Колку примања се потребни во Македонија за да една фамилија има пристоен живот

• Креатор на темата Креатор на темата jamajka
  • Време на започнување Време на започнување
А не сме тука, ова се вкупно угостителски објекти, не све во угостителство спаѓа во ресторан. Тука се вкупно 5000, збориме за кафанчиња, барови, сендвичари, и све успатно што се храни со прехрана и пиење. Ако бараме во Шведска све, ќе биде бајаги повеќе, друга бројка друга статистика.
Да не ја тупиме сега, сендвичара, сендвичара. Ти да не сакаш вакви какви што сме по ресторани да јадеме? :D

Секако дека имаат повеќе ресторани, и по глава на жител и секако. Побогати се од нас, почесто излегуваат од нас.

Не ми текна дека и нејзиниот пат и престој таму е швалерајски трошок :D
Emi pod so stavka ke go stavis? Turizam i rassetavanje . Normalno deka pod stavka svaleraj ke odi, so e bitno deka edniot plakja, drug ja kleca koga semejniot budjet trpi. Kosnickata ne stiga :toe:

Да не ја тупиме сега, сендвичара, сендвичара. Ти да не сакаш вакви какви што сме по ресторани да јадеме? :D

Секако дека имаат повеќе ресторани, и по глава на жител и секако. Побогати се од нас, почесто излегуваат од нас.
Па не, јас го знам тоа, ама Емка не убедуваше дека не искачале Швеѓаните по кафани, по паркови шетале, а тоа што ние сме ја ставале кафаната во пристоен живот сме барале преку леб погача... Прочитај наназад.

Лошо е да се каже дека имаат повеќе затоа што не трошат по кафани, курви, коцка и тутун.

Имаат затоа што живеат во нормална земја која се грижи за здравјето и благосостојбата на граѓаните.

Ние немаме затоа што не живееме во држава, живееме на парче земја контролирано од неколку политички партии.
Милијарди се искрадени и допрва ќе се крадат.

Emi pod so stavka ke go stavis? Turizam i rassetavanje . Normalno deka pod stavka svaleraj ke odi, so e bitno deka edniot plakja, drug ja kleca koga semejniot budjet trpi. Kosnickata ne stiga :toe:
Само Владе, кај либераливе незнам колку ќе ти помине швалерка, ко ќе дојде време... Таму појќе дечко помунува :)

Па не, јас го знам тоа, ама Емка не убедуваше дека не искачале Швеѓаните по кафани, по паркови шетале, а тоа што ние сме ја ставале кафаната во пристоен живот сме барале преку леб погача... Прочитај наназад.
Тоа се митови на западниот систем. И таму не повеќе од 15% од луѓето можат да си дозволат секој ден да излегуваат, и мора да направиш од тоа нешто декадентно. :)

Ај убаво прочитај што пишав. Еве пак ќе ти напишам:
Во Британија се рмба од утро до ноќ, за да можеш да имаш пристоен живот.
Кај нас се рмба од утро до ноќ, за да можеш да преживееш во беда

Секој според капацитетите за заработка
Незнам дали ти се тие приказни за утеха но, во Британија работат над 50.000 пабови. 90.000 ресторани, којзнае колку барови и кафиња и дискотеки. По глава на жител и по сите други параметри ние Балканците ми се чини дека сме мали деца за Англичаниве по кафанството. И не се доволни само богаташите за да работат сите овие кафанчиња. Туку и најнормалните луѓе. Така да тие приказни можеа да поминат кога немаше интернет и кога луѓето освен Грчка, Бугарија и Србија не беа виделе како изгледа белиот свет. Има социјални случаи да, затоа што им се наполни земјата со клозетари, па мораат да си го купуваат социјалниот мир и да ги спонзорираат тие што се поснаодливи. Тие што не се снаодливи попут некои од нашите, ќе испаштаат и за нив и ќе живеат куча-посо живот, мислејќи дека пабовите се само за богаташите што имаат по 10М во банка.
е арно, сега види број на туристи и од кај идат, и колку пари оставаат во тие локали

Не се нервирај, секогаш првата генерација мигранти е таа што ќе мизерува.
Тие што ќе останат после тебе, ќе имаат и за кафеана, и за стриптиз барови, а и за одмор во хотели :)

За моја жал, ич не мизерувам.
Има и за кафани, барови, стриптиз барови, одмори по хотели едно 5 пати годишно, инвестиции во иднината, 3 пензиски фонда, черити донации...

Ај убаво прочитај што пишав. Еве пак ќе ти напишам:
Во Британија се рмба од утро до ноќ, за да можеш да имаш пристоен живот.
Кај нас се рмба од утро до ноќ, за да можеш да преживееш во беда.

Незнам дали ти се тие приказни за утеха но, во Британија работат над 50.000 пабови. 90.000 ресторани, којзнае колку барови и кафиња и дискотеки. По глава на жител и по сите други параметри ние Балканците ми се чини дека сме мали деца за Англичаниве по кафанството. И не се доволни само богаташите за да работат сите овие кафанчиња. Туку и најнормалните луѓе. Така да тие приказни можеа да поминат кога немаше интернет и кога луѓето освен Грчка, Бугарија и Србија не беа виделе како изгледа белиот свет. Има социјални случаи да, затоа што им се наполни земјата со клозетари, па мораат да си го купуваат социјалниот мир и да ги спонзорираат тие што се поснаодливи. Тие што не се снаодливи попут некои од нашите, ќе испаштаат и за нив и ќе живеат куча-посо живот, мислејќи дека пабовите се само за богаташите што имаат по 10М во банка.
Nemaat site u Anglija pristoen zivot. Ako si na minimalna plata edvaj ke prezivees a ovie na minimalna plata i ne se bas malku.

Spored logikata za pabovite vo Anglija I vo mk kaficite i kafanite se polni, znaci dobro vi e na site. :D

Само Владе, кај либераливе незнам колку ќе ти помине швалерка, ко ќе дојде време... Таму појќе дечко помунува :)
Znaci ne se razbirame. Nebitno svaler ili svalerka. Bitno i toa da se vnesi vo toa presmetkite za kosnickata, a ne tuka mi raspravate kafani, restorani, teatri gluposti i koj kolku odel i so jadel. Samo vo jadenje i setanje vi e umot . Za bockanje na strana site kjutat, ko toa da ne kosta. A toa pod avtomatizam povlekuva i restorani i setanhe i pokloni. Abe najskapata stavka od potrosuvackata kosnica ja zanemarivte i posle nesrekjni bile lugjeto, se razvedvale. E ke se razvedvat ko ne stiga platata :toe:

Еднаш се преживува, а после 2500 евра требале за пристоен живот. Малку логиката е нелогична, ама шта чеш...

Просечна возраст на кафанџиите тука е до 30 годинки, самци што можат да си дозволат и последната фунта да ја дадат на пиење и дрога и не им смета да јадат макарони за вечера, или па ич да не јадат.

Централен Лондон е полн со такви, афтерворк, секој ден во неделата.
Ама појди во резидент ареа, да им го видиш пабовите какви им се.
Не збориме за Челзи и Кенсингтон каде сите резиденти имаат најмалку 10 милиони на сметка и се апсолутниот крем на Европа.
Збориме за луѓето од помали градови кои работат за минималка. Или полошо, живеат од социјалната помош која таман стига за најосновните трошоци, каде што кафански луксуз не постои.
Децата во школо јадат во менза и веќе од 16 работат и си заработуваат за себе.
Другар англичанец, од 17 години плаќа по 350 фунти месечно за стан
De pokazi od kade ti e statistikava za vozrasta na tie po pabovi?

Ja generalno ne sum mnogu po pabovi i restorani. Posleden pat bevme pred 2 nedeli so kolegi i koleski od rabota od 3 popladne do polnok i pominavme niz 4 paba i nekako ne mi izgledase ko site da se ispod 30, sami i drogirani :D

Секој според капацитетите за заработка

е арно, сега види број на туристи и од кај идат, и колку пари оставаат во тие локали

Во UK имам претстава дека одење по пабови им е дел од националната урбана култура, ко одење на кафе што беше во некои поубави времиња во Скопје.

Znaci ne se razbirame. Nebitno svaler ili svalerka. Bitno i toa da se vnesi vo toa presmetkite za kosnickata, a ne tuka mi raspravate kafani, restorani, teatri gluposti i koj kolku odel i so jadel. Samo vo jadenje i setanje vi e umot . Za bockanje na strana site kjutat, ko toa da ne kosta. A toa pod avtomatizam povlekuva i restorani i setanhe i pokloni. Abe najskapata stavka od potrosuvackata kosnica ja zanemarivte i posle nesrekjni bile lugjeto, se razvedvale. E ke se razvedvat ko ne stiga platata :toe:
Е тоа е друг муабет веќе. Може да се стај.
Автоматски споено мислење:

Nemaat site u Anglija pristoen zivot. Ako si na minimalna plata edvaj ke prezivees a ovie na minimalna plata i ne se bas malku.

Spored logikata za pabovite vo Anglija I vo mk kaficite i kafanite se polni, znaci dobro vi e na site. :D
Само што во Скопје има преку сила 200-300 локали од кои неколку се полни и тоа викенди.... Пак ќе кажам, според кафанските навики, Англија е бајаги понапредна од Балканот. Муабетот ми беше дека приказните на некои наши иселеници дека сме барале преку леб и погача кога викаме дека искачањето е пристојност а не луксуз, се смешни. Поготово кога ќе споредуваат и кажуваат дека таму не се искача. Што е следно, да ни покажат како изгледа Фрижидер?

Па мајку му не сме ние тука растени во саксија. На крају краева поголемиот дел што пишат од странство немало да се таму ако имало пристоен живот во МК.

Последно уредено:
Кој сериозно очекува да ја сфати како мерка за нешто тоа е само индикатор на цените ништо повеќе. Битна е за мерење на инфлација на трошоци за живот во МК. Ако сакаш може и многу над неа да трошиш Ако сакаш т.е. најчесто мораш може и под неа. Нема да умреш Ако не јадеш чоколадо и се бањаш со сапун а не шампон. На пример воопшто не мора да се јаде месо и пие кафе итн.

Е тоа е друг муабет веќе. Може да се стај.
Автоматски споено мислење:

Само што во Скопје има преку сила 200-300 локали од кои неколку се полни и тоа викенди.... Пак ќе кажам, според кафанските навики, Англија е бајаги понапредна од Балканот. Муабетот ми беше дека приказните на нашите иселеници дека сме барале преку леб и погача кога викаме дека искачањето е пристојност а не луксуз, се смешни. Поготово кога ќе споредуваат и кажуваат дека таму не се искача. Што е следно, да ни покажат како изгледа Фрижидер?

Па мајку му не сме ние тука растени во саксија.
Види сфати ме како сакаш.
Бев студент во Скопје во најлошиот финансиски момент за моите родители. Живеев Скопје со 1000 денари месечно, во Охрид се враќав и пречекував празен фрижидер. Од мои 15 години работев преку лето. Ако некој во дискусијава знае што значи да се нема, верувај дека тоа сум јас.

Еве да пробам пак да објаснам од каде е приходот на рестораните во Шведска. Прво, има голем број ресторани кои работат само за ручек, од 11-2. Има голема култура на одење на ручек во ваквите ресторани. Менито е ограничено и е од прилика 100 круни. 100 круни за шведски стандард ти се исто како 100 денари во Мк, значи ова не го ни рачунам како одење во ресторан.
Второ,мали ресторанчиња кои опслужуваат воглавном преку достава или со мал капацитет за седење, еве тука трошокот и нека е 200 круни, мада најчесто е и помалце. И ова се користи многу.Јадењето во овие два типа локали не се ни рачуна како одење во ресторан, исто како шо во МК и јадењето од пекара не се рачуна како јадење надвор.
Трето се рестораните, тука зборувам за баш ресторан, да седнеш со келнер, со винска карта,за викенди со резервација итн. Еквивалент на одење во кафана во МК. Ова кошта 1000 круни за двајца, од прилика. Со по една чаша вино. Во просечен ресторан. Не викам дека не се оди во вакви места, но дека се оди еднаш неделно, мало морген.

Ете ваљда сеа ќе ти излезе математикта со рестораните.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom