Семејно насилство

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.519
Поени од реакции
37.357
...„ љубовта е слепа, а бракот го враќа видот“ :несвест:

Член од
14 јули 2020
Мислења
79
Поени од реакции
64
Во денешно време не треба ни да се дискутира на оваа тема се знае кај им е место на насилниците и силеџиите.Сами или во затвор

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.026
Бракот е лотарија.Никој не знае на шо ќе налета.
Не ќе да е така, единствено ако мислиш на брак склопен после два дена познанство од пиљара.
Нема некоја дефиниција по оваа тема, за жал во човековата природа е да се случуваат вакви работи, ако сте ја следеле приказната од почеток ќе сте виделе дека тука се работи за друг случај или барем јас така го гледам. Врската била одлична и затоа што жртвата била во ваква ситуација и порано човекот и помогнал и со стапување во брак ја извлекол од тоа но ја користи ситуацијата поради моќта и ги става работите во своја корист. Никој тоа не може да го процени затоа што не можеме да знаеме во целост какви се нашите партнери кога на крајот од денот и сами не се познаваме, ваквибработи и уште многу други промени се случуваат и ќе се случуваат.

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.691
Не ќе да е така, единствено ако мислиш на брак склопен после два дена познанство од пиљара.
Знам парови кои биле во врска 5-6 години и се било во ред.Невидена хармонија.После влегување во брак животот им се претворил во шпанска серија со триста расправии и на крај развод.И обратно.

Последно уредено:

ovs

Член од
4 јануари 2021
Мислења
349
Поени од реакции
506
Каков црн голд дигер бе, нема врска со тоа што напишав, кој е најважен избор во животот ако не изборот на доживотен брачен партнер?
Што е тоа, работно место? Стан или куќа? Друштво? Сето тоа се менува, можеш да смениш све тоа со релативно мали последици. Од друга страна растурање брак со сите срања што следуваат, од емоционални лузни па се до издршка на одземени деца и што све не, тоа е дно кое за жал се повеќе лица го допираат.

Затоа е битна процената за каква особа се работи, апсолутно тоа нешто мора да се направи, мене ми е крајно разочарувачки што општеството не гледа причина да ги учи младите кои се ред флегс. Па дури и родители и остали блиски не ги учат младите ништо, а често им даваат само негативен пример.

Нема ништо поубаво, прекрасно и неописливо во имање брачен другар со кој секое утро ќе ти биде мило што осамнува нов ден во кој ќе бидеш сакан и ќе сакаш едно човечко битие.
И скоро и да нема ништо погрдо од минување живот во кавги, пцовки, драње, дурење и обиди за читање мисли пошто ете молчење е казна.
Ете ти жив пример од @Osamena@ како е да се биде млада личност која треба да е сакана и не само тоа туку обожавана како најинтимен можен човек во животот на сопругот а воедно и мајка на нивните деца, нема ништо посвето од тоа.
Наместо среќа кај млади здрави прави луѓе во прајмот на сексуалната моќ, имаме омраза, рамнодушност, потценување кое може да прерасне и во физичка агресија.
Za razlicni raboti diskutirame jas navleguvam vo sustinata na problemot,zenata e prezastitena vo opstestvoto i toa e ona sto ja pravi zrtva,uste od deca ako nekoe devojce udri samar na nekoe masko detence okolinata nema da reagira no ako masko detence udri devojce toa bi bilo sokantno.
Zenite za razlika od mazite se staveni vo zastitna kutija koja ne im dava realna slika za akcija i reakcija vo svetot,ednostavno staveni se vo taka narecena zastitna staklena kutija i koga ke izlezat od nea neizbezno deka ke se najdat vo situacija da se soocat so otpor koj ne ide vo prilog so nekoja nivna zamisla i custvuvaat sok/nepravda toa e nesto novo za niv koga toa sto go sakaat ne go dobivaat i taa reakcija e rezultat od prezastitenosta koja gi limitira kako individui.
Zemi ne nas mazite za primer nie kon zaednicata pred se ne interesira kako funkcionira,zenite imaat poinakva prospektiva tie zaednicata ja gledaat kako grupa zainteresirani se pred se koj e vo grupa no ne i kako fukcionira taa grupa.
Moze i od drug aspekt da gledame da gi zememe obicaite pri svadbi zetot mora da se dogovara so taktoto na nevestata za da ima dozvola da ja zeme devojkata po sto toa e najvazna odluka vo nejziniot zivot i ona kako zensko ne treba da odlucuva za toa tuku mazi treba da sednat i da odlucat za nejzinata idnina ili sl.obicai "ajde zete treba da platis pari za nevestata ako sakas da ja zimas" sto e situacija ko da e stocen pazar sto spored mene ne e ok iako se raboti za obicai pred se ne e ok kon zenata kon koja treba da se ima nekakov respekt.

Dali mislis deka clenot @Osamena@ da bese finansiski nezavisna ke ja citavme tuka na ovaa tema na forumov?

Член од
11 мај 2021
Мислења
55
Поени од реакции
50
Денес и последната надеж што ја имав ми се сруши, пишувам и солзи ми течат од немоќ, разочараност и болка. Разговарав со мајка ми и ништо не се смени едноставно жената не разбира таа така е научена, не прифаќа да го чува помалото не можела тек сега и деца да чува и ја раскажав ситуацијата по не знам кој пат и пак истите зборови " кој те тераше со сила ли отиде, што да правам јас сега уште ли со тебе да се замарам. Она и кога бев дете едвај чекаше да пораснам за да се спаси, пишував овде дека кога наполнив 18 ме бркаше од дома. Ова ме дотолчи иако длабоко во себе знаев за ова сепак се надевав. Зошто ли воопшто ме родила. Денес вообичаено, малово два дена со температура по цела вечер плаче го викам да ми помогне барем малце два дена немам око склопено, почна да се дере он друг начин и не знае сама да сум си го смирела детето да не го викам него он сакал да спие толку многу викаше што уште повеќе го вознемири малото и почна уште повеќе да плаче, вратата од соба толку силно ја тресна што се откачи еден дел. Неговите пак татко му знае дека сум плашлива јас по улица кога одам ако свирне кола скокам таква сум од дете, доаѓа позади мене и силно звикува срипав се исплашив почна да се смее, а јас не можев пет минути да се смирам и тоа не е прв пат. Се случува во сон да се трзнувам да подскокнувам кога ќе доживеам некој поголем стрес, тоа исто од мала ми се случува. Не знам сега навистина што ќе правам.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
Денес и последната надеж што ја имав ми се сруши, пишувам и солзи ми течат од немоќ, разочараност и болка. Разговарав со мајка ми и ништо не се смени едноставно жената не разбира таа така е научена, не прифаќа да го чува помалото не можела тек сега и деца да чува и ја раскажав ситуацијата по не знам кој пат и пак истите зборови " кој те тераше со сила ли отиде, што да правам јас сега уште ли со тебе да се замарам. Она и кога бев дете едвај чекаше да пораснам за да се спаси, пишував овде дека кога наполнив 18 ме бркаше од дома. Ова ме дотолчи иако длабоко во себе знаев за ова сепак се надевав. Зошто ли воопшто ме родила. Денес вообичаено, малово два дена со температура по цела вечер плаче го викам да ми помогне барем малце два дена немам око склопено, почна да се дере он друг начин и не знае сама да сум си го смирела детето да не го викам него он сакал да спие толку многу викаше што уште повеќе го вознемири малото и почна уште повеќе да плаче, вратата од соба толку силно ја тресна што се откачи еден дел. Неговите пак татко му знае дека сум плашлива јас по улица кога одам ако свирне кола скокам таква сум од дете, доаѓа позади мене и силно звикува срипав се исплашив почна да се смее, а јас не можев пет минути да се смирам и тоа не е прв пат. Се случува во сон да се трзнувам да подскокнувам кога ќе доживеам некој поголем стрес, тоа исто од мала ми се случува. Не знам сега навистина што ќе правам.
Извини вака ама мене ми кажаа дека никој нов не се јавил на линијата што ти ја дадов. Извини однапред исто ако грешам ама те молам јави се на бројот што ти го дадов. Многу ќе ти помогне. Буквално за без пари ќе добиеш правна помош.

Последно уредено:
Член од
11 мај 2021
Мислења
55
Поени од реакции
50
Извини вака ама мене ми кажаа дека никој нов не се јавил на линијата што ти ја дадов. Извини однапред исто ако грешам ама те молам јави се на бројот што ти го дадов. Многу ќе ти помогне. Буквално за без пари ќе добиеш правна помош.
Не можев долго време да се уклучам на форумов не знам зошто. Имаш право не се јавив на тој број, ѕвонев на здружението кое ми го даде друга членка. Ти благодарам навистина што се трудиш но со што би ми помогнале тие? Да се разврдам, кој суд ќе даде деца на некој што нема работа и кров каде да оди? Мене првенствено тоа ми треба после е полесно ќе има со што да излезам и да кажам дека ќе можам да се грижам за децата. Вака по шелтери или да плачам на телевизија дека не можам да си ги гледам децата. Инаку се е исто бев само еднаш викенд во кујна да работам и како што " имам среќа", донесоа мерки за да нема прослави и сега пак исто. Ништо не се смени.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.167
Поени од реакции
10.155
Не можев долго време да се уклучам на форумов не знам зошто. Имаш право не се јавив на тој број, ѕвонев на здружението кое ми го даде друга членка. Ти благодарам навистина што се трудиш но со што би ми помогнале тие? Да се разврдам, кој суд ќе даде деца на некој што нема работа и кров каде да оди? Мене првенствено тоа ми треба после е полесно ќе има со што да излезам и да кажам дека ќе можам да се грижам за децата. Вака по шелтери или да плачам на телевизија дека не можам да си ги гледам децата. Инаку се е исто бев само еднаш викенд во кујна да работам и како што " имам среќа", донесоа мерки за да нема прослави и сега пак исто. Ништо не се смени.
Што ти рекоа во здружението?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.172
Поени од реакции
12.158
На која работа мислиш?
...ич не ја прашувај, штом е засекогаш од таму нема враќање! :(
@Osamena@ мисли на децата.
Само тие се спас. Тие даваат волја за се. И го менуваат животот на родителот како што растат и стануваат самосвесни.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Дека треба прво финансиски да се осигурам. Како и да е за мене спас нема само една работа ќе ме спаси засекогаш.
Тоа ти е мала пречка, лесно се наоѓа работа.

Многумина сметаат дека немаат излез од состојбата во која се наоѓаат и посегаат по својот живот без да размислат за последиците кои ќе останат по луѓето кои ги оставаат зад себе. Твојата состојбата е лоша, но имаш многу многу врати кои ќе те одведат понатаму во животот. Ти реков, побарај работа за ноќно работно време, ќе најдеш нешто. Нека ти биде за неколку месеци, колку да го ставиш детето во градинка, а потоа барај работа која ќе те исполнува.

Треба да бидеш борец. Дали имаш краткорочни и долгорочни животни планови? Ако немаш, направи и започни ја нивната реализација.

Има многу мотивациски книги, но за мене нема помотивациска од "Џони тргна во војна" од Далтон Трамбо. Има и филм, а по неа е напишана One од Металика. Човекот ги губи двете раце, нозете, слухот, говорот и видот. Тој е само обично парче месо кое е оставено на милоста и немилоста на луѓето околу него. Кога го гледаш, сфаќаш колку работи во животот земаме здраво за готово.

Мораш да продолжиш да се бориш. :)

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.519
Поени од реакции
37.357
@Osamena@ мисли на децата.
Само тие се спас. Тие даваат волја за се. И го менуваат животот на родителот како што растат и стануваат самосвесни.
... слабо ги чувствувате емоциите!

Kajgana Shop

На врв Bottom