Бугарско државјанство (процедура и потребна документација)

Член од
13 декември 2019
Мислења
715
Поени од реакции
1.232
Dali ste vo Mk ili nadvor? Ako ste vo Mk imas problem so posrednikot :) ako ste nadvor od Mk. Normalno e mesec do Dva Da Se ceka po vekje plus momentalna situacija so Kovid 19... Toa e toa...
Автоматски споено мислење:

Dali ste vo Mk ili nadvor? Ako ste vo Mk imas problem so posrednikot :) ako ste nadvor od Mk. Normalno e mesec do Dva Da Se ceka po vekje plus momentalna situacija so Kovid 19... Toa e toa...
@BiletooCobeto Cobeto ova e za tebe prasanje.

Lugje na 16.02.21 bev i go zemav ukazot, sto sleduva sega i uste kolku ke cekam do slikanje?
So ogled na momentalna situacija kje cekas 2-3 meseci za EGN I adresa pa potoa slikanje k za dve nedeli pasos :)

Член од
6 јули 2020
Мислења
165
Поени од реакции
130

@BiletooCobeto Cobeto ova e za tebe prasanje.

So ogled na momentalna situacija kje cekas 2-3 meseci za EGN I adresa pa potoa slikanje k za dve nedeli pasos :)
@Bigo znaci nema vrska toa shto e podignato nadvor od Mk...
@Tina Gjo ceka mnogu poveke podignato od Bitola...

Член од
22 март 2019
Мислења
147
Поени од реакции
131
Im pisav denes Mail vo Bitola ako ne odgovorat kje mora sin mi da im odi tamu i da vidi što e problemot. Možebi ne se ni prateni . Toj e vo Mk jas živeam odamna vo DE. Za sin mi započnav procedura vo 2016ta nikako da dojde do pasoš. Za kjerka mi započnav 2019..od oktomvri e na polozitelno . Za 1-2 meseci kje dobie ukaz. Taa živee vo De .Vekje podnesovme baranje za Germanski pasoš. Koga ne ti treba procedurata odi brgu, koga go čekaš ne biva. :(

Последно уредено:
Член од
26 март 2019
Мислења
196
Поени од реакции
218
Мене исто ме интересира за било какви информации за нови апликанти.Сакам да аплицирам со прадедо роден меѓу 1900-1918 и веќе имам потврда од Бугарски клуб. Според посредникот, треба и потврдата и интервју може да се закаже во Бт за неколку дена. Колку е валидно ова?
Se dodeka ne izlezi Protokoll za rabota Po noviot zakon primaat dokumwnti Po Stariot zakon I potvrdite seuste vazat

Член од
26 јуни 2020
Мислења
91
Поени од реакции
52
Im pisav denes Mail vo Bitola ako ne odgovorat kje mora sin mi da im odi tamu i da vidi što e problemot. Možebi ne se ni prateni . Toj e vo Mk jas živeam odamna vo DE. Za sin mi započnav procedura vo 2016ta nikako da dojde do pasoš. Za kjerka mi započnav 2019..od oktomvri e na polozitelno . Za 1-2 meseci kje dobie ukaz. Taa živee vo De .Vekje podnesovme baranje za Germanski pasoš. Koga ne ti treba procedurata odi brgu, koga go čekaš ne biva. :(
Toa e definitivno taka, jas i posrednik smeniv i od dva termini vo Sofija za podiganje na ukaz otkazani poradi kovid i trista komplikacii od site zaedno sto bevme site koj vekje zede pasos koj se slika vo Sofija koj se slika vo Bitola, jas uste cekam pismoto da stigne.Najpotreben mi e ovoj pasos od site sto bevme i toa e na kraj sekogas taka za zal...

Член од
13 декември 2019
Мислења
715
Поени од реакции
1.232
Ima ima vrska.. Ti cekas nadvor od Mk, @Tina Gjo ceka vo BT Bez saglam posrednik..... Zalam Baska situacija so Kovid Se iskomplicira I toa e toa..... I PAK KJE recam I srekjata ima Klucna uloga... Sa ne ispadne deka sum posrednik ili neznam sto... Ima lugje sto imaat saglam posrednici I kje ja sredat... ZNACI lugje neka vi e jasno posrednicite Se vrzani so ambasada, konzulat, ministerstvo itn... Ako Sam teras procedura.... Loso. Nikoj ne te gleda.... Me svakjas neli.. Sekako tuka sme za pomos ponatamu... Taka Da....

Ima ima vrska.. Ti cekas nadvor od Mk, @Tina Gjo ceka vo BT Bez saglam posrednik..... Zalam Baska situacija so Kovid Se iskomplicira I toa e toa..... I PAK KJE recam I srekjata ima Klucna uloga... Sa ne ispadne deka sum posrednik ili neznam sto... Ima lugje sto imaat saglam posrednici I kje ja sredat... ZNACI lugje neka vi e jasno posrednicite Se vrzani so ambasada, konzulat, ministerstvo itn... Ako Sam teras procedura.... Loso. Nikoj ne te gleda.... Me svakjas neli.. Sekako tuka sme za pomos ponatamu... Taka Da....
P. S eve na Facebook ima objava stignato pismo , podignal ukaz od 16 dekemvri

Последно уредено:

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Znaci za nejze zadolzitelna+finalna i traelo 1 godina i 3 meseci, i plus preku red ja zemale nejze da i menjaat statusi. Do sega za takov slucaj ne sme slusnale. Taa ili e drugarka na jotova ili na karakacanov ili laze
Pobrzo se pominuvase finalna za tie sto bea na dopolnitelna, ama tie imaa intervju najkasno vo 2018 a ne vo april 2019
Тројца роднини што им потпишаа државјанства у ноември 2020 беа на интервју август 2018та,задолжително им траеше 12 месеци а финална уште 4 месеци,укупно 16 месеци.Што се чудите дека на таа и траело 13 месеци,тоа е само 3 месеци помалку.Еве и членот @Meh нека напише ако сака,у исто време со него им се менуваа статусите.Вкупно 2 години и 2 месеца од интервју до потпис.

Задолжителна 12 месеци,финална 4 месеци и положително 8 месеци

Член од
13 октомври 2020
Мислења
215
Поени од реакции
366
Тројца роднини што им потпишаа државјанства у ноември 2020 беа на интервју август 2018та,задолжително им траеше 12 месеци а финална уште 4 месеци,укупно 16 месеци.Што се чудите дека на таа и траело 13 месеци,тоа е само 3 месеци помалку.Еве и членот @Meh нека напише ако сака,у исто време со него им се менуваа статусите.Вкупно 2 години и 2 месеца од интервју до потпис.

Задолжителна 12 месеци,финална 4 месеци и положително 8 месеци
Ne stanuva zbor za kolku traelo vo razlicni periodi, prethodno pred nekolku godini traelo i pokratko od tvoive primeri, stanuva zbor za intervju na kraj na april 2019, site od april 2019 bea samo na zadolzitelna 18-19 meseci i site tie se SEUSTE NA FINALNA, da ne mesame babi i zabi

Член од
11 февруари 2020
Мислења
186
Поени од реакции
166
Tolko li se ceka sega zadolzietlena

Sent from my SM-G960U using Tapatalk

Член од
13 октомври 2020
Мислења
215
Поени од реакции
366
Tolko li se ceka sega zadolzietlena

Sent from my SM-G960U using Tapatalk
Sledi go i analiziraj go spisokot na Bibo, i spored nego vo sekoe vreme ke znaes koj status kolku trae vo toj moment
.

A zasto mislite da svako mora da prodje ako je odneo dopunska dokumenta po sistemu izvodi i potvrda? Da li negde pise da cete 100% dobiti drzavljanstvo ako to uradite? Ne pise.
Drugo, moramo da budemo svesni da potvrda i izvodi nisu cvrst dokaz i uvek postoji sansa da budemo odbijeni. Ne mora da znaci da ukoliko vas odbiju da posrednik nije odneo dokumenta.
Ja sam sa izvodima i potvrdom i odneseno je opet u ministarstvo ali sam svestan da mogu da me odbiju jer im se tako moze..
Nemam krstenicu ili neki jak dokaz i samim tim rizik uvek postoji.
Ne e tocno deka ako se odneseni dopolnitelni dokumenti deka sigurno se dobiva ukaz, ima mnogu drugi faktori kako uspesno napraveno intervju, neusoglasenosti vo iminja i preziminja na predcite,...no seto toa koga nosime zaklucoci go nemame vo predvid pa zaklucuvame deka taka im se moze, sto mislam deka ne e tocno zatoa sto ne im e vo interes da ne davaat drzavjanstvo koga ima uslovi za toa. Zosto vprocem i ni ja dale moznosta na ovoj nacin da dobivame drzavjanstvo ako bez pricina nekogo go odbivaat.

Последно уредено:
Член од
18 јануари 2020
Мислења
444
Поени од реакции
1.254
Sledi go i analiziraj go spisokot na Bibo, i spored nego vo sekoe vreme ke znaes koj status kolku trae vo toj moment
.

Ne e tocno deka ako se odneseni dopolnitelni dokumenti deka sigurno se dobiva ukaz, ima mnogu drugi faktori kako uspesno napraveno intervju, neusoglasenosti vo iminja i preziminja na predcite,...no seto toa koga nosime zaklucoci go nemame vo predvid pa zaklucuvame deka taka im se moze, sto mislam deka ne e tocno zatoa sto ne im e vo interes da ne davaat drzavjanstvo koga ima uslovi za toa. Zosto vprocem i ni ja dale moznosta na ovoj nacin da dobivame drzavjanstvo ako bez pricina nekogo go odbivaat.
Da naravno, moja poenta je bila da nisu uvek posrednici krivi( iako u 70% slucajeva jesu), vec da ljudi mogu da budu odbijeni iz hiljadu razloga. Stvara se neka atmosfera da je odmah posrednik kriv jer nije odneo dopunska dokumenta i zbog toga je neko odbijen.
Mislim da je najveci problem sto kandidatima nije omoguceno da saznaju razlog odbijanja i onda to otvara prostor za raznorazna nagadjanja.
U zivotu ne mozemo biti sigurni u bilo sta a kamoli u dobijanje bugarskog drzavljanstva. Tako da mislim da svi moramo da budemo svesni da apliciranje za drzavljanstvo ne znaci automatski i dobijanje istog.

Последно уредено:
Член од
21 октомври 2015
Мислења
405
Поени од реакции
369
Пак нешто не ми е јасно.За подигнување на веќе потпишан указ од шалтер да се закажувало и да се чека 9 месеци?????УЛАВА РАБОТА.Закажување на интервју се чека 14 месеци барем јас толку чекав.Ливчето што сме го чекале 5 години сега за да го подигнем,е од шалтерчето да се чека 9 месецииииии.Писмо преку амбасада да се прателе документи и за тоа да се чекало 4,5,6 месеци како што гледам.ТОТАЛНО ИЗЖИВУВАЊЕ ВООПШТО НЕ Е ЕВРОПСКИ ТОА алооооо.Тука нема човекови права никакви.ИЗЖИВУВАЊЕ.ЈАС ОВА ИЗЖИВУВАЊЕ ЌЕ ГО ПРИЈАВАМ ВО СТРАЗБУР.ОВА НЕ СЕ ТРПИ ПОВЕЌЕ

Член од
7 октомври 2017
Мислења
62
Поени од реакции
83
Дали можи да ја пишите адресата каде што треба да се испрати молбата ?

Sent from my Redmi 8 using Tapatalk

Kajgana Shop

На врв Bottom