- Член од
- 2 август 2014
- Мислења
- 1.798
- Поени од реакции
- 4.158
[/QUOTE]Топлината се дефинира како енергија во преод која се регистрира (чувствува) и пренесува како резултат на температурната разлика. Топлината секогаш поминува од потопло на постудено тело, така што насоката на распространување е одредена со природен закон (вториот закон на термодинамиката).Топлина е движењето на топлинската енергија од еден предмет со повисока температура на предмет со пониска температура Топлината се означува со Q, а SI -единица за топлина е џул (J). Кога температурите ќе се изедначат, топлината е еднаква на нула. ——- Овој закон нема ли да важи?
Falim te bože da se pročita tekst koj e odmor za moive oči. Zakonot sekako deka važi no T će se izednačat posle mnogu vreme taman da izgubiš volja za greenje ili će dojde prolet....
Definicijata za toplina e onaka ubavo sročena, sega ne znam dali e samo prenesena od google ili e učena na fakultet... Jas ovde se dokažuvam so personi koi mi se smeat koga tvrdam deka pritisokot može da se prikažuva i meri preku temperaturata. Vo termičkite procesi kaj klimatizerite može da se kaže temperatura na kondenzacija/isparuvanje ili pritisok na kondenzacija/isparuvanje, sosema e isto, no poispravno e da se barata so temperaturi izrazeni vo K ili kelvinovi stepeni.
Istite što se smeat ne ni znaat deka ne postoi ured za merenje na snaga tuku snagata vo elektrikata se meri preku strujata i naponot, a vo mehanikata preku obrtniot moment i brojot na vrteži.
Zborot mi beše drago mi na forumov da ima što poveće popismeni členovi i členovi koj sakaat nešto da naučat.