Прашање за Христијанството III

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.163
Поени од реакции
12.143
Swastikata, ili kukast krst toa ti e edno isto.
Toa sto nekoj si go stail na negovata partija ne treba da go ekliptira originalnoto znacenie.
I ne go ekliptira, samo od turcija na istok.
Не те разбрав со ова ништо. Да, исто е кукаст крст и свастика. Има разлика на свастиката во тоа кој ја користи и зошто, по тоа едното е забрането, знаеме зошто. :) И темата премина од прашања за христијанството во дискусија за политички симболи и божествени симболи - војна на световното со духовното: егзотерија vs езотерија. :)
Префрли ја дискусијата во друга тема ако ти се дискутира за крстови и нацистичка Германија и Хитлер, вака ќе се упропасти темава за прашања наменети за христијанството и ништо друго.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.129
Поени од реакции
30.223
Не те разбрав со ова ништо. Да, исто е кукаст крст и свастика. Има разлика на свастиката во тоа кој ја користи и зошто, по тоа едното е забрането, знаеме зошто. :) И темата премина од прашања за христијанството во дискусија за политички симболи и божествени симболи - војна на световното со духовното: егзотерија vs езотерија. :)
Префрли ја дискусијата во друга тема ако ти се дискутира за крстови и нацистичка Германија и Хитлер, вака ќе се упропасти темава за прашања наменети за христијанството и ништо друго.
Diskusijata e na mesto, so zaklucok deka tebe ti smeta ogranicuvanje na nekoi simboli eve krstot dokolku se hristijanski.
Za drugi opravdano e, zavisi od bojata na kozata :)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.163
Поени од реакции
12.143
Diskusijata e na mesto, so zaklucok deka tebe ti smeta ogranicuvanje na nekoi simboli eve krstot dokolku se hristijanski.
Za drugi opravdano e, zavisi od bojata na kozata :)
Но крстот во христијанството не е ограничен никаде нели. И нема врска со свастиката од истокот исто така нели? Најмалку има врска со симболот на нацизмот во Германија кој што исто така ја користи свастиката но како симбол на политичка идеологија, далеку од она за што се користи/користел на истокот од каде е преземен, нели?
Или има врска?

Или битно е што јас зборувам негативно за христијанството како религија? А тоа не смее никој да го прави?

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.129
Поени од реакции
30.223
Или битно е што јас зборувам негативно за христијанството како религија? А тоа не смее никој да го прави?
Sloboden si toa da go pravis, sekako toa ne te pravi poseben, mnogu go pravele i pred tebe i posle tebe ke go pravat.

Ti nedostiga meta narrativot, sporedbata ne znam zosto ti bega, mozebi ne se izraziv, ili mozebi ne sakas da kapituliras.
Seedno, dosta e za ova.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.163
Поени од реакции
12.143
Sloboden si toa da go pravis, sekako toa ne te pravi poseben, mnogu go pravele i pred tebe i posle tebe ke go pravat.

Ti nedostiga meta narrativot, sporedbata ne znam zosto ti bega, mozebi ne se izraziv, ili mozebi ne sakas da kapituliras.
Seedno, dosta e za ova.
Нормално дека сме слободни.

Бидејќи ви е сеедно за религиите во светот (освен да се крева врева за сопствената кога се чувстувате „нападнати“) не ми се дискутира веќе сериозно за овие нешта тука, си тераме полека и не многу заморување. Лабаво.
Не се изрази ти добро, ниту ме разбра што зборувам за симболите и како не смеат да ограничуваат или касапат! Премногу при срце ги разбираш нештата кога се работи за твојата религија, избрзуваш и ти бега суштината кој што рекол.

Ако целта ти беше да капитулирам (како сум рекол едно, а сега зборувам друго бидејќи нели христијански симбол :) ), или што и да ти значи тоа - требаше да кажеш на почетокот и да завршиме веднаш, не да ти објаснувам разлика помеѓу нацистичкиот кукаст крст и кукастиот крст од Индија (будизам и хиндуизам)! И нормално за христијанскиот крст кој што нема врска со ништо од сето ова... посебно не со тантра од истокот :)

И не ме разбра воопшто кој симбол како крст е забранет, кој не и зошто сето тоа... а и ограничување не значеше забрана во стилот во кој ти ме праша мене! Затоа и пробав да ти објаснам, ама... ништо. Целта ти беше да капитулирам, не да се разбереме. И пред тебе и после тебе истото се прави, во име на религијата и богот. :)

Навистина доста за ова. Се сложувам.

Joshua_Tree

Samo na minuvanje...
Член од
21 март 2010
Мислења
1.402
Поени од реакции
4.775
...секоја врста на забрана во смисол на симболите како духовна манифестација е,според мене,комплетна глупост
...кој си ја има мувата на капата,постојано ќе си ја ишка :)

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018

Целата Библија зборува за взаемната корелација и проникнување на Христос и Адам, па ти видисе што прашуваш, а што те советувам..., ко Елон Маск замисли за илустрација, ти подарува последен модел Тесла автомобил, ти без да го прашаш за совет, инструкција за користење, појма немаш како да влезеш, уште помалку како да го возиш..., само едвам успеваш да го видиш сопствениот туп израз на темните стакла...

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.595
Поени од реакции
1.138
Целата Библија зборува за взаемната корелација и проникнување на Христос и Адам, па ти видисе што прашуваш, а што те советувам..., ко Елон Маск замисли за илустрација, ти подарува последен модел Тесла автомобил, ти без да го прашаш за совет, инструкција за користење, појма немаш како да влезеш, уште помалку како да го возиш..., само едвам успеваш да го видиш сопствениот туп израз на темните стакла...
Еве што вели библијата
Трета Книга Ездра

30. Бидејќи семето на злото е посеано во срцето на Адам уште од почетокот и колку многу зло роди тоа досега и ќе раѓа додека не дојде време за вршидба! 31. Размисли колку лоши плодови роди зрното на лошото семе.

Ако се прифати твоето верување дека Исус го преставува Адам, испаѓа дека во срцето на Исус е посеано злото и секој кој го следи го намножува злото,а не дека е пат преку кој се спасува секоја жива душа.

Не е убаво да проповедаш верување , кое е спротивно на Христа.
Помоли му се на Христа да ти прости и немој повеќе да грешиш.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.783
Поени од реакции
5.056
Еве што вели библијата
Трета Книга Ездра

30. Бидејќи семето на злото е посеано во срцето на Адам уште од почетокот и колку многу зло роди тоа досега и ќе раѓа додека не дојде време за вршидба! 31. Размисли колку лоши плодови роди зрното на лошото семе.

Ако се прифати твоето верување дека Исус го преставува Адам, испаѓа дека во срцето на Исус е посеано злото и секој кој го следи го намножува злото,а не дека е пат преку кој се спасува секоја жива душа.

Не е убаво да проповедаш верување , кое е спротивно на Христа.
Помоли му се на Христа да ти прости и немој повеќе да грешиш.
Нели Адам е направен според Бог. Ват а фак тотално нема логика.

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.595
Поени од реакции
1.138
Нели Адам е направен според Бог. Ват а фак тотално нема логика.
Да направен е, од првиот Адам кој е телесен до последниот Адам кој ќе биде животворен дух, помеѓу треба да интервенира синот.

Процес!

Член од
30 август 2021
Мислења
1.243
Поени од реакции
2.629
Да направен е, од првиот Адам кој е телесен до последниот Адам кој ќе биде животворен дух, помеѓу треба да интервенира синот.

Процес!
Знаеш дека е буквалист, и ти добро се играш. :)

Член од
9 јануари 2021
Мислења
36
Поени од реакции
46
Зошто на мајката и е забрането да присуствува на крштевка на своето дете? Ако може некој да елаборира освен простачкото “така е”

Член од
17 декември 2021
Мислења
23
Поени од реакции
11
Зошто на мајката и е забрането да присуствува на крштевка на своето дете? Ако може некој да елаборира освен простачкото “така е”
Темата е Христијанство,брат?
За каква забрана на присуство говориш.
Сите што сме брцнати во водата знаеме.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.023
Поени од реакции
83.445
Дали се точни терминиве на Месопуснатата седмица?
- од 07.02 до 28.02
Автоматски споено мислење:

не и е

(ако се 40 дена поминати)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.163
Поени од реакции
12.143
Дали се точни терминиве на Месопуснатата седмица?
- од 07.02 до 28.02
Автоматски споено мислење:

не и е

(ако се 40 дена поминати)
Дете може да се воведе во христијанство под 40 дена или мора да има 40?
Ако може под 40 на мајката би било забрането да присуствува? И зошто, по која основа?

Не ги знам до толку адетите, ако може дополнување

Kajgana Shop

На врв Bottom