Тргување со странски хартии од вредност и недвижности

Член од
14 август 2018
Мислења
4.881
Поени од реакции
10.881
More da ne Im tekne na kineskite komunjari da I naredat na baba da izlezat od nyse.. Togas I 40 godini cekanje ke bide dzabe..
Па всушност тоа што е на "нусе" и воопшто не се хартии од вредност туку ADR!
А кога прочитав што се всушност АДР, одма ми се запали црвено светло...
Се надевам поискусниве инвеститори се добро информирани и знаат што прават!

myarmyofone

Time and Space Traveller
Член од
23 март 2007
Мислења
72
Поени од реакции
67
Па всушност тоа што е на "нусе" и воопшто не се хартии од вредност туку ADR!
А кога прочитав што се всушност АДР, одма ми се запали црвено светло...
Се надевам поискусниве инвеститори се добро информирани и знаат што прават!
Ако немаш некоја позиција во еквивалент на милионски суми и не ти е баш битно дали е адр или директно си купил. (како етф али само со 1 xв во портфолио )

планираш да правиш притисок на менаџментот за некоја одлука?
или да ги носиш на суд?
(во овие случаи би ти правело разлика ако е адр)

вака тие 0.02$ што ги плаќаш на сити груп за старателство се пак најефтин начин ако сакаш да си фатен на тоа оро.

инаку иам баба адр на нусе…

Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
318
Тоа е најголемиот проблем кај кинеската економија, и валуацијата на компаниите, политичката ситуација под која работат и еден погрешен чекор или озјава да ги донесе во непосакувани води... ама буквало во секој сектор...

Како пример еве ви ја Баба, ако направите компарација баба со Амазон, и ако ја примениш валуацијата на амазон за да видош колку треба баба да е , ќе добиеш цена од 400 нагоре...

Да се надоврзам на твојот коментар, да постои опцијата за тоа и е реална, после огромниот притисок и казната што ја плати баба, погледни Кини што им нареди на ДИДИ, веднаш да почнат постапка за делистинг. Сега ме интересира на кој начин ќе го изведат тоа, дали ќе понудат откупна цена или ќе биде шемата преку хонконг со конверзија, па да ги сјебе акционерите. Како и да е, баба моментално паѓа и под притисок со остатокот на пазарот, така да и 100 може да се види.

More da ne Im tekne na kineskite komunjari da I naredat na baba da izlezat od nyse.. Togas I 40 godini cekanje ke bide dzabe..
Автоматски споено мислење:

Денес немав време ни за вода, отварам да зирнам што се дешавало, кога гледам IMW, SPY сите во пад... моево портфолио УП, УП...

MarketTrack30nov.jpg
Screenshot_20211130-22_Gmail.jpg

Последно уредено:
Член од
7 септември 2018
Мислења
297
Поени од реакции
402
Испраќањето пари на сметка од Интерактив брокерс преку Халкбанка пропадна. Од банката ме информираа дека не работат со таа банка и ми ги вратија парите што ги праќав и провизијата.

Пробав денес да испратам преку НЛБ, но на шалтер ме вратија затоа што ми бараа на налогот да стои мојата адреса. Рекоа дека на сите други налози што ги праќале за Интерактив брокерс дека на документот имало адреса на корисникот. Го носев со мене договорот со ИБКР ама и на него не стои адресата. Да појаснам дека праќам долари.

Барав на сајтот но не можам да најдам ниту еден документ каде ја пишува мојата адреса, дали некој има претстава што бараат и од каде да го најдам тој документ?

Член од
21 јануари 2018
Мислења
110
Поени од реакции
32
Со оглед на тоа дека Jerome Powell доби нов мандат како главен на Фед не очекувај зголемување на каматни стапки во скоро време. За VISA не знам, ама можеш да очекуваш принтање на уште пари.

Форекс не е опција, тоа е тргување со валути и е легално. Бинарни опции се легални за тргување во САД но само директно преку овластена берза, не преку онлајн брокери. На Youtube страната на Interactive brokers имаат многу кратки едукативни видеа со објаснување на разните инструменти, што се и како се користат. Доста се корисни, дури и да не го користиш Interactive brokers.
Ако добро разбирам форекс е она кога инвестираш во странска валута и после одреден период можеш да повлечеш пари назад. А бинарни опции е исто така инвестирање во странски валути само што си ограничен со време како кладење му иде.
Не знам дали е тоа тоа.
Инаку велиш легални се само преку овластена фирма а не преку онлајн брокери, тогаш нелегално ли работат тие што заработиле нешто од онлајн платформите?

Каде (платформа) инвестирате и во какви хартии од вредност?
Препорачајте

Член од
7 септември 2018
Мислења
297
Поени од реакции
402
Ако добро разбирам форекс е она кога инвестираш во странска валута и после одреден период можеш да повлечеш пари назад. А бинарни опции е исто така инвестирање во странски валути само што си ограничен со време како кладење му иде.
Не знам дали е тоа тоа.
Инаку велиш легални се само преку овластена фирма а не преку онлајн брокери, тогаш нелегално ли работат тие што заработиле нешто од онлајн платформите?

Каде (платформа) инвестирате и во какви хартии од вредност?
Препорачајте
Пошто не сум експерт на таа тема, еве ти два линка со информации за бинарни опции и за нивната легалност.

Binary Option Definition (investopedia.com) објаснување за што се и како функционираат
Article: Beware of Off-Exchange Binary Options Trades | CFTC и предупредување и објаснување во врска со легалноста и нелегалноста на одредени трговци.

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
$DIS e odlichna shansa pod $150.....kupiv 80 akcii
ja cekam na 130$

DM kupeno na sitno na 5,9$. 3D print kompanija koja pred nekoe vreme go kupi XONE. Dolgorocna investicija, so sansa za brz rast ako pazarot otide nagore, nad 20$ ( 60% sansa ) . Ako prodolzat padovite, lesno moze da vidime i okolu 4$ po akcija (40% sansa ).

PINS kupeno na 37$ - ne tolku poznata socijalna mreza, no rasne brzo i spored mene e najdobra za ads, koga veke FB gi zabrani. ATH skoro 90$, imase najavi za kupuvanje od microsoft, no ne pomina, ima sansi i vo idnina da go kupat, platformata poveke se koristi od zeni koi zname deka poveke se po shopping i toj e-commerce del e vo podem. Pod 60$ nema da e po akcija ako se resi microsoft da gi kupi i samo poradi ova vredi da se stavi nekoja paricka tuka. Dobro scenario - 60+$ so ili bez kupuvanjeto ( 80% sansi ), loso scenario - pad do kaj 20$ ili high teens ( 20% sansi ).

Ja spomna nekoj Activision Blizzard - rekov deka mi e na radar, prv prag na koj bi kupil e 54$, vtor ( ako padne do tolku ) e 43-44$ ( na ovaa cena ke natankam ).

Последно уредено:
Член од
6 јануари 2018
Мислења
135
Поени од реакции
193
Со оглед на тоа дека Jerome Powell доби нов мандат како главен на Фед не очекувај зголемување на каматни стапки во скоро време. За VISA не знам, ама можеш да очекуваш принтање на уште пари.

Очекувано е после февруари да почнат со зголемување но нема да ме чуди да се пролонгира со новиот сој за подоцна во 2022-2023. Целата ситуација е повеќе кревање паника отколку што реално е смртоносен новиот сој.

Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
318
Во акаунт менаџмент, ќе си генерираш bank wire transfer, на тој документ пишува дека го доставуваш во банка на кој стојат сите информации за трансферот, ... име на банка аба раутинг, свифт, ... подолу си стои носителот на акаунтот твоето име...

Иначе кај нас службениците се прилично незапознаени со материјата на која работат и ако нешто незнаат да го сработат гледаат да те откачат, појди ви друга експозитура, и барај го шалтерот за уплати во странство

Испраќањето пари на сметка од Интерактив брокерс преку Халкбанка пропадна. Од банката ме информираа дека не работат со таа банка и ми ги вратија парите што ги праќав и провизијата.

Пробав денес да испратам преку НЛБ, но на шалтер ме вратија затоа што ми бараа на налогот да стои мојата адреса. Рекоа дека на сите други налози што ги праќале за Интерактив брокерс дека на документот имало адреса на корисникот. Го носев со мене договорот со ИБКР ама и на него не стои адресата. Да појаснам дека праќам долари.

Барав на сајтот но не можам да најдам ниту еден документ каде ја пишува мојата адреса, дали некој има претстава што бараат и од каде да го најдам тој документ?

Член од
7 септември 2018
Мислења
297
Поени од реакции
402
Во акаунт менаџмент, ќе си генерираш bank wire transfer, на тој документ пишува дека го доставуваш во банка на кој стојат сите информации за трансферот, ... име на банка аба раутинг, свифт, ... подолу си стои носителот на акаунтот твоето име...

Иначе кај нас службениците се прилично незапознаени со материјата на која работат и ако нешто незнаат да го сработат гледаат да те откачат, појди ви друга експозитура, и барај го шалтерот за уплати во странство
Ми бараа на bank wire transfer да стои и мојата адреса. Во ниту една верзија немав видено да стои и моја домашна адреса на некој документ. И рекоа дека и други праќале во Интерактив Брокерс и дека кај нив имало адреса. Ќе појдам во друга филијала, ама е губење време и нерви.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.302
Поени од реакции
18.324
Ми бараа на bank wire transfer да стои и мојата адреса. Во ниту една верзија немав видено да стои и моја домашна адреса на некој документ. И рекоа дека и други праќале во Интерактив Брокерс и дека кај нив имало адреса. Ќе појдам во друга филијала, ама е губење време и нерви.
Јас бев во нлб во аеродром и таа веќе беше уходана, значи не сум бил прв што го правам ова. Пробај таму, ако не, тогаш можеби и правиш нешто грешно. Ти треба bank wire transfer документ и account confirmation.

Kajgana Shop

На врв Bottom