Анализа на крв - толкување резултати

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.858
Поени од реакции
8.419
тоа не е специфичен индикатор дека нема проблем со жолчното ќесе, присуство на камен во жолчка дава негативен т.е. нормално присуство на уробилиноген во урина,
Нормален уробилиноген значи и нормален билирубин!

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.514
Поени од реакции
37.352
Нормален уробилиноген значи и нормален билирубин!
:neetaka:

... билирубинот е нерастворлив во вода, па според тоа и тешко се елиминира од организмот и поради токсичноста веднаш треба да се отстрани од крвотокот, па истиот се сврзува со албуминот на крвна плазма и како билирубин + албумин комплекс се транспортира до јетрата, овој комплекс како референтна вредност (индиректен или некоњугиран билирубин) 5 – 17mmol/l.,

...штом ќе дојде тој комплекс до јетрата, хепатоцитите (јетрени клетки) го превземаат билирубинот преку албуминскит носач, а албуминот го враќа во циркулација, а билирубинот се врзува за лигандин протеин со што растворливоста се зголемува (со глукурокоњугација го катализира ензим билирубин глукуронил трансфераза), се создава директен билирубин со што веќе не токсичен и е растворлив во вода,

...од јетрата сега овој веќе растворлив во вода директен билирубин се елиминира преку жолчка и црева и како референтна вредност можеме лабораториски да ја испитаме 0–3µmol/l.

во дигестивниот тракт директниот билирубин се разградува се одвојува глукуронска киселина, при што ослободениот билирубин во цревата нашата нормална бактериска флора го трансформира во нестабилно соединение мезобилирубин кој се разложува на стеркобилирубин (кој се елиминира преку фецес давајќи му ја кафеавата боја на фецесот) и уробилиноген кој преку зидот на цревата повторно се ресорбира во циркулација и се елиминира преку бубрег т.е. преку урината од самиот организам,

и на крај секогаш моите лабораториски резултати се негативни за уробилиноген во урина, а секогаш благо покачен директен и индиректен билирубин во крвта поради присуство на камче во жолчното ќесе, кое знае да се инфицира ако не внимавам на исхраната...итн,

Последно уредено:
Член од
16 септември 2009
Мислења
67
Поени од реакции
95
јас би рекла да се внимава подобро на серумското железо, да се поправи исхраната богата со железо, зеленчуци и повеќе пиење на вода во текот на денот повеќе од 2 литри, за да би таа специфична тежина на урината не би се зголемила над 1,030,

Serumskoto zelezo moze da e namaleno poradi toa sto pie veke 8 meseci Nolpaza 40 mg sekoe utro? Ili poradi toa sto 4 meseci pie vit c 500 mg, selen, zink i d3 ?

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.858
Поени од реакции
8.419
:neetaka:

... билирубинот е нерастворлив во вода, па според тоа и тешко се елиминира од организмот и поради токсичноста веднаш треба да се отстрани од крвотокот, па истиот се сврзува со албуминот на крвна плазма и како билирубин + албумин комплекс се транспортира до јетрата, овој комплекс како референтна вредност (индиректен или некоњугиран билирубин) 5 – 17mmol/l.,

...штом ќе дојде тој комплекс до јетрата, хепатоцитите (јетрени клетки) го превземаат билирубинот преку албуминскит носач, а албуминот го враќа во циркулација, а билирубинот се врзува за лигандин протеин со што растворливоста се зголемува (со глукурокоњугација го катализира ензим билирубин глукуронил трансфераза), се создава директен билирубин со што веќе не токсичен и е растворлив во вода,

...од јетрата сега овој веќе растворлив во вода директен билирубин се елиминира преку жолчка и црева и како референтна вредност можеме лабораториски да ја испитаме 0–3µmol/l.

во дигестивниот тракт директниот билирубин се разградува се одвојува глукуронска киселина, при што ослободениот билирубин во цревата нашата нормална бактериска флора го трансформира во нестабилно соединение мезобилирубин кој се разложува на стеркобилирубин (кој се елиминира преку фецес давајќи му ја кафеавата боја на фецесот) и уробилиноген кој преку зидот на цревата повторно се ресорбира во циркулација и се елиминира преку бубрег т.е. преку урината од самиот организам,

и на крај секогаш моите лабораториски резултати се негативни за уробилиноген во урина, а секогаш благо покачен директен и индиректен билирубин во крвта поради присуство на камче во жолчното ќесе, кое знае да се инфицира ако не внимавам на исхраната...итн,
Значи има нормален билирубин во урина! Не знам како ме имаш разбрано.

Немаше потреба да гуглаш и да преведуваш работи од нет кога не ги разбираш и не можеш да ја преработиш информацијата.

Сега ова дава поголема информација за тебе, со камче во жолчка се гледа дека имаш бајаги голем Body Mass Index :)

Ако ти прави проблем камчето, боље го извади додека е со време.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.514
Поени од реакции
37.352
4. Зашто бараш акутен хепатит со 10х повисоки ензими кога дечкото нема симптоми?
... ти рече дека може да биде
Не е исклучена можноста да е носител на вирусот хепатит да речеме.
јас амо кажав дека ако има покачена вредност на 10х од нормала ќе се посомневаме на вирус на хепатит, ако ти се зезаш со тоа што му кажа тоа е твој проблем не ми го префлувај мене!

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.858
Поени од реакции
8.419
... ти рече дека може да биде тоа, јас амо кажав дека ако има покачена вредност на 10х од нормала ќе се посомневаме на врус на хепатит, ако ти се зезаш со тоа што му кажа тоа е твој проблем не ми го префлувај мене!
Никаде немам спомнато акутен

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.514
Поени од реакции
37.352
јас би рекла да се внимава подобро на серумското железо, да се поправи исхраната богата со железо, зеленчуци и повеќе пиење на вода во текот на денот повеќе од 2 литри, за да би таа специфична тежина на урината не би се зголемила над 1,030,

Serumskoto zelezo moze da e namaleno poradi toa sto pie veke 8 meseci Nolpaza 40 mg sekoe utro? Ili poradi toa sto 4 meseci pie vit c 500 mg, selen, zink i d3 ?
ice_screenshot_20210325-210946.jpeg
ice_screenshot_20210325-210828.jpeg ice_screenshot_20210325-211116.jpeg
ice_screenshot_20210325-211152.jpeg
3. ASAT не би бил покачен кај тие тренинзи?
...Не! нема да биде покачен, имав целодневен турнир, а не бев баш во кондиција, па се префорсирав, имав воспаление на мускулите, се испитав АСТ ми беше мирен, АЛТ покачен,

Последно уредено:
Член од
24 декември 2008
Мислења
401
Поени од реакции
244
... можно е таква дијагноза за присутен вирус на хепатит, ама вредноста на АЛТ да биде едно 10х пати повисока од нормалната вредност би рекле можно сомневање на вирус на хепатит, но тоа не е тука случај,
на пример дечково имал неколку пати потешки тренинзи или некоја потешка физичка активност пред да ги направи анализите и ете да речеме како последица има воспаление на мускулите во тој момент има повисоко присуство на овој ензим АЛТ, односно да го поврзиме со покачените тригицериди често примена на брза храна може да даде таква покачена АЛТ т.е. да речеме некој камен во жолчка (ама ги немаме вредностите на тотален и директен билирубин), АЛТ може да биде покачен после примена на антибиотик на пример,

лимфоцити покачени, а намалени неутрофили во диференцијална крвна слика укажува на работењето на имуниот систем против некоја бактериска или вирусна инфекција, но не мора да значи има и други причини како на пример некои повреди, внатрешна болест на пример хипертироидизам (преактивна штитна жлезда),

но како што велам јас никогаш не треба да се базираме на прв лабораториски резултат, секогаш мора да има два пати исти вредност во период барем од една недела разлика, па да речеме дека серумското железо е ниско или покачени тригицериди, друго би било све во нормала и јас не гледам некоја посебна вирусна или бактериска инфекција,
П.С.
(ова би било само форумско мислење, консултаците ќе си ги извршите со вашиот матичен)!
Јас 5 месеци по ред
Аст 45
Алт 100

Направив тестови за хепатити, негативни
Се испробав, секакви лекови на природна база и пак исто

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.858
Поени од реакции
8.419
Прегледај го приврзокот 289427
Прегледај го приврзокот 289426Прегледај го приврзокот 289428
Прегледај го приврзокот 289429

...Не! нема да биде покачен, имав целодневен турнир, а не бев баш во кондиција, па се префорсирав, имав воспаление на мускулите, се испитав АСТ ми беше мирен, АЛТ покачен,
Добро, барем да изглуглаше и преведеше за ASAT немаше да биде лошо. :icon_mrgr:

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.155
Поени од реакции
10.154
Не е добра сликата. Опис на тестираниот?
Прашај го Кадаиф, тој ќе ти каже се, возраст, тежина, висина:D
А што не е добра сликата толку?
Малку шеќер, малку триглицериди, железо....ништо страшно што не може без употреба на лекови да се среди.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.514
Поени од реакции
37.352
11.jpg

... ако особата е вегетаријанец тогаш му недостасува внес на железо преку месо, јајца, па тие се повеќе склони на анемија од недостаток на железо, односно ако особата има проблеми со дигестивниот систем можно е намалена апсорбција на железо со што мора да се зема дополнителен додаток на исхрана т.е.суплементи, ако е постара женска особа можеби поради поголем внес на калциум како суплемент (остеопенија) истиот ја пречи апсорпцијата на железото за разлика од витмин Ц кој е неопходен за подобра апсорбција на железото па може да се додаде и вит Ц,

инаку малку покачениот креатинин не мора да биде како последица на бубрежна инсуфициенција постојат различни фактори кои можат да влијаат на нивото на креатинин како некои лекови, хронични болести околу штитната жлезда (хипотироидизам) и дијабетес, а доколку се работи за машка особа со изразена мускулна маска дури е нормално да се има малку покачено креатини од нормалните вредности, па дури и некоја инфекција може да биде причина на покачен кратинин, како што е малку покачен ЦРП кој укажува на некоја лесна бактериска, можеби и габична инфекција,

дали со исхрана ќе се поправи недостатокот на железо или со внес (пример на капсули Хеферол) , малку повеќе течности поради можна дехидрација и затоа можеби покачен креатинин, попратено со пиење неколку дена по една чаша увин гранули, би било мое мислење, иако не е лошо да се испитат тироидните хормони, TSH и Anti-TPO At (анти тиреопероксидазнa антитела),
и нормално консултации со матичниот лекар,

ice_screenshot_20210327-205753.jpg

@Psyside тоа што си модератор на ваква тема, не ти личи ваква реакција на мој коментар или откажи се од модераторство (@Acid) или не се бламирај со емотикон смеење, барем не во Здравје тема,

Последно уредено:

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Прегледај го приврзокот 289671

... ако особата е вегетаријанец тогаш му недостасува внес на железо преку месо, јајца, па тие се повеќе склони на анемија од недостаок на железо, односно ако особата има проблеми со дигестивниот систем можно е намалена апсорбција на железо со што мора да се зема дополнителен додаток на исхрана т.е.суплименти, ако е постара женска особа можеби поради поголем внес на калциум како суплимент (остеопенија) истиот ја пречи апсорпцијата на железото за разлика од витмин Ц кој е неопходен за подобра апсорбција на железото,
инаку малку покачениот креатинин не мора да биде како последица на бубрежна инсуфициенција постојат различни фактори кои можат да влијаат на нивото на креатинин како некои лекови, хронични болести околу штитната жлезда (хипотироидизам) и дијабетес, а доколку се работи за машка особа со изразена мускулна маска дури е нормално да се има малку покачено креатини од нормалните вредности, па дури и некоја инфекција може да биде причина на покачен кратинин, како што е малку покачен ЦРП кој укажува на некоја лесна бактериска, можеби и габична инфекција,
дали со исхрана ќе се поправи недостатокот на железо или со внес на пример на капсули Хеферол, малку повеќе течности поради можна дехидрација и затоа можеби покачен креатинин, попратено со пиење неколку дена по една чаша увин гранули, би било мое мислење, иако не е лошо да се испитат тироидните хормони, TSH и Anti-TPO At (анти тиреопероксидазнa антитела),
и нормално консултации со матичниот лекар,

Прегледај го приврзокот 289674

@Psyside тоа што си модератор на ваква тема, не ти личи ваква реакција на мој коментар или откажи се од модераторство (@Acid) или не се бламирај со емотикон смеење, барем не во Здравје тема,
Зашто си толку скромна?Не само тоа,и перманентен бан за него.Исто и за Кадаиф и сите други што даваат совети на темава,а воедно ти да бидеш поставена за модератор.Да се забранат и сите реакции што може тебе да ти се ставаат освен лајк.

Kajgana Shop

На врв Bottom