Кое е тоа правило бе Син? ФФП?
Поголема смешка немало у историјата на фудбалот.
Не успешен обид на организација која покорумпирана и од влада на Македонија, да изиграва нешто, што и самите не знаеа.
Кажи ми еден нормален чуек што работа у фудбал дали разбрал како ФФП функционира и како ноже да се имплементира.
Сакаа да напраат од Сити жртвено јагне, и да покажат сила додека исто толку трошеа и други екипе, а многу сопственици со послабо располагање со кеш да си имаат алиби за нетрошење!
Затоа ми е мерак што Сити се подјеба и со ФФП и со Уефа
Смешка е само ради тие што го спроведуваа, ама проблемот е што до таа смешка секоја италијанска екипа се држеше. Англичаните генерираат многу повеќе пари, имаат за трошење доста повеќе од италијанските, работата е што и во таква ситуација Сити кршеа правила, Челзи не, Ливерпул не, Јунајтед не, дека и овие исто инвестираа доста.
Проблемот со ФФП се токму арапите и корумпираните институции у фудбалот кои секогаш им прогледуваа низ прсти или ги казнуваа симболично.
ФФП беше добра идеја, и сеуште е, ама не во вакви фудбалски околности ( коронава е само бонус ), не кога едни функционираат во едни услови а трети тимови во други, не е исто да си фудбалски клуб у Италија и фудбалски клуб во Анлгија.
Ама да не навлагам у тој муабет, поентата ми е дека ФФП какво и да беше, небитно ете и лошо нека е, сеедно, клубовите мораа да се држат до тие правила и истите се држеа, тие што ги заобиколуваат и прекршуваат, или едноставно ете финансиски не можат да ги издржат, или казни или ко Интер договор да направат и 3-4 години да се држат до истиот зашто не дека УЕФА ќе казнува клубови што се пред банкрот или едноставно финансиски лошо стојат, им даваа простор да застанат на нозе.
Сити никад не биле у лоша финансиска состојба, Сити си ги заобиколуваа тие правила и беа фатени а и казнети, 2 години без ЛШ, и тука све отиде у курац и ФФП беше прогласено за мртво, кога стигна второстепената одлука што беше уникатен пример во фудбалот. А најголемиот апсурд за мене не беше ова, туку фактот дека у Англија никој не се бунеше и не вршеше притисок иако им исцртаа дека Сити 2 години граделе екипа со кршење на правилата и притоа доаѓаа до титули. Сигурно тебе ко фан на Милан не би ти било сеедно ако пример сезонава испаднеше дека Интер го земале Хакими, Лукаку, Барела, на нелегален начин со кршење на правила, и притоа јаделе симболична казна за тоа, додека Милан склапале тим на фер начин со тешко преговарање и ценкање и некако склопиле ок тим за да конкурираат за висок пласман. У некој нормален свет на таквиот тим ќе му се одземе титулата.