Многу лесно се решава тој јавен долг, тие што го направиле, тие нека го вратат, како на пример едни двајца што лежат сега во Шутка и Идризово може да "донираат", па после има едни двајца браќа лубеници што продавале и бркале женски по Србија, па имаш еден далечен роднина на свирачот Агушев, па еден што е однатре болен(шо би рекле Гоце и Ванчо од народните приказни ) што си мисли дека е Гоце Делчев па и прекарот даскал му го земал и да не ги редам натаму, имаш натаму некој од минатото што е одрон од човек на секое поле па уште и си зема за право да кажува како треба сега а правел спротивно од тоа пред 30 години, па еден психијатриски случај што цел живот не може да се одлучи кој е и што е, што жена му не можел да ја води а народот мислел дека тој бил спасот за Македонија. Ги има еден куп такви, тие можат веднаш да го намалат јавниот долг ама некој од вас уште ги гласа и е со нив и тера вакви дебилни муабети.
Јас не знам што е смешно во тоа што го напишав. И јас не поддржувам никого во поглед на политичките партии, само зборував од економска гледна точка. Можеби пластично го објаснив, ама ако почнам со економски термини тешко дека членов ќе ме сфати. Плус пак народот би го враќал долгот. Власта ќе ги зголеми даноците и пак ќе го јадеме немиен.
Многу доцниш, обично истата секунда реплицираш коа ќе прочиташ вакви теми. Јбг си викаш у пичку мајчину што кур има да земаат поголеми плати роднините и пријателите што рмбаат у маркет, убаво е вака да се дигаш у опшеството као си го "средил" животот, така ли?
Јас не знам што е смешно во тоа што го напишав. И јас не поддржувам никого во поглед на политичките партии, само зборував од економска гледна точка. Можеби пластично го објаснив, ама ако почнам со економски термини тешко дека членов ќе ме сфати. Плус пак народот би го враќал долгот. Власта ќе ги зголеми даноците и пак ќе го јадеме немиен.
Многу доцниш, обично истата секунда реплицираш коа ќе прочиташ вакви теми. Јбг си викаш у пичку мајчину што кур има да земаат поголеми плати роднините и пријателите што рмбаат у маркет, убаво е вака да се дигаш у опшеството као си го "средил" животот, така ли?
Погрешно ме сфати очигледно. Не велам јас дека тоа е правилен пристап, ама ќе дојде време кога ова што си го напишал ќе биде реалност со оглед какви лудаци има на власт. Минималната плата не можеш вештачки да ја зголемиш, без да имаш еден куп негативни ефекти. Таа треба постепено да се зголемува, плус има многу мултипликатори кои влијаат на тоа.
Никој не паднал со вештачко дигање на минимална плата која не соодветсвува со приликите во економијата.
Празни банкноти се само тоа. Не дозволувај да те прдат разни шиљокурани со работи што знаат дека сакаш да ги чуеш. Економијата е прецизна наука, парата мора да има покритие за да се осети некаква благосостојба. Парите на Груевски, Мијалков, Вице, Зоран и кој било тајкун и олихарх се премалку за тоа.
Ако ја познаваш македонската историја, а срамота е еден таков голем патриот како тебе да не ја познава, ќе ти текне сам, се сакате на готово од работничката класа, помачете се малку сами.
Затоа што тоа што го пишуваш не е точно. Може да се зголеми и платата (минимална или просечна), без да се зголеми јавниот долг, па и да се зголемат даночните стапки. Но ќе се зголеми даночната основа (стандардот ќе се зголеми).
Само треба социјална реформа затоа што имаш 90 милијарди (или ~40% од буџетските средства) кои се трошат непродуктивно.
Потоа ти треба и даночна реформа каде ќе мора да се намали даночната евазија, така централниот буџет нема да партиципира 80-90% во локалниот. Не им дели големи дотации. Различниот процент на локалните даноци, од општина до општина, е со причина да креираат меѓусебна конкурентност. Ако им ги сервираш парите, нема да се борат за инвестиции, нема да се борат за проекти, од приватниот сектор.
Ако ја познаваш македонската историја, а срамота е еден таков голем патриот како тебе да не ја познава, ќе ти текне сам, се сакате на готово од работничката класа, помачете се малку сами.
Затоа што тоа што го пишуваш не е точно. Може да се зголеми и платата (минимална или просечна), без да се зголеми јавниот долг, па и да се зголемат даночните стапки. Но ќе се зголеми даночната основа (стандардот ќе се зголеми).
Само треба социјална реформа затоа што имаш 90 милијарди (или ~40% од буџетските средства) кои се трошат непродуктивно.
Потоа ти треба и даночна реформа каде ќе мора да се намали даночната евазија, така централниот буџет нема да партиципира 80-90% во локалниот. Не им дели големи дотации. Различниот процент на локалните даноци, од општина до општина, е со причина да креираат меѓусебна конкурентност. Ако им ги сервираш парите, нема да се борат за инвестиции, нема да се борат за проекти, од приватниот сектор.
Да ама кај нас така вештачки ја зголемуваат минималната плата низ годините. Ако немаш финансиски средства како би ја зголемил минималната плата без да се задолжиш? Едноставно нема логика. Единствено да реалоцираш финансиски средства кои се предвидени за други намени. Плус прашање е дали тие средства ќе успеат да ги задоволат потребите. Без доволно финансиски средства, сите варијанти се префрлање од шупло во празно.
Даночната евазија нема никогаш да се намали во оваа земја. Во голема мера ова е една од најголемите кочници во секој сегмент.
Ќе направат да, сигурно ќе направат. Респект за дечкото од Охрид со вагетата, така и треба со полтроните на сдс и дпмне ама такви полу националистички и полу патриотски потези не само што не водат никаде туку ги користат гомната од дпмне и сдс, но сепак убаво е да се посерат јавно, затоа што ова повеќе го мислам за ТМРО и Бојкотирам неего за човекот, се гледа дека ликот е искрен патриот.
Автоматски споено мислење:
Знам дека има многу кои ќе гласаме за Левица а се гледа и по форумот. Ќе изгубите само еден ден ама ќе знаете дека сте биле анти сдс и дпмне до крај.
ЈАВЕН ПОВИК ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ НА ОВЛАСТЕНИ ПРЕТСТАВНИЦИ – НАБЉУДУВАЧИ НА ЛЕВИЦА ЗА ЛОКАЛНИТЕ ИЗБОРИ 2021
Како единствена партија која директно произлегува од народот, чии членови се вашите синови и ќерки, вашите пријатели и другари; која функционира со минимум средства, само со ентузијазам и решеност за промена - ви се обраќаме вам, да дадете мал придонес во изборниот процес и да не дозволиме манипулација со народната волја!
Затоа драги наши сограѓани, работници, млади и стари - ве повикуваме да се пријавите за овластен претставник (набљудувач) на партијата Левица за претстојните локални Избори 2021.
Овластен претставник (набљудувач) може да биде секој полнолетен граѓанин на Република Македонија, подготвен непристрасно да го набљудува изборниот процес.
Потребни податоци за пријавување се: име и презиме, број на лична карта, адреса на живеење (од лична карта) и телефон, и истите да се испратат на следната е-пошта:
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.