„Џабе работи-џабе не седи“ vs „Не излегувам од дома за ХХХХ денари“

• Креатор на темата Креатор на темата YoucancallmeV
  • Време на започнување Време на започнување

„Џабе работи-џабе не седи“ vs „Не излегувам од дома за ХХХХ денари“

• Џабе работи-џабе не седи

Гласови: 57 57,6%
  • Не излегувам од дома за ХХХХ денари

Гласови: 41 41,4%
  • Немам мислење

Гласови: 10 10,1%

• Вкупно гласачи
    99
Денешниве генерации несакаат да се испотат за да спечалат затоа животно достигнување им е да се на државна цицка, пајкани, администрација а тие со пониски критериум по водовод итн

Sent from my iPhone using Tapatalk

Во мојто село викаме "циган со бел газ", е такви сме тука.
Се согласуваме дека платите се мали, али може да ги зголемиш само и само со тоа што ти пишав погоре. Може да направат и 1000 евра минимална, ама ќе имаш хиперинфлација на се и исто ќе ти вредат колку 300 сега.

Не сме експерти по економија, али кажи ми која инфлација би се направила ако се направи од утре минимална 500€, па дури што викаш и ти 1000€ ?
Колку ќе вредат пар адидас патики ? Пак ќе бидат 50€, милка чоколадо ? Нова кола, цитроен ц4 рецимо ? Пак 12.000€ . Пак истите цени ќе си останат, затоа што тие цени не ги диктира нашиот пазар. Ние сме најподложни на странската инфлација, кога Зара или незнам Спрингфилд ќе ги крене цените за ЕУ (поради ЕУ) ги крева и за нас, не не прашува еј колку ви ја направија вчера минималната плата? Ај еве ви сеа 20% поскапо. Не не.
Дури еве ти примери со мобилните телефони, Самсунг, Шиаоми кај нас цените се како за ЕУ (исти до евро како за Италија, Шпанија, Грција... за ова знам можеш и да провериш) додека пак за останатите пазари како Индија, Виетнам, (што имаат горе доле како нашите плати и стандард) цените се за 10-20 % поефтини за истите модели.

Што друго ќе поскапи ако ни качат минималецот, струјата? Па и за таа зборевме, се тргува на европски пазар, не не прашуваат нас што плата сум зел минатиот месец.
Така да тоа е. Нема да има никаква инфлација на цените, пошто друг ги диктира тие цени, интернационалните компании и пазар. А ние со овој стандард и плати и со тие цени... најлошо си поминуваме од цел свет дури би кажал.

ако видиш дека тоа е минималец во германија, а во севернаја со минималец си секој месец во минус, а домувањето, сметките и ред други работи ти се платени од домашните - 2700 евра се брдо пара за три месеци или над 10 000 евра годишно
Ако си на подолг период, платиш данок и евентуално не седиш со уште 3ца цимери и таму ќе влезеш во минус.

Добра поента!

Како прво не е поента, туку само наведени неколку примери од животот.
А како второ, зборував за тоа дека перцепцијата кон самите себе е од круцијално значење. Недоволното познавање на себеси може да се претвори во бариера за која можи и да не сме свесни.
Никој не рече дека сите треба да чекаме директорски места ор ватевр.
Туку да не ги спуштаме целите многу ниско и да го губиме мотивот.

Случаите кои ги наведов беа само пример за истрајност и посветеност кон целта. Не мора да значи дека тие луѓе успеале од кауч и не мрднале со малиот прст.
Да, звучи арогантно и по малкиу ретардирано кога некој ќе речи "не работам за тие пари", но уште потрагично е кога човек ќе заборави колку вреди и ќе ја изгуби целта и критериата во животот.
Зборувам повеќе од духовна и емоционална гледна точка.

Последно уредено:
Не сме експерти по економија, али кажи ми која инфлација би се направила ако се направи од утре минимална 500€, па дури што викаш и ти 1000€ ?
Колку ќе вредат пар адидас патики ? Пак ќе бидат 50€, милка чоколадо ? Нова кола, цитроен ц4 рецимо ? Пак 12.000€ . Пак истите цени ќе си останат, затоа што тие цени не ги диктира нашиот пазар. Ние сме најподложни на странската инфлација, кога Зара или незнам Спрингфилд ќе ги крене цените за ЕУ (поради ЕУ) ги крева и за нас, не не прашува еј колку ви ја направија вчера минималната плата? Ај еве ви сеа 20% поскапо. Не не.
Дури еве ти примери со мобилните телефони, Самсунг, Шиаоми кај нас цените се како за ЕУ (исти до евро како за Италија, Шпанија, Грција... за ова знам можеш и да провериш) додека пак за останатите пазари како Индија, Виетнам, (што имаат горе доле како нашите плати и стандард) цените се за 10-20 % поефтини за истите модели.

Што друго ќе поскапи ако ни качат минималецот, струјата? Па и за таа зборевме, се тргува на европски пазар, не не прашуваат нас што плата сум зел минатиот месец.
Така да тоа е. Нема да има никаква инфлација на цените, пошто друг ги диктира тие цени, интернационалните компании и пазар. А ние со овој стандард и плати и со тие цени... најлошо си поминуваме од цел свет дури би кажал.
Слабо логика.
Не а да ги поскапе адидас, туку спортвижн, спорт м и сл. Нема да го поскапе цитроен од Франција туку тукашното претставништво, агентите за продажба ќе ги покрие купувачот.
Знаеш колку вработени има во евн, мепсо, есм? Знаеш ли колку подизведувачи работат за овие компании? Ако тие им дигнат цени на вработените, ќе ги поскапат своите услуги кон евн, есм, мепсо, а овие кон крајниот потрошувач.

Најскапо нешто во бизнис е работната сила, затоа и ќе отидат нагоре цените ако истата поскапе, а за истото да биде природно и со помали последици е потребно внес на дополнителен капитал.

За јадење 50 евра месечно? Дури и Мекдоналс да ти дава еден оброк дневно, пак е ова премалку за храна. Алал вера како успеваш, мене 150 ми е минимумот дури и 200 некојпат.

За саати летно време не е ич проблем Мекдоналдс. Сталните работници им се по одмори, обемот на работата е премногу голем сеа кога се е отворено, така да можеш и 200+ да правиш месечно без проблем.
Да, но исто така е битно и каде ќе му се посреќи, на пример и јас бев во иста ситуација, мал град (село), со точак идев на работа, меѓутоа мекдоналцот беше на автопат, нон-стоп имаше луѓе и работев околу 200 саати месечно. Од друга страна пак имам работено и во поголем град каде што луѓето радо би јаделе на други места и едвај имав 160 саати, + плаќаш повеќе кирија.Ако знаеш барем малку јазик не ни мора да бидеш минималец во Германија. Актуелно се бараат поштари каде што платата е прилично ОК

Немав претстава дека се работи за студент, тоа менува буквално се, живеење со цимери е прифатливо, преживување стриктно на пица и лефтоверс е прифатливо, и работење во McDonalds е прифатливо.
Jadenje pica i fast food hrana 3 meseci sekoj den e dovolno za da otide zdravjeto u nepovrat.

Слабо логика.
Не а да ги поскапе адидас, туку спортвижн, спорт м и сл. Нема да го поскапе цитроен од Франција туку тукашното претставништво, агентите за продажба ќе ги покрие купувачот.
Знаеш колку вработени има во евн, мепсо, есм? Знаеш ли колку подизведувачи работат за овие компании? Ако тие им дигнат цени на вработените, ќе ги поскапат своите услуги кон евн, есм, мепсо, а овие кон крајниот потрошувач.

Најскапо нешто во бизнис е работната сила, затоа и ќе отидат нагоре цените ако истата поскапе, а за истото да биде природно и со помали последици е потребно внес на дополнителен капитал.

Во МК ќе биде ради платата минималец од 500€ и ради факинг спортвижн патика адидас 150€, а во соседна Грција која е во ЕУ и со плата од 1000+€ ќе си остане 50€ ? Јака логика стварно :D

Цените кај нас се диктирани од интернационалниот пазар, компании и интернационалната инфлација.
Кај нас и 3000€ плата да биде од утре, Цените од интернационалните брендови кои ни го имаат преплавено и доминираат нашиот пазар ќе останат пак исти како и кога сме имале 300€ плата. Освен ако не бидат дополнително обременети единствено од некој данок од државата.

А за ова што неколку пати го пишуваш за странскиот капитал, да. Исто потребни се пар нови домицилни фабрики и компании фокусирани на извоз кои ќе ствараат тука добра и ќе ги носат странските пари тука. Ама пак газдите на "странците" или на нашите ќе мора да бидат обврзани да даваат поголеми плати, во спротивно они ќе се само дупло богатат на грб на проста раја.

Ене ти пример Кочо извезувал во ЕУ косалици и незнам какви не машини со водород како гориво и правел супер извоз. ОК, ама што ако ги плаќал работниците со минималец од 250€, а он има масерати и ферари у возен парк... или ејјј супер дрекслер маер дојдоа, ама данок не плаќаат кон државата никаков и платите им се тие што им се.
За воља на вистината овој новиов директор на ФИТР го рече баш истово што и јас го пишувам овде, дека ќе бара поголеми плати за работниците од странскиве инвеститори кои работат во слободниве економски зони.

Jadenje pica i fast food hrana 3 meseci sekoj den e dovolno za da otide zdravjeto u nepovrat.

не дека препорачувам, но сметам дека тело на млад човек (18-24) може да издржи таква брутална диета на 3 месеци без долгорочни последици, е сега дали би било попаметно да потрошиш дополнителни 100 евра на малку разновидност е веќе офф-топик

Како прво не е поента, туку само наведени неколку примери од животот.
А како второ, зборував за тоа дека перцепцијата кон самите себе е од круцијално значење. Недоволното познавање на себеси може да се претвори во бариера за која можи и да не сме свесни.
Никој не рече дека сите треба да чекаме директорски места ор ватевр.
Туку да не ги спуштаме целите многу ниско и да го губиме мотивот.

Случаите кои ги наведов беа само пример за истрајност и посветеност кон целта. Не мора да значи дека тие луѓе успеале од кауч и не мрднале со малиот прст.
Да, звучи арогантно и по малкиу ретардирано кога некој ќе речи "не работам за тие пари", но уште потрагично е кога човек ќе заборави колку вреди и ќе ја изгуби целта и критериата во животот.
Зборувам повеќе од духовна и емоционална гледна точка.
Истраен до целта со седење на кауч?

Одговорот на ова прашање зависи од неколку работи. Јас кога прв пат се вработив, платата ми беше 9,000 денари првата година. Да ми понудеа и 3 илјади денари прилично сигурно ќе прифатев, пред се зашто стануваше збор за фирма која секој човек ја знае од Америка па до Европа и Азија. Проценив дека искуство во таква фирма на моето CV во иднина ќе ми вреди десет пати повеќе него ли факултетската диплома. И тоа се покажа точно.

Човек треба да биде реалист за ситуацијата на пазарот од неговата бранша, платите и можностите. И да си направи процена дали и колку ќе му се исплати работење во некоја фирма за ич пари.

Дека дете од 19 години тука не лупа буреци и пици секој ден :D
Ја коа бев на тие години све мелеше машината, чим почнав да работам почна да чкрипи. 4000 евра за дете на факултет е огромна сума, нема теорија да ги заработи тука ни за година а не па 3 месеци.

3 дена да јадеш тоа ќе ти се здосади а не 3 месеци секој ден.
Море нежни, ние по 5-6 години на храна од студентски и четврт леб со посебна бевме, па живи останавме ;)

Море нежни, ние по 5-6 години на храна од студентски и четврт леб со посебна бевме, па живи останавме ;)
Каква посебна, сеа јадеме октоподи.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom