Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Зошто не размислите дека делта сојот можеби е не толку агресивен да предизвикува смртност и тешки компликации за хоспитализација, а не е до вакцините.
Обичен прост пример е дека во почетокот матичните лекари кај нас апла немаа појма и лекуваа со разни глупости од лекови (читај Дексаметазон) или во најдобар случај Панцеф, иако во последно време или претходно појаките експерти одеа директно со Моксирал.
Позитивниот ефект не мора да се должи комплетно на вакцините
Секако дека е можно мутација да е помалце смртоносна. Во спротивно ако коси секого за брзо ќе помине пандемијата. Колку што читав делтава е смртоносна колку алфа или природниот вирус, иако едно време имаше и гласини дека бил повеќе смртоносен. Научно не е докажано. Али многу полесно и побрзо се шири и со тоа е поопасен. Мислам зимава делтава ќе се шири на големо, веќе почна. Али среќава поголем имунизиран народ, дали вакциниран, дали прележан.

Зошто не размислите дека делта сојот можеби е не толку агресивен да предизвикува смртност и тешки компликации за хоспитализација, а не е до вакцините.
Обичен прост пример е дека во почетокот матичните лекари кај нас апла немаа појма и лекуваа со разни глупости од лекови (читај Дексаметазон) или во најдобар случај Панцеф, иако во последно време или претходно појаките експерти одеа директно со Моксирал.

Site bi sakale segasniov soj da ne e tolku agresiven ama po brojkite od Rusija ne bi go rekol toa, sega imaat so ovoj soj pogolema smrtnost otkolku vo predhodniot pik koga im beshe Dekemvri. Ja pisav Rusija oti e drzava so nizok stepen na vakcinacija, koga ke gi sporedis so UK vo istiot period ke vidis kakov efekt imaat vakcinite.

Секако дека е можно мутација да е помалце смртоносна. Во спротивно ако коси секого за брзо ќе помине пандемијата. Колку што читав делтава е смртоносна колку алфа или природниот вирус, иако едно време имаше и гласини дека бил повеќе смртоносен. Научно не е докажано. Али многу полесно и побрзо се шири и со тоа е поопасен. Мислам зимава делтава ќе се шири на големо, веќе почна. Али среќава поголем имунизиран народ, дали вакциниран, дали прележан.
Јас секако не сум антиваксер, но прележав Корона, како и цело мое семејство во април. Уште не сум вакциниран, зошто нема логика по препораките после месец дена од прележувањето да се вакцинираш. А ова буткање на сила ме иритира. Особено дека пред некое време имаше една америчка студија дека средно тешките и тешките случаеви е возможно да имаат доживотен имунитет. Секако, вакцината ако не штити од заразување и пренесување, треба да се нарекува лек а не вакцина. Нашите едноставно немаа желба и воља да соберат податоци од 100-1000 луѓе кои прележаа па да направат некаква анализа, како да се лекуваат во иднина. Дедо ми на 83 години со ЦРП преку 170 прележа корона, срцев болесник со вградени 3 стента и ред други проблеми. (со редновна терапија за притисок и крвни проблеми). Исто така имаше американско истражување дека луѓето кои пијат вакви лекови далеку поголеми шанси имаат за преживување при корона. Ама партал луѓе ќе поминат повеќе време во паламудење по интернет и телевизи наместо да земат нешто да проверат, запишат, анализираат...

Кликни на ID да се подреди опаѓачки да изгледа како на сликата што ти ја пратив. Или пак оди на последна страна од податоците, тоа е 501 - 594 records.

Исто можиш Chrome да користиш, автоматски да ти преведи од Еврејски.
Океј пардон, сега се снајдов. Ќе ја земам возрасната група 40-49, 50-59 и ќе издвојам статистика за последните три четири недели и периодот пред вакцинација.

Пред вакцинација, кога е актуелен британскиот сој на вирусот кој е помалку заразен во споредба со делта варијантата.

20.12.2020 -26.12.2020

40-49

1. Вакцинирани починати: /
  2. Невакцинирани починати: <5
  3. Вакцинирани хоспитализирани: /
  4. Невакцинирани хоспитализирани: 95
50-59
  2. Невакцинирани починати: 8
  4. Невакцинирани хоспитализирани: 138
27.12.2020 -02.01.2021

40-49

1. Вакцинирани (една доза) починати: 0
  2. Невакцинирани починати: 6
  3. Вакцинирани хоспитализирани: <5
  4. Невакцинирани хоспитализирани: 91
50-59
  2. Невакцинирани починати: 10
  3. Вакцинирани (една доза) хоспитализирани: <5
  4. Невакцинирани хоспитализирани: 175
03.01.2020 -09.01.2021

40-49

3. Вакцинирани хоспитализирани: 18
  4. Невакцинирани хоспитализирани: 127
50-59
  3. Вакцинирани (една доза) хоспитализирани: 32
  4. Невакцинирани хоспитализирани: 178
Периодот после вакцинација кога е актуелен делта сојот на вирусот.

01.08.2021 - 07.08.2021

40-49

1. Вакцинирани починати: 0
  2. Невакцинирани починати: 0
  3. Вакцинирани хоспитализирани: 21
  4. Невакцинирани хоспитализирани: 25
50-59
  1. Вакцинирани починати: <5
  3. Вакцинирани хоспитализирани: 37
  4. Невакцинирани хоспитализирани: 32
25.07.2021 -31.07..2021

40-49

3. Вакцинирани хоспитализирани: 5
  4. Невакцинирани хоспитализирани: 20
50-59
  3. Вакцинирани хоспитализирани: 20
  4. Невакцинирани хоспитализирани: 18
18.07.2021 -24.07.2021

40-49

3. Вакцинирани хоспитализирани: 9
  4. Невакцинирани хоспитализирани: 11
50-59
  3. Вакцинирани хоспитализирани: 15
  4. Невакцинирани хоспитализирани: 16

Еве пошто си постар, се потрудив да издвојам почитко и појасно. Разгледај и кажи ми дека не е евидентен падот на инфицирани и починати после појавата на вакцините и тоа не само кај вакцинираните, ами и кај невакцинирани заради пораст на процентот на вакцинирани. Од километар се гледа ефектот на вакцините.

... дискутабилно,
не само матичните, туку и специјалистите биле и сеуште се принудени да лечат според даден готов логаритам, протокол и начин на лечење што иде од ,,централа,,, иди во која сакаш болница во МКД исток, запад, север, југ лечењето е на ист начин со исти лекови, било да е млад или стар пациент, било да е со тежина од 50кг или 120 кг, било да е машко или женско, теркот е тој, не сум слушнала дали некој лекар воопшто излегол од таа заедничка шема и самоницијативно според свое знаење лечел пациенти со Ковид 19 на поинаков начин, па по правило на пандемија така и се делува, ама и да има оправданост за промена што не се случи, па затоа се доби дојам за ,,разни глупости,, како велиш ти, инаку нема што за вирусна инфекција со коронавирус на почеток да се бомбардира со плеада на антибиотици, токму еден кортикостероид ќе заврши работа на почеток со средно дејство, не мора со јако дејство со дексаметазон, ама тоа е веќе друга тема,

Океј пардон, сега се снајдов. Ќе ја земам возрасната група 40-49, 50-59 и ќе издвојам статистика за последните три четири недели и периодот пред вакцинација.

Пред вакцинација, кога е актуелен британскиот сој на вирусот кој е помалку заразен во споредба со делта варијантата.

20.12.2020 -26.12.2020

40-49

4. Невакцинирани хоспитализирани: 95
50-59
  2. Невакцинирани починати: 8
  4. Невакцинирани хоспитализирани: 138
27.12.2020 -02.01.2021

40-49

2. Невакцинирани починати: 6
  3. Вакцинирани хоспитализирани: <5
  4. Невакцинирани хоспитализирани: 91
50-59
  3. Вакцинирани (една доза) хоспитализирани: <5
  4. Невакцинирани хоспитализирани: 175
03.01.2020 -09.01.2021

40-49

3. Вакцинирани хоспитализирани: 18
  4. Невакцинирани хоспитализирани: 127
50-59
  3. Вакцинирани (една доза) хоспитализирани: 32
  4. Невакцинирани хоспитализирани: 178
Периодот после вакцинација кога е актуелен делта сојот на вирусот.

01.08.2021 - 07.08.2021

40-49

3. Вакцинирани хоспитализирани: 21
  4. Невакцинирани хоспитализирани: 25
50-59
  1. Вакцинирани починати: <5
  3. Вакцинирани хоспитализирани: 37
  4. Невакцинирани хоспитализирани: 32
25.07.2021 -31.07..2021

40-49

3. Вакцинирани хоспитализирани: 5
  4. Невакцинирани хоспитализирани: 20
50-59
  3. Вакцинирани хоспитализирани: 20
  4. Невакцинирани хоспитализирани: 18
18.07.2021 -24.07.2021

40-49

3. Вакцинирани хоспитализирани: 9
  4. Невакцинирани хоспитализирани: 11
50-59
  3. Вакцинирани хоспитализирани: 15
  4. Невакцинирани хоспитализирани: 16

Еве пошто си постар, се потрудив да издвојам почитко и појасно. Разгледај и кажи ми дека не е евидентен падот на инфицирани и починати после појавата на вакцините и тоа не само кај вакцинираните, ами и кај невакцинирани заради пораст на процентот на вакцинирани. Од километар се гледа ефектот на вакцините.

Брилијантно.

@Igorcemk еве пример како врвните научници пресметаа дека Фајзер штити 96% од инфекција и 100% од смрт. Мислам изгледа смешно, ама буквално вака си земале периоди кои му одговараат и си правеле пресметки.

И на основа на ваква нивна проценка ние сега имаме вакви мерки за задолжителна вакцинација.

Брилијантно.

@Igorcemk еве пример како врвните научници пресметаа дека Фајзер штити 96% од инфекција и 100% од смрт.

И на основа на ваква нивна проценка ние сега имаме вакви мерки за вакцинација.
Читај ги извештаите од производителите јасно пишуваат за метологијата која е стандардизирана. Сакам да кажам: исто е за сите. Не е нешто поразлично од други. Дали е добра или лоша? Не знам да проценам не сум експерт можеби ти знаеш. Од друга страна гледам од сите е акцептирана.

Gesendet von meinem KB2003 mit Tapatalk

... дискутабилно,
не само матичните, туку и специјалистите биле и сеуште се принудени да лечат според даден готов логаритам, протокол и начин на лечење што иде од ,,централа,,, иди во која сакаш болница во МКД исток, запад, север, југ лечењето е на ист начин со исти лекови, било да е млад или стар пациент, било да е со тежина од 50кг или 120 кг, било да е машко или женско, теркот е тој, не сум слушнала дали некој лекар воопшто излегол од таа заедничка шема и самоницијативно според свое знаење лечел пациенти со Ковид 19 на поинаков начин, па по правило на пандемија така и се делува, ама и да има оправданост за промена што не се случи, па затоа се доби дојам за ,,разни глупости,, како велиш ти, инаку нема што за вирусна инфекција со коронавирус на почеток да се бомбардира со плеада на антибиотици, токму еден кортикостероид ќе заврши работа на почеток со средно дејство, не мора со јако дејство со дексаметазон, ама тоа е веќе друга тема,
Јас сум лаик во медицината и не сакам да давам мислења и коментари во врска со потребната терапија. Можам да кажам во мојот случај дека лекувањето го водеше докторка во Ковид центар иако немав позитивен тест (немаше термини). Почнав 2-3 дена со вибрамицин и откако наслушна наод на бели дробови преминав на Моксирал, кој за 3-4 дена драстично ја подобри ситуацијата. Кај дедо ми кој почна со Дексаметазон за неколку дена ковид докторка му ги прекина и премина исто на Моксирал. Јас не видов една анализа, едно објаснување од нашите "еминентни" лица дека терапијата со ова и ова се покажала успешна, или како што имаше во тој E-Mask протокол, дека процентот на преживеани зависи од просечното ЦРП во текот на хоспитализација. (прашање е кај нас дали воопшто некој тоа и го испитувал)

Брилијантно.

@Igorcemk еве пример како врвните научници пресметаа дека Фајзер штити 96% од инфекција и 100% од смрт.

И на основа на ваква нивна проценка ние сега имаме вакви мерки за вакцинација.
Ама сега ми испревртуваш зборови и вадиш од контекст работи. Муабетот воопшто не ни е процент на ефикасност на вакцините (барем не првичниот муабет мој и твој), туку ефектот од примената на истите. Не негирам дека има небулози и невистини по прашање на процентот на нивната ефикасност, но тврдам дека благодарение на нив е спречена многу поголема трагедија за човештвото. Еве и бројките одат во прилог на тоа.

Вака се прави компарација Тенеке за да увидиш дали има ефект од вакцината. Значи компарација на иста возрасна група од двете категории (вакцинирани и невакцинирани) за смртност и хоспитализација, пред појавата на вакцините и после. А тоа што ти ми го беше пишал претходно за да испрезентираш некаков аргумент нема никаква логика.

Јас сум лаик во медицината и не сакам да давам мислења и коментари во врска со потребната терапија. Можам да кажам во мојот случај дека лекувањето го водеше докторка во Ковид центар иако немав позитивен тест (немаше термини). Почнав 2-3 дена со вибрамицин и откако наслушна наод на бели дробови преминав на Моксирал, кој за 3-4 дена драстично ја подобри ситуацијата. Кај дедо ми кој почна со Дексаметазон за неколку дена ковид докторка му ги прекина и премина исто на Моксирал. Јас не видов една анализа, едно објаснување од нашите "еминентни" лица дека терапијата со ова и ова се покажала успешна, или како што имаше во тој E-Mask протокол, дека процентот на преживеани зависи од просечното ЦРП во текот на хоспитализација. (прашање е кај нас дали воопшто некој тоа и го испитувал)
... главна докторка на главна инфективна во МКД сака да биде градоначалник за време на пандемија, да не набројувам и други лекари кои политички се вон своја ,,сакана,, професија, тоа е знак дека треба два пати да се размисли каков и од кој се зема совет, еве лично мене не ме фасцинираат титули, напротив бескрајни мани им наоѓам во нивното професионално работење!

Ама сега ми испревртуваш зборови и вадиш од контекст работи. Муабетот воопшто не ни е процент на ефикасност на вакцините (барем не првичниот муабет мој и твој), туку ефектот од примената на истите. Не негирам дека има небулози и невистини по прашање на процентот на нивната ефикасност, но тврдам дека благодарение на нив е спречена многу поголема трагедија за човештвото. Еве и бројките одат во прилог на тоа.

Вака се прави компарација Тенеке за да увидиш дали има ефект од вакцината. Значи компарација на иста возрасна група од двете категории (вакцинирани и невакцинирани) за смртност и хоспитализација, пред појавата на вакцините и после. А тоа што ти ми го беше пишал претходно за да испрезентираш некаков аргумент нема никаква логика.

Абе не во ред сега ова, затоа што земаш една група само. Второ таа група не беше воопшто вакцинирана во јануари.

Мислам вака ако земав јас групи што ми договараат, на пример над 60 години каде реално се најголем број на смртните случаи и хоспитализации, бројките ќе беа каде каде пострашни за вакцините.

Значи табелите покажуваат тренд на пад на ефикасност на вакцината во Израел. Тоа му е веќе јасно ним и затоа ги вакцинираат сите што примиле вакцина пред 6 месеци и се спремаат за голем бран на болни.

Абе не во ред сега ова, затоа што земаш една група само. Второ таа група не беше воопшто вакцинирана во јануари.

Мислам вака ако земав јас групи што ми договараат, на пример над 60 години каде реално се најголем број на смртните случаи и хоспитализации, бројките ќе беа каде каде пострашни за вакцините.

Значи табелите покажуваат тренд на пад на ефикасност на вакцината во Израел. Тоа му е веќе јасно ним и затоа ги вакцинираат сите што примиле вакцина пред 6 месеци и се спремаат за голем бран на болни.
Не. Табелите покажуваат тренд на пад на инфекција, хоспитализација и смртност после масовната вакцинација во Израел.

Радо би ти издвоила и за другите возрасни групи, ама ми се спие. Не знам, еве утре не ми е проблем. Кажи ми само за која возрасна категорија сакаш. Апропо муабетов заклучувам дека ако ги земев за пример повозрасните и 'првично вакцинирани возрасни групи' пак немаше да ми биде добра статистиката затоа што се 'стари и хронично болни'. А децата 'млади и од нога го поминуваат вирусот'. Па затоа помислив, златна средина.

Без паника само, имајте доверба во Фајзер сега спремаат трета доза да се заштитиме од Делта сојот (y)

Колку и да се некои убедени дека се ближи крајот на оваа пандемија, плановите на производителите покажуваат дека скоро, а можда и никогаш нема да заврши. Дали ќе биде ковид 22, 23, 25, или грип 22, 23,25, битно е дека ова нема намера да прекине.
Како треба да се размислува после вакви вести ??
Massachusetts-based drug maker Moderna will build an mRNA vaccine manufacturing plant in Canada within the next two years, CEO Stephane Bancel said Tuesday.
“I believe that this technology can allow Canada to be ready for the next virus,” Bancel said at an announcement in Montreal.
Фабриката тек ќе се гради следните 2 години, но државата е сигурна дека ќе профитира од вакви инвестиции, во кои дури директно учествува.

This is the second major deal Ottawa has made to get mRNA vaccines made in Canada in the last three months.
In May, Champagne said Ottawa would provide $199 million to Resilience Technologies in Mississauga, Ont., about half the cost of expanding its existing plant to make up to 640 million doses of mRNA vaccines every year.
Canada has also promised $126 million for a new National Research Council to build a biologics production plant in Montreal, that is set to make the Novavax vaccine, once it is approved.
Canada also promised more than $400 million to help Sanofi complete a $925-million expansion of its vaccine production plant in Toronto. The existing plant mainly makes flu vaccines, and the expansion will focus on that as well.

Ова не го знаев и ми изгледа многу бедно, уствари типично амерички е.
Демек ние го имаме патентот, ама сме една обична лабораторија без можност за вистинско производство и треба друг да го произведува за нас.
Currently Moderna’s vaccine is made by Swiss drugmaker Lonza, at Lonza facilities in Switzerland and New Hampshire.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom