wot
aloof
- Член од
- 20 мај 2008
- Мислења
- 19.725
- Поени од реакции
- 34.287
Zboris ama nisto ne kazuvas. Nie sme spremni da filosofirame egzistencijalizam za vakvi temi mesto da pustime eden policaec od iljadnici vraboteni teretanadzii da patrolira vo mesta kade eve se geta i se siluva. Ne veruvam da se resi nekoj da siluva ako se zbori deka eve, patroliraat. Stvarno mnogu tesko.Јас никого не осудувам од етички аспект. Секој си има свои вредности по кои што живее и не е мое да му се мешам. Кога не ми се свиѓаат нечии етички поставки едноставно избегнувам да имам контакт со него. За мене девојката која е силувана секогаш ќе биде жртва, без разлика дали носела минич или потполно гола се прошетала. Проблемот е скроз поинаков. Живееме во свет кој ни е даден, во кои сме фрлени (ова малку егзистенцијализам). Тој свет си има свои правила, своја реалност. Игнорирањето на таа реалност е многу лоша по благосостојбата на поединецот.
Ако тоа го аплицираме врз проблемот со јавната соба, некои девојки одбиле да веруваат дека постои веројатност нивните експлицитни фотографии да завршат во јавната соба, и сега плаќаат цена за тоа. Дали јас ќе се солидализирам со нив, малку е важно. Подобро е на девојката да му кажеш памет за друг пат, отколку срцепарателно да и даваш поддршка, се до следната јавна соба.
I moram da priznaam malku deka mi e morbidno, kako da imas satisfakcija deka kurvata ja snaslo toa za koja sto trebala da e aware. Ne, vo nikoj slucaj ne e podobro da i kazes pamet za drugpat, nego da se nauci nesto od prvata soba za da se prevenira druga. Ama vo situacii kade tvoite prava ne se zasegnati, realno ako prekineme tuka so muabetot znas deka kur te boli i samo ubivas vreme. Ti navistina ne si zasekiran sto se spodeluvalo ili tamu nekoja ja siluvale u geto. Realno. Mene vakvata apatija mi e mnogu problematicna vo opstestvoto, oti na krajot a sekogas ide, i ti ke go jades za nesto za koe imas pravo i javnosta ke e tivka, a ti ke se tesis takov svet mi se padnalo, ke gi igram i ovie 7ka i 2ka u pokerov.
Toa e tazno. Da, srceparatelno.