Po koj pat "ke" i "treba" da go "ubrzat"?
Radev i Jotova zborat deka treba da se ubrza i olesni procesot na izdavanje bugarsko drzavjanstvo![]()
![]()
А со кои документи беше ти? изводи имаше од прабаба/дедо?Jas bev vo petokot vratena. Imav zakazano vo 8.30 i bev uste vo 8:00tamo i prvo ne sakaa da me pustat ni vnatre deka ne sum imala kompletni dokumenti. Posle bev na salter i mi gi vide dokumentite i mi kaza ili nekoj dokaz od linija po koja odam da prilozam ili samo preku roditel.
Gi prasav kako vo Skopje vo ambasada im gi zemaat dokumentite i vrsat intervjua taa edna zena kaza "sickite shte dobijat otkaz".
Poludeni se skroz uste sum nervna
Nem ne vadi takvi muabeti. Ti si pominat na sovet i ke ti potpisat, pitanje e samo koga. Problem e za tie sto enos ke pocnat, se na obrazuvana, finalna...sto nemaat nikakov star dokument ili poteklo preku roditel/brat/sestra. Za onie sto se samo so potvrdi od zdruzenie ke bide problem, ako u skoro vreme ne smenat nesto, da vratat kako sto bese predhodno, pred april 2021.Значи и ние што сме на положително со потврда, да не очекуваме потпис![]()
Ако потпишат,имаш софраNem ne vadi takvi muabeti. Ti si pominat na sovet i ke ti potpisat, pitanje e samo koga. Problem e za tie sto enos ke pocnat, se na obrazuvana, finalna...sto nemaat nikakov star dokument ili poteklo preku roditel/brat/sestra. Za onie sto se samo so potvrdi od zdruzenie ke bide problem, ako u skoro vreme ne smenat nesto, da vratat kako sto bese predhodno, pred april 2021.
Uzivaj si i pisi koga ke imas ukaz.
I ti od mene...po tebe sum na listata od Bibo ...partal ke se napraame, ivkova slavaАко потпишат,имаш софра![]()
da po ista linija drzacjanstvo dobija brat mi i sestra mi i za niv imalo togas takov zakon za mene mozelo ako roditelot mi e drzavjanin ili po linijata po koja odam da najdam dokument bugarski od vremeto kade nekade stoi deka nekoj od linijata e po narodnost bugarin.А со кои документи беше ти? изводи имаше од прабаба/дедо?
Ивкова беше 3 дена,оваа повеќе ќе траеI ti od mene...po tebe sum na listata od Bibo ...partal ke se napraame, ivkova slava![]()
![]()
Види, законот сегашен треба да е овој од оваа вест: Облекчиха условијата за родно гражданство на б'лгарите в чужбина - (vmro.bg)da po ista linija drzacjanstvo dobija brat mi i sestra mi i za niv imalo togas takov zakon za mene mozelo ako roditelot mi e drzavjanin ili po linijata po koja odam da najdam dokument bugarski od vremeto kade nekade stoi deka nekoj od linijata e po narodnost bugarin.
zalno e da se gleda kakov ocaj se i kolku se izludeni a medicinata ne e mokjna da im pomogne. bolesnici
Slazem se u potpunosti, ne vredi da samo sedimo i cekamo, treba nesto preduzeti. Za pocetak bilo bi od koristi i da ljudi na ovom forumu koje je zadesio status dopune podele sa nama svoja iskustva, sta se desava (da li su i sta slali, ko ide direktno , ko preko posrednika)...Da li imate neke informacije? Kontam da ima mnogo vracenih/odbijenih a niko nista ne govori sa tim da je mnogima rok za dopunu istekao...Hajde javite seLjudi, vidimo sta radi jedna osoba Mateva svima nama.. mislim da pod hitno moramo da se organizujemo i da ulozimo protest da se ova kretenka smeni iz direkcije...
Dajte predloge sta i kako da radimo, jer cemo svi iz 2019.i 2020.samo sa potvrdama biti odbijeni, iako je to krsenje zakona i svega...
Nemamo mnogo vremena za gubljenje.
Ja sam na polozitelno, ali nema veze, mozda mogu nekim idejama da pomognem ili bar da dam asocijacije pametnijima od mene. Mozda je vec nesto uradjeno, mozda su neke ideje glupe, ali predlazem sledece pa se vi nadovezujte ili kako vec:Ljudi, vidimo sta radi jedna osoba Mateva svima nama.. mislim da pod hitno moramo da se organizujemo i da ulozimo protest da se ova kretenka smeni iz direkcije...
Dajte predloge sta i kako da radimo, jer cemo svi iz 2019.i 2020.samo sa potvrdama biti odbijeni, iako je to krsenje zakona i svega...
Nemamo mnogo vremena za gubljenje.
Naravno, hvala na predlogu, svaki predlog je dobrodosao.Ja sam na polozitelno, ali nema veze, mozda mogu nekim idejama da pomognem ili bar da dam asocijacije pametnijima od mene. Mozda je vec nesto uradjeno, mozda su neke ideje glupe, ali predlazem sledece pa se vi nadovezujte ili kako vec:
1. Odrediti koordinatora akcije
2. Definisati i staviti na papir tacno opisan problem
3. Protumaciti zakon ako je neophodno koji govori o tom problemu
4. Izvesti analizu i podatke dosadasnjeg stanja (nece biti tesko s' obzirom da je forum odlican i prati se sve)
5. Podeliti ove ulazne informacije clanovima foruma
6. Skupiti predloge clanova kako bi dopis ministarstvu trebalo da izgleda
7. Dati nekome od poverenja na prevod i procenu
8. Izvrsiti korekcije
9. Poslati dopis ministarstvu
10. Uloziti zalbu posto tesko da ce da prodje (xaxax salim se, naravno da moze da uspe ako dodje u prave ruke)