Види, во Илинден тие што потегнале биле 100тина луѓе. Во НОБ исто првоборци биле 100тина луѓе.
Секогаш било тешко да се оди со главата низ ѕид. Но колку и да изгледа тешка ситуацијата, тешка е затоа што луѓето имаат нереална надеж во државата. Ова држава ваква каква што е, е непријател на Македонскиот народ и секој обид да се направи нешто преку неа ќе биде осуден на пропаст. Ситуацијата реално може да се сврти во наша корист многу брзо, цирка 5-10 години. Само треба вистински луѓе, не повеќе од 100тина и добра методологија.
Тука пак ќе се навратиме на некои постари дискусии, каде што не се согласуваме и каде што јас се обидувам да сум најреален што можам колку и да е болно. А тоа е македонското прашање на коешто ти си пристрасен што е нормална човечка особина. Јас се обидувам да не сум иако не верувам дека ќе постои момент кога ќе кажам дека 100% не сум. Не ми го земај ова за зло или како навреда не ми е тоа поентата.
Македонскиот народ Е македонската држава. Што е држава? Територија+население. Нас не не ебава територијата, земјата природата. Тука сум на иста линија со Џорџ Карлин, се што сакам да кажам е сумирано во видеово:
Викавме уа Бранко, уа Љубчо, уа Никола, сега викаме уа Заев, утре може ќе викаме уа Христијан (иако е тоа рамно на научна фантастика). Јас ти гарантирам дека да живееме и 8 милиони години и да се изгласа закон секој граѓанин на државата да биде премиер по 4 години џабе ќе биде се. Дури и кога редот ќе им дојде на чесните или способните или достоинствените нема да се смени ништо. Он ќе биде премиер, да, ама корупцијата и трулежот во понискиот ешалон нема да може да ги искорени, макар и се донесат најдобрите закони. Ок ќе донесе закон за дрвокрадци, шумската полиција ќе прима мито од нив. Ок ќе се најде некој чесен да ги пријави ќе го поткупат судијата да не ги осуди. Ќе го фатат и судијата, ќе дојде друг на негово место кој нема да вика чекај чесен ќе бидам, него ќе вика од 5-6 позаебани случаеви тука месецов, јас можам да извадам плата од 4 години. За да имаш функционална држава какви што е северот од ЕУ, Норвешка, Канада или слично, треба да имаш народ од кој мнозинството вреднуваат принципи, достоинство и свест за колективно добро над лични материјални интереси. Луѓе кои нема да фрлаат ѓубре во река не заради казна туку затоа што личната морална одговорност им налага така. Ако имаш во државата 1 што фрла ѓубре, а 100 кои се доволни свесни да го соберат, шумата ќе биде чиста. Ако е обратно, сто души ќе фрлаат, а тој едниот колку и да сака нема да може да исчисти се. Така и за се останато.
Тоа е едниот начин како може една држава има ред. Вториот е стапот и диктатурата. Види документарци за Северна Кореа. Влакно нема на улица, стапка на криминал може и најниска во свет. Има причина зошто исламските исеротини од држави се или теократии или воени диктатури или апсолутистички монархии. Таму не може да биде демократија затоа што општествата ќе личат на гетата во Франција, Англија, Германија. Значи само врховен господар кој е и егзекутор, нема што судења, мудења каде што бирократски може да се заташка работата. Крадеш-сечење рака. Колку и да се примитивни и заостанати, кај муслиманите само тие мерки функционираат, со цивилизирани луѓе можеш цивилизирано да се договориш. Еве кај орките, го фатиле дека краде во Норвешка, ќе го бутнат во затвор со 5 ѕвезди, и што, јак кур, види го Дардан како ужива. И некој ќе помисли дека овој ментален склоп вакво нешто ќе го спречи да не дила хорс?
Ние сме некаде измеѓу во таа фаза. Не сме Пакистан, ама и не сме Луксембург. Во менталната свест. И тука ќе останеме во тоа лимбо, во нашиот животен век. Се додека не се формира значителна критична маса, во идеална верзија над 50%, но и со нешто под тоа би било ок за старт. И во Норвешка имаш секакви, нискообразовани, мало ај кју и слично. Ама секој застанува во редот, секој почитува селекција на отпад затоа што 2 грама ти требаат за да сфатиш дека рециклажа е за општото добро. Ако има некои сомнителни закони маса народ излегува и ако треба и насилство жолти елеци и слично. Не седат кафе да пијат. Судијата не прима мито затоа што вика тоа дете згазено на пешачки можеше да биде мое а јас да не бев судија, како ќе ми беше мене убиецот да платеше пари и да беше ослободен?
Знам дека си со најдобри намерни, знам дека си патриот, ти го сфаќам и оптимизмот и верувај ми посреќен од тебе ќе бидам ако за 5-10 години и стотина добри луѓе тргне работата на подобро. Ама нема. Овој народ сега е драстично поразличен од оној од НОБ. Колку и да биле во незавидна позиција, колку и непријателот да бил помоќен, мнозинството останало непокорно, кодошите се егзекутирале, а хероите се славеле. Најголем срам било да работиш против својот народ, или да седиш дома додека твоите комшии се на фронт и гинат за да те ослободат тебе. Џабе е сега се.
Ili vremeto... mozebi sticajem okolnosti se e kako shto treba....
Iako si ljut sepak so tebe mozeshe nekakov muabet da se napravi.
Ti blagodaram.
Lj.
Зошто љут, не знам кај виде такво нешто. Се си е ок.