Џорџ Флојд

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Еве најпрост пример, значи во моментов начинот на кој што не третира Западот нас народите на Балканот е најсличен до гетата во САД.
Ти ги зема најпаметните од општеството, ја корумпира елитата, а останатите ги поларизиран еден против друг, за потоа заедно со територијата ги користат како колонии.
И сето тоа доброволно од колонизираните.
Во гетото не може да се влезе, а од кај нас не може да се излезе. :)

Гетото е затворена заедница, демек ако сме заедно не можат да не скршат. Мораат и тие поединци да станат дел од заедницата. Додека се гетоизираат, или ќе се занимаваат со криминал или ќе работат за минималец. Оние кои не се гетоизираат имаат одреден прогрес во општеството.

Чисто пример, оние кои отишле во САД од Европа со само една торба на себе и неколку стотина долари во џеб изминативе 100тина години имаат поголем прогрес од Афроамериканците како колектив, а дел од нив ги сметале за отпадници од општеството (посебно Ирците и жабарите). :)

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.458
Поени од реакции
18.456
Во гетото не може да се влезе, а од кај нас не може да се излезе. :)

Гетото е затворена заедница, демек ако сме заедно не можат да не скршат. Мораат и тие поединци да станат дел од заедницата. Додека се гетоизираат, или ќе се занимаваат со криминал или ќе работат за минималец. Оние кои не се гетоизираат имаат одреден прогрес во општеството.

Чисто пример, оние кои отишле во САД од Европа со само една торба на себе и неколку стотина долари во џеб изминативе 100тина години имаат поголем прогресот Афроамериканците како колектив, а дел од нив ги сметале за отпадници од општеството (посебно Ирците и жабарите). :)
Криминал, Италијани и Ирци не одат во иста реченица, нели :D
Добро е што си јак по Историја.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Криминал, Италијани и Ирци не одат во иста реченица, нели :D
Затоа и ги земав како пример баш нив. Биле класични отпадници и за такви ги сметале. Денес имаат значителен прогрес во однос на Афроамериканците. Они биле водечка сила на криминалот со децении.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.458
Поени од реакции
18.456
Затоа и ги земав како пример баш нив. Биле класични отпадници и за такви ги сметале. Денес имаат значителен прогрес во однос на Афроамериканците. Они биле водечка сила на криминалот со децении.
Се решаваат проблемите, и со црнците ќе биди така.

Проблем е исто така што има и многу црни мигранти кои се носители на криминалот. Тие пак се посебна приказна.

Но, стереотипите се тука за поларизација на општеството.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Се решаваат проблемите, и со црнците ќе биди така.

Проблем е исто така што има и многу црни мигранти кои се носители на криминалот. Тие пак се посебна приказна.

Но, стереотипите се тука за поларизација на општеството.
:D

Член од
15 ноември 2013
Мислења
1.547
Поени од реакции
2.690
Да, ама зборуваме за политики кои се реализираат денес (во ЈАР и Зимбабве). Она што се случувало во Конго го осудувам. И не го релативизирам ропството, туку презентирам факти за ропството. Не може прстот да се впери само во белиот човек, а под "белиот човек" секогаш се мисли на белиот маж. :)
Јас овде влегов во дискусија да им појаснам зошто црнците живеат во гета и зошто немаат уште нобеловци ни пак во скоро време ќе имаат. Одговорот беше и е , дека има историски различни фактори како ропството , сегрегацијата , немањето пари и образование кој што влијаеле на културата на народот. И сега вие ми кажувате како имало некој црнец таму што бил богат или не бил роб во време на ропството , целосно одбегнувајќи ја мојата дека не важи муабетот само за црнците.

И сега излагате вие со некој глупи паралели и "пуновскиот аргумент" како зољата на таван кај каурот , со евреите и германците како таму негде биле угнетени и ги споредувате со црнците и Африка и ЈА и какви им биле околностите нив и на Ирците , како воопшто да не знаете историја , не е тажно ако незнаете историја како викаше Сократ дека нема злобни луѓе туку луѓе што незнаат , тажно е ако ги знаете историските факти и пак ги релативизирате и гледате кроз фактите што самото вреска на суптилен расизам.

Црнците и другите маргинализирани континенти и држави никогаш нема да имаат можност да му се одмаздат или пак да му направат штета на белецот ( овде мислам на Западната групација наши предци во слична корпа биле со црнците ) во количина колку тој што им направил. А и после се муабетот не беше за маките на белците во ЈАР како што пишав погоре ( ова е тој пуновски аргумент што го извадивте од ракав ).

Прстот генерално ќе биде вперен кон белиот човек ( пак на Западна групација реферирам ) поради небројните злодела од огромни размери што ги правел врз други народи. А како што знаеш Конго ни е во способност ни пак може да направи злодела од размерот на Велика Британија.

После сите овие релативизирања сфатив дека во темава има circlejerk , па залудни беа сите аргументи и сите објаснувања од мене , јас објаснувам историски тука со пуновскиот аргумент ми враќаат , па затоа го напуштив бродот.

И пак дисклеимер црнците денеска во САД се далеку од дискриминирани ( барем de jure ) , генералното население не се замара , имаш сепак индивидуи и групи што се расисти , но тоа е малцинство. Имаш остатоци од дискриминацијата , како што наведував погоре во другите постови ( во оваа кутија и сиромашните белци спаѓаат ) и затоа живеат во гета и затоа немаат нобеловци.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.742
Поени од реакции
27.741
Јас овде влегов во дискусија да им појаснам зошто црнците живеат во гета и зошто немаат уште нобеловци ни пак во скоро време ќе имаат. Одговорот беше и е , дека има историски различни фактори како ропството , сегрегацијата , немањето пари и образование кој што влијаеле на културата на народот. И сега вие ми кажувате како имало некој црнец таму што бил богат или не бил роб во време на ропството , целосно одбегнувајќи ја мојата дека не важи муабетот само за црнците.

И сега излагате вие со некој глупи паралели и "пуновскиот аргумент" како зољата на таван кај каурот , со евреите и германците како таму негде биле угнетени и ги споредувате со црнците и Африка и ЈА и какви им биле околностите нив и на Ирците , како воопшто да не знаете историја , не е тажно ако незнаете историја како викаше Сократ дека нема злобни луѓе туку луѓе што незнаат , тажно е ако ги знаете историските факти и пак ги релативизирате и гледате кроз фактите што самото вреска на латентен расизам.

Црнците и другите маргинализирани континенти и држави никогаш нема да имаат можност да му се одмаздат или пак да му направат штета на белецот ( овде мислам на Западната групација наши предци во слична корпа биле со црнците ) во количина колку тој што им направил. А и после се муабетот не беше за маките на белците во ЈАР како што пишав погоре ( ова е тој пуновски аргумент што го извадивте од ракав ).

Прстот генерално ќе биде вперен кон белиот човек ( пак на Западна групација реферирам ) поради небројните злодела од огромни размери што ги правел врз други народи. А како што знаеш Конго ни е во способност ни пак може да направи злодела од размерот на Велика Британија.

После сите овие релативизирања сфатив дека во темава има circlejerk , па залудни беа сите аргументи и сите објаснувања од мене , јас објаснувам историски тука со пуновскиот аргумент ми враќаат , па затоа го напуштив бродот.

И пак дисклеимер црнците денеска во САД се далеку од дискриминирани ( барем de jure ) , генералното население не се замара , имаш сепак индивидуи и групи што се расисти , но тоа е малцинство. Имаш остатоци од дискриминацијата , како што наведував погоре во другите постови ( во оваа кутија и сиромашните белци спаѓаат ) и затоа живеат во гета и затоа немаат нобеловци.
Значи дечко, редно е некој да ти каже дека интерпункциските знаци се лепат до зборот што им претходи, а по нив се става празно место.
Не ставај празно место и пред и по, туку само по интерпункцискиот знак.
tebe redit da ne ti e triger :pos:
Кога веќе го спомнуваш по 17-ти пат, ми стана тригер :)

Член од
15 ноември 2013
Мислења
1.547
Поени од реакции
2.690
Значи дечко, редно е некој да ти каже дека интерпункциските знаци се лепат до зборот што им претходи, а по нив се става празно место. Не ставај празно место и пред и по, туку само по интерпункцискиот знак.
Ми ја оценуваш писмената по македонски?

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997

И сега излагате вие со некој глупи паралели и "пуновскиот аргумент" како зољата на таван кај каурот , со евреите и германците како таму негде биле угнетени и ги споредувате со црнците и Африка и ЈА и какви им биле околностите нив и на Ирците , како воопшто да не знаете историја , не е тажно ако незнаете историја како викаше Сократ дека нема злобни луѓе туку луѓе што незнаат , тажно е ако ги знаете историските факти и пак ги релативизирате и гледате кроз фактите што самото вреска на суптилен расизам.

О мој Боже! Пуно па Пуно.

Човек, денес имаш политики кон белците во ЈАР и Зимбабве. Мугабе зборуваше кон белиот човек како непријател. Имаше испади дека ќе им ги силуваат жените на белците од неколку политичари од тој континент. Во Европа и САД денес сликата е поинаква. :)

Ти го гледаш проблемот за ропството само во САД и Африка, а ропството е старо скоро колку и самите цивилизации. Погледни ја нашата историја. Ние сме коегзистирале и со арапите преку трговските размени и хеленската цивилизација била многу блиска со онаа во античкиот Египет. Имале и дипломатија, политика, екомонија. Тие врски биле доста цврсти. Дури и православната црква ги прифаќа Евреите кои биле протерани од Шпанија 1492 година и има прогон само и само на бабуните (ги сметале за секта). И да, во сите тие светови имало робови.

Никој не го релативизира ропството. Само мора да ја гледаме големата слика. Ние тука како белци, немаме апсолутно никаква допирна точка со ропството. Баш нашите прабаби биле грабани од ниви. :)

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.742
Поени од реакции
27.741
Мугабе зборуваше кон белиот човек како непријател. Имаше испади дека ќе им ги силуваат жените на белците од неколку политичари од тој континент.
Па и мора некој баланс да се направи, карма.

Kajgana Shop

На врв Bottom