Абе Зоте, не ти е малку глупо да следиш луѓе кои не се потрудиле ни едно видео да склопат како што треба, а не пак да изведуваат цели формули и да прават експерименти?
Инаку ај кога веќе се запна за кориолисов ефект. Aј пресметај ми колкава ќе биде королисовата сила врз ербас А320, кој тежи цирка 55тони, на територијата на МКД (41 степен ширина) каде брзината на ротација на земјата е грубо 1263км/ч, а авионот прелетува со 800км/ч.
Пресметај ми ја прво силата за примерто што ти го дадов, а понатаму ќе правиме муабет.
Немам намера да си трошам време со човек што разбира физика помалку и од средношколец.
Пресметај ми ја прво силата за примерто што ти го дадов, а понатаму ќе правиме муабет.
Немам намера да си трошам време со човек што разбира физика помалку и од средношколец.
Според тебе кога ќе ги видиш зраците на сонцето зар не изгледа дека е локално и многу поблизу до земјата отколку официјалните "150 МИЛИОНИ км"? 150 милиони километри не можеш да ги замислиш а па камоли да ги потврдиш...
Бате не ми одговори на прашањето бегаш одоколу абре убре и не ми праќај видеа. Шо ќе биде ако фанеме сите видеа да ставаме сигурно јас ако ти пратам видео нема да го гледаш.
Бате не ми одговори на прашањето бегаш одоколу абре убре и не ми праќај видеа. Шо ќе биде ако фанеме сите видеа да ставаме сигурно јас ако ти пратам видео нема да го гледаш.
Мисли малку... Според зраците на сонцето кога ќе ги забележиш се гледа дека сонцето е локално и многу поблиску... Ако би било оддалечено 150 милиони км зраците би паѓале паралелно на земјата исто така невозможно е на земјата да има лето и не би имало температурна разлика кога би била земјина топка... Сега ти најди ми видео кај што се гледа вртење на земјата да видиме како изгледа тоа...
Многу кредит му даваш со "физика колку средношколец"!
Та тој не разбира ЗПО не па физика! Не ти текнува кога се чудеше зошто водата не истекува од чашата кога ќе ја превртиш со лист?!? Па уште и Ајнштајн и гравитација побиваше со тоа!?!
Има стручна квалификација за луѓе што можат да размислуваат само конкретно(буквално), а не и апстрактно. По ново и "културно" ги викаат деца(луѓе) со атипичен развој. Јас малтене поинаку ги учев во мое време и од тие психологии...
Ако сонцето е локално според вашиот модел, дали нема при заоѓање ( бидејќи се оддалечува ) да му се намалува големината полека исчезнувајќи во далечината, наместо да го снема зад хоризонтот (притоа задржувајќи ја големината).
Пак бегаш и не ми одговараш на прашањето, зраци нешто бла бла. Ова е многу едноставен експеримент кој што можеш ти да го направиш и со твои очи да видиш како зајдено сонце се појавува пак кога ќе се качиш на повисоко. Ова не би функционирало на моделот на рамна земја.
Пак бегаш и не ми одговараш на прашањето, зраци нешто бла бла. Ова е многу едноставен експеримент кој што можеш ти да го направиш и со твои очи да видиш како зајдено сонце се појавува пак кога ќе се качиш на повисоко. Ова не би функционирало на моделот на рамна земја.
Баш тоа функционира на рамна земја наизглед како да заоѓа но можеш повторно да го видиш сонцето. Иста ситуација е кога "заоѓа" на хоризонт кога ќе го снема само зумирај со некоја подобра камера или фотоапарат и повторно го наоѓаш. Исто како на море со свои очи не гледаш никаков брод на хоризонтот но зумирај со фотоапарат или погледни со телескоп и ќе се појави бродот. За тоа и ти пишував за ПЕРСПЕКТИВА.
А како функционираат годишните времиња ако сме рамна? Според вашиве теории, сонцето и месечината се иста големина и кругови си прават врз рамна земја.
1) Ако е иста големина, и ако земјава не мрда од место, како имаме 4 годишни времиња?
1.1) -И како е можно тука да е лето на друго место зима?
Тоа е прво прашање, а второ, како има различни временски зони? По која логика идете?
Плус, ако е рамна, и еве да кружи горе сонцето, од било каде, од било кој дел од земјата би се видело тоа сонце. Значи ако кружи над нас, а ние сме на рамна површина, и сега е негде „десно“ накај Русија, со телескоп или некаков уред за зумирање, ќе се види од Англија или било кој друг далечен дел.
Како ова го решавате? И не праќај видеа не ти ги отварам 100%, зошто се идиотски. Одговори ти, твоја теорија.
Баш тоа функционира на рамна земја наизглед како да заоѓа но можеш повторно да го видиш сонцето. Иста ситуација е кога "заоѓа" на хоризонт кога ќе го снема само зумирај со некоја подобра камера или фотоапарат и повторно го наоѓаш. Исто како на море со свои очи не гледаш никаков брод на хоризонтот но зумирај со фотоапарат или погледни со телескоп и ќе се појави бродот. За тоа и ти пишував за ПЕРСПЕКТИВА.
Зошто не направиш експеримент ваков и ни пратиш тука слики? Или еве, ајде вечер од 10 до 3 наутро, каде би требало да е сонцето за да го видиме?
Ајде да тестираме, да им пишеме на скопско астрономско друштво или да идеме до институт по географија на ПМФ. Да изнајмиме телескоп, и да го бараме сонцето. Да докажеме дека е така. Со овие телескопи Сатурн сме го гледале така да, нема да има проблем да го најдеме сонцето па и да го изнасликаме.
Или пак заеби не нас, зошто до сега нема ни една ваква фотографија, ако е ова ваша теорија? Многу е проста за да не ја докажеш. Буквално секој аматер може да го проба ова.
Ever wondered what it would look like to see the sunset twice on the same night, only seconds apart? (The first sunset is at around 80 feet AGL. The second,...
This is the most perfect sunset shot I have taken in all my life. Not only was the sky clear, but I was also able to mount the camera over my monopod for the...
I added the music as a few bystanders started asking totally unrelated questions during this part of the video. I am using the Nikon B700 which is capable o...
In this video i use my drone to watch the sunset twice over the hills of Ireland and beyond the Atlantic ocean, this is possible by watching the sunset at a ...
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.