Како да се победи депресијата?

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.692
Toj у картонот има надеж, дека еден ден ако му се посреќи ќе има исполнет живот и ќе ја оствари целта у животот, која и да е. Овој богатиов е истиот лик у картонот на кој му се посреќило.
Како ја дефинираме среќата е многу интересна ствар.
Пример, јас сега со фичо би бил(треба да бидам) 100 пати посреќен од некој у Бугати од 1923 да речеме. Фичото е спејс шатл у перформанси за бугатито арно ама ништо од мојата среќа, за разлика од некој фраер 1923.
Плус можам радио со блутут од 500 денари да му монтирам и со мобилен на старо од 1000 денари и интернет да ја имам цела музика што некад е направена инстантно.....можам и документарци да си слушам.
Вака тропајки глупости ми текна една идеја околу депресијава и анксиозноста....чисто онака како идеја. У задње време многу размислувам за животната енергија, либидо, кундалини, чакри креативност......можеби таму е коренот на проблемот.
Нема врска дали живееш во картон или во палата.Бројот на самоубиства на тие шо живеат во картон е сигурно многу поголем него кај славните и богати.Разликата е само во тоа шо никој не се замара со судбината на тој шо живее во картон.Иначе земја со огромно зголемување на самоубиствата е Тајланд,земја на сиромаштија и проституција.По се изгледа таму веќе и надежта е во изумирање.

Член од
6 август 2015
Мислења
465
Поени од реакции
780
Нема врска дали живееш во картон или во палата.Бројот на самоубиства на тие шо живеат во картон е сигурно многу поголем него кај славните и богати.Разликата е само во тоа шо никој не се замара со судбината на тој шо живее во картон.Иначе земја со огромно зголемување на самоубиствата е Тајланд,земја на сиромаштија и проституција.По се изгледа таму веќе и надежта е во изумирање.
Па зошто исто користење на дрога, алкохол и слични супстанци се масовна појава меѓу сиромашно население ? Сигурно не дека животот им е сјаен :) има причина зошто Ромчиња по улици дишат лепак.

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.692
Па зошто исто користење на дрога, алкохол и слични супстанци се масовна појава меѓу сиромашно население ? Сигурно не дека животот им е сјаен :) има причина зошто Ромчиња по улици дишат лепак.
Абе Боди не осетил сиромаштија на свој грб затоа филозофира нешто,можда ќе му се посреќело на тој во картонот,ама можда.Тоа можда демек го држело во живот.:cautious:

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Депресија е болест. Нема врска со никакви енергии и чуда.

Како за се друго (ве боли заб, слепо црево, нога) одите на лекар, така и за ова. Така да, кој и да мисли дека страда од депресија, под итно нека иде на лекар (психијатар) за што полесно и побезболно да се реши проблемо (ако е возможно).
Не се разбирам како медицинава го третира, гледам ти си запознаен....ме интересира, дали е хардверски или софтверски проблем ако употребиме аналогија со компјутериве. Или може е нешто што не е ни тоа ни тоа...душевно да го крстиме, користејки религиозна дефиниција.

Член од
13 април 2021
Мислења
3.447
Поени од реакции
11.325
Не се разбирам како медицинава го третира, гледам ти си запознаен....ме интересира, дали е хардверски или софтверски проблем ако употребиме аналогија со компјутериве. Или може е нешто што не е ни тоа ни тоа...душевно да го крстиме, користејки религиозна дефиниција.
И хардверски и софтверски проблем. Внатрешни и надворешни фактори влијаат и третманот треба да биде во двете насоки.

Член од
6 август 2015
Мислења
465
Поени од реакции
780
Не сум ни јас медицинско лице, ама сум бил индиректно (и директно додуша) упознаен со болеста.

Иначе, проблемот е и хард и софтверски. Дисбаланс во хормони, хемија во мозокот, трауми од детство, психолошки растројства, надворешни фактори (смрт на близок, сиромаштија итн итн.). Многу комбинации у игра :)

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Има еден феномен тука кој треба да се земе у предвид....пример стапката на иселување од Македонија кога бевме утепани скроз и имаше 36% невработеност беше помала. Откако почнаа луѓе да заработуваат повеќе почнаа да бараат уште поголема заработувачка и да си бегаат од државава. Во тој контекст, ако си зимал некогаш 500 евра плата никад у живот не се враќаш да работиш под тоа, од таму и еврејската клетва....да имаш па да немаш нели.
Поентата у муабетот у постот кој ми го цитираше е дека џабе е да бидеш богат, депресијата е поврзана со егзистенционална криза на многу подлабоко ниво....битието страда. Од таму нема напојување на телото односно станува безживотно, го нема движењето на змијата :)
Автоматски споено мислење:

Абе Боди не осетил сиромаштија на свој грб затоа филозофира нешто,можда ќе му се посреќело на тој во картонот,ама можда.Тоа можда демек го држело во живот.:cautious:
У средно јадев четврт леб и мортадела 100 грама....доста често парче леб сум си вадел у канал варејки некој ауспух, шмирглајки некоја кола.....копајки канали и темели, мешајки малтер и т.н.
Али сум бил среќен, иако ми фалело она разбирање на работите кое го имам сега...ослободен од сите програмирања на колективот, морал и сл. срања.

Последно уредено:

@Fluffy_bunny

Зајко кокорајко
Член од
24 декември 2020
Мислења
1.771
Поени од реакции
2.330
На мајка ми откако и извадија неколку органи после операција и се прекина мен. циклус пред време и од тогаш почна да ја фаќаат периоди на депресија, кога ќе ја прашам зошто плачи, ми вели само "сами течат". Корона периодов не помага пошто цела година сме затворени без социјализација.
Посветување внимание и време на вакви лица помага, исто така шетање, или да се занимаваат со нешто.
За оние со потешка слика на депресија најверојатно и медикаменти се потребни.

Во еден дел кај оние кои се во депресија има влијание хормоналниот дисбаланс кој довел во голема мера до таква состојба. Можеби и целиот стрес кој го доживеала мајка ти и влијаел дополнително да се продлабочи состојбата. Би те советувал почесто да ја носите на прошетки во планина, оти верувам дека ќе и годи свежиот и чист планински воздух. Исто препорачувам да почне да зема магнезиум, ќе и го намали стресот и напнатоста додека исто така влијае многу добро на нервниот систем.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.379
Поени од реакции
10.290
Можете со денови и месеци да ја разработувате темата за депресија, но едно и единствено и непроменливо е фактот дека цела популација живее во епидемија на стрес или колективна депресија.
Единствено по кое секој човек се разликува, затоа и секој одговор, секој даден совет не лечи и не делува исто, е тоа е какво му е менталното тело, дали на тоа тело делува ментална дисциплина или нешто сосема друго или пак ништо.

Пишувам еве од мое животно искуство, од мојата депресија или како порано старите обично ја викале(нервоза, тага, болка, нелагодност,разочараност, идр.)ова сега помодерно....Депресија е онаа зона на пеколот во твојата душа, едно место каде не се чувствуваш убаво, каде сам себе се напаѓаш со стравови, болки...сам себе значи.....Триста лекари,психолози, психијатри, педагози, врачари и надрилекари..кај кого и да одиш, каде и да одиш, на било која планиина да искачиш, депресијата ке си ја носиш со себе..таа не бега..ЕДНА РАБОТА што можеш да направиш е да тој пекол каде што си ја сместил, го направиш рај.
Но, на жалост, секој човек се кине каде е најтенок, тука сме различни..и не секој може да се излечи.:toe: потребно е вложување во себе, многу труд и позитивна енергија.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Не сум ни јас медицинско лице, ама сум бил индиректно (и директно додуша) упознаен со болеста.

Иначе, проблемот е и хард и софтверски. Дисбаланс во хормони, хемија во мозокот, трауми од детство, психолошки растројства, надворешни фактори (смрт на близок, сиромаштија итн итн.). Многу комбинации у игра :)
Тогаш можеби најбитно е да се детектира кај е изворот на проблемот и да се третира така....ако е хардверски со храна, суплементи, спорт и можеби лекови....ако е софтвер тогаш има терапии за тоа. Во вториов случај ќе помогне храната, суплементите испортот секако.
Автоматски споено мислење:

Можете со денови и месеци да ја разработувате темата за депресија, но едно и единствено и непроменливо е фактот дека цела популација живее во епидемија на стрес или колективна депресија.
Лекот е тогаш get the hell out of there, што мајка барате да се идентификувате со колективот?

Последно уредено:
Член од
13 април 2021
Мислења
3.447
Поени од реакции
11.325
Тогаш можеби најбитно е да се детектира кај е изворот на проблемот и да се третира така....ако е хардверски со храна, суплементи, спорт и можеби лекови....ако е софтвер тогаш има терапии за тоа. Во вториов случај ќе помогне храната, суплементите испортот секако.
Буда лепото моја, не разбираш....не можеш да го одвоиш едното од другото. Начинот на кој размислуваш (софтверот) се одразува на хардверот. Прашањето е само моментот кога ќе сфатиш дека имаш проблем со софтверот и дека ти треба разговор со некое стручно лице. А после стручното лице ќе ти каже дали треба да се поправа и хардверот.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.998
Поени од реакции
42.713
Боди како ги перципира ствариве само, софтвер и хардвер :pos:Вчера баш едно убаво мислење напишав кое ми го избришаа ради неговите досетки и објаснив али толку знае да обрне внимание и да ги разбере работите.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.379
Поени од реакции
10.290
Буда лепото моја, не разбираш....не можеш да го одвоиш едното од другото. Начинот на кој размислуваш (софтверот) се одразува на хардверот. Прашањето е само моментот кога ќе сфатиш дека имаш проблем со софтверот и дека ти треба разговор со некое стручно лице. А после стручното лице ќе ти каже дали треба да се поправа и хардверот.
A koga ke ti kaze strucno lice deka nema veke opravka, ne ja biva rabotata, pa kupi si nova masina za perenje!?

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.379
Поени од реакции
10.290
Ако е стручно лицето нема така да ти каже. А ако ти каже, менувај го не е стручно.
Kako da znae covek koj e strucen a koj ne....ne e taka Aco, nekoi raboti vo zivotot se nepopravlivi, mozes samo problemot da go odolgovlekuvas ili da kupuvas vreme.

Kajgana Shop

На врв Bottom