Живот и работа во Шведска

Вистина или рекламирање

• Вистина

Гласови: 5 71,4%
  • Реклама

Гласови: 2 28,6%

• Вкупно гласачи
    7
  • Гласањето е завршено на .
Член од
5 март 2018
Мислења
17.110
Поени од реакции
19.503
Јас пред десет години кога чекав за дозвола за продолжување на престој, бев во Шведска додека не добив одговор. Ми беше кажано дека доколку сакам да излезам, нема да имам можност да се вратам додека не добијам одговор од играцискиот одбор. Веројатно многу зависи од околностите.
Да, зависи од околностите ама во случајот се работи за работна виза а не за резидент така да мислам дека логично е да после 90 дена чека одговор во Македонија. Ќе видиме итре во миграционо што ќе кажат.
Тие немаат ни постапка започнато затоа што документите не беа целосни, а еве го 19 кај е.

Член од
5 март 2018
Мислења
17.110
Поени од реакции
19.503
Бевме во миграционо, истото ни го рекоја и тие, дека лицето мора во Македонија да ги чека документите, нема право на престој тука во Шведска. Од 7 до 9 месеци ќе трае процесот за добивање работна виза, ама не можат со гаранција да знаат и тие сигурно.

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.723
Поени од реакции
35.522
Бевме во миграционо, истото ни го рекоја и тие, дека лицето мора во Македонија да ги чека документите, нема право на престој тука во Шведска. Од 7 до 9 месеци ќе трае процесот за добивање работна виза, ама не можат со гаранција да знаат и тие сигурно.
I ti bese vo migracionoto?

Kako preleta drugar ti vo Swedska pred 31 oktomvri, od non eu zemja?

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.723
Поени од реакции
35.522
Не, не бев јас, другарка ми беше.
Како мислиш како прелета ?
Pa napisa Bevme, sto te vklucuva I tebe, pa pomisliv deka I ti si bila vo migraciono.

Rece deka drugar ti mu istekuva 90 dena periodot na prestoj vo Swedska. Prasanjeto mi e na koj nacin pred 31 oktomvri lice od Makedonija napravi vlez vo Swedska pred 3 meseci?

Член од
5 март 2018
Мислења
17.110
Поени од реакции
19.503
Pa napisa Bevme, sto te vklucuva I tebe, pa pomisliv deka I ti si bila vo migraciono.

Rece deka drugar ti mu istekuva 90 dena periodot na prestoj vo Swedska. Prasanjeto mi e na koj nacin pred 31 oktomvri lice od Makedonija napravi vlez vo Swedska pred 3 meseci?
Станува збор за дечко ми, моментално сме во Шведска двајцата, дојдовме Јули туристички.

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.723
Поени од реакции
35.522
Станува збор за дечко ми, моментално сме во Шведска двајцата, дојдовме Јули туристички.
E pa toa te prasuvam be sekerce.

Kako ti I decko ti, na koj nacin napravivte VLEZ vo Swedska kako turisti od Makedonija??? Pred 31 oktomvri

Ne znam koj del od prasanjevo te buni :toe:

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.723
Поени од реакции
35.522
Јас не ти го разбирам прашањето можи глупа сум, сори :toe:
ic ne si glupava :pipi:

Ajde edno po edno

Na koj nacin, KAKO, ti I decko ti, vo juli vlegovte vo Swedska kako turisti od Makedonija?

Kupi karta, sedna vo avion, letna, sleta vo Malme i pomina granica?

Procesot na vlez me interesira:pipi:
P.S koj juli stigna vo Swedska I vo koj grad si, ako ne e tajna sekako :pipi:

Член од
5 март 2018
Мислења
17.110
Поени од реакции
19.503
ic ne si glupava :pipi:

Ajde edno po edno

Na koj nacin, KAKO, ti I decko ti, vo juli vlegovte vo Swedska kako turisti od Makedonija?

Kupi karta, sedna vo avion, letna, sleta vo Malme i pomina granica?

Procesot na vlez me interesira:pipi:
P.S koj juli stigna vo Swedska I vo koj grad si, ako ne e tajna sekako :pipi:
Баш така како шо опиша погоре :)
Често идам навака кај другарка ми туристички.
24 јули слетавме Шведска, на 22 ни истекува престојот, ама последен лет имаме на 19 за Македонија.
Трелеборг инаку. :)

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.723
Поени од реакции
35.522
So makedonski pasos?
Vakcinirani ste? Vi pobaraa takvi raboti na granica pri vlez?

Treleborg sum bila mnogu pati :pipi:

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.723
Поени од реакции
35.522
Со Македонски пасош, не сме вакцинирани, со негативен pcr тест влеговме.
bravo, nema kaj swedite trte, mrte, se e pod konec tamu

I sega decko ti podnese baranje za rabotna viza. I vo Makedonija ke ja ceka vizata. Rabota veke najde? Toj sam podnesuva baranje za viza ili mora rabotodavec ?
Izvini ne znam, pa me interesira kako odat rabotite.

Член од
5 март 2018
Мислења
17.110
Поени од реакции
19.503
bravo, nema kaj swedite trte, mrte, se e pod konec tamu

I sega decko ti podnese baranje za rabotna viza. I vo Makedonija ke ja ceka vizata. Rabota veke najde? Toj sam podnesuva baranje za viza ili mora rabotodavec ?
Izvini ne znam, pa me interesira kako odat rabotite.
Работодавецот поднесува барање до миграционото ( во случајот нашите пријатели ) од миграционо го разгледуват барањето па него му стига меил со сите прашања кои треба тој да ги пополни и да ги достави назад во миграционо. После тоа откако ќе го разгледаат и неговото барање тогаш добива одговор за визата.
Претходно, најпрво мора работодавецот оглас да пушти дека бара работник во неговата фирма, огласот мора да стои 10 дена.
Нашето барање не беше прифатено првично оти недостигаа некои документи, мораше да биди пријавен во некој синдикат за права на работникот.
Работодавецот мора да гарантира дека две години ќе го држи на работа и ќе му префрла минимална месечна плата која не смее да е помала од 1300 круни.
Здравствено осигурување, пензиско сите тие работи мора да му бидат загарантирани од работодавецот.
Горе долу тоа е :)

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.723
Поени од реакции
35.522
Работодавецот мора да гарантира дека две години ќе го држи на работа и ќе му префрла минимална месечна плата која не смее да е помала од 1300 круни.
A za koj sektor rabota stanuva zbor?

Kajgana Shop

На врв Bottom