Русија - смена во надворешната политика?

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.638
Поени од реакции
35.496
@blanco сега и ти претеруваш. :)
Споредуваш ропство со чесна земјоделска работа... Ама ајде - што е толку различно тоа од животот што овде и сега го водат поголемиот дел од луѓето. Наутро рано стани си, цел ден на работа кај приватен газда, навечер касно легни си... Едно ропство наместо друго ропство. Или не, сега барем имаш мобилен телефон и можност да ти перат мозокот на интернет со туѓи вредности, и автомобил еднаш годишно недела дена да идат кај гејците на море каде пола време ќе го поминат во сликање фотографии и фалење на пријателите.

Вредностите се изместени, и тоа не е случајно ниту е спонтано.
Со државна стратегија за откуп и пласман на органски земјоделски производи земјоделството овде може да биде водечка индустриска гранка и најголем финансиски прилив за државата (ете Русија е одличен пазар за органски производи, истот така и ЕУ).

@pixa ама голема е разликата. Некој да ти направи смена на власт со обоена револуција (како во Грузија, Украина, итн) заради правење проблеми на Русија - не исто со револуцијата во Куба каде луѓето се бореле за голо преживување и тргање од колонизаторскиот јарем на американската мафија и индустријалците. Tи велам, прочитај малку и не мора книги има пократки начини да дознаеш историски факти. Посебено за нивото на кое мафијата ја контролирала Куба.

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
@blanco сега и ти претеруваш. :)
Споредуваш ропство со чесна земјоделска работа... Ама ајде - што е тоа поразлично тоа од животот што овде и сега го водат поголемиот дел од луѓето. Наутро рано стани си, цел ден на работа кај приватен газда, навечер касно легни си... Или не, сега барем имаш мобилен телефон и можност да ти перат мозокот на интернет со туѓи вредности, и автомобил еднаш годишно недела дена да идеш кај гејците на море каде пола време ќе го поминат во сликање фотографии и фалење на пријателите.

Вредностите се изместени, и тоа не е случајно ниту спонтано.

@pixa ама голема е разликата. Некој да ти направи смена на власт со обоена револуција (како во Грузија, Украина, итн) заради правење проблеми на Русија - не исто со револуцијата во Куба каде луѓето се бореле за голо преживување и тргање од колонизаторскиот јарем на американската мафија и индустријалците. Tи велам, прочитај малку и не мора книги има пократки начини да дознаеш историски факти. Посебено за нивото на кое мафијата ја контролирала Куба.
Автоматски споено мислење:
Ванлок, ако влезеш така во подобности уствари све е пропаганда. Дали ТВ не е пропаганда, а претходно кино/радио? Дали тоа што го учиш на училиште не е пропаганда? Религијата, или поточно институциите: црква, џамија, синагога, зар не се пропаганда?
Све ова е пропаганда и тенка е линијата на поимање за искривено или не. Тоа што тебе ти е искривено, мене ми не ми е и обратно. Тоа не значи дека е поподобно да си отсечен од Светот. Повторно истото прашање, што е слобода? Дали е поголема слобода да живееш со 30 евра месечно и да се крстиш во Револуцијата, со никаква можност да барем малку од малку видиш што се случува по Светот? Не би рекол, мене ми личи на ропство, каде што робот вика слободен сум. А и самиот Кубанец за да верува во ова е подложен под тоталитарна пропаганда.
Така што да скратам, океј е да имаш свое поимање за пропаганда/слобода, ама погрешно е да се монополизирааат тие термини од ИКС структури. Просто и едноставно се работи за субјективни поимања, па на тоа следи дека различни луѓе имаат различни мисли.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
Ванлок, ако влезеш така во подобности уствари све е пропаганда. Дали ТВ не е пропаганда, а претходно кино/радио? Дали тоа што го учиш на училиште не е пропаганда? Религијата, или поточно институциите: црква, џамија, синагога, зар не се пропаганда?
Све ова е пропаганда и тенка е линијата на поимање за искривено или не. Тоа што тебе ти е искривено, мене ми не ми е и обратно. Тоа не значи дека е поподобно да си отсечен од Светот. Повторно истото прашање, што е слобода? Дали е поголема слобода да живееш со 30 евра месечно и да се крстиш во Револуцијата, со никаква можност да барем малку од малку видиш што се случува по Светот? Не би рекол, мене ми личи на ропство, каде што робот вика слободен сум. А и самиот Кубанец за да верува во ова е подложен под тоталитарна пропаганда.
Така што да скратам, океј е да имаш свое поимање за пропаганда/слобода, ама погрешно е да се монополизирааат тие термини од ИКС структури. Просто и едноставно се работи за субјективни поимања, па на тоа следи дека различни луѓе имаат различни мисли.
Ај да видиме еден просечен брачен пар во Скопје. Мажот работи таксист или во некоја од фабриките, жената или во шивачница или во маркет/продавница. Заглавени се со кредити до гуша, зошто ако не им удоволат на децата, има склоност кон девијација. Неквалитетна евтина храна. Образовниот систем уште од мали ги учи луѓето на сомнителни вредности и ги припрема за ропство. Недај боже да ти се поремети здравјето, ќе немаш пари да се лечиш како што треба. Со еден збор, ропството денеска има многу подруго лице.

Е сега во денешно време, државата им субвенционира евтини летови, да можат да ја видат Барцелона на пример, во трип во кој клошарски можеш да поминеш за сума од 3 месечно рмбање, за да можеш да се пофалиш на инстаграм, фејсбук или најново титток, дека си светски човек. Имаш 100 инчен телевизор, купен на кредит, за да можеш да ги гледаш „Чкаља, Максим Горки, Паја Патак“, што би рекол Чорба во песната „забава у служби режима“. Навлечен си на интернет, каде што ти го наметнуваат помодарството.

Во минатото кога робовите се купувале робовладетелите се грижеле за нив, да бидат здрави, најадени, силни, за да можат да им работат. Денеска робовите сами се хранат, сами се лечат, сами си наоѓаат место кај да спијат и што е најважно, секогаш нов роб сам ќе ти дојде, кога тој што ти работи, си мисли дека е слободен и сака да робува на друго место. Скопје е направен концентрационен логор, кога комунистите им ја одземале земјата и стоката на слободните селани и ги префрлиле во градовите да работат по фабриките.

Така да перцепцијата за слобода, воопшто треба да ја преиспиташ.

Да се разбереме, јас тука ова не го пишувам во контекст на расправата, пошто тоа е ШББКББ муабет, и има аргументи на двете страни. Чисто го кажав ова од перспектива на поимањето на ропството и слободата. Јас лично сметам дека тоа неможе да се измени во догледно време(векови), а можеби и никогаш. Едноставно јас сум го прифатил фактот и само гледам да се позиционирам повисоко.

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Едноставно јас сум го прифатил фактот и само гледам да се позиционирам повисоко.
Никаде не реков дека тукашните луѓе се слободни и баш оваа ми е поентата на муабетот.

Член од
7 декември 2019
Мислења
4.818
Поени од реакции
8.654
Г-дин Фенел, Вие живеете многукратно подобро од Вашите претци. Да не се лажеме сега дека супер им било цел живот да го поминат во радиус од 15 километри на село. А и верувај дека условите кои ти си ги имал тогаш се многу подобри од Кубанските. Погледни го некогаш документарецот на Хрватот Милич за Куба па да видиш како сврзуваат крај со крај. Едноставно онака не треба да се живее на еден од најубавите острови на Светот.
Г-дин Мадридиста, сега Вие на мене ми кажувате како се чувствувам или како треба да се чувствувам?
Моите предци починаа на 84-85 години со скоро сите заби во уста, без притисок, речиси без реуматични болки, окружени со најблиските до последниот момент.
Јас имам едвај десетина здрави заби, другото е мостови, вијадукти, крпено лепено. Пијам апчиња за притисок од 40 и некоја, значи скоро 20 години, за камења да не муабетиме, алергиите ми се бонус и ти ми викаш дека фактот што имам интернет и можам да гледам фудбал на телевизија ми го прават животот подобар? За присуството на најблиските да не отвараме муабет.
Апропо Куба, ете друже Доминикана и Хаити се одма до нив, секогаш биле на америчка страна, како живеат тие? Подобро или полошо од Куба?
Во Турското па 95% рисјани си живееле на село, а и немале струја, ниту па ТВ и интернет за да им ја искривуваат реалноста. Што убаво, идила. Стани во 4 сабајле па на нива, па прибери се дома пред да се стемни. Тоа се тие времиња, кои треба да имаме копнеж за да се вратат...
Муабет од типот: Ако не па Бранко да го вратиме!
На тема реалност, што е за човекот реалност? Вистинските збиднувања кои се случуваат во Космосот, Сончевиот систем, на Земјата, во Европа ..... или обемот на случувања кои ги перцепира едно општество и единката во него?

но не е тоа поента, поентата е дека Кубанците врзуваат крај со крај со месечно 50 евра, имаат рестрикции за струја, немаат интернет едноставно времето кај нив застанало во 1965 и сега бидејќи ние имаме перцепција дека тие не ги боли пачурка за ништо нив им е подобро од 90 посто од планетава кои што ги имаат погоре набројааните работи, мислам...
Поентатта е што нема поента муабетот!
Околу перцепција што е среќа многу има да се дискутира.
Има еден филм РУСКИ причем, како одат на одмор во Шпанија и после сите перипетии се сретнуваат главата на фамилијата и соседот германец. И двајцата пивнати си плачат над својата судбина, при што секој од нив мисли дека тој е несреќен, ама затоа соговорникот живее исполнет живот! Уствари и двајцата се робови на системот, само вискито им ја ослабнало селфконтролата. Завршува така што за две недели русите ниеднаш не отишле на море, а германецот не смее да и се појави на жената пред очи, оти желката на синот избегала од дворот на вилата.
Ете ти ја приказната за среќа и можност за патување и одмори, ама реална не инстаграмџиска!
Наравоучение: За да бидеш среќен некогаш не помага ни вила ни сите удобности, а за да си поплачеш над судбината со соседот не мора да леташ до Шпанија или Гоа, можете со исти квалитет да се направите "рефреш" и во двор или во Охрид:ROFLMAO:
Ако разбираш руски или го најдеш со превод, вреди да се погледне филмов, не заради темава чисто онака за забава
https://www.youtube.com/watch?v=5XlJEqJKDZY

Последно уредено:
M

Macedon1um

Гостин

Руската влада размислува за прекин на односите со Европската унија доколку се донесат нови ЕУ-санкции. „Не сакаме да се изолираме од животот во светот, но мора да бидеме подготвени за тоа“, изјави рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров во објавен дел од емисија со рускиот новинар Владимир Соловјов, кој важи за влијателен глас на пропагандата на Кремљ. „Ако сакаш мир, подготвувај се за војна“, додава Лавров. Доколку Европа повторно воведе санкции, „кои претставуваат ризик за нашата економија (...), тогаш да“, одговара рускиот министер за надворешни работи на прашањето на Соловјов дали се оди кон прекин со Брисел.

Портпаролот на Кремљ, Дмитриј Песков додаде: „Работата е дека ние тоа не го сакаме. Сакаме да ги надградуваме односите со Европската унија, но ако Европската унија тргне по тој пат, тогаш да, подготвени сме“, изјави Песков.

Односите помеѓу Кремљ и ЕУ достигнаа ново дно поради пресудата против рускиот опозиционер Алексеј Навални. Пред една недела Русија протера тројца дипломати на ЕУ токму во моментите кога првиот дипломат на Унијата, Жозеп Борел во Москва правеше обиди за посредување. Уште во текот на посетата на Борел, Лавров ја критикуваше отворено ЕУ, што подоцна во Европа доведе до огромни критики на сметка на однесувањето на Борел.

Министрите за надворешни работи на земјите членки на ЕУ на 22 февруари би требало да разговараат за натамошни санкции против Русија поради случајот Навални. Поради напад со отров врз Навални во август 2020 година, ЕУ минатата година одлучи да ги замрзне имотите и да воведе забрана за влез за лица од опкружувањето на рускиот претседател Путин за кои постои сомневање дека се одговорни за случајот.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.638
Поени од реакции
35.496
Поентатта е што нема поента муабетот!
Околу перцепција што е среќа многу има да се дискутира.
Сепак сметам дека можат да се наведат параметри, универзални вредности, според кои (донекаде) може да се констатира што го прави еден живот повеќе или помалку среќен/убав.
Инаку многу философски аспект доби муабетов, и мислам дека не е на лошо тоа. :)

едит:
Моралот, етиката, општествените вредности... Сето тоа се научени вредности.

Не го спорам тоа.
Но твоево релативизирање не ги зема во предвид полезноста ниту штетноста од различните „групи“ на спротиставени вредности.

Одговори си на следниве прашања (а може и овде пошто многу ќе ја поедностави дилемата во муабетов):
- Што е корисно а што е штетно од традиционалните вредности?
- Што е корисно а што е штетно од „новите“ вредности кои се промовираат со западната поп култура: културен марксизам, сексуална „слобода“, уништување на семејството како основа на општеството, предефинирање на родовите како небиолошки поими, промовирање на ЛГБТ идентитифицирање кај децата и општa сексуална дезориентација, итн, итн, што е корисно а што е штетно од сето тоа?

Новите генерации треба и мора да се едуцираат, но со кои вредности и зошто баш тие вредности. Тоа е прашањето кое јас лично сметам дека подобро е одговорено во земјите како Русија и Куба. Под подобро мислам на тоа што е пополезно и за државите но и за луѓето и квалитетот на нивниот живот.

Последно уредено:
M

Macedon1um

Гостин
@pixa друже, јас сум го живеел кубанскиот живот!
Роден сум и до 15 години живеев на село, ама баш село не типа Доброшане или Бедиње, живееш на село а идеш на работа во Чик Искра или Киро Фетак!
Секое семејство имаше куќа на која немаше ни кредит ни хипотека, свое лозје, своја бавча, стока за основно снабдување. Работа нормално од сабајле до вечер, ама со исав без стрес и никој не ти стои на глава. Имаше јадење, пиење и на неколку години нанапред. Во продавницата имаше два вида на бомбони и наполитанки, толку. Во селото немаше приватна кола, само УАЗот на Задругата, за недај боже и за родилка да се однесе до град.
Јас сега имам три куќи, дуќани, три коли, за техника да не ти зборам и живеам понеквалитетно од тоа што живееше татко ми, за стресови и болести да не отварам тефтерот. Животот ми пројде во донкихотовски походи кон светла европска иднина и постигнување на америчкиот идеал, чуму сето тоа? Што сум јас позадоволен од одморот на Халкидики,Крит, Египет или Бали, споредено со две недели гости во подножје на Бесна кобила?
Едоставно се работи за изместена перцепција што е квалитетен живот, под силно влијание на шаблонот кој го наметнува големиот капитал, за на наша сметка тој стане уште поголем!
Јас мислам повеќе ти жалиш по годините што си ги имал тогаш, отколку за тој живот како и 90% од повозрасните особи :) Ете и сега си во можност така да живееш како порано ама не ти сакаш град, сакаш куќа со парно и голем телевгизор, сакаш коли и одмори по познати туристички дестинации

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
Да кажам само за Куба.

Имам добар другар од детство, кој е оженет со Германка со која се преселија да живеат во Куба.
Имам роднина во Канада, кој му дозволуваше работата да работи remote неколку години заедно со девојка му живееја во Куба се додека не се зедоа.
Имам колеги кој биле на прошетка во Куба..

Една перцепција им е заедничка, дека никаде не виделе посреќни луѓе и толку позитивна енергија. Можеби ние ете не можеме да ја разбереме нивната среќа. Можеби за нас помањето за среќата е поинакво, но на крајот на краиштата, тоа не е важно.

Јас мислам повеќе ти жалиш по годините што си ги имал тогаш, отколку за тој живот како и 90% од повозрасните особи :) Ете и сега си во можност така да живееш како порано ама не ти сакаш град, сакаш куќа со парно и голем телевгизор, сакаш коли и одмори по познати туристички дестинации
Многу клише муабет... Неможеш да го имаш све тоа во село?

Еве пошто живеев во Белгија, не ти се праам паметен за други места. Отиди посети го Брисел, прошетај убаво низ сите населби види што е и како е.. И после отиди прошетај низ селата околу Лувен... Па после дојди и кажи го истово што си го напишал.

M

Macedon1um

Гостин
Многу клише муабет... Неможеш да го имаш све тоа во село?

Еве пошто живеев во Белгија, не ти се праам паметен за други места. Отиди посети го Брисел, прошетај убаво низ сите населби види што е и како е.. И после отиди прошетај низ селата околу Лувен... Па после дојди и кажи го истово што си го напишал.
Мојата реплика беше кон фенел и неговото величење на животот на село во минатото (не сега!) што е далеку од реалноста, моите двајца родители доаѓаат од село и живееле подолго време од 15 години таму така да ми ги имаат многу добро кажано позитивните и негативните ствари од минатото - во огромна мера преовладуваат негативните како недостаток на вода, па и храна не баш се да си дозволиш, куќи не со сите услови, мачна работа, неасфалтирани улици, без канализации итн

За денешните села не правиме муабет, сега ако имаш стандард (клучен момент) таму е поквалитетен животот во секој поглед

Член од
7 декември 2019
Мислења
4.818
Поени од реакции
8.654
Чекав некој ваков!
Јас сто пати го имам пишано ова. Го прашуваат некој дедо, а дедо кога беше најубаво, во српско, бугарско или сега во социјализмот? Дедото вика во српско, како бе дедо во српско тепале до усерување. Абе деца точно тоа, ама јас имав дваесет години тогаш!
Сега ти можеш да веруваш може и да не веруваш, ама јас ги имам разделено тие две работи! Се имам прашано, дали е тоа Миткева жал за младос или реален поглед на квалитет на живот.
Реално јас не би се вратил ни една година назад во животот не па 45, ама сега имам сили, ум и доблест да признаам дека ова сега е полошо во смисла на квалитет на живот во однос на тоа пред 50-55 години порано! Барем за крајот од кој јас потекнувам.
Инаку куќа со парно и голем телевизор имам во село, само општината е друга :D , од таму и одам на одмор! Тоа нема да ја подобри крвната слика на современиот живот.

Мојата реплика беше кон фенел и неговото величење на животот на село во минатото (не сега!) што е далеку од реалноста,
Не го величам јас тој живот, единствено констатирам од овој ракурс, дека ние сегашниве ја имаме утнато поентата. Јас не се фалам, се жалам и самиот себе, ама нема назад, се фатила баба на оро!

Последно уредено:
M

Macedon1um

Гостин
Не го величам јас тој живот, единствено констатирам од овој ракурс, дека ние сегашниве ја имаме утнато поентата. Јас не се фалам, се жалам и самиот себе, ама нема назад, се фатила баба на оро!

Чекав некој ваков!
Јас сто пати го имам пишано ова. Го прашуваат некој дедо, а дедо кога беше најубаво, во српско, бугарско или сега во социјализмот? Дедото вика во српско, како бе дедо во српско тепале до усерување. Абе деца точно тоа, ама јас имав дваесет години тогаш!
Сега ти можеш да веруваш може и да не веруваш, ама јас ги имам разделено тие две работи! Се имам прашано, дали е тоа Миткева жал за младос или реален поглед на квалитет на живот.
Реално јас не би се вратил ни една година назад во животот не па 45, ама сега имам сили, ум и доблест да признаам дека ова сега е полошо во смисла на квалитет на живот во однос на тоа пред 50-55 години порано! Барем за крајот од кој јас потекнувам.
Инаку куќа со парно и голем телевизор имам во село, само општината е друга :D , од таму и одам на одмор! Тоа нема да ја подобри крвната слика на современиот живот.
Добро за ова веќе си во право, ја имаме утнато поентата оти убавите работи и вредности од минатото не ги донесовме во сегашноста со сите свои привилегии :) На пример сега кога си среден со финансии, наместо да живееш на село чист воздух мала бавча за органски производи со повеќе слободно време за возење велосипед, планирање итн - ние наместо тоа одиме на 2, 3 стан кој ќе го издаваме, па да имаме џип што поскап а иста работа завршува и скромна кола.

99% од луѓето денес се влезени во тн rat race од која тешко кој излезува (малку забегавме од темава сепак ќе ни простат)

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
ма голема е разликата. Некој да ти направи смена на власт со обоена револуција (како во Грузија, Украина, итн) заради правење проблеми на Русија - не исто со револуцијата во Куба каде луѓето се бореле за голо преживување и тргање од колонизаторскиот јарем на американската мафија и индустријалците. Tи велам, прочитај малку и не мора книги има пократки начини да дознаеш историски факти. Посебено за нивото на кое мафијата ја контролирала Куба.
Јас пак велам, не е исто ама е слично... реалноста и фактите се тие, раади комунистичката револуција народот во Куба трпи повеќе од 50 години ненадоместлива штета, једино има корист владеачката елита, а истите се на една од најдобрите географски место положби на планеетава... иста ситуаицја би била и со Канада да почнат да тераат таква политика, а за криминалот и мафијата секоја држава си се снаоѓаа како умее и знае... кога се има волја се се може, Ескобар за Колумбииците беше недодрилив едно време, Гвадалахарскиот картел кога се смени власта во Мексико го сахранија ( рака на срце го измислија после Ел Чапо)... и пак ке кажам на форумот тука сум еден од најконзеервативните и традиционалните ликови, но се трудам да бидам реален и мислам дека животот на Куба и Кубанците зависи од САД.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.638
Поени од реакции
35.496
Гледај, во ред е што си упорен - но не е во ред што упорно ги повторуваш истите работи за кои веќе ти се објасни дека не се одлучувачки фактор во ситуацијава.

Ај плот твист:
- во САД одамна масовно се спроведува марксизам во сите животни сфери па слободно можеш да заклучиш дека САД моментално се „покомунистичка“ држава од Куба
- баш Канада што ја спомнуваш сега е 100% социјализам, зошто САД не ја нападнат? :)

Наспроти комунистиве во Северна Америка, Русија во моментов е чисто капиталистичка држава (и тоа многу повеќе од САД). Зошто САД трошат толку ресурси во мноштво специјални војни на различни фронтови против Русија?

Не можеш да разбереш дека комунизмот/социјализмот во Куба (или во Венецуела, или било каде) е спореден момент. Друга е работата.

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.638
Поени од реакции
35.496

Kajgana Shop

На врв Bottom