Од кога ќе видиш колку му е процентот на реализација т.е шутеви наспроти дадени голови, од какви позиции итн. Има утнувано зицери, а богами и често знае да се сплетка у некоја неизгледна ситуација зашто забегал со дриблање и ќе шутне ради реда (а може да ја врати назад кон соиграч, па да се почне нов зонски напад), што укажува и на лош decision making.
Најдобар млад играч да, блиску до него е Хааланд, со огромен потенцијал исто така, супер играч, но далеку од тоа што се претставува дека е, сепак во Франција игра - лига која ја има надраснато + околу него има прејаки играчи. Единствено ако некој го гледа е во ЛШ или на YT клипчиња кои алгоритамот ги исфрла кога прави финтици и wow потези. Да отиде во Реал, Барса, Јуве, Англија и кога ќе дојде до поголема гледаност, одма ќе почнат муабети од типот, дојде во x клуб и се запусти.
Недостатоци, слаби страни:
Пас играта - просечна
Центаршутеви - просек, во најдобар случај
игра со глава - под просек
долги шутеви - просек, во најдобар случај
ефикасност - просек, не е ко на Левандовски, Хааланд, Кејн и ним слични, но не значи дека шутот му е просек.
слободни удари - под просек
визија - исто просек, во најдобар случај
корнери - просек, во најдобар случај
тимска игра: мех
Техника: не би можел да проценам, ама е далеку од Меси, Чави, Иниеста, Модрич, Крос.
Јаки особини:
Дриблинг
Брзина
Атлетски предиспозиции
Првиот допир со топка
Движење без топка / трчање во канали
Знам дека пазарот си ја диригира цената, ама хајпот си го прави своето. Има уште да учи за фудбалот и ќе му биде грешка ако не остане да се дружи со Меси барем една година. Егото до плафон му е рипнато некое време, а реално уште не е за такво нешто, кога цела кариера е пред него. Ако со идењето во Реал сака да искочи од комфорт зона во која длабоко е навлезен и да го крене нивото на игра, тогаш ок, на место потег.
42 гола во 47 натпревари. Ти кажав. Бројките сами за себе говорат. И тоа прошла сезона. Еден од клучни играчи на франција кога освоија светско. Сакаш уште аргументи? Ајде сега одговори ми пошто ете толку е лош Мбапе каде не би бил прв избор?
Од сите карактеристики набројани, сите му се супер/одлични освен:
- Пас: не е Чави или Модрич, ама па не се бара од напаѓач толку тоа, инаку просек , доволно да искомбинира.
- прв допир: просек или под просек, многу ме потсеќа на Лукаку
Го немам приметено каков центаршут има, така да не можам да кажам. Како и да е, basics-от за напаѓач ги прави маестрално добро.
ПС: Претходната компарација со Мбапе и сега со Хааланд, стандардот е за играч од 160-220м, рангот на светска класа на играчи како Меси, Роналдо, Нејмар, Левандовски, Кејн. Набројаниве не би имале толку недостатоци или слаби страни, сеедно. И цената за Нејмар беше голема, ама имаше што да понуди на маса, од фудбалска способност до искуство и трофеи. Штета е ѓуптин у карактер, па нема да се рамни со Меси и Роналдо иако и те како е способен.
42 гола во 47 натпревари. Ти кажав. Бројките сами за себе говорат. И тоа прошла сезона. Еден од клучни играчи на франција кога освоија светско. Сакаш уште аргументи? Ајде сега одговори ми пошто ете толку е лош Мбапе каде не би бил прв избор?
Бројките не се репер за ефикасност. Не е исто 42 гола од 100 шута и 42 гола од 500 шута. Али јбг, не научија Меси и Роналдо да гледаме голови + асистенции и ништо више.
Од сите карактеристики набројани, сите му се супер/одлични освен:
- Пас: не е Чави или Модрич, ама па не се бара од напаѓач толку тоа, инаку просек , доволно да искомбинира.
- прв допир: просек или под просек, многу ме потсеќа на Лукаку
Го немам приметено каков центаршут има, така да не можам да кажам. Како и да е, basics-от за напаѓач ги прави маестрално добро.
ПС: Претходната компарација со Мбапе и сега со Хааланд, стандардот е за играч од 160-220м, рангот на светска класа на играчи како Меси, Роналдо, Нејмар, Левандовски, Кејн. Набројаниве не би имале толку недостатоци или слаби страни, сеедно. И цената за Нејмар беше голема, ама имаше што да понуди на маса, од фудбалска способност до искуство и трофеи. Штета е ѓуптин у карактер, па нема да се рамни со Меси и Роналдо иако и те како е способен.
Автоматски споено мислење:
Бројките не се репер за ефикасност. Не е исто 42 гола од 100 шута и 42 гола од 500 шута. Али јбг, не научија Меси и Роналдо да гледаме голови + асистенции и ништо више.
Бројките се најбитни на крај и он ги има. Башка од кај ти е оваа статистика што си ја вадиш на памет? Па не ми одговори во кој тим Мбапе не би бил прв избор?
Ќе се нудеше, Алегри му го вратија а не беше у добри односи со него, тоа е едно, второ многу му падна имиџот откако отиде у Италија, у надолна линија иде во тој контекст, на Јуве он им донесе доста од една маркетинг перспектива, титулите и без него и со него ќе ги освоеа најверојатно, ама они него буквално ништо не му донесоа, падна у 10ти план откако се пресели у Италија. Ова сеа му е фаќање на последен воз за да направи пак нешто позначително у кариера на индивидуален план, со оглед дека е егоманијакално копиле и тоа му е буквално најбитно.
Бројките се најбитни на крај и он ги има. Башка од кај ти е оваа статистика што си ја вадиш на памет? Па не ми одговори во кој тим Мбапе не би бил прв избор?
Глеј на работата вака: Вреди ли да се даде 220 милиони за Мбапе? Вреди.
Колку години имал од договор, не е битно. Догодина ќе се појави некој мудоња и ќе рокне ненормална плата и провизии, ќе се чеша чичко Перез кај не го јаде!
Па се гледа на памет пишуваш. Па не ми одговори на прашањето во кој тим Мбапе нема да е инстант прв избор. Пошто не вредел. Ако гледаш така ниту еден играч не вреди 200+ милиони само на една година до крај на договор. Ама дека Мбапе не е генерациски талент и играч штo Ќе разара минимум наредни 10+ години ондак не з нам што да ги кажам.
Глеј на работата вака: Вреди ли да се даде 220 милиони за Мбапе? Вреди.
Колку години имал од договор, не е битно. Догодина ќе се појави некој мудоња и ќе рокне ненормална плата и провизии, ќе се чеша чичко Перез кај не го јаде!
Нула шанси. Помудоња од кај што е сега,каде? Реал е во позиција да се носи со Сити и Псж во однос на Мбапе со финансиската понуда а со се друго вклучувајќи ја и неговата желба вози победнички круг. Битно е колку има за оној што плаќа, а дали сум во право ќе покаже Реал, дали ќе плати или не. По мое они веќе го потпишаа Мбапе,ќе заверат само на зима.
Па се гледа на памет пишуваш. Па не ми одговори на прашањето во кој тим Мбапе нема да е инстант прв избор. Пошто не вредел. Ако гледаш така ниту еден играч не вреди 200+ милиони само на една година до крај на договор. Ама дека Мбапе не е генерациски талент и играч штo Ќе разара минимум наредни 10+ години ондак не з нам што да ги кажам.
Муабетот за ефикасноста е уште релевантен, само што ти немаш поима што е ефикасност и мешаш и баби и жаби, па морав да надувам бројки за да разбереш што зборам.
Е топ дојдовме до заедничка точка, продаден е филмот за талентот и потенцијалот, ШТО ЗНАЧИ дека треба уште да напредува сегменти од неговата игра за да биде готов/реализиран играч Тоа ми беше муабетот, многу е хајпан а е далеку од готов продукт. Недостатоците си ги кажав.
Дополнително си кажав дека не е сјајно што си го дигнал егото до плафон, нешто што може многу лесно да насочи кон погрешни правци/одлуки, па да испадне било продадено ветер и магла за 220м.
ПС: Никаде не сум рекол дека не е талент, не знам од кај ви се сонат работиве Да речев Дани Велбек е боље играч, па да имаше основа лудилово.
ППС: Има огромент талент, не е готов продукт, има недостатоци во играта, пазарна вредност има свои правила што не се диригираат туку така, за мене субјективно во оваа ситуација 220м не вреди, кога за беспари може да се земе за 4 месеци
Да точно, ама си има поголема тежина фактот дека бил лидер на клуб кој освоил 3 последователни титули во Премиер Лига, ЛШ + учество во 2 финалиња во ЛШ. Патем објективно, Роналдо далеку покомплетен беше тогаш, од Мбапе сега - годините им се релативно слични.
Да го направел Мбапе истото во Реал/Јуве/било кој тим во Англија + да беше на исто квалитативно ниво ко Роналдо кога направи трансфер, немаше да постои муабетов.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.