Спречување на сусешењето на тутун

  • Креатор на темата Креатор на темата Shutmanga
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
18 март 2019
Мислења
445
Поени од реакции
2.047
Здраво! Не знам дали постои претходно тема поврзана со пакованиот тутун за виткање, јас барав но не најдов. Ако постои админите нека ја префрлат темата таму.

Јас сакам да прашам до тие што виткате тутун, како го спречувате сушењето. Јас пред брзо се префрлив од класичните цигари, на тутун но за 2 до 3 дена тутунот ми се прави барут.
Некои совети?
 
Kaков тутун зимаш, од пазар или брендиран од бензинска?
И дали ги моткаш со ролер и ризли или ги полниш со машинче? :)
 
Kaков тутун зимаш, од пазар или брендиран од бензинска?
И дали ги моткаш со ролер и ризли или ги полниш со машинче? :)
Претходните два пати зедов Pueblo, сега Red Bull Virginia. Рачно виткам во ризли.
 
Да не купуваш веќе исушен тутун? Не би требало за 2 дена да се исуши, освен ако го чуваш со отворена зиперка. Знаат во нашиве трафики да гние подолг период па да го купиш веќе исушен. Нема чаре иначе, земи си од фри шоп од паковањата со вградена зиперка, не само лепенка, вирџинија мислам беа. И користи го тоа паковање за сите понатака.
 
Да не купуваш веќе исушен тутун? Не би требало за 2 дена да се исуши, освен ако го чуваш со отворена зиперка. Знаат во нашиве трафики да гние подолг период па да го купиш веќе исушен. Нема чаре иначе, земи си од фри шоп од паковањата со вградена зиперка, не само лепенка, вирџинија мислам беа. И користи го тоа паковање за сите понатака.
Не, кога ќе го отвориш е влажен, во конци, таман е скрос. Инаку не може да се затвори баш најдобро пошо не е зип тоа туку залепено и од старт го кинеш така да нема бегање од тоа.
*едит
Инаку пред некоја година зедов Карелиас од грција и тие немаа зипери, памтам и тој ми се исуши, а предобар тутун е.
Некои ставаат парче јаболка во тутунот или лист од зелка.
Сум чул за ова или лушпа од лимон/портокал ама некако не ми се ризикува внатре мушички да не ми излезат.
 
Претходните два пати зедов Pueblo, сега Red Bull Virginia. Рачно виткам во ризли.
Стенлито кај мене после 2 дена почнува полека да се суши. Во футрола ако го чуваш и 3 дена ти тера, повеќе од 3 барем мене не ме тераат 30грама.

Иначе сите тие тутуни се сушат доста брзо ако не се убаво затворени. Футрола и да земеш повеќе од ден до два нема да ти даде свежина.

Со листови не би ти препорачал, после некој ден стоење на листот може и арома малце да ти добие тутунот.
 
Чувај го спакуван во зип кеса и во херметички затворена лименка или купи си humidifier.
 
Stavi go vo plasticen sad so kapak koj dihtova i vnatre edno case rakieno so voda. Ne da go poturis tutunot tuku samo ostavi go rakienoto case ispraveno vnatre i zatvori go kapakot popoleka. Za 24 casa tutunot sam ke primi vlaga onolku kolku sto mu treba(ako e epten suv mozi ke mu treba povekje) i vo osnova toa e toa. Ne se zaebavaj so ljuspi od jabolka, zelki i pojma nemam sto. Obicno case so najobicna voda i ke zavrsis rabota.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom