Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
14 август 2006
Мислења
45.440
Поени од реакции
84.809
Ланска година пола на темава се смеевте на вакви вести. На 24 не е девојче ќе речеше некој, па после викавте сме лажеле дека знаеме починати, па секој ден умирале луѓе, не е се корона. Цврц, работата излезе поголем хаос дури и од тоа што јас очекував, а тогаш бев реален песимист, познавајќи го здравството во Македонија.
Не што сега излезе поголем хаос, него излезе дека и тогаш повеќе умирале од што е пријавувано, од што сме мислеле.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.386
Поени од реакции
18.532
Ланска година пола на темава се смеевте на вакви вести. На 24 не е девојче ќе речеше некој, па после викавте сме лажеле дека знаеме починати, па секој ден умирале луѓе, не е се корона. Цврц, работата излезе поголем хаос дури и од тоа што јас очекував, а тогаш бев реален песимист, познавајќи го здравството во Македонија.

Прелоша е моментално работава. Многу брзо се развиваат симптоми и многу брзо се влошува работата. Дедо на едни пријатели почина за 2 дена од моментот на први симптоми. На работа, во одделов, родителите на сите ни/им поминаа со големи проблеми и долготрајни потешкотии. Во моментов имам хоспитализиран член од поблиска фамилија, вика не знаете што е овде (за 8 септември). Жената на братучед ми од утре ќе се смета за излечена (поминаа три недели), а по недела дена и се врати пак кашлицата. Корне од кашлање. Другар кашла веќе втори месец. Првиот комшија, витален човек на околу 55 години, прележа корона, сега едвај оди, му трнат нозете.
Отворете ја групана за ковид искуства која има еден куп членови и читајте ги искуствата на луѓето. Млади луѓе со тешки последици, па не е дека сите лажат.
И уште некои куртони ќе објаснуваат дали било пандемија или пландемија, ме заболе курот кој ја измислил и кој ни ја пуштил и со каква намера, дали протестирале во пичковец за строгите мерки, испоумреа луѓе, маме си еба работата.
А да ве поздравам и со либералната Шведска, нешто ве нема да кажете какви мерки имаат во моментов и како ја имале најдобрата стратегија.
Те чекав тебе :D Па шведска има боље бројки од нас, веројатно зашто воведуваат мерки по потреба. Ние имавме локдаун при 30 заболени, ја рамневме кривата, а сеа при 1000 е кој како се снајде. Така да за многу земји имаат подобра стратегија, за нас е сувишно. Кој го чисти пензискиот систем, ние или они.

Инаку ова е мислам најмлад случај без комобитети, затоа го спомнав. Дали е изолиран случај или ќе има други не знам, ми има остаено впечаток дека сега проаѓаат потешко луѓето него претходно. Бар за помладите беше подобро тогаш да го фатат.
Автоматски споено мислење:

Аутопсија ќе се прави?
Појма неам, само видов на фб.

Marquess

Ербап
Член од
20 јули 2009
Мислења
6.254
Поени од реакции
13.191
Има 24 годишно девојче починато денес. Си ебало мајката, место полесна, добивме потешка верзија.
Ако мислеше на 29 годишната девојка што е во денешната бројка,починала од канцер и не и работеле бубрезите,односно имала тешки коморбитети.

Sent from my SM-G975U using Tapatalk

Член од
17 август 2011
Мислења
10.386
Поени од реакции
18.532
Ако мислеше на 29 годишната девојка што е во денешната бројка,починала од канцер и не и работеле бубрезите,односно имала тешки коморбитети.

Sent from my SM-G975U using Tapatalk
Не, друго девојче. Бидејки се шокирани тие што ја знаат, мислам дека не е такво нешто.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.249
Поени од реакции
9.016

Прелоша е моментално работава. Многу брзо се развиваат симптоми и многу брзо се влошува работата. Дедо на едни пријатели почина за 2 дена од моментот на први симптоми. На работа, во одделов, родителите на сите ни/им поминаа со големи проблеми и долготрајни потешкотии. Во моментов имам хоспитализиран член од поблиска фамилија, вика не знаете што е овде (за 8 септември). Жената на братучед ми од утре ќе се смета за излечена (поминаа три недели), а по недела дена и се врати пак кашлицата. Корне од кашлање. Другар кашла веќе втори месец. Првиот комшија, витален човек на околу 55 години, прележа корона, сега едвај оди, му трнат нозете.
Отворете ја групана за ковид искуства која има еден куп членови и читајте ги искуствата на луѓето. Млади луѓе со тешки последици, па не е дека сите лажат.
И уште некои куртони ќе објаснуваат дали било пандемија или пландемија, ме заболе курот кој ја измислил и кој ни ја пуштил и со каква намера, дали протестирале во пичковец за строгите мерки, испоумреа луѓе, маме си еба работата.
А да ве поздравам и со либералната Шведска, нешто ве нема да кажете какви мерки имаат во моментов и како ја имале најдобрата стратегија.
Македонското "здравство" во моментов е трансформирано во чекан и затоа се му изгледа како шајка.

Само ќе ти кажам дека почината 24 годишна девојка е ОГРОМНА ПРИЧНИНА за да се направи аутопсија, спроведе анализа, контрола на документација, проверат евентуално пропусти, итн. Пошто во светска статистика 24 годишни НЕ УМИРААТ ТУКУТАКА! Тука гледаш како тоа се спомнува само како "најнормална" вест и НИКОЈ АМА НИКОЈ не носи одговорност и НЕ СЕ ЗАМАРА.

Малку ако уклучиш мозок ќе сватиш колку се сериозни тие што треба да се одговорни со ситуацијава.

JB00F

DDoS
Член од
21 јануари 2014
Мислења
3.550
Поени од реакции
2.913
Македонското "здравство" во моментов е трансформирано во чекан и затоа се му изгледа како шајка.

Само ќе ти кажам дека почината 24 годишна девојка е ОГРОМНА ПРИЧНИНА за да се направи аутопсија, спроведе анализа, контрола на документација, проверат евентуално пропусти, итн. Пошто во светска статистика 24 годишни НЕ УМИРААТ ТУКУТАКА! Тука гледаш како тоа се спомнува само како "најнормална" вест и НИКОЈ АМА НИКОЈ не носи одговорност и НЕ СЕ ЗАМАРА.

Малку ако уклучиш мозок ќе сватиш колку се сериозни тие што треба да се одговорни со ситуацијава.
Пропусти? Ти пред умирање да си било која возраст последниве недели ти викаат нема кај да те носиме, овде за пропуст ќе збориме. Кој црн пропуст, буквално кај се свртиш се е тешка мизерија и никому не му е гајле за тоа. Сценарио снајди се сам да преживиш е кај нас моментално.

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.080
Поени од реакции
74.826

Јас од минатата година викав, не ме плаши толку короната, ме плаши лекувањето во македонскиот здравствен систем. Проблемот е до организацијата од горе, не е толку до кадарот. Душа им се извади, нема капацитети, нема доволно персонал, мали плати, решенија кои ги обновуваат на 3 месеци.
Три медицински сестри на еден спрат во главниот ковид центар. Еден инфектолог во цел 8 септември (ова беше инфо на некои вести, не знам дали е точно). Имав потреба да одам итно на вакцинирање во инфективна, за викенди во цела болница имало само двајца доктори.
Татко му на другар почина. Матичната не им креваше, затоа шро е викенд, а од брза помош им викаа мора матичен да се јави, ако е позитивен човекот. За два дена по позитивниот тест и ден и пол по кревање температура, едвај со врски дојде брза помош и констатираа дека доцна се јавиле. Кој ќе го врати човекот?
Еден куп луѓе се задолжија, куќи продадоа за да ги лечат најблиските во приватно, џабе, испоумреа скоро сите. Опнале цени, се наполнија пари.
Каква е таа држава да нема клексани никаде?
Да треба да се окозиш од врски бркање за хоспитализација на полуумрен човек. Да нема кој да ти јави како е блискиот. Па земи вработи некои привремено како администрација, нека даваат инфо од 2-3 збора два пати во денот.
Матичните доктори три чисти немаат. Да земам матичен да работам во моментов, само со статистички анализи од досегашните лекувања и една година следење на ситуацијата, 60 пати подобар доктор ќе бидам од нив, да им се намочам на 10те години студирање. Пички, не примаат пациенти, не креваат на телефон и немаат поим што да ти препишат и каде да те упатат. Со чест на исклучоци.

Во Скопје пак имаме некоја опција и за приватно тестирање и за приватна лабораторија. Што да кажат по другиве градови? Во пола градови нема приватни лаборатории, термини за тестирање им даваат за 2 недели, во амбулантите има по 15 кревети за неколку околни градови.

Последно уредено:

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.249
Поени од реакции
9.016
Пропусти? Ти пред умирање да си било која возраст последниве недели ти викаат нема кај да те носиме, овде за пропуст ќе збориме. Кој црн пропуст, буквално кај се свртиш се е тешка мизерија и никому не му е гајле за тоа. Сценарио снајди се сам да преживиш е кај нас моментално.
Ете неа имало каде да ја однесат, башка на телевизија секој ден се потенцира дека сите починале во "болнички услови"

Член од
17 август 2011
Мислења
10.386
Поени од реакции
18.532
Јас од минатата година викав, не ме плаши толку короната, ме плаши лекувањето во македонскиот здравствен систем.
Три медицински сестри на еден спрат во главниот ковид центар. Еден инфектолог во цел 8 септември (ова беше инфо на некои вести, не знам дали е точно). Имав потреба да одам итно на вакцинирање во инфективна, за викенди во цела болница имало само двајца доктори.
Татко му на другар почина. Матичната не им креваше, затоа шро е викенд, а од брза помош им викаа мора матичен да се јави, ако е позитивен човекот. За два дена по позитивниот тест и ден и пол по кревање температура, едвај со врски дојде брза помош и констатираа дека доцна се јавиле. Кој ќе го врати човекот?
Еден куп луѓе се задолжија, куќи продадоа за да ги лечат најблиските во приватно, џабе, испоумреа скоро сите. Опнале цени, се наполнија пари.
Матичните доктори три чисти немаат. Да земам матичен да работам во моментов, само со статистички анализи од досегашните лекувања и една година следење на ситуацијата, 60 пати подобар доктор ќе бидам од нив, да им се намочам на 10те години студирање. Пички, не примаат пациенти, не креваат на телефон и немаат поим што да ти препишат и каде да те упатат.
Се е тоа океј, ама дали било што е преземено до сега има било каков ефект врз крајноот епилог. Се знаеше дека ова е long run.
Сеа за разлика од лани, има решение во најава и со пазење би се спасил некој живот. Инаку која би била поентата да живееш у страв за нешто што кад тад ќе го фатиш.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.249
Поени од реакции
9.016
Јас од минатата година викав, не ме плаши толку короната, ме плаши лекувањето во македонскиот здравствен систем. Проблемот е до организацијата од горе, не е толку до кадарот. Душа им се извади, нема капацитети, нема доволно персонал, мали плати, решенија кои ги обновуваат на 3 месеци.
Да треба да се окозиш од врски бркање за хоспитализација на полуумрен човек. Да нема кој да ти јави како е блискиот. Па земи вработи некои привремено како администрација, нека даваат инфо од 2-3 збора два пати во денот.
Матичните доктори три чисти немаат. Да земам матичен да работам во моментов, само со статистички анализи од досегашните лекувања и една година следење на ситуацијата, 60 пати подобар доктор ќе бидам од нив, да им се намочам на 10те години студирање. Пички, не примаат пациенти, не креваат на телефон и немаат поим што да ти препишат и каде да те упатат.
Тој аргумент го инфектологот на вести беше брука на годината. Демек инфектолог треба да си да лечиш пациент во болница.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.386
Поени од реакции
18.532
Тој аргумент го инфектологот на вести беше брука на годината. Демек инфектолог треба да си да лечиш пациент во болница.
Они немаат човек за храна да им носи, а не па нешто поише. За една година и дудуците матични при толку пациенти ќе научеа нешто. У сред епидемија им бегаат лекари а делат пари за субвенции за туризам.

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.080
Поени од реакции
74.826
Се е тоа океј, ама дали било што е преземено до сега има било каков ефект врз крајноот епилог. Се знаеше дека ова е long run.
Сеа за разлика од лани, има решение во најава и со пазење би се спасил некој живот. Инаку која би била поентата да живееш у страв за нешто што кад тад ќе го фатиш.
Па решението е истото за кое зборував и лани. И лани зборував да и се мочам на економијата, ако луѓето буквално се распаднат здравствено. Согласно со капацитетите во болниците, требаше да ги модифицираат мерките. Катастрофално глупави мерки ставија, а есента и сега не преземаа/преземаат ништо поконкретно за да овозможат доволно нега за сите болни. Гледаа дека бродот оди надолу, требаше со време да преземат нешто, а не да чекаат да дојде густото. Ги вратија административците на работа, да си пијат кафе по цел ден, угостителските објекти ги отворија до 10 вечер, а истовремено не решија ниту еден проблем за зголемување на капацитетите и персоналот. За вакцините да не коментираме, Ивона со тангата повеќе вакцини снабди од сите останати.
Да, тешко е да се спасиш од фаќање на вирусот, но барем да знам дека нема како куче да умрам, без да ми биде пружена соодветна нега. Кога боледуваше татко ми, по 10 саати дневно вртев телефони, должен сум до крајот на животот на некои луѓе. За банални работи што треба за 5 минути да се решат. Клексани ми праќаа од Словенија, се' е кажано.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.249
Поени од реакции
9.016
Они немаат човек за храна да им носи, а не па нешто поише. За една година и дудуците матични при толку пациенти ќе научеа нешто. У сред епидемија им бегаат лекари а делат пари за субвенции за туризам.
Без везе ти е муабетов во матичниве да го бараш проблемот.

@Fluffy_bunny

Зајко кокорајко
Член од
24 декември 2020
Мислења
1.811
Поени од реакции
2.356
Девојката најверојатно ќе ја има во статистиката за утре, бидејќи во денешната статистика не видов дека ја има. Најверојатно подоцна починала. Проблемот е што македонското здравство не функционира во нормални услови , а не пак сега во вакви услови. Мене не ме изненадува ова што има помлади починати од вирусов. Со девизата: (Оди си дома и доколку ти се влоши состојбата дојди тука) не се лекуваат пациенти. Јас во потесно и пошироко семејство имав 6 заболени и еден починат од вирусот. Тој еден што почина беше баш поради доцна хоспитализација и негрижата од страна на матичниот доктор. На Инфективна не знам каква е состојбата сега, ама не би сакал да бидам во кожата на медицинскиот персонал. Треба да имаш челични нерви за да го издржиш тој психолошки притисок со кој се соочуваш секојдневно. Да не зборуваме и за физичкиот замор.Патем и јавна тајна е дека има дефицит од медицински персонал. И после се зборува дека немало кој вода да им даде на пациентите. Епа тоа е вистината дека нема. Изгледа дека матичните доктори се слепото црево во целата ситуација, бидејќи недозволиво е од прозор да прегледуваш пациенти односно да им дадеш само терапија или пак да ги лечиш преку телефон.

Kajgana Shop

На врв Bottom