Zdravo. Sakam da prasam kako mozi da najdam dokument za pradedomi deka bil bugarski vojnik. Kaj treba dali odam ili kaj da baram. Imam sliki od nego kaj so nosi uniforma sum imal i dok ama zaginati se. Mesto negovo na ziveenje (Bitola)
Mislam vo arhiva vo bg deka moze da se pronajde nekoj sto e poupaten neka ti poobjasni podetalnoZdravo. Sakam da prasam kako mozi da najdam dokument za pradedomi deka bil bugarski vojnik. Kaj treba dali odam ili kaj da baram. Imam sliki od nego kaj so nosi uniforma sum imal i dok ama zaginati se. Mesto negovo na ziveenje (Bitola)
Procitaj ovde...na prva strana od temata..Јас сум сосема нова и незапознаена со темата. Дали може некој да ми го прати линкот од страната (бидејќи има 6000 страници на темата не можев да барам) или накратко да ми ја објасни моменталната постапката и потребните документи за вадење на бугарски пасош?
Ви благодарам однапред.
Може да споделиш искуство од интервјуто во Битола? Јас сум за 10 дена, па ме интересира што да очекувамДа споделам и мое искуство, влегувам после 2 години
Прво аплицирав февруари 2016 за происход по документи од вујко во Софија, јуни го зедов происходот и ми закажаа интервју октомври 2017 Софија, од тогаш
Септември 2018 финална
Ноември 2018 положително
Ноември 2019 отказ
Фати корона успеав да аплицирам за происход декември 2020 и го зедов март 2021 во Софија, за да не чекам одма бев на интервју март 2021 во Битола и од јуни ми излезе бројче
Колку време се чекаат до следните статуси - финална и положителна , имам документ стара лична карта од дедо роден 1918, на изводите е исто 1918 роден
Сопругата моја утре ќе оди на интервју во конзулат во Битола, па јас ќе ви споделам што и како е поминато.Може да споделиш искуство од интервјуто во Битола? Јас сум за 10 дена, па ме интересира што да очекувам
Страната за пребарување врска нема, ни работат филтерите нит па вади резултати.Важно съобщение
www.aba.government.bg
Zdravo, jas vadev potvrda od Voeniot arhiv vo Veliko Trnovo deka dedo mi e bil Bg vojnik. Treba da znaes pokraj ime i prezime na dedo ti, koga e roden, kade ima sluzeno i datum od koga do koga ima sluzeno kako i koj rod vo vojskata e bil. Ovaa potvrda ja vadev pred 5 god sigurno (imam Bg pasos 3 god). Jas si bev licno vo arhivot, znam deka popolniv eden formular so site podatoci sto ti gi navedov pogore, dadov adresa vo Bg na koja da mi stigne potvrdata ako go najdat kako vojnik. Za 2-3 nedeli mi potvrdija deka e najden i mi ispratija kolku treba da platam (mislam bese 15 leva, naplakjaa 5 leva od 50 ili 100 stranici prebaruvanje). E sega vidi na net od Voen Arhiv Veliko Trnovo mislam ima mail i kontaktiraj gi taka prvo,moze i taka mislam da se zavrsi rabota. Jas ako go najdam mailot ke ti go pratamZdravo. Sakam da prasam kako mozi da najdam dokument za pradedomi deka bil bugarski vojnik. Kaj treba dali odam ili kaj da baram. Imam sliki od nego kaj so nosi uniforma sum imal i dok ama zaginati se. Mesto negovo na ziveenje (Bitola)
Eve go mailot na koj mi odgovorija deka r najden kako vojnik dvia@archives.government.bg, a eve go formularot sto go popolniv vo arhivotZdravo, jas vadev potvrda od Voeniot arhiv vo Veliko Trnovo deka dedo mi e bil Bg vojnik. Treba da znaes pokraj ime i prezime na dedo ti, koga e roden, kade ima sluzeno i datum od koga do koga ima sluzeno kako i koj rod vo vojskata e bil. Ovaa potvrda ja vadev pred 5 god sigurno (imam Bg pasos 3 god). Jas si bev licno vo arhivot, znam deka popolniv eden formular so site podatoci sto ti gi navedov pogore, dadov adresa vo Bg na koja da mi stigne potvrdata ako go najdat kako vojnik. Za 2-3 nedeli mi potvrdija deka e najden i mi ispratija kolku treba da platam (mislam bese 15 leva, naplakjaa 5 leva od 50 ili 100 stranici prebaruvanje). E sega vidi na net od Voen Arhiv Veliko Trnovo mislam ima mail i kontaktiraj gi taka prvo,moze i taka mislam da se zavrsi rabota. Jas ako go najdam mailot ke ti go pratam
Тоа не е точно. Јас бев во Софија на 4. август. Чекаш на ред и ги пуштат по двајца међу оние со заказан термин.Pred se welcome back
Procitav i deka poveke ne moze da se podigne ukaz bez zakazan termin.