Дали си спасен?!

Член од
20 април 2014
Мислења
5.239
Поени од реакции
5.821
@Хептаграм XI Буразеру. Заблуда е мислењето дека сум ти лут. Така ти се чине само.
Не само јас, туку и останатите тука збворуваме искрено на темата Спасение, со други зборови ослободување. Ти како модератор не треба да реплицираш на секој наш коментар како си задоволен или неси. Знаеме дека си задоволен. Немораш да го пофтараш тоа нон стоп. Барем да кажеш нешто од искуство.
Една испрафка. Не сите имаат толкувања. Толкувањето доаѓа од интелектот. Интелектот никој не е спасил нити ке спасе. Тоа може само од дубока вера која резултирала од мал глимс или искра , живо иксуство.
Амен.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Не ме цитирај, дискутирај со други поврзано со темава, а не мене ми се обраќаш или зборуваш за Хепта и бараш да не реплицира некој...
Мудрост море види :)

И доста офтопици, има сериозен муабет околу спасувањето и црквата, библијата и Христос.

Член од
20 април 2014
Мислења
5.239
Поени од реакции
5.821
Не ме цитирај, дискутирај со други поврзано со темава, а не мене ми се обраќаш или зборуваш за Хепта и бараш да не реплицира некој...
Мудрост море види :)

И доста офтопици, има сериозен муабет околу спасувањето и црквата, библијата и Христос.
Мудрост долази из унутарњег искуства. А не од книги. ;)
Иначе спасувањето е природен процес. Дали ке биде уз помош и инспирација на црква, џамија, будистички, хиндуистички храм,,,,дали уз помош на мудроста од библија, куран или бројните хинду списи или со помош на жив Мајстор тоа не е битно. Битно е човек да закорача на процесо на сопственото спасение....за кое треба огрооооммно трепение. Цела вечност је пред нама на располагању.

Член од
20 април 2014
Мислења
5.239
Поени од реакции
5.821
А таа мудрост... е хокма.... синк со неа... гносис?

Љ.
Како сакаш наречи ја. Битно е да е изнутра. Да има поврзаност на Холи спирито со индивидуата.
Али морам опет да потенцирам. Позвразаноста не доаѓа од верување. Туку обратно.
Верувањето доаѓа од поврзанос, од глимс.
АУМен

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Мојот светоглед и неговиот се доста компатибилни, мене фокусот ми е овде бидејќи овој левел од играта се игра овде... но гледам дека правилата на играта - овде - христијанството добро ги поставило, се слагам со нив.

А мислам дека и Либериј не живее со анкциознст да не оди у пеколот.. па пази дали ги поштува 10-те божји.... едноставно... природно е на линија со нив.... со Христа во срцето.

Така да... немам што да го прашувам.

Љ.
Правилата на игра што ги поставило христијанството а подоцна и исламот се оние на стапчето и морковот. Морковот е ветувањето дека ќе живеете вечно, стапчето е тврдењето дека тоа ќе биде после смртта. Сетоа тоа зачинето со стравот од казна и надежта за награда, со која милиони и милијарди луѓе биле индоктринирани, заведени и манипулирани, прокоцкувајќи го единствениот живот што го имаат за да добијат вечен, кој никогаш нема да им се случи.

Член од
20 април 2014
Мислења
5.239
Поени од реакции
5.821
, кој никогаш нема да им се случи.
Добро, разбираме ти ја поентата. Ама ние се држеме на суштината за која Исус зборел.
Туку ти кажи како човек ќе добие спасение, ослободување, на кој начин?
Не цитирај веќе. 10 години цитирање е више него доволно. Кажи со свои зборови, на прост начин!
Како на практичен начин во овоа секојдневје до спасение?

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Сметам дека Исус постоел како историска личност. Но не и дека бил божји син или дека правел чуда.

За тоа кој го уби не ми се верува дека биле Евреите. Они ќе го каменуваа веројатно.
За почеток ок е, но да не се заглавиш на тоа ниво само.
Автоматски споено мислење:

Јас исто така не знам дали Господ е основач на Црквата која сведочи нешто. Ти нафрлаш искази дека нештата се такви, Господ е основач на Црквата, Исус праел чуда итн... Ама не кажуваш како знаеш за сето тоа. Така осеќаш? Јас не осеќам така, ниту пак будистот осеќа така. Оти мислиш дека тоа што ти се чини во умот е реална репрезентација на фактите?

Јас не знам бидејќи не можам да знам ништо. Можам да верувам во некои нешта со определена веројатност. На пример, веруем дека ако го фрлам телефонот, тој ќе падне бидејќи досега паѓал, па шансите се огромни пак да падне. И толку.

Ти си некако пресамоуверен у твоите знаења.
Можно е така да делува, или е така не велам не, но постојано се обидувам да се преиспитувам со цел да го проверам и проветрам интелектуалното знаење, начин на кој меѓусебно си помагаме Со цел да излеземе од интелектуални ќорсокаци.

За мене е прифатливо Христијанското поимање за знаење како егзистент, знам како што сум познат, имам доверба во Бог и Он ме знае, познава, спасува од непостоењето.

Сократовски пристап кон Црквата и Нејзиното Свето Писмо аксиоматски води во незнаење, Сократ е во право уште во негово време, индуктивно може така да се поставиме со цел нешто интелектуално да разбереме , да направиме почеток во гностичка смисла, но вистината на битието е во личноста со друга личност во нивниот однос, конкретно во Христа во Христијанскиот концепт, остварено во Слобода и Љубов како начин на познание и знаење.
Затоа ти ги напоменав твоите искуства со блиските, Црквата како начин на кој веќе имаш извесно познание, знаење, но со твојот интелектуално,спекулативен пристап недоверливо ги отфрлаш како незнаење, едноставно не те убедиле..., демонстрираш слобода, слободна волја.

Е сега како Бог го пази своето создание, човекот во слобода со слободна волја е прашање на релација Несоздадено- создадено...

Последно уредено:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Добро, разбираме ти ја поентата. Ама ние се држеме на суштината за која Исус зборел.
Туку ти кажи како човек ќе добие спасение, ослободување, на кој начин?
Не цитирај веќе. 10 години цитирање е више него доволно. Кажи со свои зборови, на прост начин!
Како на практичен начин во овоа секојдневје до спасение?
Ако сакаш да бидеш спасен, треба да живееш според станрарди кои доаѓаат од внатре, од својата сопствена суштина, не од надвор. Се друго е промашување, страдање.

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Правилата на игра што ги поставило христијанството а подоцна и исламот се оние на стапчето и морковот. Морковот е ветувањето дека ќе живеете вечно, стапчето е тврдењето дека тоа ќе биде после смртта. Сетоа тоа зачинето со стравот од казна и надежта за награда, со која милиони и милијарди луѓе биле индоктринирани, заведени и манипулирани, прокоцкувајќи го единствениот живот што го имаат за да добијат вечен, кој никогаш нема да им се случи.
А зошто човекот посакува да живее вечно... па паѓа на вакви... манипулации?

Зошто и ти прифаќаш приказна за некоја според тебе метафизичка вистина за Јехова, Луцифер, земјата е затвор... зошто е тоа битно?

Зарем не е и тоа во принцип... слично?

Љ

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
А зошто човекот посакува да живее вечно... па паѓа на вакви... манипулации?
Затоа што и лагата му е поприфатлива од можноста да не постои, да биде анихилиран. Стравот е моќна емоција, посебно стравот од смртта.
Зошто и ти прифаќаш приказна за некоја според тебе метафизичка вистина за Јехова, Луцифер, земјата е затвор... зошто е тоа битно?

Зарем не е и тоа во принцип... слично?

Љ
Воопшто не е слично, јас можам во одредена симболика да го препознаам сопственото разбирање за животот, постоењето, реалноста, тоа препознавање се должи на лични искуства. Верникот не се замара со осознавање, откривање и слично, затоа се вика верник - се што треба да прави е да верува во нечиие туѓо сведоштво.

Член од
20 април 2014
Мислења
5.239
Поени од реакции
5.821
Да одговорам на прашањето од темата:
Јас сум спасена, за другите не знам :D
Ја сум Говинда. Мило ми е. Туку забушаваш у последно време. Не ми ги лајкаш зезанциите.
П.С. У случај погрешно да те разбрав, од што тоа си ти спасена?

Kajgana Shop

На врв Bottom