Не ме сфаќај погрешно, не попувам, ама мислам дека губење време е да се реплицира на имбецилни постови. Нема поимбецилно нешто од тоа да споредуваш некоја црква во секуларни држави што организирано или не, правела/криела одвратни работи, кои одвратни работи кога излегле на површина, наишле на јавна осуда и од државите и од обичните луѓе, наспроти шеријатски системи кај што не постои принципот на секуларност и се што ние сметаме за злостор е дел од државното уредување, кривичното право(убивање на апостати), обичајното право(деца-невести, кастрирање девојчиња, полигамија, тепање жени...). Огромна разлика. Понатаму, споредување на денешни состојби на овие простори со прекуокеански од пред два века, во сосем различни култури, околности, ставање на двете у некомпатибилна манџа од срање и изедначување е муабет шо не заслужува мрсул да му фрлиш, а не реплика да му пишуваш. Тоа е како ја тебе сега да те прашам „дали ти, како белец, не се чувствуваш виновен за ропството на црнечката популација во САД?“ Ти ќе ми речеш дека не, историјата вика дека ти си јужен словен и немаш врска со англосаксонците и тоа шо таму тие правеле, друга мака имале твоите предци(кои тогаш биле робови). Или да ти го споредам ова што сега се случува со исламскиот екстремизам(односно исламот, не постои исламски екстремизам, нема дистинција, ама праиме roleplay, нели) со инквизицијата, крстоносните војни... и да те прашам дали тоа е истото нешто, па да ми објаснуваш разлики меѓу православие и католицизам, 11ти,15ти и 21век, западна и источна европа, кои луѓе живееле, каква политика се водела, црковна и „државна“...
Одбиј на глупост. Ако некој има пајажина у черепот, нема шо ти ја да чистиш.