Хептаграм XI
Ἱερὸς Γάμος
- Член од
- 13 февруари 2010
- Мислења
- 12.128
- Поени од реакции
- 12.109
"Нема дел од мене што не е од боговите."
-Liber XV, Гностичка Миса
-Liber XV, Гностичка Миса
Овде е веќе објаснето дрвото на живото, само што некој има погрешна појдовна точка.Во еден краток текст ќе го дефинираме, користејќи основни и секојдневни работи искажани со прости зборови, за да може секој да разбере или да го мотивира да осознава.
С'е се врти околу самиот човек и неговите периодични промени кој ги доживува.
Почетокот......
Прегледај го приврзокот 297052
Тој е во светот, но не од светот.
Неподвижен и се храни поинаку,со средината се едно, а сепак прави се да почне да се движи, никулец.
По него доаѓаат сите поделби кој ги има човек од бебе до старец.
Ако ги набљудувате за секој од нив може да им одредите особина, нешто кое ги карактеризира.
На пример , старецот - мудрост,
бебето - сонце,
детето - разиграност
Момче - радозналост , учи ,прва симпатија
тинејџерот (младоста) - сила,убавина,
Период на оформување - љубов , разбирање
Зрела личност - граблива птица
Ова се само дел од нивните крактеристики, секој може да ги дополни со нивно (себе) набљудување.
И жеснски особини посебно кај децата можат да се забележат.
Помеѓу сите овие промени има и уште еден поврзан со сите нив,а тоа е половиот орган.Особини и карактеристики , слеп е,се дува и плука...
Како последен е ....
Прегледај го приврзокот 297056
Тој е збир на сите промени во една целина , со карактени особини како првиот лик.
Од овие ликови кој ги дожвивуа човек во текот на еден живот , призлегуваат сите догми, религии и богови.
Никој нема да погреши ако каже дека само еден од овие е бог, сите се ,а сепак еден!
Ова е пластично објаснето и дефинирано што е бог.
Се разбира за да се искусат некој од горе посочените ликови потребно е да се искуси смртта, но и тоа е во вас, сетете се од каде сте дошле.
Сето ова може да се објасни со еден збор- семејство, но го доживувате периодично , окупирани со други работи,со што никулецот останува запретан под лушпите од човековото надворешно дејство.
со среќа, со таа логикаЈас како мал гледав многу на телевизија за грчки и римски богови. И ми беа интересни приказните. И мислев дека или барем не бев сигурен дека Зевс не постои. Прашав дома викам има бог они ми викаат Да. Јас мислев дека во Зевс веруваме кај нас дома зошто не следев добро. И после ги прашувам им им раскажувам за антички богови. Они јасно ми викаат дека не постојат. И ги прашувам зошто грми, ми викаат облаци електрицитет итн. Викам значи боговите не ги создаваат громовите они викаат да. И ми викаат не постојата богови. ОК викам сега ми е јасно. После ми викаат има Бог, јас викам кој е? Нема име. ОК ај нека нема. И ми кажуваат тој го создал светот. Јас викам а кој го создал него. Они викаат никој. Чекај не ми јасно Зевс го создал друг Бог а овој не го создал. Да ми викаат. Е овој за мене нов Бог исто фрла громови. Чекај нели громовите се електиците облаци бла бла. Значи и овој Бог не постои. Плус е многу глуп нема име нема приказна а и што би било ако се борат Зевс и овој новиот. Ми викаат Зевс не постои ама ако постои кој е појак...сакав тепачки и карате филмови а знаев дека се борат меѓу себе боговите. И после им реков не ме зафркавајте нема бог ни богови. И станав атеист на 4-5 години а бев повеќе на пат да бидам политеист. Плус и никогаш не беа некој верници моите и просераваа секогаш против попови и црква, викаа лажат крадат итн. Ако лажат викам лажат и за Бог зошто како ги лажле за Зевс така е и за Бог. Чиста логика. Така да...зависи во која средина растеш.
Он како мал гледал тв. за грчки и римски богови...а ние како мали чекавме да почне Томи Џери и мечето Ушко...п.с. Дали фали Кили со неговата легендарна изјава која ќе дојде како шлаг на торта на прикаскава...?!со среќа, со таа логика
Ти "трокира " ли понекогаш срцето?..
...него го осеќам во моето срце
...секако,сакаш да ти одговорам во кои ситуации или сакаш да те оставам да предпоставуваш?Ти "трокира " ли понекогаш срцето?
Мислам дека знам, но ајде да ја задоволиме радозналоста и на некој друг член што те чита, одговори ми....секако,сакаш да ти одговорам во кои ситуации или сакаш да те оставам да предпоставуваш?