Колку примања се потребни во Македонија за да една фамилија има пристоен живот

• Креатор на темата Креатор на темата jamajka
  • Време на започнување Време на започнување
Ех, за јачање на форум и продавање моралност и сила, нема проблем. Можам било каков филм да продадам виртуелно. На овој форум сите се исправни, силни, и им се потсмеваат на северџаните. Во реалноста сето тоа малку поинаку изгледа.

До 2010та имаше луѓе на форум, со домашно воспитување, размена на тези, дури и доста кул собиранки. Guess what happend? Сеа секој член глеа како да ја усере темата и како повеќе да те навреди, ќе ти залепи етикета, па од друг акаунт ќе продужи да вреѓа и така. А да и тука сите се безгрешни, морални и не газат на мравка. Знаат совети да дават и се програмери што зимаат 2000к.
Во една тема пишуваат за патриотизам у друга бараат инфо за БГ пасош. А у корона темата овие 2 години видов се и сешто. Еден член што посакуваше да ми сере на гроб затоа што не навувам за негов тим, во една тема шири паника за корона и дели морални совети у друга пишува за како се собрале 20 луѓе у викендица се скриле од Законот. Друга па тетка докторка шо се праеше ја фативме дека незнае колку пари беа N95 маските, па се вадеше ги перела со месеци.

Ми остана мислата неикажана, па ќе цитирам пост од пред неколку дена. Да ја споредуваш Македонија си Полска е во најмала рака смешно. Прво Полска е под директна заштита на САД, повеќе од било која држава во Европа. Имам читано неколку сериозни ликови кои се занимаваат со геополитика, и сите и предвидуваа огромен економски раст на Полска, најмногу заради конекциите со САД, кои имаат јасен геостратешки интерес Полска да им биде сојузник. Мислам само мапата да ја погледнаше ќе ти биде јасно зошто. Друга работа, Полска е етнички чиста држава, со историја на државотворност која се протега доста долго наназад.
Македонија е шака јада во моментов, микс на цигани, албанци и фиромјани, односно северџани без кичма, кој како милува. Без индустрија, скоро без ресурси, без излез на море, со геостратешка важност со поминат рок на траење, последна дупка на кавалот.
И велиш 2500 евра по семејство, инаку не го бива. Од каде ќе дојдат тие пари? Скоро ништо не произведуваме, услужната дејност главна гранка, увоз поголем од извоз, денарот вештачки висока вредност.

Мене искрено ми е чудно секое утро кога ќе разбудам, а сеуште имаме струја, вода и канализацијата не почнала да се прелева.
Точно. И јас би се надоврзал. Пољаците се народ со гордост и страшно јака историја. Тоа што руска чизма малку ги кочеше неколку децении не значи дека не останал капиталистички know how од соседна Германија. Друго е што гигантите не им пропаднаа. И трето што имаа солидна лустрација. Партијата за правда и закон е страшно напредна сила.
Ние немаме ни к од капитализам во историја. Кога цела европа се возеше до коли ние уште до магарињата. Од друга страна ние дозволивме една шака битагни, да не испокрадат, да растурат и сеа да продаваат се што е нацинална гордост. Лустрација, што беше тоа.
Така Пољаците само се вратија таму каде што требаше да им биде вреднуван трудот, за разлика од нас што си ги продаваме претците. И после некој ќе рече 2000 евра .... Абе добро 2000 нека се, ама некој треба да ги одработи и заработи.

Сеа секој член глеа како да ја усере темата
Како на пример ти што и се сереш на темава?
Автоматски споено мислење:

Ех, за јачање на форум и продавање моралност и сила, нема проблем. Можам било каков филм да продадам виртуелно. На овој форум сите се исправни, силни, и им се потсмеваат на северџаните. Во реалноста сето тоа малку поинаку изгледа.
Па може да се каже и на форумов. Секаде, па зошто да не и на форумов. Форумов во денешницава е место на кое се разменуваат мислења и идеи. Зошто на форумов да не шириме позитивна мисла, зошто да не ја кренеме главата и овде и секаде. Јас тоа што го кажувам на форумот, го проповедам секаде.

Целосна денешна култура и социолошки мајндсет се гради онлајн, меѓудругото и на форумов, колку да е виртуелно, тоа денес е реалноста.

Последно уредено:
Точно. И јас би се надоврзал. Пољаците се народ со гордост и страшно јака историја. Тоа што руска чизма малку ги кочеше неколку децении не значи дека не останал капиталистички know how од соседна Германија. Друго е што гигантите не им пропаднаа. И трето што имаа солидна лустрација. Партијата за правда и закон е страшно напредна сила.
Ние немаме ни к од капитализам во историја. Кога цела европа се возеше до коли ние уште до магарињата. Од друга страна ние дозволивме една шака битагни, да не испокрадат, да растурат и сеа да продаваат се што е нацинална гордост. Лустрација, што беше тоа.
Така Пољаците само се вратија таму каде што требаше да им биде вреднуван трудот, за разлика од нас што си ги продаваме претците. И после некој ќе рече 2000 евра .... Абе добро 2000 нека се, ама некој треба да ги одработи и заработи.
Ма кој ги шиша не јадам свинско и шарска во кафана и не сакам да возам мерцедес. Нека си бараат тие 2000евра :P

И после некој ќе рече 2000 евра .... Абе добро 2000 нека се, ама некој треба да ги одработи и заработи.
Никој не побара поклон да му се дадат. Вреднувањето на трудот треба да се смени.

Па може да се каже и на форумов. Секаде, па зошто да не и на форумов. Форумов во денешницава е место на кое се разменуваат мислења и идеи. Зошто на форумов да не шириме позитивна мисла, зошто да не ја кренеме главата и овде и секаде. Јас тоа што го кажувам на форумот, го проповедам секаде.

Целосна денешна култура и социолошки мајндсет се гради онлајн, меѓудругото и на форумов, колку да е виртуелно, тоа денес е реалноста.

Да, ако шириш позитивна мисла овде, Македонија магично ќе добие излез на море, ресурси, инфраструктура, важна геостратешка позиција, и плус сите кои ќе те прочитаат наеднаш ќе станат Јане Сандаски и Гоце Делчев.

Да, ако шириш позитивна мисла овде, Македонија магично ќе добие излез на море, ресурси, инфраструктура, важна геостратешка позиција, и плус сите кои ќе те прочитаат наеднаш ќе станат Јане Сандаски и Гоце Делчев.
Можеби позитивната мисла не се прифаќа така лесно. Ама па апатијата што ја шириш ти, и тоа како е заразна.

Можеби позитивната мисла не се прифаќа така лесно. Ама па апатијата што ја шириш ти, и тоа како е заразна.

Јас не пропагирам никаква апатија, туку разбирање на реалноста. Наместо да фантазираш за плати од 1200 евра по човек, кој ќе ти овозможат скуба дајвинг, и да му се потсмеваш на тие кои нели немале соништа, попаметно е да ја согледаш реалноста и потоа да пробаш некако да ја поправиш. Или да си заминеш од тука, што е секогаш исправен чекор.

Ама што кога ќе ги покачат платите, кога паралелно со поскапувањето растат и цените на сите производи, па еве и на струјата?
Да, платите се покачени...ама и се е поскапено. Нема поента.

Јас не пропагирам никаква апатија, туку разбирање на реалноста. Наместо да фантазираш за плати од 1200 евра по човек, кој ќе ти овозможат скуба дајвинг, и да му се потсмеваш на тие кои нели немале соништа, попаметно е да ја согледаш реалноста и потоа да пробаш некако да ја поправиш. Или да си заминеш од тука, што е секогаш исправен чекор.
Каде се потсмевав, посочи ми.
Автоматски споено мислење:

Ама што кога ќе ги покачат платите, кога паралелно со покачувањето на платите расте и животниот стандард?
Да, платите се покачени...ама и се е поскапено. Нема поента.
Па генерално кога станува збор за подобрување на животниот стандард најверојатно се земаат во предвид сите процеси. За да нашиот стандард биде поголем, ваљда платите треба да растат побрзо него цените.

Еве на пример во Словачка пред 30 години била просечната плата 30 долари, денеска е над 1200 евра. Тоа не значи дека цените се зголемиле за 60 пати.

Каде се потсмевав, посочи ми.

Не е тоа потсмевање во класична смисла на зборот, туку самопридавње важност. Сум приметил кај некои луѓе само затоа што ќе покажат желба или интерес за нешто што го немаат, автоматски мислат дека се подобри од другите, иако и едните и другите и понатаму ќе немаат ништо. Тоа е измислена вредност, или имаш или немаш, сакањето да имаш не те прави подобар од другите кои немаат.
Не сум сигурен дека најдобро објаснувам, ама мислам дека разбираш.

Не е тоа потсмевање во класична смисла на зборот, туку самопридавње важност. Сум приметил кај некои луѓе само затоа што ќе покажат желба или интерес за нешто што го немаат, автоматски мислат дека се подобри од другите, иако и едните и другите и понатаму ќе немаат ништо. Тоа е измислена вредност, или имаш или немаш, сакањето да имаш не те прави подобар од другите кои немаат.
Не сум сигурен дека најдобро објаснувам, ама мислам дека разбираш.
Од каде знаеш што имам и што немам? Можеби тоа го имам и само сакам и другите да го имаат па затоа и сум ја отворил темава...

Од каде знаеш што имам и што немам? Можеби тоа го имам и само сакам и другите да го имаат па затоа и сум ја отворил темава...

Точно незнам, и не можам да знам. Иако не гледам како со отварањето на оваа тема ќе постигнеш тие кои ја читаат да имаат повеќе од што имаат.

Ајде нема врска, заминавме предалеку со дискусијата, ти посакувам да имаш се што ќе посакаш.

Точно незнам, и не можам да знам. Иако не гледам како со отварањето на оваа тема ќе постигнеш тие кои ја читаат да имаат повеќе од што имаат.

Ајде нема врска, заминавме предалеку со дискусијата, ти посакувам да имаш се што ќе посакаш.
Дека е тоа тешко да се постигне е повеќе од јасно. Но дека тоа не дели од убав живот тоа е и прејасно, да не беше така нема да се селеа луѓето од МК.

Јас со оваа тема неможам ништо да постигнам, само тоа е моето видување за убав живот. Дали е фантазија или не, тоа е друго прашање.

Според мене не е, затоа што има неколку држави кои го постигнале тоа во релативно кратко време, Чешка, Словачка, Полска, Прибалтичките земји и така натаму. И тоа таму биле подрастични разликите, почнале со плати од 30-40 долари. Кај нас имаме околу 400 просечна плата ми се чини, што е десетпати поголема од нивниот старт.

Платата не ја одредува некој дебел и мрсен газда ни корумпиран политичар таа ја одредува пазарот (на долг рок). Џабе минимална плата џабе не работна недела. Има само еден битен фактор раст на БДП тоа е 95% од целата работа. Поголем БДП поголема плата и тоа е тоа. За раст на БДП треба дерегулација, ниски даноци и инфраструктура. Нема друго решение.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom