Колку примања се потребни во Македонија за да една фамилија има пристоен живот

• Креатор на темата Креатор на темата jamajka
  • Време на започнување Време на започнување
Кои се непрофитерските причини за некоја да биде швалерка некому? Кога си втора/последна виолина, бар да ти вреди нештото.

Мислам, темава од конкретно статистичка и донекаде интересна, и онака сега може да се вметне во Филозофија, па да дадам и јас придонес. :D
Od ljubov de, nadez deka ke ja ostaj zenamu i ke ja zemi nea od so se sakat. Periodot duri da dojdi toj moment se vika svaleraj. Na nekoj im uspeva, na nekoj ne no toj period mora da se pomini, a toa kosta :toe:.
Taka da vo idnina koga ke se pravat toa presmetkite za kosnickata ke ve molam i ovoj trosok za ajde odrzavanje na svalerka da se iskalkulura vo presmetkata posto voopsto ne e mal i go optovaruva semejniot budjet poprilicno, a sekako spagja vo pristoen zivot na edno moderno semejstvo.

A ako si zenet vekje :свиркам: .
P.s ne znaev deka svalerkite strogo od ljubov se ebavat :cautious:.
Ali da ne navleguvame vo detali, muabetot mi e dali trosokot za odrzavanje na edna svalerka ili povekje treba da vlezi vo taa kosnickata za pristoen zivot?

Зависи кој како си се осеќа и како си мисли дека е ок.

:D

Не дека од љубов, ама ако нема искра да ја запалиш ... што знам што ќе ти е тогаш таква компликација? Тогаш, да, останува профитерството само :)
Od ljubov, od profiterstvo ne e bitno, bitno kosta i treba da se zeme vo predvid pri presmetkite na taa kosnickata za pristoen zivot :toe:

Od ljubov de, nadez deka ke ja ostaj zenamu i ke ja zemi nea od so se sakat. Periodot duri da dojdi toj moment se vika svaleraj. Na nekoj im uspeva, na nekoj ne no toj period mora da se pomini, a toa kosta :toe:.
Taka da vo idnina koga ke se pravat toa presmetkite za kosnickata ke ve molam i ovoj trosok za ajde odrzavanje na svalerka da se iskalkulura vo presmetkata posto voopsto ne e mal i go optovaruva semejniot budjet poprilicno, a sekako spagja vo pristoen zivot na edno moderno semejstvo.
Модерен маж си наоѓа швалерка што го спонзорира ;)

Od ljubov, od profiterstvo ne e bitno, bitno kosta i treba da se zeme vo predvid pri presmetkite na taa kosnickata za pristoen zivot :toe:
Најљубовната швалерска врска за која сум чула (без имиња), двајцата во брак, подароци и патувања нема, дека нема како да ги прикажат по дома, ама кога нејзе мажот ѝ ја прати во Америка, за да ја тргне од него, тој отиде таму да ја сретне. И тоа беше единствениот трошок што го напавил за неа.

Зависи кој како си се осеќа и како си мисли дека е ок.

:D
Taka de rekovme, vekje ko si pravime bajram so umot i koga pod pristoen zivot racuname nekolku odmori na egzoticni destinacii godisno i uste nekolku na ne tolku egzoticni, koga pod pristoen zivot podrazbirame sekoja vecer vo elitni kafani da doruckuvas,rucas i veceras dodeka doma dadilka ti gi cuva decata, imas tri koli ne postari od edna godina itn itn, zosto togas i nekoja top svalerka da ne vlezi vo presmetkite.

Најљубовната швалерска врска за која сум чула (без имиња), двајцата во брак, подароци и патувања нема, дека нема како да ги прикажат по дома, ама кога нејзе мажот ѝ ја прати во Америка, за да ја тргне од него, тој отиде таму да ја сретне. И тоа беше единствениот трошок што го напавил за неа.
Чек не сфатив, мажот нејзин разбрал дека има швалер, и затоа ја пратил во Америка, или на печалба? :D

Модерен маж си наоѓа швалерка што го спонзорира ;)
I taka da e, togas pak e trosok za svalerkata ;).
Vrti suci trosok a nikade ne iskalkuliran vo toa kosnickata.
I dosta so polova diskriminacija, kao samo mazot moze da ima svalerka. Zenite ne mozat da bidat mazeni i da imaat svaler koj ne e vo vrska ili brak.
Tuka veruvam na prsti se brojat site koi vo nekoj period od zivotot ne imale svalerka ili ne bile necija svalerka ili svaler i veruvam znaat kolkav trosok e toa :sneaky:.
Ete pocni od tebe :свиркам:.
Ne sudam nikoj, samo baram toa da vleze vo kosnickata kako trosok za pristoen zivot.
Автоматски споено мислење:

A maz mu so mu go platil patot za Amerika, plus trosoci za tamu ne go racunas a? To ne e trosok na osnov svaleraj?

Последно уредено:
I taka da e, togas pak e trosok za svalerkata ;).
Vrti suci trosok a nikade ne iskalkuliran vo toa kosnickata.
I dosta so polova diskriminacija, kao samo mazot moze da ima svalerka. Zenite ne mozat da bidat mazeni i da imaat svaler koj ne e vo vrska ili brak.
Tuka veruvam na prsti se brojat site koi vo nekoj period od zivotot ne imale svalerka ili ne bile necija svalerka ili svaler i veruvam znaat kolkav trosok e toa :sneaky:.
Ete pocni od tebe :свиркам:.
Ne sudam nikoj, samo baram toa da vleze vo kosnickata kako trosok za pristoen zivot.
Епа ако ти имаш швалерка, таа те има тебе како швалер, нема дискриминација.

Ти барем треба да знаеш, швалерката ќе ја правдаш преку трошоците за поправка на автомобилот ;)
Автоматски споено мислење:

Нити јас лично не би смеела да се пожалам од мојата финансиска состојба.
Работата е во тоа што зборуваме за што е тоа што му е потребно и колку на 1 семејство, за да има пристоен живот.
Тоа што во Македонија, многу семејства живеат на минималец, тие си знаат како го поминуваат месецот и е навистина жално :(да земаш минимална плата и да имаш деца, не можеш да кажеш дека ќе имаш пристоен живот. Затоа што тој минималец не ги задоволува основните потреби во никој случај.
Годишен одмор, возење кола, излегување според мене е потреба. Не би можела да живеам без тоа. Пази сега ти пишувам јас која не би смеела да се пожалам кога е во прашање мојата финансиска состојба. Можам да си приуштам, задоволна сум.

Но што кога не би можела да си го приуштам тоа? Сигурно дека храната и кровот над глава ќе ми бидат приоритети и основна потреба, пред луксузирање со кола и одење по одмори.

Индивидуално е луѓе. Зависи од многу аспекти.
Не е муабетот дали вие може да се пожалите, туку со колку едно семејство ќе има комоција за нормален живот.

Што значи дека приказната немала среќен крај. :)

Од сметки на швалерки префрливте

Јас од дијаспората малку да прокоментирам, за цените.
Живеам во Лондон, каде што е изгор скапо, од стан, до сметки, јадење, ресторани.
Гледав цената во маркети.
2 литри млеко е околу 90 денари
Леб има од најефтин од 50 денари до 250 денари (бабин леб)
Оризот е околу 100ка
12 јајца, просек цена е 200 денари, има и за 70, има и поскапи
Пилешки гради се околу 700 денари, се наоѓа и поефтино, ама вкус никаков
Телешкото е околу 1400 денари кило, нормално има и поефтино, зависи кој дел од животното е
Свинското е околу 900 денари за кило
Јаболки 200
Банани 80
Портокали 150
Домати 300, и тоа ако најдеш саглам домат, има и за 100ка, ама ни на пластика не личи, а не на домат
Краставицата е 50 денари парче. Да, по една се купува, не е на кило.
Кромид од 70 до 200 за кило, зависи дали е "органик"
Водата е 30 денари за литро ипол.
Пивото, зависи кое, Перони е 360 денари за 1.8л
Жестокото е од 1200 денари за 700мл па нагоре, додуша се начекува и попуст.
Виното е од 350 па нагоре.
Цигарите, околу 1000 денари за кутија. Може има и поефтини, ама тие што јас ги знам дека пушат, плаќаат просек 15 фунти за кутија.
Носат и нашите од мкд, околу 7 фунти (500 денари) се
Цениве се просек од Waitrose, Tesco и Sainsbury маркетите, не ги знам цените на Алди, Лидл, Морисонс и сличните ефтини маркети, оти ги нема кај мене во населба, ама цените се 25% пониски од овие.
Јавен превоз во Лондон е 150+ фунти на месец, пак зависи од тоа каде живееш.

Козметиката за разлика од мкд е многу поефтина, на промоции си земам Palmolive купка за 72 денари (1 фунта) а во Веро ја гледав 240 беше.
Суплементите ги накачија од ко почна ковидот, сега се поскапи. Сепак, слична цена е ко нашите аптеки.

Кирија, зависи кај сакаш да живееш. Ако си во град далеку од Лондон, станот е поефтин, ама него го тргаме настрана.

Сметките, до скоро беа просек 350 фунти (25 000 денари) на месец, од ко кренаа скоро се, и вода, и струја, и гас, и кансел такс, просекот може и ќе е 450 (33 000 денари) на месец.
Минимална плата е околу 1350 после даноци (не ме држете за збор за точна сума)
Зошто го пишувам ова?
По вашите постови, 2500 е потребно за лагоден живот во мкд.
Не, со 2500 ќе имате лагоден живот во помало место низ Британија, оти цените се слични како кај нас, а приходите далеку поголеми.
Баш ме интересира што толку многу јадете дома, па толку скапо ви изгледа дома зготвено.
И кога јадете во кафана, колку трошите на излегување.
Кај нас секако дома ни ги плаќаат сметките, ни даваат спрат од куќа во најмала рака, најчесто родителите го даваат депозитот за стан и помагаат секој месец со ратата

Од сметки на швалерки префрливте

Јас од дијаспората малку да прокоментирам, за цените.
Живеам во Лондон, каде што е изгор скапо, од стан, до сметки, јадење, ресторани.
Гледав цената во маркети.
2 литри млеко е околу 90 денари
Леб има од најефтин од 50 денари до 250 денари (бабин леб)
Оризот е околу 100ка
12 јајца, просек цена е 200 денари, има и за 70, има и поскапи
Пилешки гради се околу 700 денари, се наоѓа и поефтино, ама вкус никаков
Телешкото е околу 1400 денари кило, нормално има и поефтино, зависи кој дел од животното е
Свинското е околу 900 денари за кило
Јаболки 200
Банани 80
Портокали 150
Домати 300, и тоа ако најдеш саглам домат, има и за 100ка, ама ни на пластика не личи, а не на домат
Краставицата е 50 денари парче. Да, по една се купува, не е на кило.
Кромид од 70 до 200 за кило, зависи дали е "органик"
Водата е 30 денари за литро ипол.
Пивото, зависи кое, Перони е 360 денари за 1.8л
Жестокото е од 1200 денари за 700мл па нагоре, додуша се начекува и попуст.
Виното е од 350 па нагоре.
Цигарите, околу 1000 денари за кутија. Може има и поефтини, ама тие што јас ги знам дека пушат, плаќаат просек 15 фунти за кутија.
Носат и нашите од мкд, околу 7 фунти (500 денари) се
Цениве се просек од Waitrose, Tesco и Sainsbury маркетите, не ги знам цените на Алди, Лидл, Морисонс и сличните ефтини маркети, оти ги нема кај мене во населба, ама цените се 25% пониски од овие.
Јавен превоз во Лондон е 150+ фунти на месец, пак зависи од тоа каде живееш.

Козметиката за разлика од мкд е многу поефтина, на промоции си земам Palmolive купка за 72 денари (1 фунта) а во Веро ја гледав 240 беше.
Суплементите ги накачија од ко почна ковидот, сега се поскапи. Сепак, слична цена е ко нашите аптеки.

Кирија, зависи кај сакаш да живееш. Ако си во град далеку од Лондон, станот е поефтин, ама него го тргаме настрана.

Сметките, до скоро беа просек 350 фунти (25 000 денари) на месец, од ко кренаа скоро се, и вода, и струја, и гас, и кансел такс, просекот може и ќе е 450 (33 000 денари) на месец.
Минимална плата е околу 1350 после даноци (не ме држете за збор за точна сума)
Зошто го пишувам ова?
По вашите постови, 2500 е потребно за лагоден живот во мкд.
Не, со 2500 ќе имате лагоден живот во помало место низ Британија, оти цените се слични како кај нас, а приходите далеку поголеми.
Баш ме интересира што толку многу јадете дома, па толку скапо ви изгледа дома зготвено.
И кога јадете во кафана, колку трошите на излегување.
Кај нас секако дома ни ги плаќаат сметките, ни даваат спрат од куќа во најмала рака, најчесто родителите го даваат депозитот за стан и помагаат секој месец со ратата
Ние тука трошиме колку што имаме, вие што сте отидени на печалба мислете му ја :)

Muabetot bese za 4 cleno semejstvo a ne za sam covek. I ne, ne ni davaat roditelite sprat na site ili ni ja plakjaat ratata.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom