Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
...не постои фиксна вакцина за вирус кој толку брзо мутира,
... изработка на вакцина според присутниот моментален сој и вакцинирањето треба да биде најбрзо што може за да го спречи сојот да се шири со дополнителните мерки на дистанца и немешање на популација да се пренесуваат соевите од едно место на друго како овој индискиот сој Делта, поради многу индијци во Англија ете го сојот и во Европа!
...највише до три месеци од производство до вакцинација, тогаш ќе зборуваме за добра вакцина, вака со овие мутации...тешко!

Coronava ne mutira brzo, za razlika od gripot. Zatoa i vakcinite koi bea napraveni na baza od prvicnata verzija na virusot se uste efikasni i stitat. Inace kolku sto znam i AZ i Biontech/Pfizer i Moderna rabotat na adaptirana vakcina za novite soevi. Inace delta ke stane dominantna mutacija ne gledam kako da se spreci, prasanje na vreme e.

A od kade pa oni da znaat???
Tie sto treba neznaat, samo ne zamajuvaat cela godina.:facepalm:..i ti pa...
...знаеш како се решава ова? по региони и по соеви да се реагира брзо во изработка на вакцина и во вакцинација, Торлак би требало да разгледа кој сој на вирус го има на Балканот да произведе вакцина и веднаш да се заштити населението без влез на луѓе од други области од свет, Индија да си производи вакцина за својот индијски сој и веднаш да се вакцинира, Синовак и Синофарм со свои вакцини во кинескиот регион...така се решава пандемија на светско ниво не допуштувајќи ниту ширење ниту мутации на вирусот, а не вакцина направена за еден сој ќе делувала на друг сој -како???

....споредбено, антибиотик како се пие според антибиограм
- ама антибиотик е сигурен ќе делува барем малку,
...да се сложувам мене не ми треба ,,малку,, да делува на бактеријата да ме тера легната две недели и да ги трпам сите споредни ефекти од антибиотикот, сакам соодветен антибиотик каде ќе делува за три дена ќе ме дигне на нога, а тоа антибиограмот ќе ми каже дали е соодветен, овде кај вакцините кој ќе каже? усно порталите, игор, бијонс, СЗО, филипче?

...знаеш како се решава ова? по региони и по соеви да се реагира брзо во изработка на вакцина и во вакцинација, Торлак би требало да разгледа кој сој на вирус го има на Балканот да произведе вакцина и веднаш да се заштити населението без влез на луѓе од други области од свет, Индија да си производи вакцина за својот индијски сој и веднаш да се вакцинира, Синовак и Синофарм со свои вакцини во кинескиот регион...така се решава пандемија на светско ниво не допуштувајќи ниту ширење ниту мутации на вирусот, а не вакцина направена за еден сој ќе делувала на друг сој -како???

...да се сложувам мене не ми треба ,,малку,, да делува на бактеријата да ме тера легната две недели и да ги трпам сите споредни ефекти од антибиотикот, сакам соодветен антибиотик каде ќе делува за три дена ќе ме дигне на нога, а тоа антибиограмот ќе ми каже дали е соодветен, овде кај вакцините кој ќе каже? усно порталите, игор, бијонс, СЗО, филипче?

Neli edno vreme kritizirase deka vakcinive bile brzo napraveni? A sega baras iks razni vakcini protiv mutaciite i toa vednas. Ne funkcionira taka.

Чекај малку, како да се изработи брзо вакцина коа требало години па и до деценија да се тестира тоа?

Како торлак да произведе вакцина за нова варијанта коа они се носителина право за производство? Не вршат R&D.

Шо е најбитно, како ќе осигураш дека нема да "протече" варијантата од еден во друг регион?

Coronava ne mutira brzo, za razlika od gripot. Zatoa i vakcinite koi bea napraveni na baza od prvicnata verzija na virusot se uste efikasni i stitat. Inace kolku sto znam i AZ i Biontech/Pfizer i Moderna rabotat na adaptirana vakcina za novite soevi. Inace delta ke stane dominantna mutacija ne gledam kako da se spreci, prasanje na vreme e.
...не би рекла, може обратно да коронавирус брзо мутира,
сезонски каде се израборува три или четири валентни вакцини во состав има инактивиран сезонски вирус појавен во 2015, 2018, 2019 год, истите циркулираат низ свет веќе 5,6 години се јавуваат истите пак се губат, кај коронава не видов да некој сој се повторува...туку све нови соеви ...кубански, бразилски, кинески ... сега индиски... итн

Последно уредено:
Pak sosema drugo kazuvas i ne se drzis na fakti.

Pored segasni soznanija (=fakti) duplo vakcinirani so mRNA vakcina i AZ imaat golema zastita od Delta. Sepak Delta mutacijata pocesto uspeva da ja probie zastitata. Ako pred toa bese fiktivno kazano 1 od 20 sega e 2 ili 3 od 20. Daleku podobro od 20 od 20. Za opravduvanjeto dali ke primis ti si znaes. Prasanje na vreme e koga nevakciniranite ke se zarazat i toa so neizvesen rezultat. Osven ako ne si pod 12 godini site sporedbi okolu rizikot se pro vakcina.
Колкав е процентот на луѓе вакцинирани со ваква комбинација? И во кои држави се спроведува ова?

...не би рекла, може обратно да коронавирус брзо мутира,
сезонски каде се израборува три или четири валентни вакцини во состав има инактивиран сезонски вирус појавен во 2015, 2018, 2019 год, истите циркулираат низ свет веќе 5,6 години се јавуваат истите пак се губат, кај коронава не видов да некој сој се повторува...туку све нови соеви ...кубански, бразилски, кинески ... сега индиски....итн

Ne mutira brzo, toa e fakt. Normalno e da mutira ama daleku posporo od gripni virusi. Tuku imame svetska pandemija e mnogu milioni zarazeni. Prosto kazano: Sto poveke zarazeni toa pogolema sansa od mutacii. Ovoj da bese grip dosega crno ke ni se pisese. Inace coronava ne e grip, sepak.
Автоматски споено мислење:

Колкав е процентот на луѓе вакцинирани со ваква комбинација? И во кои држави се спроведува ова?
Loso se izraziv. Ne mislem kombinacija mRNA i AZ tuku duplo vakcinirani so mRNA (2x) ili AZ (2x). Inace i kombinirani mRNA+AZ gi smetaat kako soodvetno zastiteni odnosno celosno vakcinirani. Vo Germanija se pravi primer ako si primil AZ kako prva a se smenile vo megjuvreme preporakite za nea, za vtora ja davaat edna od mRNA (jas taka sum vakciniran).

...не постои фиксна вакцина за вирус кој толку брзо мутира,
... изработка на вакцина според присутниот моментален сој и вакцинирањето треба да биде најбрзо што може за да го спречи сојот да се шири со дополнителните мерки на дистанца и немешање на популација да се пренесуваат соевите од едно место на друго како овој индискиот сој Делта, поради многу индијци во Англија ете го сојот и во Европа!
...највише до три месеци од производство до вакцинација, тогаш ќе зборуваме за добра вакцина, вака со овие мутации...тешко!
Бре, највише три месеци од производство до вакцинација, а ваму најважен аргумент за небезбедност и неефикасност ви беше краткиот временски период од 1 година за кој беа создадени вакцините.

Е не ви се погодува. :D

Neli edno vreme kritizirase deka vakcinive bile brzo napraveni? A sega baras iks razni vakcini protiv mutaciite i toa vednas. Ne funkcionira taka.
...точно и пак ќе кажам дека овие вакцини се ,,брзо направени,, поради недоволно ниту временски, ниту по број на доброволци клинички студии, зошто сега имаме нова неприменета до сега технологија на изработка на вакцини со генетски материјал,
...јас зборувам за ,,брзи вакцини,, со инактивиран вирус од моменталниот присутен коронавирус сој!
...,,не функционира така,,, затоа што некому одговара ваква состојба,

Овие муабети за мрна колку штити не не интересираат нас. Кажете Синовак колку штити.
Сепак јас со резерва би ги зел сите анализи, а нарочито овие од американски институции (горенаведената е од универзитетот во Вашингтон), не дека се можеби неточни, но очигледно е се што доаѓа од таму е маркетиншко фаворизирање на американские вакцини, Фајзер, Модерна, Џонсон, од една страна видовме каква кампања против Астра Зенека имаше од овие извори за штетните последици на истата, а од друга страна премалку се зборува, се минимизираат или преќутуваат штетните последици од американските вакцини. Со Астра Зенека која им беше најголем конкурент завршија, ја одстранија од пазарот, од тие одобрените од Светска здравствена организација сега најголем конкурент се кинеските, можеби тие сега се на ред за оцрнување?

...точно и пак ќе кажам дека овие вакцини се ,,брзо направени,, поради недоволно ниту временски, ниту по број на доброволци клинички студии, зошто сега имаме нова неприменета до сега технологија на изработка на вакцини со генетски материјал,
...јас зборувам за ,,брзи вакцини,, со инактивиран вирус од моменталниот присутен коронавирус сој!

Gi pominaa klinickite studii so dovolen broj dobrovolci predvideni za tie studii. Toa e standartiziran proces. Zatoa i gi odobrile vakcinite. Inace edna od prednostite na mRNA e deka pobrzo se pravat vakcinite nego so inaktiviran virus.

Имаш и такви "брзи вакцини" и сега, со инактивиран вирус. Значи, заклучокот е дека овие со инактивиран вирус се океј, а оваа новата неприменета фенси технологија (патем посакувана преку 20 години) не ја бива. Технологијата е нова, ама идејата и фактите позади неа се прилично зрели.

Бре, највише три месеци од производство до вакцинација, а ваму најважен аргумент за небезбедност и неефикасност ви беше краткиот временски период од 1 година за кој беа создадени вакцините.

Е не ви се погодува. :D
... мешаш технолошка изработка на вакцините,
едно е изработка на вакцина со инактивиран сегмент од вирусот или инактивиран цел вирус, а друго е изработка на вакцини со нова нано технологија со генетски материјал, па и спајк носач,
...ти ги ставаш сите вакцини во еден куп, како и тие вакцини со редовна имунизација така и по начин на производство што влече и различен временски период и на клинички студии и на самото производство,

... мешаш технолошка изработка на вакцините,
едно е изработка на вакцина со инактивиран сегмент од вирусот или инактивиран цел вирус, а друго е изработка на вакцини со нова нано технологија со генетски материјал, па и спајк носач,
...ти ги ставаш сите вакцини во еден куп, како и тие вакцини со редовна имунизација така и по начин на производство што влече и различен временски период и на клинички студии и на самото производство,

Go kazuvas ova "nano tehnologija i genetski materijal" kako da e nesto ekstremno loso ili opasno.

Gi pominaa klinickite studii so dovolen broj dobrovolci predvideni za tie studii. Toa e standartiziran proces. Zatoa i gi odobrile vakcinite. Inace edna od prednostite na mRNA e deka pobrzo se pravat vakcinite nego so inaktiviran virus.
...паниката и смртните случаеви од КОВИД19 ,,ги одобриле,, новите вакцини, а не со класични клинички студии,
(ти) ние сега, допрва ќе ги видиме реакциите од овие нови вакцини, а требаше да се знаат однапред со клиничките студии пред да се примат вакцините, а не отпосле...имало појава на тромбоза, имало делување врз плодноста, имало појава ХПВ активација, итн

...точно како рече ти во еден коментар
сега ,,ќе видиме како ќе биде со Делта сојот и вакцините,, ,
а јас се надоврзав - Да ,,клинички студии,, на живо, на цела вакцинирана популација со новата технологија (иземени се вакцините со старата метода на инактивиран вирус),

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom