanjeto, vibraciite itn itn stanuvaat ekstremno agresivni. Mislat deka se napadnati i tuka rabotata e eden za site, site za eden. Site do edna ke se borat do smrt da go zastitat ulisteto i maticata po bilo koja cena.
Автоматски споено мислење:

Puno, daj be bidi od korist i prevedi so pej Talat vo Ajde od Jelena :)

Последно уредено:
Go procitav tekstot i kako ete poranesen pcelar ke recam deka pcelarot e kriv.
Целата фама е заради таа висина на „оштета“ која треба да се плати.
Прво и основно е зошто целата правна процедура траела фантастични 8 години.
Второ самата висина на „оштетата“ која треба да се исплати - 15,000 евра.
Еден Кичеец само затоа што е Кичеец, усмртува човек во сообраќајна несреќа, а тој добива условна казна. Иако за време на извршувањето на делото Кичеец отслужува затворска казна. Пази зборуваме за смртен исход. А овај кутар пчелар, да плати ни помалку ни повеќе 15,000 евра оштета за душевна болка и претрпен страв.

Слушајќи ја пресудава, треба да им лупнеме тужба на тие стоките кои седат во собрание, затоа што секој ден ни несуваат душевна болка и претрпен страв од нивното дејствување :pipi:

Целата фама е заради таа висина на „оштета“ која треба да се плати.
Прво и основно е зошто целата правна процедура траела фантастични 8 години.
Второ самата висина на „оштетата“ која треба да се исплати - 15,000 евра.
Еден Кичеец само затоа што е Кичеец, усмртува човек во сообраќајна несреќа, а тој добива условна казна. Иако за време на извршувањето на делото Кичеец отслужува затворска казна. Пази зборуваме за смртен исход. А овај кутар пчелар, да плати ни помалку ни повеќе 15,000 евра оштета за душевна болка и претрпен страв.

Слушајќи ја пресудава, треба да им лупнеме тужба на тие стоките кои седат во собрание, затоа што секој ден ни несуваат душевна болка и претрпен страв од нивното дејствување :pipi:
Nastrana Kiceec, Boki pederot,onaa debelata Katica, Buckovski za tenkovite, site koi ucestvuvaa aktivno vo neustavnoto specijalno obvinitelstvo vklucitelno i Apasiev koj kako i site treba debelo da odlezat, tuka e drugo rabotata.
Ne pravime muabet za eden ubod od pcela za koj ako ne si alergicen osven mala neprijatnost i bolka, nisto posebno nema da ti bidi( za osa ako te bocne koj ke go tuzis, ili strslen), pravime muabet za napad od okolu 30000 40000 pceli koi posto se transportiraat se direktna odgovornost na pcelarot. Ne e stacionaren pcelarnik pa ako si se priblizil na pomalce od nekoe metro ima sansa nekoja pcela da te napadni( ne 30000), pa uste i ako si alergicen tolku od tebe. Stacionarniot pcelarnik treba da bidi na okolu 10 metri od sosedniot dvor, megja ili tugja soopstvenost oscen ako ne e vo soglasnost so soopstvenikot na parcelata, ovostarnikot itn itn. Obicno se obelezani, vidlivi, ne deka taka slucajno ke zalutas megju niv.
Pri preselba e drug muabet.

Pri preselba e drug muabet.
Владе, ама немој сега стрижена, бричена.
Зборуваме за конкретниов случај. Чисто политичка судска одлука и ништо повеќе.
Никаде не реков дека пчеларот не е виновен. Туку спорна е донесената одлука за оштета од 15,000 евра.
Да повторам, „оштетениот“ беше секретар на СДСМ Охрид, адвокат, потоа заради допринос кон партијата, награден за нотар. Не ти зборувам за Виница и Берово, за Охрид ти зборувам :pipi:.

Ете пчеларот несоодветно ги пренесувал пчелите, (ако се сомневам дека искусен пчелар не знаел кога и како да ги транспортира), „оштетениов“ со трчање се упатил кон неговиот дом, бил искасан во пределот на вратот, главата и лицето.
Ај ти како пчелар објасни ми, како тоа ниедна пчела не ја каснала жена му или малолетното дете? Вака пчеливе ептен џентлменски се однесувале. Или може не им се допаднала жена му, овој некако повеќе око им фатил. Како тоа додека бегал никоја не го каснала за рака на пример?

До душа и ние да бевме на место на искасаниот ќе баравме оштета, што поголема, рој да те искаса да незнаеш каде ти е глава е лоша работа.

Владе, ама немој сега стрижена, бричена.
Зборуваме за конкретниов случај. Чисто политичка судска одлука и ништо повеќе.
Никаде не реков дека пчеларот не е виновен. Туку спорна е донесената одлука за оштета од 15,000 евра.
Да повторам, „оштетениот“ беше секретар на СДСМ Охрид, адвокат, потоа заради допринос кон партијата, награден за нотар. Не ти зборувам за Виница и Берово, за Охрид ти зборувам :pipi:.

Ете пчеларот несоодветно ги пренесувал пчелите, (ако се сомневам дека искусен пчелар не знаел кога и како да ги транспортира), „оштетениов“ со трчање се упатил кон неговиот дом, бил искасан во пределот на вратот, главата и лицето.
Ај ти како пчелар објасни ми, како тоа ниедна пчела не ја каснала жена му или малолетното дете? Вака пчеливе ептен џентлменски се однесувале. Или може не им се допаднала жена му, овој некако повеќе око им фатил. Како тоа додека бегал никоја не го каснала за рака на пример?
Ne e za neiskusen tuku za propust. Se desava. Neubavo stegnat sandak, skapan, rasklatan. Na sekoj moze da mu se sluci.
Zatoa rekov deka pceli se selat na vecer . Ne na sred den. Si ima pricini zosto no toa e dolga i siroka.
Pcelata koga bocka ostava feromoni za da i drugite znaat kogo da napadnat. Dali bile blisku, daleku, eden pokraj drug itn itn neznam, samo mozam da pretpostavam deka nastanot se slucil na sred den a ne nokjno vreme. E tuka e najgolemata greska na pcelarot, ova nema sansi da ne go znael.
I da pcelite obicno celat na liceto, potocno ocite. Zatoa i e toa glavata, liceto, vratot. Ako ne mi veruvas, slobodno proveri
Iskreno da bil alergicen ,pri tolku ubodi kako sto se zbora ne bi docekal pomos, bi umrel za 10 min. Od edna pcela za 10 min ako si alergicen bi se nasol vo nezavidna situacija, ne pak 10, 20 ili 100 ili vo slucajot mnogu povekje. Zdrav prav covek tesko deka bi izdrzal 1000 ubodi vo minuta.

Па да, човекот провалил без да знае дали внатре ќе има ќебапи или 10.000 евра во каса, намерата не му била само ќебапи да краде.
Mislam muabetot so kjebapite ne e deka negovata kazna e golema, tuku na drugite e mala( vo sporedba so ova).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom