Будизам

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.931
Ако некој има смирение, и е лишен од преголема грижа за сопствениот живот и искрено се почитува себе си, тогаш може да има сила да се грижи за другите.
Лајк и од мене... и за токму ова збориме цело време....

Колку ова се коси со Телема?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.172
Поени од реакции
12.157
Колку ова се коси со Телема?
Не знам на што мислиш со „ова“... треба да направиш споредба (да извадиш од текстов цитати) што мислиш дека се косат со Телема и така мислам дека и ти ќе дојдеш до тоа дали се коси или не се коси будизмот со Телема, без да се мешам јас... и нормално, до каде е пресекот.

P.S. А ако само за цитатов прашуваш што си го споделил: не се коси воопшто со Телема. :)

Последно уредено:
Член од
3 мај 2019
Мислења
19.160
Поени од реакции
10.155
Еден интересен магистерски труд направен (и одбранет мислам) на нашиот универзитет во Скопје...
Like it :)

„Ако некој има смирение, и е лишен од преголема грижа за сопствениот живот и искрено

се почитува себе си, тогаш може да има сила да се грижи за другите.
Но, ако некој се мрази себе си толку целосно тогаш мора да ги мрази и другите и да им нанесува штета. На овој начин одрекувањето води до вистинско освојување, а слабоста доведува до сила. Ова е длабока вистина во Будизмот, развиена во традицијата Махајана.

Психолошки, статус квото на човекот е неговата воспоставена состојба на битие. Тоа е неговиот „свет“ каде што тој може да се чувствува удобно, да реагира на тоа и да пронаоѓа значење во нештата. Нашите психички „светови“ се структури на вера и вредност избрани од нашето животно искуство со нашите чувства, потреби, расположливост и безброј фактори на животната средина. Така, што човекот во даден момент е дел од оваа структура.
Тој е навистина дел на такви комплексни кумулативни и хиерархиски структури.

Западната психоанализа и Хинду психологијата покажаа дека човекот се состои од многу такви слоеви, или „обвивки“, стекнати од неговите искуства. Но, човекот е нешто повеќе од овие воспоставени структури.
Тој е во основата на таквите слоеви со голем интензитет на креативност „Светот“ на човекот расте околу овој динамичен центар и постојано се заканува дека ќе го зафати или ќе го заштити во крути sидови. За да ја задржи својата природа личноста мора да биде претпазлива. Тој мора секогаш да ги оддалечува своите создадени „светови“, разделувајќи се од стегите на минатото и посветувајќи внимание на тој слаб и нежен глас на креативност во длабочините на неговите многубројни „светови“.

Егоизмот извира од лажното верување во трајноста на самиот себе.
Верување кое го маскира стравот од нејзиното пропаѓање и распаѓање.
Поточно, егоизмот е тајната желба за постојаност и сознанието дека не може да биде друг и различен од тоа. Така егоистот, кој изгледа толку уверен е уништен од овој нерешен конфликт. Токму затоа што тој сака да задржи сè, егоистот нема ништо.
Но, спротивниот став е откажување од нечиј само-концепт и негувани вредности како конечни.

Чесното соочување со нашата минливост нè трансформира од нашите егоистички илузии во врски на дружење со другите луѓе кои што нè прифаќаат со љубов. Тогаш минливоста се чини сосем прифатлива, па дури и не многу битна. Може да се праша некој: Дали егоизмот потекнува од незнаење или од намерно одбивање да се признае сопствената крајност?
Логиката на Будизмот не дозволува човекот да се роди тотално лош. Будизмот тврди дека човекот може да се спаси од злото.“
- МОРАЛНИТЕ АСПЕКТИ НА БУДИЗМОТ, Мартин Матевски
Десет пати го читам текстот и никако да ја сфатам суштината...или ..боље просто да кажам, нема везе ова филозофирање со реалниов непредвидлив суров живот во кој една секунда може да те измести од колосек, од добар човек во ѓавол да се претвориш, од смирен темперамент во темпирана бомба да се претвориш.
Кој човек се мрази себе до толку за да ги мрази сите други?
Ако јас имам смирение и се почитувам, колку ке можам да издржам да се грижам за други(зависи на каква грижа мислите, дали финансиска, здравствена), оти секој човек има црвена линија, праг на толеранција ...
Некако нереално ми е ова излагање, будистичко ли, какво и да е:toe:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.172
Поени од реакции
12.157
Цитатот го читаш 10 пати што го споделив?
Па подобро целиот есеј од 92 страници да го прочиташе барем еднаш - ќе разбереше повеќе.
Имам зборувано
за цитатите - не се за да ви дадат инстант знаење и разбирање, туку да ве заинтересираат да го прочитате делото од каде е цитатот!!!

Ах бре се ќе скратиме за вас (само скрипти за учење) за да можете „што поеќе да уживате во животот“ иако будизмот учи дека тоа ќе ве носи кон страдање бидејќи многу сакате и нема да надминете :D

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.931
Не знам на што мислиш со „ова“... треба да направиш споредба (да извадиш од текстов цитати) што мислиш дека се косат со Телема и така мислам дека и ти ќе дојдеш до тоа дали се коси или не се коси будизмот со Телема, без да се мешам јас... и нормално, до каде е пресекот.

P.S. А ако само за цитатов прашуваш што си го споделил: не се коси воопшто со Телема. :)
На цитираното мислев, дека е основа на сите религии и само тогаш може златното правило.

Десет пати го читам текстот и никако да ја сфатам суштината...или ..боље просто да кажам, нема везе ова филозофирање со реалниов непредвидлив суров живот во кој една секунда може да те измести од колосек, од добар човек во ѓавол да се претвориш, од смирен темперамент во темпирана бомба да се претвориш.
Кој човек се мрази себе до толку за да ги мрази сите други?
Ако јас имам смирение и се почитувам, колку ке можам да издржам да се грижам за други(зависи на каква грижа мислите, дали финансиска, здравствена), оти секој човек има црвена линија, праг на толеранција ...
Некако нереално ми е ова излагање, будистичко ли, какво и да е:toe:
Па не е дека секој, 90% да.. инаку тој шо комплетно се надминал себе е способен да се жртвува за други.. а тоа е всушност Исус моментот... или будист што ќе се самозапали во пеотест.... да се надмине себичноста.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.160
Поени од реакции
10.155
Цитатот го читаш 10 пати што го споделив?
Па подобро целиот есеј од 92 страници да го прочиташе барем еднаш - ќе разбереше повеќе.
Имам зборувано
за цитатите - не се за да ви дадат инстант знаење и разбирање, туку да ве заинтересираат да го прочитате делото од каде е цитатот!!!

Ах бре се ќе скратиме за вас (само скрипти за учење) за да можете „што поеќе да уживате во животот“ иако будизмот учи дека тоа ќе ве носи кон страдање бидејќи многу сакате и нема да надминете :D
Ниту крати, ниту додавај, Те молам.
Незнам многу за Будизмот, но едно илјада посто знам, а тоа е дека животот е се, само не е уживање.
Кога би можеле да ги извагаме моментите на уживање и моментите на маки, стресови, болки, солзи, грижи..знаеш и сам кој тас ќе превагне..

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.172
Поени од реакции
12.157
Ниту крати, ниту додавај, Те молам.
Незнам многу за Будизмот, но едно илјада посто знам, а тоа е дека животот е се, само не е уживање.
Кога би можеле да ги извагаме моментите на уживање и моментите на маки, стресови, болки, солзи, грижи..знаеш и сам кој тас ќе превагне..
Затоа имаш таму во будизмот четири благодорни вистини, па имаш Три прибежишта, па имаш 8-кратен пат кој што е оној „средниот пат“...
Само за да немаш желба од која следува страдање! :)

И сега имаш њу ејџери кои мешајќи сешто со западот добиваш каша попара и ништо на крајот... претежно оние околу нив најмногу страдаат :D

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.931
Затоа имаш таму во будизмот четири благодорни вистини, па имаш Три прибежишта, па имаш 8-кратен пат кој што е оној „средниот пат“...

И сега имаш њу ејџери кои мешајќи сешто со западот добиваш каша попара и ништо на крајот... претежно оние околу нив најмногу страдаат :D
Интересен ми е Марк Пасио, твој колега таламит.. има предавање за њу ејџот, и он ко бивш сатанист тврди дека го измислиле сатанистите, пошто се базира на себичност. :D

А бај д веј, оние христијани шо тебе те нервираат ги нарекува Фејк Ес Кришчнс :)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.172
Поени од реакции
12.157
Што ми е грижа мене, што тебе ти се интересни секакви видеа по јутјуб? Не гледам ништо од напишаново поврзано со Будизам!
Освен што постојано њу ејџ е поинтересно (и полесно) од источните философии и учења!

Сигурен си дека Passio е Телемит, има кажано некаде или ти така заклучуваш гледајќи му ги видеата? Бил сатанист, а сега веќе не е? Wow :D
Мене не ме нервираат „христијани“, не знам од каде тоа :) Сакаш да ми накалемиш „особини“ кои ги немам за да се совпаднам со твојата проекција?
Тешко ;)

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399

Што добивте вие?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.172
Поени од реакции
12.157
Што добивте вие?
Теравада будизам. ( На брзина одговорено, иако не знам кои сме тоа „ние“)
Вие што добивте?

Ќе читам на форумов, не ми давај одговор - ќе најдам тука и ќе видам што сте добиле! ;)

* саде мудрости во прашањава :)

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Теравада будизам. ( На брзина одговорено, иако не знам кои сме тоа „ние“)
Вие што добивте?

* саде мудрости во прашањава :)
Вие се групирате, практикувате ритуали....користите иста литература, верувате у исти ствари.....имате и теми отворено. Да, вие што добивте...или поточно ти што доби од тоа што го правиш у животу?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.172
Поени од реакции
12.157
Вие се групирате, практикувате ритуали....користите иста литература, верувате у исти ствари.....имате и теми отворено. Да, вие што добивте...или поточно ти што доби од тоа што го правиш у животу?
УууУуу спремен за расправа: тропна на масата и се загледа позади соговорникот како да овој паднал без можност да стане од поставеното прашање и дадената размисла...:D

Работата е секогаш индивидуална! Групирањето на основа на верување како што се исламот и христијанството - не е добро, но за пракса и истражување - повеќе од потребно. Сигурно правиш разлика од будизам и христијанските и исламски учења нели? Или за тебе и будистичките монаси (монахињи) се исто со христијанските? Ако ти е исто - заборави на зенот и почни да ја копаш земјата! А не да ми велиш: тука и сега уживање на Земјата барам.
Мора да ми се каже патот на каде оди... побара човекот што не знае ниту дали ќе дочека уште 3 зими на Земјата!
Диши и работи - ќе најдеш уживаење во тоа - малку телемитски да те расположам....

Што добиваат сите со изведување на праксите дадени во нивните учења? Што добива будистот со следење на „средниот пат“ кој што се грани на 8-кратен пат?
Истото го добиваме сите... нема разлика. Во овој еон.
Но дрдорење и зборување сешто, мешајќи ги работите - добиваш храна за стоката, не за човекот да може да искористи за да биде подобар (што и да значи тоа „подобар“).

Со работа се менуваат нештата, не со фантазирање и супстанции! Тоа е калауз што функционира неколку пати, а потоа - ја уништува „бравата“ и ќе мора сето тоа да го поправаат старо-еонските мудреци: со ќотек! ;)

Последно уредено:

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
УууУуу спремен за расправа: тропна на масата и се загледа позади соговорникот како да овој паднал без можност да стане од поставеното прашање и дадената размисла...:D

Работата е секогаш индивидуална! Групирањето на основа на верување како што се исламот и христијанството - не е добро, но за пракса и истражување - повеќе од потребно. Сигурно правиш разлика од будизам и христијанските и исламски учења нели? Или за тебе и будистичките монаси (монахињи) се исто со христијанските? Ако ти е исто - заборави на зенот и почни да ја копаш земјата! А не да ми велиш: тука и сега уживање на Земјата барам.
Мора да ми се каже патот на каде оди... побара човекот што не знае ниту дали ќе дочека уште 3 зими на Земјата!
Диши и работи - ќе најдеш уживаење во тоа - малку телемитски да те расположам....

Што добиваат сите со изведување на праксите дадени во нивните учења?
Истото го добиваме сите... нема разлика. Во овој еон.

Со работа се менуваат нештата, не со фантазирање и супстанции! Тоа е калауз што функционира неколку пати, а потоа - ја уништува „бравата“ и ќе мора сето тоа да го поправаат старо-еонските мудреци: со ќотек! ;)
Ама просто прашање е, што доби, или што се надеваш да добиеш....или што добија твоите браќа по верување?
Што се менува со работа....што се добива?
Иначе знаеш каков став имам за религиите, па и будизмот. Све е тоа манипулација за разни таргет групи....секој да си се пронајде.
Едино зенот е нешто, ама сам по себе он е антирелигиски и контра ритуали и магии.

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.931
Што ми е грижа мене, што тебе ти се интересни секакви видеа по јутјуб? Не гледам ништо од напишаново поврзано со Будизам!
Освен што постојано њу ејџ е поинтересно (и полесно) од источните философии и учења!

Сигурен си дека Passio е Телемит, има кажано некаде или ти така заклучуваш гледајќи му ги видеата? Бил сатанист, а сега веќе не е? Wow :D
Мене не ме нервираат „христијани“, не знам од каде тоа :) Сакаш да ми накалемиш „особини“ кои ги немам за да се совпаднам со твојата проекција?
Тешко ;)
Изгледа за Пасио знам повеќе од тебе?
Сатанист си бил човекот, сам си кажува... зирни го... телема, кроули, тарот нај поштува....

Бреј ама си љутко и се нај нај знаеш...

Член на МАНУ да не си?

:coffee:

Kajgana Shop

На врв Bottom