Анкета: Локални избори 2021 (кандидати, активности и кампањи)

II фаза: За кого ќе гласате на локални избори 2021?

• СДСМ

Гласови: 17 7,2%
  • ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 65 27,4%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 108 45,6%
  • ДУИ

Гласови: 6 2,5%
  • АЛИЈАНСА НА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 2 0,8%
  • БЕСА

Гласови: 2 0,8%
  • ДПА

Гласови: 1 0,4%
  • Друга партија (ќе пишам за која)

Гласови: 13 5,5%
  • Независен кандидат (ќе пишам за кого)

Гласови: 23 9,7%

• Вкупно гласачи
    237
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
17 август 2009
Мислења
3.678
Поени од реакции
5.305
Ок.
Тогаш ќе бегате за Азија за брзо време, со лепи кано :pos:

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.567
Поени од реакции
24.924
Ок.
ohhh kolku si ti glup.... nikoj nikade nemora da bega. ukluci malku mozok ne e tesko u denesno vreme da rakovodis od daleku.

jas ziveam vo aus. pred covid sekoj 2 meseci idev u azija 3 dena rabotev, 2 nedeli uzivav na plaza...

Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.590
Иронично, интересна мисла излезе од Бране (баш од Бране бе) пред некој ден, вика „држава што живее на кредит умира на рати“. Настрана што сељачкото крило во сдс го фрли на апарати, коси кубеа, почнаа валкан веш да си вадат, нивна работа, ги знаеме што племе се и бранковистите и заевистите. Муабетот беше за мудроста на Бране, оти прав е кога вели и тој, а и било кој друг оти сме до гуша во лајна. Не е некоја премудра констатација но сепак по се изгледа дека на мнозина не им е јасно дека ние апсолутно ништо не произведуваме. Она по што некогаш сме биле познати, дали мит или вистина не навлегувам, храната, е ни тоа веќе не го произведуваме, зависни сме од увоз. Се сведовме на кладилниците и казината да ни бидат дотолку важни, ете тие перални на пари, само ако некој спомне некаков предлог за регулација на нивната работа, не дај Боже затворање, е тогаш експертите предвидуваат економски помор. Што пак само по себе говори на какво економско дно сме доведени, коцкарниците и брзите кредити да ни се станати витален дел од нашата т.н економија. Што значи ние не произведуваме добра, не продаваме услуги, ами создаваме и трупаме долгови.

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.028
Ок.
Што се замараш да се објаснуваш со луѓе кои не се од работничата класа. Ќе му објасниш ти на партиски бот што ги менува страните цело време, на некој со приватен бизнис што се богати и купува станови додека истиот работник останува цел живот по кирија или па трет што крвно пцуе негови сонароднци затоа што живеат во друг град а не во неговиот. Форумот не е место за објаснување и терање дебати, всушност цела држава ни е таква а и на крајот од денот секој си го брани своето, јас си ја бранам мојата класа и со истите вакви на нож би дошол ако треба, мене ми е криво што работникот не знае да процени и пак ќе гласа за истите куртони.

J

joli1

Гостин
Што се замараш да се објаснуваш со луѓе кои не се од работничата класа. Ќе му објасниш ти на партиски бот што ги менува страните цело време, на некој со приватен бизнис што се богати и купува станови додека истиот работник останува цел живот по кирија или па трет што крвно пцуе негови сонароднци затоа што живеат во друг град а не во неговиот. Форумот не е место за објаснување и терање дебати, всушност цела држава ни е таква а и на крајот од денот секој си го брани своето, јас си ја бранам мојата класа и со истите вакви на нож би дошол ако треба, мене ми е криво што работникот не знае да процени и пак ќе гласа за истите куртони.
Не си у право нит ти, нит Мите за ова. Сулудо е да се дискутира за ова.

Тој газда на приватен бизнис парите не му паднале од небо, има работано, има вложено, цел ризик го сноси, ако утре банкротира работниците ќе најдат друга работа, а он ќе отплаќа долгови. Има должност да исплаќа плати без разлика дали заработил нешто месецот или не, секој успешен газда на почетокот на отворање на сопствен бизнис има работено со месеци, ако не со години во загуба и тоа со двоцифрен број работни часови дневно.

Лесно е да се демонизираат газдите, иако нема потреба од истото. Никој никому не брани да отвори сопствен бизнис и да си биде свој газда, да си се плаќа самиот себеси колку што сака и да работи колку сака часови. Слободно пробај.

Последно уредено:

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.420
Фино лепо со закон. (За минималната)
Исто и за саатницата, при што уживај дека нема да ја намалат приватњаците. Со инспекции и контроли ќе ја намалат ко попчиња.
А ако сакаат да немаат прекин у производство, ќе си вработат уште еден и топ. Сите у ќар.

А ова за минималецот да не биде штур одговор, иам рачунато од поголеми фирми до средни и мали, според профитот остварен. Комотно, ама комотно имал простор работодавецот да даде и 500€ и повеќе плата.
Ако сакаш бујрум зимаме рачунаме за секоја фирма.
Али нее, (ова за мала фирма со 7 вработени) место 400.000€ ќе имал само 250.000€ ќар газдата за годината. Па како така, сакал нов џип да купи, или апартман у Солун. А работниците да немаат за точак да си купат нов. Па после немале работници, не се задржувале... незнам ти што.
Зошто јас како бизнисмен да не рачунам да живеам во луксуз? Ако како бизнисмен ранам 100 души и нивните фамилии, ти ли ќе дојдеш и да ми кажеш како да ги арчам парите? Дали да купам апартман во Солун или Виена или каде што куровми сакам. За мене опцијата е едноставна, ако државата не ме остави да живеам во мојот луксуз, не го праам бизнисот во Македонија, ќе го преселам во друга држава. Така ми е најлесно. Што повеќе ми се меша државата во бизнисот, тоа е поголема веројатноста да се тргнам од тука. Што повеќе државата субвенционира мои директни конкурентни од странство, тоа е поголема веројатноста да го тргнам бизнисот од тука.

Ако државата престане да се меша во бизнисот, тогаш економијата и индустријата ќе напредува. Како напредува економијата и индустријата, така и ќе напредува и пазарот на трудот. Само така ќе се зголемат платите реално, све друго е праење калкулации пред кооперација.

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.028
Не си у право нит ти, нит Мите за ова. Сулудо е да се дискутира за ова.

Тој газда на приватен бизнис парите не му паднале од небо, има работано, има вложено, цел ризик го сноси, ако утре банкротира работниците ќе најдат друга работа, а он ќе отплаќа долгови. Има должност да исплаќа плати без разлика дали заработил нешто месецот или не, секој успешен газда на почетокот на отворање на сопствен бизнис има работено со месеци, ако не со години во загуба и тоа со двоцифрен број работни часови дневно.

Лесно е да се демонизираат газдите, иако нема потреба од истото. Никој никому не брани да отвори сопствен бизнис и да си биде свој газда, да си се плаќа самиот себеси колку што сака и може и да работи колку сака часови. Слободно пробај.
Затоа што најголемиот дел се лопови што украле во 90тите години ете затоа. И за тие што украле ме боли кур, се до темел да му изгоре не би го жалел а не да го жалам затоа што ќе немал за него. Овие со помалите бизниси, отворени со пот и мака, луѓе кои и самоте се работници и работат со работниците се нешто друго но и тие треба да бидат конѕролирани и запазени. Останатите само бензин и како во некој други држави во минати времиња и деца и покуќнина... како они пред 30 или подобро кажано пред 80 години, така јас сега нив.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Што се замараш да се објаснуваш со луѓе кои не се од работничата класа.
Треска глупости, нема ни грам логика и разум во она што го пишува.

Уште еднаш, најпросто што може да биде, како ќе се зголеми минималната (и зошто само минималната!?) плата, а притоа и да се намали работното време, а и бизнис секторот да не трпи никакви штети? Со уште една напомена дека во секоја држава +95% од бизнисите се мали и средни.

Не сум партиски врзан и сум најкласичен работник кој работи за некоја просечна плата. Но и сум работник кој ги гледа финансиските извештаи.

Треба позитивна бизнис клима која ќе биде примамлива за инвестирање и вложување капитал. Само вашата заложба нема да се одрази позитивно на економијата. Тоа е сѐ што сакам да кажам.

И да, историски гледано, работниот ден траел и 12 работни часа, без одмори. Зборувам за периодот во почетокот на индустриската револуција. Денес, по сите заложби, е сведен на 8 работни часа со пауза од 30 мин. Дури и не треба секој ден да се работи, треба да бидат сврзани 36-40 работни часа неделно. :)

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.622
Поени од реакции
37.585
Пошто само за админстрација се намалува, ДУИ своите автохтони ќе си ги ослободи регуларно за џамија во петок во 12, сите други безрбетници и така ништо не работат ќе си фатат патот во 12 и бонус комуњарата ќе си обезбеди дополнителни гласови.
...погодок, право во центар! (y)
...ај да се сложиме 4ч скратено, ама во понеделник или секој ден работно време од 09ч и онака насабјле се по кафиња натаму наваму,

Член од
17 август 2009
Мислења
3.678
Поени од реакции
5.305
Јеее се газди тука у пм.
Полека бе малце остајте нешто и за другите да отворат, конгломерати ни заедни.

@jamajka друже па ти беше по меџународното бар, знаеш у Франција на пример колку е данокот за газдите. Домот на правото. Иде и до 80%, значи сепак ќе ти се меша државата :)
Џабе силењево.
Како ќе ти свири државата, така ќе играш.

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.028

Уште еднаш, најпросто што може да биде, како ќе се зголеми минималната (и зошто само минималната!?) плата, а притоа и да се намали работното време, а и бизнис секторот да не трпи никакви штети? Со уште една напомена дека во секоја држава +95% од бизнисите се мали и средни.

Не сум партиски врзан и сум најкласичен работник кој работи за некоја просечна плата. Но и сум работник кој ги гледа финансиските извештаи.

Треба позитивна бизнис клима која ќе биде примамлива за инвестирање и вложување капитал. Само вашата заложба нема да се одрази позитивно на економијата. Тоа е сѐ што сакам да кажам.

И да, историски гледано, работниот ден траел и 12 работни часа, без одмори. Зборувам за периодот во почетокот на индустриската револуција. Денес, по сите заложби, е сведен на 8 работни часа со пауза од 30 мин. Дури и не треба секој ден да се работи, треба да бидат сврзани 36-40 работни часа неделно. :)
И тие 8 часа се многу но ајде, еве еден ден кога(се надевам дека ќе успеам во сонот, но прво треба да се среди државата така што ќе паднат сдс и дпмне) ќе имам јас мал бизнис со еден вработен или нека се двајца затоа што најверојатно ќе биде фамилијарен бизнисот, ќе ве викнам еден по еден и ќе видите што значи да се цени работник. Има и сега такви примери каде што газдите и покрај тоа што не ги обврзува законот постапуваат правилно. Не ми објаснувате со текстови, анализи и курци палци, јасен ми е мене системот и се околу него, не само во Македонија туки и насекаде, 2 века поминаа веќе а протестите не престанаа, да не го направеа ова со мерки, карантини, Европа ќе гореше од работничката класа затоа што веќе почна да гори.
Автоматски споено мислење:

Ќе се автоматизираат сите мануелни работи, за 20тина години, и ќе нема потреба да се работи за минималец. Само трпение.
Ќе се запали се живо од фабрика и веќе нема газди.

Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.590
Он топик: по што анкетата е ресетирана јас си останав на истото мнение и ќе гласам против. Тогаш беше Муцето, сега не е, сега е Сугаре, промена која што уште повеќе го зациментира мојот глас контра. Нема да апсолвирам понатаму зошто, оти на оние на кои што им е познат ликот и делото на Сугаре, а за воља на вистината има доста материјал, ќе им биде јасно. Не дека и овие другиве опции се нешто вау.

Член од
17 август 2009
Мислења
3.678
Поени од реакции
5.305

Ок. Трескам глупости, и чекав ти да пишеш нешто штуро вака за да ме просветлиш, фала стварно.
Гинеле онде по синдикатите за поголеми права, сам си пишал се работело и по 12 часа. Сигурно и тогаш "немало логика" кај некои "паметњаковци" да се работи по 8 часа.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom