Распутин-светец или демон!

• Креатор на темата makedon^
  • Време на започнување
M

makedon^

Гостин
Распутин бил русин кој од обичен селјак стигнал до кралскиот двор.Приказната за него е долга.Тој поседувал моќ да исцелува,лечел луѓе од се и сешто,посетувал манастири,бил во Ерусалим.Но велел дека спасението доаѓа преку гревот,одржувал оргии,и многупати бил предупредуван поради недолично однесување.Но бидејки го излекувал царскиот син од хемофилија,тој бил прифатен да биде на царскиот двор.Но подоцна решиле да биде убиен со калиум-цијанид.Ни тоа не делувало на него,па решиле да го убијат со пиштол.Примил куршум во срце и два во глава,но и тоа не делувало на него.Подоцна го фатиле,го врзале па го фрлиле во река.Оставил писмо во кое велел дека ако е убиен од обични селјаци нема никој да страда,но доколку е убиен по наредба на царот,целото царско семејство во рок од 2 години ќе биде убиено од рускиот народ.Така и се случило.Во 1918г. семејството Романови е убиено.Прашањето е дали бил светец или демон?

Член од
3 јануари 2006
Мислења
1.200
Поени од реакции
10
makedon^ напиша:
Распутин бил русин кој од обичен селјак стигнал до кралскиот двор.Приказната за него е долга.Тој поседувал моќ да исцелува,лечел луѓе од се и сешто,посетувал манастири,бил во Ерусалим.Но велел дека спасението доаѓа преку гревот,одржувал оргии,и многупати бил предупредуван поради недолично однесување.Но бидејки го излекувал царскиот син од хемофилија,тој бил прифатен да биде на царскиот двор.Но подоцна решиле да биде убиен со калиум-цијанид.Ни тоа не делувало на него,па решиле да го убијат со пиштол.Примил куршум во срце и два во глава,но и тоа не делувало на него.Подоцна го фатиле,го врзале па го фрлиле во река.Оставил писмо во кое велел дека ако е убиен од обични селјаци нема никој да страда,но доколку е убиен по наредба на царот,целото царско семејство во рок од 2 години ќе биде убиено од рускиот народ.Така и се случило.Во 1918г. семејството Романови е убиено.Прашањето е дали бил светец или демон?
Ни едното ни другото...немал никакви моќи али ја прелагал кралицата во отсуство на Никола 2ри, и си искористил шанса за да стигне до моќ (нешто слично како власта кај нас). Јас како што знам од прва го убиле, а нема шанси да преживеал куршум у глава...нема никакви шанси! А и да речеме тоа да е така, куршум у глава не го убило па од давење ќе умре...и јас знам дека му ја секнале главата, не бил удавен. Така учевме. Али факт е дека си ја искористил интелигенцијата за да ја прелаже наивната и очајна кралица, која што животот би си го дала за да си го спаси детето. А и хемофилијата не се лечи, тој само го сопрел крварењето на детето, кое што и било доволна причина на кралицата да го прогласи за светец. Човекот бил интелигентен, и си ја искористил интелигенцијата на неубав начин за да се здобие со моќ. Ниту е светец ниту демон, обичен човек со многу амбиции.

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
А бе типот бил чуден само толку знам а кога прв пат читав за него се уплашив малку.

Член од
12 март 2006
Мислења
354
Поени од реакции
1
Abe ima eden crtan film za nego. mislam "anastazija" se vikase. Tamu e pretstaven ko los coek so ja prodal dushata na gavolot.

S

Sagan

Гостин
burn84 напиша:
А бе типот бил чуден само толку знам а кога прв пат читав за него се уплашив малку.
Malku?

A sega?

‘‘Човекот,, бил најобичен психопат кој се вплеткал во политиката. Директно е одговорен за исчезнувањето на Кралската руска династија Романови. Не залудно е вбројан во еден од петнаессетте најсвирепи луѓе кои некогаш газеле по земјата. Заедно со Атила Хунски, Калигула, Нерон, Крвавата Мери, Хитлер ...

S

Sagan

Гостин
Grigorij Jefimovič Rasputin (Pokorovskoje, 10. siječnja 1864. - St. Petersburg, 30. prosinca 1916.), ruski svećenik i vidovnjak
Jedan je od najkontroverznijih osoba ruske povijesti. Rođen je i odrastao u Sibiru, gdje je postao ustjecajan član flagelantske vjerske sekte. U prijestolnicu St. Petersburg, stigao je 1911. i svojim hipnotičkim moćima zaustavio krvarenje carevića Alekseja. Zbog toga ga je pod svoju zaštitu uzela carica Aleksandra Fedorovna.
Rasputin je bio grub i bezobrazan seljak, a ubrzo je postao poznat po razvratništvu i pijačevanju. No, carica je u njemu vidjela božjeg poslanika koji se brine za budućeg cara. Rasputin je smetao velikašima koji su uvidjeli da se njegov utjecaj na carsku obitelj širi na gospodarska i politička pitanja.
U noći na 30. prosinca 1916. odlučili su ga smaknuti. Prvo su ga otrovali vinom i kolačima, no otrov nije djelovao . Zatim ga je princ Jusupov ustrijelio iz neposredne blizine, pa je Rasputin pao na pod naizgled mrtav. Nakon nekoliko minuta ustao je, udario Juspova i pokušao pobjeći. Ostali urotnici su ga uhvatili, istukli, ispalili u njega još nekoliko hitaca, te ga bacili u hladnu rijeku Nevu. Kad je Rasptinovo tijelo pronađeno, pluća su mu bila ispunjena vodom. To je pokazalo da nije bio mrtav i daj je pružao otpor sve dok se nije utopio u hladnoj rijeci.
Dobavljeno iz "http://hr.wikipedia.org/wiki/Grigorij_Rasputin"

M

makedon^

Гостин
koga go vidov na slika osetiv nesto demonsko vo negoviot pogled kako da gledam vo ocite na gjavolot. ima strasna faca.

S

Sagan

Гостин
makedon^ напиша:
koga go vidov na slika osetiv nesto demonsko vo negoviot pogled kako da gledam vo ocite na gjavolot. ima strasna faca.
Побарајте на Google images за Rasputin и ќе најдете фотки од кои ќе ви заледи крвта. Таа втора што не сака да ја отвори е баш таква.И навистина, се чувствува дека сликата пренесува некаква енергија, некое непријатно, вознемирувачко чуство. Пребарајте ги другите фотки на Гугл, па пишете!

Член од
29 јануари 2006
Мислења
53
Поени од реакции
3
Абе тоа што типот си бил психо, точно си е тоа, меџутим ако некој бил по психо од него тоа сигурно бил Николај романов. Тие биле тортурата на рускиот народ. Не биле нормални, сеа пошо пишуем по сеќавање мислам дека имаше извшено и масовен масакр, убил многу илјади за да си ја задржи власта. Веднаш по тие големи инциденти и безброј обиди, граѓанската и комунистичката партија заедно се кренале во револуција, каде граѓанците биле на власт, а на комуњарите локалната власт. Пошо и граѓанската партија не ја бивало за ништо Ленин се кренал во комуњарска револуција

Ilidan

ак
Член од
19 февруари 2006
Мислења
1.574
Поени од реакции
5
ни едно ни друго (многу му е светец) ама руската кралска фамилија (романови) факт е дека биле малку Далаверџии и за нивните глупости тие го обвиниле Рапучин и така се тоа натака

N

n/a

Гостин
Zaeban...
Da te pogodat od blisku tri cetiri pati so pistol(so togasnoto polnenje)..
Prethodno da te trujat(pak u ruska doza)...
i da umres zosto si se udavil......
NE KE DA BIL NORMALEN COVEK.

MENE MI LICI NA DEMON(ISTE)....

Тикви4ка

Нарцис со сина крв
Член од
1 март 2007
Мислења
3.134
Поени од реакции
273
barem ostsvil dovolno za da go pamtat...:zlo:

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
Абе најзаебано е то шо ги погубил (не се знае шо им напрајл) Романови ,кралското семејство, а останала од нив само Анастазија која и се спасила од него. Нешто така беше .)
Еве ги РОМАНОВИ

Еве ја Анастазија

Член од
19 март 2007
Мислења
6.574
Поени од реакции
163
Демон невиден според мене. Во паметот сигурно бил демон, во душата не знам дали бил демон.

Kajgana Shop

На врв Bottom