Белорусија

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Не реков дека ти си кажал, туку ти ја доловувам небулозата. Пољаци идеа низ Југославија и продаваа све и свашта, за ситна пара. Според тоа најверојатно им било тешко под комунизмот. Една колешка кажуваше дека татко и чекал 6 месеци за кондури и на крај кога ги добил, му биле мали. Тешко им било, ама прво проблемите на Пољаците и сите комунистички поствоени режими биле водени од просоветско раководство..

Но нејсе, мене ме интересира, како тоа Пољаците не сакаат да бидат пријатели со Русите, заради советскиот режим, а сакаат да бидат пријатели со Германците и покрај нацистичкиот режим.

Може тие живите сведоци да кажуваат све за Русите, ама има сеуште нели понекој жив сведок за злоделата на Германците... Или не се важи тоа ?

Според ова генерално тој факт за живите сведоци и за злоделата на Русите, вреди колку снегот за кој ми раскажувал дедо ми во Септември. И може да е резултат само на засилена пропаганда.

Аха во Русија софт верзија на комунизам... Маркс во гроб се превртува.
Русија е моментално фашистичка земја. Авторитарна, експанзионистичка, малку десно од центарот, националистичка, милитаристичка, конзервативна. Путин идеолошки е многу сличен на тој со бркот на Чарли Чаплин.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.541
Поени од реакции
24.365
Русија е моментално фашистичка земја. Авторитарна, експанзионистичка, малку десно од центарот, националистичка, милитаристичка, конзервативна. Путин идеолошки е многу сличен на бркот на Чарли Чаплин.
Ne velam deka ne e takva, no cisto od radoznalost me interesira kako ja dozivuvas SAD.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Ne velam deka ne e takva, no cisto od radoznalost me interesira kako ja dozivuvas SAD.
Сад е подесно од фашистите, и полиберална, посебно Бајден. Инаку идеолошки се тука Садам Хусеин, Гадафи многу се слични на Путин. Трамп беше екстремна десница тука е Реган па и Буш тие се подесно од Хичо и Путин.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.541
Поени од реакции
24.365
Сад е по десно од фашистите, и полиберална. Инаку идеолошки се тука Садам Хусеин, Гадафи многу се слични на Путин.
Ne stedi tolku na zborivi, ne se naplakjaat. SAD bila po desno od fasistite i tolku. Daj malce pobogato, poslikovito.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.182
Поени од реакции
18.259
Но нејсе, мене ме интересира, како тоа Пољаците не сакаат да бидат пријатели со Русите, заради советскиот режим, а сакаат да бидат пријатели со Германците и покрај нацистичкиот режим.
Платите во Германија се повисоки.Плус им се извинија.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
Платите во Германија се повисоки.Плус им се извинија.
Аха значи тоа било работата. Утредента Германија да ја пукне криза, а Русија да цвета ете ги одма пољаците пријатели со Русите и одма живи сведоци на Германската опресија ќе се јават :)
Иначе тоа е тоа.

D

Deleted member 12196

Гостин
Толку лупаш зелени, и толку си мислиш си духовит со ова што го верглаш лубриканти, лубриканти, ќе си помисли човек зависник си од лубриканти, и својата фрустрација ја потиснуваш што пробуваш неуспешно врз друг да му го префрлиш тоа. Pain in the as*, смири си ги хормоните, а за тоа со кој бев не ти кажувам, нејќам да лежиш по затвори ;) Ај не замарај поќе, глуп си...
Благодарам што се трудиш да не лежам по затвори, иако и тие се за луѓе. И нема потреба да ми кажуваш со кого си бил. Откако Боки е во затвор единствено со некој црнец од Нигерија можеш да бидеш.

Знам дека сум глуп. Сум се фатил да се објаснувам со шарен куртон, кој сега изигрува патриот. Не е лошо да се погледаш во огледало, ќе видиш дека си поглуп.

Vartolu

makoto 誠 chu 忠義
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.369
Поени од реакции
6.056
Благодарам што се трудиш да не лежам по затвори, иако и тие се за луѓе. И нема потреба да ми кажуваш со кого си бил. Откако Боки е во затвор единствено со некој црнец од Нигерија можеш да бидеш.

Знам дека сум глуп. Сум се фатил да се објаснувам со шарен куртон, кој сега изигрува патриот. Не е лошо да се погледаш во огледало, ќе видиш дека си поглуп.
Патриот јас си покажувам таму кај што треба да бидам. На тастатура сите патриоти можите да бидите, особено вие големите љубители на тираните, искомплексирани батки кои фрустрациите од ќотекот и малтретирањата од школските клупи ги генерирате по форуми, фејсбук и твитер, хвалоспевајќи ги Лукашенко и дружината како него, демонстрирајќи моќ ја покривате таа ваша пичкарска душа....Бидејќи никој не ве есапи in real life...

И што мислите дека ако ставите лав и 16крако Македонско знаме на фб а истовремено си го колните братот, или слика со тупаницата со СДСМ и дека во Европа ни било местото, а сте скарани со 80 комшии, ве прави попатриот од оној кој има вработено 200 души, кој плаќа даноци, придонесува за градење на татковината?? Јас тоа го сметам за патриотизам, да си ја сакаш татковината и дедовината, да вложуваш, да градиш, да ја направиш пристојно живеалиште за децата свои...Кога ќе ти е среден дворот, ЕУ сама ќе те моли да влезиш, и нема да те уценува никаква Бугарија,Грција итн...А не да му збираат на сиромавиот народ некои лигуши како тебе потписи од 10 души за гласање за едно посрано работно место од 15.000 плата, кои ги земате од оние што се трудат..Легачи и џаболебари...Со чест на исклучоци...

Ете вака, на ова ќе ти повлечам паралела со Македонија, и тука ќе си го пронајдиш одговорот. И Македонија била(дел сеуште е) под Српска,Бугарска и Грчка окупација....И србите и бугарите и грците тука се однесувале како окупатори...Денеска 90% од жителите на Македонија, србите ги сметаат за пријатели, а Бугарите и Грците не. Зошто е тоа така? Кога еве и србите тука праеле бељи....Еве хипотетички да земиме во предвид и да се немаше осамостоено овој дел на Македонија, пак србите немаше да бидат омразени ни пола од она што се омразени грците и бугарите...

Последно уредено:
Член од
24 април 2008
Мислења
11.151
Поени од реакции
12.774
Што има врска сега пак голготата на нашите Македонци во Егејска Македонија, со голготата на Полјаците,Чесите,Словаците,Украинците под советска чизма?!

Meanwile, бркатиот психопат донесе закон на кој им се забранува на новинари да известуваат од протести...Ете дотаму е забеган, ама му се ближи крајот на неговото владеење, само трпение...Ама на се му дошло крајот, и него ќе му дојди. Нека си пушти снимки од Садам Хусеин..Бетер ќе заврши....
Повели отвори книга по историја, па можеби ќе ја разбереш споредбата. Додека сеуште има печатени книги, се разбира.

И повторно глумиш скромност, ене ти ја Кина со нејзиниот третман кон Ујгурите, па никој не се осмелува да и` писне, со исклучок на по некој тивок очаен крик. Не навиваш и кинеските комунисти да си го дочекаат својот крај ?

Ептен си пристрасен во твоето навивање за тоа на кого треба да му дојде крајот, а кој не ти смета во светскава политичка лудница.

Vartolu

makoto 誠 chu 忠義
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.369
Поени од реакции
6.056
Повели отвори книга по историја, па можеби ќе ја разбереш споредбата. Додека сеуште има печатени книги, се разбира.

И повторно глумиш скромност, ене ти ја Кина со нејзиниот третман кон Ујгурите, па никој не се осмелува да и` писне, со исклучок на по некој тивок очаен крик. Не навиваш и кинеските комунисти да си го дочекаат својот крај ?

Ептен си пристрасен во твоето навивање за тоа на кого треба да му дојде крајот, а кој не ти смета во светскава политичка лудница.
Темава е за Белорусија. За Кина немаме мислење дадено тука, инаку за мене комунизмот е еднакво зло со нацизмот... Крај...Дали бил кинески, руски, американски, германски...Whatever....

Член од
14 август 2006
Мислења
45.542
Поени од реакции
85.093
Комунизмот не те убива, дури и ако не си комунист. Али случајно ако те убива поради тоа, стануваш комунист и завршена работа.

Е сега, Евреј во нацистичка Германија, може на трепавици да дуби, исто му се фаќа. Може да се самодекларира дека е најголемиот нацист. Исто му се фаќа.

Vartolu

makoto 誠 chu 忠義
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.369
Поени од реакции
6.056
Комунизмот не те убива, дури и ако не си комунист. Али случајно ако те убива поради тоа, стануваш комунист и завршена работа.
Комунизмот ако запалиш свеќа во Црква те убива, и тоа како.

Комунизмот ако речиш нешто против Сталин, те убива.

Комунизмот, ако побараш некое си човечко право за кое чика Сталин рекол дека не смее да се прави, те убива.

Комунизмот ако контактираш пријател од земја што не е комунистичка, те прогласува за шпион, и те праќа на тешка работа во гулаг.

Комунизмот ако си украинец, ти го зема житото, и те остава да умриш од глад, и да се јадиш човек со човек за да преживееш. За време на комунизмот, украинците мачки, стаорци, глодари, верверици убиваа за да не умрат од глад...Кога снема верверици, и глувци, украинците децата не си ги пуштаа од куќа да излезат, бидејќи ги грабнуваа и ги јадеа...

итн итн итн

И сега што е разликата?

Член од
14 август 2006
Мислења
45.542
Поени од реакции
85.093
Комунизмот ако запалиш свеќа во Црква те убива, и тоа како.

Комунизмот ако речиш нешто против Сталин, те убива.

Комунизмот, ако побараш некое си човечко право за кое чика Сталин рекол дека не смее да се прави, те убива.

Комунизмот ако контактираш пријател од земја што не е комунистичка, те прогласува за шпион, и те праќа на тешка работа во гулаг.
Значи, според тебе комунизмот те убива ако палиш свеќа в црква, ако речеш нешто против Стаљин, ако контактираш пријател у некоја земја и тн.

А ако не ги правиш тие рабти - не.

Нацизмот, те убива ако си Евреј и ти тука палел, непалел, свеќа, зборел, незборел против лидерот....сосема сеедно ти е. Не можеш ништо да смениш.

Комунизмот ако си украинец, ти го зема житото, и те остава да умриш од глад, и да се јадиш човек со човек за да преживееш. За време на комунизмот, украинците мачки, стаорци, глодари, верверици убиваа за да не умрат од глад...

итн итн итн
Хлодоморот е реалност, која се случила. Политички инструираниот јавен наратив сака да ја претвори во геноцид - тоа ти што го велиш - Хлодоморот бил насочен кон Украинците.
Тоа е мит.
Хлодоморот е резултат на несмасно спроведените општествени реформи, т.е. обид за уништување на селанството, преку државна валидација на одземање на се што имаат и нивно финално претврање во работничка класа. Притоа, без земја, храна и слично - умираат од глад.
Никако не бил насочен само против Украинците. Таа пракса се спроведувала низ целата земја и секакви народи страдале од глад. Но, највеќе селанство со земја и фарми имало во Украина, што е и нормално, бидејќи таму е плодната почва и највеќе настрадале Украинците. Модерните националисти во Украина сакаат да го присвојат гладот и бедата која ја предизвикал Стаљин, само затоа што статистички највеќе се земало од Украина, затоа што највеќе имале таму селаните.

Последно уредено:
Член од
24 април 2008
Мислења
11.151
Поени од реакции
12.774
Темава е за Белорусија. За Кина немаме мислење дадено тука, инаку за мене комунизмот е еднакво зло со нацизмот... Крај...Дали бил кинески, руски, американски, германски...Whatever....
Значи навиваш и кинеските комунисти да си го дочекаат својот крај, или не ти сметаат како втор најголем трговски партнер на САД и државите членки на ЕУ ?

Vartolu

makoto 誠 chu 忠義
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.369
Поени од реакции
6.056
Значи, според тебе комунизмот те убива ако палиш свеќа в црква, ако речеш нешто против Стаљин, ако контактираш пријател у некоја земја и тн.

А ако не ги правиш тие рабти - не.

Нацизмот, те убива ако си Евреј и ти тука палел, непалел, свеќа, зборел, незборел против лидерот....сосема сеедно ти е. Не можеш нито да смениш.
Значи треба главата да ти е наведната цел живот да одиш и да пазиш да не навредиш некој комунистички копук, да не фрлиш некоја ракија отпоќе и да почниш да кажуваш некое твое мислење и поради тоа да завршиш во гулаг? Ебате животот таков, земете отепајте ме, што да ви речам. Буквално жив мртовец...Во права смисла на зборот...Седи мирен, животкарај си, барем жив си..Искрено, смртта би ми била подрага него таков живот...

Не ти ја сфаќам поентата, зошто ми го споредуваш постојано со нацизмот? Јас не спорам дека нацизмот е најголемо зло, не знам зошто ми докажуваш општопознати факти...Ете нацизмот е поголемо зло од комунизмот...И? Треба да се правам слеп и да речам дека е убаво да живееш во Сталинистички комунизам? Нацизмот на Евреите им го забранувал поточно уништувал се што се декларира како Евреин. Право на самоопределба им забранува, и поради тоа што некој е евреин и се декларира како таков го губи животот, а овде некој ако речи дека е Христијанин, Муслиман, Будист и за тоа ја губи главата...Едниве требат Евреи како нација, другиве требат Христијани, Муслимани, Будисти...Сега знам дека ќе речиш овие помалку убивале...Битно убивале...
Хлодоморот е реалност, која се случила. Политички инструираниот јавен наратив сака да ја претвори во геноцид - тоа ти што го велиш - Хлодоморот бил насочен кон Украинците.
Тоа е мит.
Хлодоморот е резултат на несмасно спроведените општествени реформи, т.е. обид за уништување на селанството, преку државна валидација на одземање на се што имаат и нивно финално претврање во работничка класа. Притоа, без земја, храна и слично - умираат од глад.
Никако не бил насочен само против Украинците. Таа пракса се спроведувала низ целата земја и секакви народи страдале од глад. Но, највеќе селанство со земја и фарми имало во Украина, што е и нормално, бидејќи таму е плодната почва и највеќе настрадале Украинците. Модерните националисти во Украина сакаат да го присвојат гладот и бедата која ја предизвикал Стаљин, само затоа што статистички највеќе се земало од Украина, затоа што највеќе имале таму селаните.
Ајде сега уште малку, ќе испадни и дека Хлодоморот всушност е социјален експеримент за доброто на човештвото. Испитувале која му е границата на човекот на кршење на морал, совест и се што е човечко и што не прави различни од животните, па да почнат да се јадат меѓу себе за да знаат како да постапуваат во таков случај. Мислам ова ти е тотално погрешна престава на Хлодоморот... Хлодоморот според мене можеби го нема она што го имало во Холокаустот, но можам да кажам дека после Холокаустот е најголемо зло што било направено врз еден народ и воопшто против човештвото од комунистички и нацистички монструми... Тоа не смее да се релативизира, и да се разводнува од типот селанство меланство реформи меформи...
Автоматски споено мислење:

Значи навиваш и кинеските комунисти да си го дочекаат својот крај, или не ти сметаат како втор најголем трговски партнер на САД и државите членки на ЕУ ?
Навивам...Се што е злобно за човештвото, треба под итно да му се стави крај... Комунистички и нацистички партии треба во преамбулата на секој устав на секоја земја во светот да се забранат да постојат.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom