Лондон - работа, живот, авантура

Член од
8 октомври 2021
Мислења
27
Поени од реакции
53
Чекај, чекај.
100ка за најновото ајфонче, 500 за кафе и јадење дома и на работа, 300 на месец за облека, 200 за хигиена и чистачка, 1000ката беше само за влез во прва зона и паркинг, имаш и осигурување да платиш плус бензин, плус дали ќе ја земеш колата во кеш или ќе си плаќаш месечно рата.

Секоја работа плаќа 3000, ама пред даноци.
За после даноци, си има на интернет
Cekaj be, znaci ne moze tuka da ziveat u taa oblast obicni lugje. Mislam, obicni... Eve na primer nekoja rabota da imam solidno, da sum eskpert na toa pole, doktor eve na primer da sum u London. Ne moze li da ziveam samo so toa sho ke bidam doktor. Bilo kakov, samo ne hirurg.

Prasanjeto mi e: mora li da zimam 300.000 funti mesecno pa da se opustam levo desno?
Автоматски споено мислење:

Kolku pari mi trebaat minimum za toa SE toa sto nabroja?

Dani

1 + 1 = 10
Член од
22 јуни 2010
Мислења
24.508
Поени од реакции
59.050
Се е по една фунта. Бензин нема сега, ако живееш на 5км од центар не ти треба кола, имаш градски превоз.
5-7км од центар е сеуште центар.
Кирија зависи како сакаш да живееш
Каде бе во Лондон хамбургер за 1 фунта?

за камиони не, за ИТ нешто ако има :)
За ИТ ако одиш за поголема заработка, UK и не е баш најдобар избор :)

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.657
Поени од реакции
1.519
Kolku e vo London 1 hamburger, 1 koka kola, 1 kg jabolki, 1 kafe espresso da receme, benzin 1 litro i struja i voda doma i rata za kirija na primer ako ziveam, eve ne u centarot, na 5-7 km od centarot?

Ako znae nekoj neka kaze tuka, neka spodeli.
Hamburger - od 6 funti nagore, ali imas i limenka i pomfrit vkluceno.
Koka kola obicno mislam bese 1.30funti 500ml u prodavnica, u kafic normalbo ti e povekje pari.
Kafe od 3 funti nagore, zavisi kade go pies.
Benzin 1.35 funti i nagore, ripna cenata sea sekade skoro.
Struja zavisi kolku ke trosis, nie plakjame okolu 100funti mesecno za dvajca u stan, ali nemame gas. Ako imas gas togas struja ke ti bide pomalku.
Voda pojma neam, vklucena mi e u kirija.
Kirijata tuka e skapa. Zavisno kade ke zivees ke ti bide od 500-600 funti pa nagore za soba plus smetki.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
За ИТ ако одиш за поголема заработка, UK и не е баш најдобар избор :)
Ако ја гледаш заработката, тогаш најдобра опција е да седиш тука и да работиш за надвор :D

Од мкд за УК ич не е лошо ;) а за таму зависи до кој левел си стигнат. За сениор пак немаш мака, а во општеството ќе се прилагодиш веднаш.

Пример во Холандија/Норвешка/Данска можеби ќе добиеш и поголема плата, ама ќе дојде ден кога ќе мораш да го учиш јазикот.
Колега отиде во Холандија, 6 цифрена бројка на годишно ниво, на работа зборуваат исклучиво англиски, но на секој чекор доаѓа до момент да му треба и холандскиот (детето му оди во школо не разбира ништо да му помогне, институции кога треба да заврши работа).

Друг пример имам во Германија, отиде со муабет дека за ИТ нема да му треба Германски, така го убедувале кога аплицирал, арно ама пак истата мака. Се дружат само балканци после работа (тамошните ретко кој сака да крши јазик со тебе во слободно време), за кратко ќе треба малото да го носат во градинка (пак мака со јазик), и дојде ден да треба да си ја чука главата да учи нов јазик/култура.

Член од
19 октомври 2019
Мислења
68
Поени од реакции
12
Ако ја гледаш заработката, тогаш најдобра опција е да седиш тука и да работиш за надвор :D

Од мкд за УК ич не е лошо ;) а за таму зависи до кој левел си стигнат. За сениор пак немаш мака, а во општеството ќе се прилагодиш веднаш.

Пример во Холандија/Норвешка/Данска можеби ќе добиеш и поголема плата, ама ќе дојде ден кога ќе мораш да го учиш јазикот.
Колега отиде во Холандија, 6 цифрена бројка на годишно ниво, на работа зборуваат исклучиво англиски, но на секој чекор доаѓа до момент да му треба и холандскиот (детето му оди во школо не разбира ништо да му помогне, институции кога треба да заврши работа).

Друг пример имам во Германија, отиде со муабет дека за ИТ нема да му треба Германски, така го убедувале кога аплицирал, арно ама пак истата мака. Се дружат само балканци после работа (тамошните ретко кој сака да крши јазик со тебе во слободно време), за кратко ќе треба малото да го носат во градинка (пак мака со јазик), и дојде ден да треба да си ја чука главата да учи нов јазик/култура.
значи ипак не е онаа ''само англиски поминува''

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
значи ипак не е онаа ''само англиски поминува''
Мојата филозофија е: оди само во земја каде го знаеш јазикот/културата и каде ќе се прилагодиш брзо.
Aко веќе одиш таму каде не го знаеш јазикот - научи го најбрзо што можеш, тој ти е основа за прилагодување и за учење на новата средина.

Ако го знаеш само Англискиот: УК и Ирска ти се најдобрите локации во Европа, првата потешка за визи, втората во ЕУ и далеку побрзо работодавачите се нафаќаат да ти извадат работна виза (особено за ИТ).

Можеби ќе се договориш и во друга земја да работиш на англиски, но нема да можеш да се договориш за останатите членови на семејството (зборувам за фамилијарни луѓе) да зборуваат англиски во градинка/училиште/институции (теоретски има школи кои се само на англиски, но генерално се приватни и поскапи).

Негативна страна и на двете островски земји е климата, ако не ти смета дождот и облачното не гледам други проблеми.

Член од
19 октомври 2019
Мислења
68
Поени од реакции
12
Мојата филозофија е: оди само во земја каде го знаеш јазикот/културата и каде ќе се прилагодиш брзо.
Aко веќе одиш таму каде не го знаеш јазикот - научи го најбрзо што можеш, тој ти е основа за прилагодување и за учење на новата средина.

Ако го знаеш само Англискиот: УК и Ирска ти се најдобрите локации во Европа, првата потешка за визи, втората во ЕУ и далеку побрзо работодавачите се нафаќаат да ти извадат работна виза (особено за ИТ).

Можеби ќе се договориш и во друга земја да работиш на англиски, но нема да можеш да се договориш за останатите членови на семејството (зборувам за фамилијарни луѓе) да зборуваат англиски во градинка/училиште/институции (теоретски има школи кои се само на англиски, но генерално се приватни и поскапи).

Негативна страна и на двете островски земји е климата, ако не ти смета дождот и облачното не гледам други проблеми.
освен работодавач да ти даде виза, има друг начин ?

Член од
7 април 2015
Мислења
2.791
Поени од реакции
1.702
Тежок јазик ли е Ирскиот (Gaeilge). Од тоа што ги имам слушано ми делува на Елфски, оние јазици кои ги зборуваат во фантази серијалите. И колку се користи во секојдневнието во Ирска, во споредба секако со Англискиот?

Kajgana Shop

На врв Bottom