Патот до осамостојувањето на младите vs живот во заедница

• Креатор на темата Креатор на темата jamajka
  • Време на започнување Време на започнување

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.640
Поени од реакции
27.598
Еве пошто ме пингна @joli1. За атер ќе отворам една тема која немора да збори само за патот до осамостојувањето на младите, туку и реалните проблеми и придобивки од животот во заедница и воопшто за таа проблематика.

Во денешно време, поготово кај оние што живеат во стан, е речиси невозможен животот во заедница, па така за младите е императив да се осамосталат што е можно порано. Но за жал Македонија не нуди погодни услови за тоа. За да еден млад човек се осамостали потребни се примања кои реално се тешко достапни.

Според мене, доколку се има услови (куќа), најдобро е човек да живее во заедница до одредено време, каде што од многу аспекти се заштедува (греење, јадење, чување деца и сл.) и се отвора простор дури и да вложи човек во нешто. Ова е чисто мое мислење, повелете кажете го своето мислење.

Што јужније, то тужније. :D

Од животот во заедница најчесто придобивка имаат старите што не се сами и младите што ќе заштедат некој денар. Во Македонија нема таква култура за осамостојување ако не си во брак, ретко кој млад човек помислува да живее сам(нели, зборуваме во случај кога има добри примања). Предност се дава на финансиската состојба, односно да заштедиш некој денар кај твоите дома. Е сега, и условите не се такви да ти дозволат да се осамостоиш и да имаш можност да штедиш пари за утре да си купиш нешто свое, за жал.

Ценам што го прифати мојот предлог и што ја отвори темава.

young-adults-moving-from-parents-age-data-8-5d948f2cb438d__700.jpg

(Во ЕУ, 48% од младите луѓе живеат со нивните родители, во Македонија 3/4 живеат со нивните родители). Статистиката е од 2014, доколку некој има понова нека објави.

Како млада личност, сметам дека приоритет на секој млад човек треба да е комплетната независност. Истотака сметам дека ,,напуштање на гнездото'' е клучно за созревање и развој на личноста, како и тоа дека е делумно биолошка потреба.

Јас не би рекол дека се работа за култоролошки разлики помеѓу државите, туку за разлика во финансии. Тоа што е заедничко за сите држави каде што процентот на млади луѓе кои што живеат со нивните родители е низок, е тоа што сите тие држави се држави кои се развиени и народот ужива солиден животен стандард. За разлика од овие држави, државите во кои што младите се иселуваат касно (у споредба со своите вршњаци од други држави) се држави кои што се сеуште у развој, квази-демократски држави, држави кои сеуште се пола комунизам, а пола демократија, држави кои што немаат огромен напредок кога се работи за економија.

Не би се сложил со @Agda Beata , младите во Македонија и те како размислуваат за иселување од дома (уште повеќе тие кои што не се од Скопје), но желбите се едно, реалноста е друго. Постојат куп луѓе кои што се мажат/женат се со цел конечно делумно да се осамостојат и да се тргнат од дома. Живеење сам, од сопствена плата, како млада личност е екстремно тешко у оваа држава.

Мене ме интересира како мојата генерација, како и наредните самостојно ќе го решат станбеното прашање. Јас сметам дека мнозинството нови станови се купени со продажба на имоти, недвижнини и било што од материјална вредност создадено или добиено од претходните генерации во време на Југославија.

Би сакал да чујам мислење од постари форумаши, сакам да чујам како они би изиграле кога би биле на наши години, во ова време и во оваа држава.

Da dopolnam moe mislenje.
Konceptot "nuklearna familija" e zapadnjacki fenomen, i kako takov, zapadnjacki ne odgovara na site etnicki grupi bidejki se kosi so veke vospostavenata kultura.
I samo zatoa sto nesto e zapaden fenomen, ne go pravi po avtomatizam idealen.
Nuklearna familija i samohran roditel ti e "match made in HELL".
Moe mislenje e deka poubavo funkcionira grupno - familijarno gledanje na deca, koceptot "village raises the children".
Na balkanot, mislam deka lugeto pred se, ziveat sami poradi bliskost do rabotno mesto ili ednostavno go izrasnale prostorot na semejnata kukja.

Kontra na @joli1 e ova, osamostojuvanjeto i ziveenjeto sam nema vrska nikakva so sozrevanje. Sozrevanjeto si e poseben proces sho kaj poveketo se pojavuva kaj 25 godini.

Последно уредено:

Konceptot "nuklearna familija" e zapadnjacki fenomen, i kako takov, zapadnjacki ne odgovara na site etnicki grupi bidejki se kosi so veke vospostavenata kultura.
Moe mislenje e deka poubavo funkcionira grupno - familijarno gledanje na deca, koceptot "village raises the children".
Na balkanot, mislam deka lugeto pred se, ziveat sami poradi bliskost do rabotno mesto ili ednostavno go izrasnale prostorot na semejnata kukja.

Kontra na @joli1 e ova, osamostojuvanjeto i ziveenjeto sam nema vrska nikakva so sozrevanje. Sozrevanjeto si e poseben proces sho kaj poveketo se pojavuva kaj 25 godini.
Тука јас не го гледам проблемот само во помодарството што се следи, туку и во условите. Друго е кога збориме кога фамилија има куќа со два спрата и околу 200 ефективни квадрати, а друго е кога збориме за стан од 65 квадрати и 2 деца колку што е некаков си просек на семејство во Македонија.

Е сега тука пак има да речеме можност сите здружено да се борат да го зголемат живеалиштето во куќа во која би живееле 3 фамилии, наместо да се дисперзираат во 2 нови станови. Но од некоја причина кај нас никој не го размислува тоа иако реално тоа би било далеку попристапна варијанта. Но куќа во најголем дел од случаевите би значело понатастрана од централното гратско подрачје, што само по себе не е лошо и за чудо не сме го земале како мајндсет од Американците. Но јебига тоа е.

Зависи каков тек ќе земе животот, јас сум технички гледано домазет, така му доаѓа некако... иако не живеам во ист стамбен простор со тешта и тест, и никогаш не сум имал проблеми со тоа. Шта више, што повеќе одминува време i`m loving it more :angel:

Не е западен феномен нуклеарната фамилија, многу постара е од индустриска револуција, зачетоци имаме дури и кај ловци собирачи поради практичноста на една таква заедница.

Факт е дека во Македонија младите долго време остануваат во заедница со своите родители, а најголема причина за тоа е општата состојба во државата која не им го дозволува тоа. Значи, со други збирови, детството ни трае до 30 години (читај нездрава посесивност од страна на родителите).

Детето секогаш ќе биде дете во очите на родителот, но, колку и да е прекрасна и бесконечна таа безусловна родителска љубов, мислам дека во одреден период од животот знае ужасно да притиска, посебно кога е во прашање мирот и слободата на човекот. Некои работи треба да ги поминеш и искусиш сам, за да го сфатиш значењето на животот!!! Самосталноста нема цена и мислам дека треба да биде еден од приоритетите на секој млад човек. Така се расте и созрева и се создава основа за стабилни и зрели врски и здрави идни семејства.

Klocite na 18 i gas, se drugo e nezdravo i 100ka za kafe na 32 godini. Razbiram deka ti e dete i se ama toa e edinstveniot nacin kako da se smeni mentalitetot ovde

Браво за темава што ја отворивте и мило ми е што не сум единствениот кој што размислува на ова

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom