Македонска берза

Член од
7 мај 2021
Мислења
2
Поени од реакции
3
Гранит срамота. Од оперативното работење за 2020 година имат направено загуба од 3.819.000 денари, а ги лажат акционерите дека ќе ја зголемат дивидендата. По се изгледа тоа беше само да ги излажат купувачите за два дена да ја качат цената на акцијата за 15% за да може поранешните директори во Гранит да си ги продадат акциите по повисоки цени. Ајде сега во понеделник да видам дали ќе продаваат пак по истите високи цени.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Реалната вредност не е под 60.000 денари, се нуди џабе за 13.500 денари, а никој не ја купува?! Скопско и се е можно!
Реално, судскиот процес е перципиран како извор на огромна неизвесност и мислам дека нема да има скоро никаква побарувачка за акцијата доколку тој не се реши во корист на малите акционери.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Гранит срамота. Од оперативното работење за 2020 година имат направено загуба од 3.819.000 денари, а ги лажат акционерите дека ќе ја зголемат дивидендата. По се изгледа тоа беше само да ги излажат купувачите за два дена да ја качат цената на акцијата за 15% за да може поранешните директори во Гранит да си ги продадат акциите по повисоки цени. Ајде сега во понеделник да видам дали ќе продаваат пак по истите високи цени.
Би требало да рипнат профитите на градежниците во кв3 и кв4 и понатаму.

Член од
7 мај 2021
Мислења
2
Поени од реакции
3
Би требало да рипнат профитите на градежниците во кв3 и кв4 и понатаму.
Нормално дека е така зошто првиот квартал е зима кога градежништвото и не работи, но мојот коментар се однесува на оперативната добивка за цела година што претставува просек за сите 4 кв.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Нормално дека е така зошто првиот квартал е зима кога градежништвото и не работи, но мојот коментар се однесува на оперативната добивка за цела година што претставува просек за сите 4 кв.
Пандемија беше....сега се опоравува економијата. Следната година ќе нема пандемија. Веќе има раздвижување во градежништвото. Цените растат. Оваа дефинитивно ќе биде подобра од лани а 2022 подобра од оваа. Ќе има раст кај градежници и хотелијарите на мсе постепено. Моментално се најутепан сектор на мсе.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Еве како се креира атмосфера за нешто во општеството. Замени го вакцинација со купување станови или купување акции или инвестициски фондови или животно осигурување, па повторувај ја наменски веста преку платени соопштенија еднаш на секои месец-два и за година-две ќе креираш атмосфера за сопствената кауза!

Член од
6 мај 2021
Мислења
34
Поени од реакции
61
Za gradezniot sektor, so vakvo nivo kako dosega od strana na drzavata vo realiziranje na kapitalnite investicii, sum pesimist deka ke moze da dojde do nekoe nivo na razvoj i osobeno primamliv profit na domasnite gradezni kompani. Periodicno moze da se atraktivni na berzata zemajki ja predvid psihologijata na tolpata, no realno gradezniot sektor i so dobivanje rabota ne moze da se oporavi tolku lesno od ovaa situacija vo koja se naoga, a da ne zborime koga ne bi bil dovolno angaziran.
Ne zaboravajte deka najkrupnite kapitalni investicii za patnite koridori ni gi realiziraat ili se ima namera da gi realizirat stranski kompani, a ne domasni. A toa uste poveke im ja oteznuva rabotava na domasniot gradezen sektor.
Ponatamu, veke dojde pola godina, a nemaat tender dobieno domasnite gradezni kompani za 2021 godina (od toa sto gledam vo sajtot time.mk nitu Granit nitu Beton napravile nekoja zdelka so drzavata za 2021 godina).

Interesno od OKTA, planiraat da dodeluvaat dividenda od 73 denari bruto i pokraj losata godina sto ja imale vo 2020:). Ako ovoj predlog pomine na sobranie na akcionerite, mu doaga deka Okta veke 3 godini po red se grizi i za nejzinite akcioneri.

Последно уредено:
Член од
12 јули 2017
Мислења
109
Поени од реакции
100
Za gradezniot sektor, so vakvo nivo kako dosega od strana na drzavata vo realiziranje na kapitalnite investicii, sum pesimist deka ke moze da dojde do nekoe nivo na razvoj i osobeno primamliv profit na domasnite gradezni kompani. Periodicno moze da se atraktivni na berzata zemajki ja predvid psihologijata na tolpata, no realno gradezniot sektor i so dobivanje rabota ne moze da se oporavi tolku lesno od ovaa situacija vo koja se naoga, a da ne zborime koga ne bi bil dovolno angaziran.
Ne zaboravajte deka najkrupnite kapitalni investicii za patnite koridori ni gi realiziraat ili se ima namera da gi realizirat stranski kompani, a ne domasni. A toa uste poveke im ja oteznuva rabotava na domasniot gradezen sektor.
Ponatamu, veke dojde pola godina, a nemaat tender dobieno domasnite gradezni kompani za 2021 godina (od toa sto gledam vo sajtot time.mk nitu Granit nitu Beton napravile nekoja zdelka so drzavata za 2021 godina).

Interesno od OKTA, planiraat da dodeluvaat dividenda od 73 denari bruto i pokraj losata godina sto ja imale vo 2020:). Ako ovoj predlog pomine na sobranie na akcionerite, mu doaga deka Okta veke 3 godini po red se grizi i za nejzinite akcioneri.
Okta e firmiste za mk uslovi. Koj vlegol posle kapija znae.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Кутрето го симболизира цајтгајстот на моментот. Од една страна го имаме Пекабеско на Кутревци, најголемиот производител на храна во државичево, што е пет класи подобар од било која друга инвестициска опција на (сѐ уште) Македонската берза. Од друга страна го имаме Догикоинот (или Доуџкоинот, или како и да е факин изговорот на којшто собираат публицитет и креваат свесност за него), којшто е ноторно продавање ветер и магла, а којшто достигнал капитализација од педесетина миљарди долари. За 5-6 години кога ќе погледнеме наназад, ќе се крстиме како било можно да постои ваква состојба на пазарот...

Член од
23 октомври 2011
Мислења
887
Поени од реакции
2.207
Пријатели , поискусни инвеститори на мсе. Да ве прашам за совет и мислење.

Од татко ми наследив акции во РЖ услуги. Една акција вреди само 52 ден. што е навистина многу малку.

Не знам што да правам . Дали да ги продадам или да почекам да пораснат? Дали ќе растат воопште или може цело претпријатие да отиде во стечај.

Навистина не знам што да правам , секој совет од поискусните е добредојден. Го ценам секое мислење и став .

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Пријатели , поискусни инвеститори на мсе. Да ве прашам за совет и мислење.

Од татко ми наследив акции во РЖ услуги. Една акција вреди само 52 ден. што е навистина многу малку.

Не знам што да правам . Дали да ги продадам или да почекам да пораснат? Дали ќе растат воопште или може цело претпријатие да отиде во стечај.

Навистина не знам што да правам , секој совет од поискусните е добредојден. Го ценам секое мислење и став .
Што те спречува да ги продадеш и да купиш од подобра фирма? Се надевам дека ми ја разбра поентата.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
НЛБ објави дека нема дивиденда, цената оди нагоре

Член од
10 април 2013
Мислења
1.120
Поени од реакции
715
НЛБ објави дека нема дивиденда, цената оди нагоре
Da, nema dividenda do septemvri, a vo septemvri povtorno ke se razgleduva odlukata od strana na guvernerkata.Samo ne zaboravi deka ako ima dividenda do kraj na godina taa ke bide 3000+dens.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Da, nema dividenda do septemvri, a vo septemvri povtorno ke se razgleduva odlukata od strana na guvernerkata.Samo ne zaboravi deka ako ima dividenda do kraj na godina taa ke bide 3000+dens.
Можеби сум испуштил нешто но такви рокови немаше во тоа што го објавија. Пример кај Комерцијална јасно пишуваше колку ќе исплатат кога ќе се тргне забраната.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Да ама со сегашна добивка од 1990 добивка по акција или да речема 2200 следната година и пај оут од 40% или 1000 ден од акција и цена од 24000 се добива проектирана дивиденд јиелд од окулу 4% не е лошо ама далеку од привлечно и ефтино.
Сега гледам АЛК стигнал до п/е 20 и п/б 2.0 :-(

Kajgana Shop

На врв Bottom