Ножеви

  • Креатор на темата Креатор на темата PrinceVegeta
  • Време на започнување Време на започнување
Ima li nesto sto ima vo ovaa nasa Makedonija ? Ce nabavam za nekolku futroli Kudex cisto da napravam sporedba so ova , ne e bas eftin......
Malku istrazuvav za PVC materijalot od koj se pravat ovie cevki ............pa i ne e taka los za futrola .Saka povisoka temperatura malku brzo se ladi ama izvodlivo e .Napraviv uste edna ...da baram sega nitni ostanuva !

wo8X9h5.jpg


W3qdRTX.jpg

K8iyKVK.jpg
 
Sto znam , lesni za pravenje vo sporedba so kozena futrola ama gledam dosta prednosti .Lesna za odrzuvanje , sigurno go drzi nozot vnatre , otporna na vlaga , voda , kompaktna i eftina .....
Eve uste edna .............treniram:vozbud:
SDuOebw.jpg
 
Немам алат соодветен, а уште помалце материјал ама ми стана интересно после успешното поправање на едно џебно ноже и правење рачки од нула, се решив да се пробам од нула.
Искористив неисправна пила за дрво, танко е малце али јеби га немам друго, еве до кај стигнав денес. Утре ќе пробам да направам косина мала за сечило и да го ојачам железото. Ќе пробам во обично шпоре и растително масло за јадење, мислам дека ќе постигни температура танко е железото... За рачки ќе видиме ако останат здрави после ојачувањето.
Еве некоја слика:
BeKV5f5.jpg


Fh388Ct.jpg


N2gyRSK.jpg


KNhYiqn.jpg


YL9zWX2.jpg


XOQSP7S.jpg


qeeFHQB.jpg


@Vladimir III @eMilanist слободно давајте предлози/критики
 
Немам алат соодветен, а уште помалце материјал ама ми стана интересно после успешното поправање на едно џебно ноже и правење рачки од нула, се решив да се пробам од нула.
Искористив неисправна пила за дрво, танко е малце али јеби га немам друго, еве до кај стигнав денес. Утре ќе пробам да направам косина мала за сечило и да го ојачам железото. Ќе пробам во обично шпоре и растително масло за јадење, мислам дека ќе постигни температура танко е железото... За рачки ќе видиме ако останат здрави после ојачувањето.
Еве некоја слика:
BeKV5f5.jpg


Fh388Ct.jpg


N2gyRSK.jpg


KNhYiqn.jpg


YL9zWX2.jpg


XOQSP7S.jpg


qeeFHQB.jpg


@Vladimir III @eMilanist слободно давајте предлози/критики

Побарај подебела пила, од пвие што сечат дрва, на отпад сигурно има.
 
Браво за трудот ама оваа пила ми личи како да била со карбидни плочки, а тие пили најчесто не може да се калат. На бувљак или отпад ќе најдеш стари пили без карбидни плочки или некој друг материјал од едноставен јаглероден челик. Тој челик може да се кали во домашни услови, ама треба да си направиш импровизирана печка од неколку огноотпорни цигли и со плински или моп бренер и ќе можеш да го загрееш доволно. Во шпорет може само да го отпуштиш после калење, пошто тоа развива температура до 250-300 степени. Има премногу видеа на оваа тема, прегледај неколку.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk
 
Ќе пробам во обично шпоре и растително масло за јадење, мислам дека ќе постигни температура танко е железото...

@Vladimir III @eMilanist слободно давајте предлози/критики

Не ти препорачувам растително масло за јадење, има ниска точка на палење, и усвитено сечиво сигурно ќе го запали. Јас користам старо моторно масло, гадно смрди ама не се пали.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk
 
@bojadva Гледав повеќе видеа, конкретно за истата пила со карбидни делови дека можи да се третира, еве и видео околу 6:50 го тестира тоа парче. Е сеа не кажа колку време треба во релна да седи, некаде низ коментари му најдов негов коментар дека почетна точка е пколу 20ина минути на 400f. Инаку гледам користат растително масло многу по јутуб не се запалило кај некој, не е проблем имам куп моторно масло ама несакам да си ја смрдам релната дома со моторно масло, па да пушда мирис низ јадења после..
 
Кај се наоѓаат кај нас такви тули како по видеата, изгледаат како ептен лесни и кршлив материјал, не се тешки.
 
batitit, како што ти пиша bojadva, во шпорет можеш само да го опуштиш (стабилизираш) челикот после калење. За калење мора да го загрееш (усвитиш) над 1000 степени (зависи од типот на челикот до која температура) па после го потопуваш во масло. Мислам дека нема да може со масло за готвење, мора моторно. Рерната не би требало да ти замириса од маслото, затоа што после калење ке го исчистиш ножот од масло. Инаку тоа што прашуваш за тулите, тоа се огноотпорни најчесто шамотни тули, треба да прашаш некој ковач за да ти каже каде да се најдат. Постојат и електични печки, ама најлесно би ти било со бренер, како што кажа bojadva, и сам да си ја изѕидаш печката, ама тоа воопшто не е едноставно, треба искуство.
 
Не се разбравме изгледа, значи во стар шпорет на дрва мислев да го калам, ќе го јачам огнот цело време, мислам дека ќе постигнам температура, ококу 800ц е како шо читав или да не фаќа магнет, а дома во релна планирав да го опуштам, затоа и растително масло сакам да користам оти секаде читав смрди колку и да го чистиш, не сакам да се испотруеме дома ради експериментирање :) а и бааги гледам дека користат растително canola oil, peanut oil итн.. Иначе за вакви тули мислев, гледам од вакви сите прават. Не се како од термо печка туку некој ептен кршливи и лесни. За 20 минути се прави ова ако ги најдам, плин имам , само таков горилник треба, ама ќе се снајдам и за тоа.5urde4ad5qg31.jpg
 
ovde imas takvi cigli . odprilika 40 denari parce ..................Obicen brener na plin ce ti brka podobro rabota od toj na slikata /Gi ima vo skoro sekoja prodavnica kade se prodavaat alati i drugi raboti , okolu 500_ 600 denari se
 
ovde imas takvi cigli . odprilika 40 denari parce ..................Obicen brener na plin ce ti brka podobro rabota od toj na slikata /Gi ima vo skoro sekoja prodavnica kade se prodavaat alati i drugi raboti , okolu 500_ 600 denari se
А каде има малопродажба на овие производи, линкот е само за фабриката и неможам да видам каде ги продаваат. Инаку во Хубо има огноотпорни тули и една е околу 250 ден. Исто во продавниците за оџаци и камини има такви тули и лепак

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom