Како да се реши Албанското прашање во РМ и на Балканот

TheGhegClan

Slobodna Vojvodina
Член од
8 септември 2020
Мислења
505
Поени од реакции
154
и пак 20 ебани години признавањето стои у место
у ствари не, денес има помалку земји кои го признаваат Косово од пред десетина години
Nee vazno brojot tuku koi zemji te priznavaat. Za info grcija se sprema.
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.327
Поени од реакции
81.576
Nee vazno brojot tuku koi zemji te priznavaat. Za info grcija se sprema.
Така е, влез во ООн може да се постигне и со признавање од само членките на СБ. Други и не ти требаат.
Грција одамна се спрема. Грција си има свои интереси, надвор од пријателството со Србија, ама мислам дека тоа признавање нема да го добиете како повеќето. Ќе мора да дадете нешто за возврат, како што го дадовте газот под израелска кирија, па сега многу Албанци (скоро сите) пцујат, заради Ерусалим.
 

TheGhegClan

Slobodna Vojvodina
Член од
8 септември 2020
Мислења
505
Поени од реакции
154
Така е, влез во ООн може да се постигне и со признавање од само членките на СБ. Други и не ти требаат.
Грција одамна се спрема. Грција си има свои интереси, надвор од пријателството со Србија, ама мислам дека тоа признавање нема да го добиете како повеќето. Ќе мора да дадете нешто за возврат, како што го дадовте газот под израелска кирија, па сега многу Албанци (скоро сите) пцујат, заради Ерусалим.
Grcija e taa so go ima dadeno gazot na amerikancite I sega se usloveni da go priznaat Kosovo ako sakaat zeleno svetlo za amerikansko oruzje I bazi vo grcija. Za ista pricina so Izrael. So ke kazat amerikancite toa ke se prai nema ona ova se znae koj e gazda.
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.327
Поени од реакции
81.576
Grcija e taa so go ima dadeno gazot na amerikancite I sega se usloveni da go priznaat Kosovo ako sakaat zeleno svetlo za amerikansko oruzje I bazi vo grcija.
значи, ти мислиш дека Грција така ќе го признае Косово, а ја ти викам дека Косово за тоа признавање ќе треба отстапки да направи
но, ене го каде е, ќе видиме кој бил во право
 

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
18.830
Поени од реакции
26.408
Не ме сфаќај погрешно, не попувам, ама мислам дека губење време е да се реплицира на имбецилни постови. Нема поимбецилно нешто од тоа да споредуваш некоја црква во секуларни држави што организирано или не, правела/криела одвратни работи, кои одвратни работи кога излегле на површина, наишле на јавна осуда и од државите и од обичните луѓе, наспроти шеријатски системи кај што не постои принципот на секуларност и се што ние сметаме за злостор е дел од државното уредување, кривичното право(убивање на апостати), обичајното право(деца-невести, кастрирање девојчиња, полигамија, тепање жени...). Огромна разлика. Понатаму, споредување на денешни состојби на овие простори со прекуокеански од пред два века, во сосем различни култури, околности, ставање на двете у некомпатибилна манџа од срање и изедначување е муабет шо не заслужува мрсул да му фрлиш, а не реплика да му пишуваш. Тоа е како ја тебе сега да те прашам „дали ти, како белец, не се чувствуваш виновен за ропството на црнечката популација во САД?“ Ти ќе ми речеш дека не, историјата вика дека ти си јужен словен и немаш врска со англосаксонците и тоа шо таму тие правеле, друга мака имале твоите предци(кои тогаш биле робови). Или да ти го споредам ова што сега се случува со исламскиот екстремизам(односно исламот, не постои исламски екстремизам, нема дистинција, ама праиме roleplay, нели) со инквизицијата, крстоносните војни... и да те прашам дали тоа е истото нешто, па да ми објаснуваш разлики меѓу православие и католицизам, 11ти,15ти и 21век, западна и источна Европа, кои луѓе живееле, каква политика се водела, црковна и „државна“...

Одбиј на глупост. Ако некој има пајажина у черепот, нема шо ти ја да чистиш.
Ваквите постови го хранат шкиптаризмот, слично како и паралелата со нацизмот на @DaedaIus. Од уста не го извади Пуно етикетирањето со нивните сојузници во ВВ2. Тие што се живи сведоци на ВВ2 се се помалце, а младите веќе нема да учат дека Балистите биле злосторници и сојузници на ѓаволот.
 
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.065
Поени од реакции
8.632
Florin Krasnici biznismen tajkun patriot politicki aktivist I diler na oruzje. Ima dokumentarec za nego "the Brooklyn connection" inaku blizok so Richard Holbrooke I financier na amerikanskoto krilo vo uck Kosovo bataljonot Atlantiku.
Na slikata e I Wesley Clark

Прегледај го приврзокот 296682

Toa bea nekolku info sto se dostapni za albanskoto diplomatsko lobby, ima isto taka ne diplomatsko lobby od intelektualci biznismeni javni faci ili artisti koj pridonesuvaat za alb kauzata.

Site dole navedenite se diplomatsko lobby grupa:


Hon. Joseph J. DioGuardi
President

Shirley Cloyes
Balkans Affairs Adviser

Members of the Board:
Gez Agolli
Agim Alickaj
Nazim Alimi
Destan Aliu
Zef Balaj
Imer Bardhi
Faton Bislimi
Luan Bukolla
Arslan Cekaj
Gjergj Dedvukaj
Adem Dukaj
Fero Gjonbalaj
Ramazan Hajdini
Sami Jonuzi
Zudi Karagjozi
Myslim Kuka
Faik Lita
Gazmend Lita
Luan Mazreku
Rifat Memeti
Nick Mirakay
Marash Nuculaj
Mamut Skenderi
Ekuran Sehu
Hafiz Shala

Solaire of Astora so vikas imalo li diplomatsko lobby ili nemalo?
Ги заборави

Lavdrim Muhaxheri
Genci Balla
Xhakja clan
Armir Bregu
Aldo Bare
Basri Bajrami
Zef Mustafa
Xhevdet Lika
Princ Dobroshi
Ismail Lika
Lul Berisha
Naser Xhelili
Myfit Dika
Kapllan Murat
Gjavit Thaqi
Naser Kelmendi
Ibrahim Habibovic
Luan Plakici
Plaurent Dervishaj
Bruno Krasniqi, Saimir Krasniqi, Elton Sejdaris, Erkliant Sula, Skender Cakoni, aka “Neri,” Gjovalin Berisha, aka “Cuz,” Nazih Nasser, aka “Naz,” Plaurent Cela, and Gentian Nikolli, aka “Genti“
Klodjan Copja
Denis Matoshi

и многу други.
 
Последно уредено:
Член од
28 декември 2015
Мислења
3.575
Поени од реакции
6.069
Тие земји кај што има капацитет за справување, вложуваат напори. Најсвеж пример е Австрија, од неодамна Швајцарија. Не ги спомнувам Унгарија и Полска затоа шо они го немаат ова како реален, внатрешен проблем. Постколонијалните земји и утепаните како нас најтешко се справуваат, од различни причини. Степен на морталитет, колективно чувство на постколонијална вина, ефтина работна рака, зацврстување, автономија и непристапност за органите на прогон во гетата таму кај што има концентрирано муслиманско население... Корупција, поткупливост, непотизам, неспособност, кратковидност на властите, состојба на де факто апартхејд во која малцинството може комплетно да го закочи државниот апарат секогаш кога би наишло на отпор...веројатно знаеш кое од овие каде припаѓа, од Холандија, Франција, Шведска, па до Македонија.



Ја имам конзервативно мислење на оваа тема. Мислам дека општествена реформа не може да трае, ако не е внатрешна, дали со револуција или со договор. Мора да има голема внатрешна поддршка и темел кај населението за да опстане. Втор фактор, шо е само историски факт, е дека големите реформи се случувале во економски, воено... ослабени земји. Магна карта се родила во извонредно слаба Англија, француската Република после ќотек од Прусија...
За разлика од Европа, пермутациите на моќ и влијание никако го немаат разјадено исламското општество. Дали како империја или протекторат, дали како комунистички хибрид со диктатор на чело или монархија со секуларен Устав, мнозинството генерациски ги продолжувало традициите од 7ми век. Сите grassroots ( :D ) движења кај нив завршувале со по некој Хомеини како резултат. До Магна Карта немаат стигнато(освен Турција), а тоа, мислам, е единственото релевантно нешто шо објективно ќе ти даде приказ за тамошните општества и менталитетот, без матењето вода на геополитиката од студената војна и тогашните инсталации, до сириската и таа каша попара на надворешни интереси.



Ако пуно ти е репер за нешто, да прекинеме одма. :D

Лаички, муџо изгледа како корисен идиот. Сите нечисти работи бесплатно(или со странски пари) ги работи добро индоктриниран муџо. Никој не може така успешно да создаде чувство на страв, несигурност, одбојност - како брадат муџо. Никој, ништо, освен природна непогода или ТОПИЛНИЦА не може толку да сјебе вредност на имот како муџо инфестација, па да натера исплашен каур да го продаде. Никој со таков восклик и радост нема да прифати да убие деца за Велигден и да намоча терен во главен град на држава како добро индоктриниран муџо.

Ако постојат секуларни албанци, тогаш пак се наметнува проблемот за кој погоре пишував. Каде е внатрешниот отпор, како они си го чистат дворот од се поголемиот број на салафистички оџи и нивни шеријатски проповеди? Ако го има тој отпор, кои се резултатите? Ако ги гледаме резултатите, меѓу албанците има најмногу борци по глава на жител во редовите на ИСИС. Ако гледаме однесување на еден суд на држава како што е косовскиот, одбивање на барање за екстрадиција на (со правосилна пресуда) осуден муџо, за тероризам, може слободно да се толкува како институционална поддршка на убиство од верски побуди.

Не знам во која насока размислуваат, ако постојат, секуларните албанци. Ако мислат дека овие се помало зло од каурите, па премолчуваат, тогаш е лицемерно тоа нивно глумење жртва кога биваат поистоветувани со нив. У правото, основ за вина се наоѓа кај извршувањето или пропуштањето. Пропуштањето се толкува како недостиг на должно внимание. Ако толкав процент од албанското население има хроничен недостиг на тоа општествено должно внимание, ја мислам дека има тука силен основ за колективна вина. :D
Онака го споменав пуно како resident albanian на форумов :D

Навлеговме во други води за што ќе отворам посебна тема околу позицијата на исламот во 2021. Бидејќи познавањата од исламот ми се крајно ограничени својот став морам да го темелам на тековните случувања и многу историски преседани.
Постојат земји и етноси со мнозинско муслиманско население каде што општествената форма на сцена е далеку од шеријат. Луѓе даваат свој живот за да не живеат како средновековни пацови.

Како што рековме, сириските оружени сили веќе цела деценија крваво се борат да го спречат ширењето на шеријатот на блиски исток, војувајќи на два фронта.
Едно време имаше језиви фотки од членови на ИД фатени од страна на сириска армија. Без многу церемонии, ги претвараа во мелено месо. Тоа говори дека не се работи само за потенцијал за секуларност туку херојска борба за спас на секуларизмот, макар бил симболизиран од Башар, син на стар "комуњар". Оружената борба, војната против непријател ќе се согласиш е највисоко ниво на несогласување, there`s no further :icon_mrgr:

Тука се и Курдите кои исто така цела деценија се борат против ИД, опозицијата и секако, Турција. Кај Курдите е јака левичарската прича, нели имаат цели единици составени исклучиво од жени.
Курдското прашање е едно од најмизерните пројави на западната политика. Наместо поддршка во создавање на секуларна курдска држава која би била еден вид база за ширење на секуларизмот во регионот, имаме поддршка на клептократско-исламистичкиот режим на Едроган.

Има и други примери, но за почеток мислам дека овие се ок.
Но се додека не се адресира морбидната творевина С.Арабија и нејзината улога во експанзијата на муџизмот, проблемите ќе останат.

Или чувство на колективна инфериорност? Дали Шќељзим е агресивен поради тоа што цел живот мора да биде шкиптар? :D Oh the peer pressure...
Кај албанците постои сосема секуларна религија, имено шкиптаризмот. Може поединец да биде и секуларен и атеист но без разлика, тој ќе биде шкиптарист, етноцентрист и шовинист како и најголемиот муџа.
Дури и лудакот Енвер Хоџа и покрај секуларноста фурал жесток национализам со непризнавање и тлачење на малцинства. Дали во иднина ќе преовлада едно или друго зло (муџизмот наместо шкиптаризмот) останува да се види.
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.327
Поени од реакции
81.576
Косово и Србија што добија а што изгубија со признавање на Ерусалим за главен град, тек ќе видат.
Не проценија баш точно колку добија а колку изгубија.

Само Израел доби тука.
Косово и Србија се меѓународно политички не толку битни фактори, да не речам небитни. Србија условно е дел од блокот, кој ги подржува Палестинците, кој е против идејата на палестински територии да се прогласува главен град на Израел. Тоа се Русија, Кина и други. Косово е муслиманска земја, зад која традиционално стојат такви сили, на пример Турција и други. Муслимански земји кои се експлицитно против израелските настојувања и кои никако не го признаваат Ерусалим за главен град.
На Израел многу згодно му дојде признавање на Ерусалим за главен град, од една земја од едниот погоре опишан блок и друга земја од спротивниот погоре опишан блок. Така како ПиАр, многу пригодно делува.

Ми се чини дека Израел го искористи (преку Трамп) конфликтот помеѓу Албанците и Србите, во своја полза, природно антагонизирајќи ги со земјите, од условно кажано својот блок, негирајќи ја нивната глобална политика според која признавање на Ерусалим за главен град, значи валидизирање на израелските стремежи.

Србија според мене, мање више, не доби ништо, а Косово доби признавање од Израел, но, со тоа Косово штрчи меѓу муслиманските земји, официјално деградирајќи ја големата муслиманска кауза - палестинското прашање. Не сум сигурен дека од тој аспект, подеднакво лошо поминаа двете.
Колку? Три вкупно земји само го имаат ова направено?

Кога велам Израел е добитникот, тука секако очигледно е дека ова и на САД им одговара.
Дали му се исплати на Косово вака да се постави на глобална политичка сцена, не знам. Дали Турска све ќе им опрости на Косово (и Ерусалим, и Ѓулен), само заради религија, исто не знам.
 

TheGhegClan

Slobodna Vojvodina
Член од
8 септември 2020
Мислења
505
Поени од реакции
154
Ги заборави

Lavdrim Muhaxheri
Genci Balla
Xhakja clan
Armir Bregu
Aldo Bare
Basri Bajrami
Zef Mustafa
Xhevdet Lika
Princ Dobroshi
Ismail Lika
Lul Berisha
Naser Xhelili
Myfit Dika
Kapllan Murat
Gjavit Thaqi
Naser Kelmendi
Ibrahim Habibovic
Luan Plakici
Plaurent Dervishaj
Bruno Krasniqi, Saimir Krasniqi, Elton Sejdaris, Erkliant Sula, Skender Cakoni, aka “Neri,” Gjovalin Berisha, aka “Cuz,” Nazih Nasser, aka “Naz,” Plaurent Cela, and Gentian Nikolli, aka “Genti“
Klodjan Copja
Denis Matoshi

и многу други.
Imame nie I mafijashi i toa zestoko aktivni i jako organizirani toa e realnost vo svetski ramki ama koga ke razmislis I za ova treba kockasti jajca neli toa go mozat italijanci albanci rusi ne biva germanska mafija jebote ili francuska se znae koj go moze toa do kraj. Toa e, ne ima mnogu I zatoa imame I vakvi no vo isto vreme imame I nobelovec I intelektualci, pisateli, doktori, diplomati, sportisti I artisti od svetski kalibar.
Thats who we are my friend, we strive to become better people but nonetheless we are Albanians after all, we have our own way of life. God is greatest.Amen
 
Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.439
@teneke @TheGhegClan
Што се кезите, да не случајно од радост плачеа децата и внуците ваши дури ги сунетисувавте?
 
Член од
3 март 2021
Мислења
579
Поени од реакции
995
Imame nie I mafijashi i toa zestoko aktivni i jako organizirani toa e realnost vo svetski ramki ama koga ke razmislis I za ova treba kockasti jajca neli toa go mozat italijanci albanci rusi ne biva germanska mafija jebote ili francuska se znae koj go moze toa do kraj. Toa e, ne ima mnogu I zatoa imame I vakvi no vo isto vreme imame I nobelovec I intelektualci, pisateli, doktori, diplomati, sportisti I artisti od svetski kalibar.
Thats who we are my friend, we strive to become better people but nonetheless we are Albanians after all, we have our own way of life. God is greatest.Amen
 

TheGhegClan

Slobodna Vojvodina
Член од
8 септември 2020
Мислења
505
Поени од реакции
154
Последно уредено:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.207
Поени од реакции
21.935
Imate gledano kako filozof probuva da popravi mehanicki defekt, mislam fizicki da popravi. Nebitno, jas imam gledano, mnoogu neprijatna gletka e toa.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom